Χωρίς υπαγόρευση

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Η Πλατεία Πάργης…
✒ Ανάμεσα στις τέσσερις πλατείες της πόλης που ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε πως θα κάνει παρεμβάσεις αναβάθμισης βλέπει κανείς και την Πλατεία Πάργης για την οποία αυτή εδώ η στήλη τρέφει μία μεγάλη αδυναμία.
Μικρή, αλλά…
✒ Είναι μικρή μεν σε μέγεθος, όμως βρίσκεται κυριολεκτικά στην «καρδιά» της πόλης, στο κέντρο της και προσελκύει χειμώνα - καλοκαίρι, απ’ το πρωί ως το βράδυ πολύ κόσμο, μικρούς και μεγάλους Γιαννιώτες.

Ποτέ δεν τη φρόντισαν!
✒ Ωστόσο, ποτέ της η Πλατεία Πάργης δεν είχε τη φροντίδα που της αξίζει. Καμία Δημοτική Αρχή δεν την περιποιήθηκε αρκετά ώστε να τη μετατρέψει σε στολίδι. Μόνο κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες έγιναν χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Κάποιες αλλαγές…
✒ Θυμόμαστε, για παράδειγμα, τις «παρεμβάσεις» που είχαν ανακοινωθεί επί δημαρχίας Φίλιου, ο οποίος είχε δώσει στους τοπικούς επιχειρηματίες τη δυνατότητα να κάνουν ορισμένες αλλαγές στην Πλατεία.

Αποκομμένη…
✒ Το πιο σημαντικό ήταν ότι κατάργησαν τα κάγκελα και την έκαναν λίγο πιο… ανοιχτή και προσβάσιμη, αλλά μέχρι εκεί! Παραμένει λοιπόν ουσιαστικά αποκομμένη απ’ το πλακόστρωτο μπροστά στον Άγιο Γεώργιο που θα μπορούσε να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.

Δε θ’ αλλάξει…
✒ Δεν περιμένουμε πολλά και από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε προχθές ο Δήμος. Εντάξει, θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά και εδώ που τα λέμε καιρός ήταν, άντε να περιποιηθούν λίγο και το πράσινο. Λογικά δε θ’ αλλάξει πολύ η εικόνα.

Λίγα τα λεφτά!
✒ Για κάτι τέτοιο απαιτείται όραμα, σχεδιασμός κι ένα καλό κονδύλιο που αυτή τη στιγμή προφανώς και δεν υπάρχει στον Δήμο. Μην τρελαθούμε, τα 500.000 ευρώ δεν είναι αρκετά χρήματα για να γίνουν ουσιαστικά έργα και στις τέσσερις πλατείες της πόλης μας.

Τα «Λιθαρίτσια»…
✒ Και από την Πλατεία Πάργης πάμε μια βόλτα στα «Λιθαρίτσια»… Το πιο ωραίο πάρκο των Ιωαννίνων και επίσης εντελώς παραμελημένο τα τελευταία αρκετά χρόνια, παρόλο που θα μπορούσε να είναι στολίδι και να το καμαρώνουμε όλοι!

Στον… πάγο!
✒ Η σημερινή Δημοτική Αρχή είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο που αφορούσε στην πλήρη ανάπλασή του, το οποίο όμως τελικά μπήκε στον… πάγο μετά την απόρριψη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της σχετικής μελέτης.

Θέλαμε τα πολλά…
✒ Έμεινε λοιπόν έτσι το Πάρκο. Θέλαμε, βλέπεις, τα πολλά, δε μας αρκούσε ένα «πακέτο» ήπιων παρεμβάσεων στο πράσινο και τους ελεύθερους χώρους του που θα ήταν αρκετές για να το αναβαθμίσουν ουσιαστικά.

Κάτι έγινε…
✒ Ευτυχώς που υπάρχει η Αντιδήμαρχος Πρασίνου Ελένη Βασιλείου η οποία ανέλαβε ορισμένες πρωτοβουλίες για το Πάρκο, όπως τη δημιουργία βοτανόκηπου, τον καθαρισμό των γλυπτών, ενώ αυτές τις μέρες τοποθέτησε παγκάκια κι ένα τραπέζι για να παίζουν χαρτιά οι παππούδες!

Απλές παρεμβάσεις…
✒ Από τέτοιες παρεμβάσεις έχουν ανάγκη τα «Λιθαρίτσια» για να γίνουν ξανά πόλος έλξης Γιαννιωτών και επισκεπτών. Τα… μεγαλόπνοα σχέδια θέλουν άλλου είδους προετοιμασία, την οποία αποδεικνύεται πως δε μπορούμε ως πόλη να κάνουμε! Απλά είναι τα πράγματα…

Ήσυχη πόλη…
✒ Κάποιοι γύρισαν απ’ τις διακοπές τους, κάποιοι άλλοι τις κάνουν αυτή την περίοδο, γι’ αυτό και τα Γιάννενα παραμένουν σχετικά ήσυχα, χωρίς τη συνηθισμένη… βαβούρα της καθημερινότητας. Ειδικά τα πρωινά ο περίπατος στο –ήσυχο- κέντρο είναι σκέτη απόλαυση! Αυτά ώσπου να επιστρέψουν ξανά οι… ορδές!Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.