ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Μαύρισαν οι μέρες…
Μαύρισαν οι μέρες και οι νύχτες μας, μαύρισε το καλοκαίρι μας, η διάθεση και η ψυχή μας με όσα τραγικά έγιναν στην Αττική. Με τις πυρκαγιές που έκλεψαν ζωές και κατέστρεψαν περιουσίες.

Τα έδειξαν όλα!..
Για τα γεγονότα δε χρειάζεται να πει πολλά η στήλη, τα έδειξαν όλα οι τηλεοράσεις. Στιγμιότυπα από την καταστροφή, απολογισμοί, ζωντανές μαρτυρίες, εκκλήσεις συγγενών, φωτογραφίες όσων παραμένουν αγνοούμενοι…

Τελείως ανέτοιμοι!
Εκείνο που πρέπει όμως να σχολιαστεί είναι η ανετοιμότητά μας ως χώρας απέναντι σε μία ακόμη καταστροφή, τις πυρκαγιές, οι οποίες σάρωσαν στο πέρασμά τους τα πάντα! Καμία θωράκιση, κανένα σχέδιο αντιμετώπισής τους, δυστυχώς…

Θρήνος κάθε φορά…
Οι κρίσεις μας βρίσκουν… γυμνούς. Είτε πρόκειται για πλημμύρες, είτε για φωτιές, είτε για σεισμούς, τα αποτελέσματα είναι κάθε φορά τραγικά και οι απώλειες μεγάλες. Τα ξεχνάμε όμως όλα ώσπου να βρεθούμε μπροστά στην επόμενη καταστροφή!

Θέλει ενίσχυση…
Ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι αδικαιολόγητη η Πολιτεία που δεν έχει λάβει τα μέτρα της. Ποια είναι αυτά; Η ενίσχυση της Πυροσβεστικής με οχήματα, εξοπλισμό, άνδρες και με την αγορά σύγχρονων εναέριων μέσων που είναι και τα πιο αποτελεσματικά.

Αξίζει το κόστος!
Ναι, αυτά κοστίζουν, όμως το αντιστάθμισμα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού μιλάμε για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών! Δε γίνεται να χρονοτριβούν άλλο οι κυβερνώντες. Ας φροντίσουν άμεσα για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις πυρκαγιές. Μία φορά συμβαίνει το κακό…

Τα είπε όλα…
Με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα στην Αττική η σπουδαία Άλκηστις Πρωτοψάλτη έκανε μία εξαιρετικά εύστοχη ανάρτηση, γράφοντας: «Τι σημασία έχουν οι παραιτήσεις (αν γίνουν). Τι σημασία έχουν οι ίδιες εικόνες που βλέπουμε κάθε χρόνο… (θα τις ξεχάσουμε)».

«Να αλλάξουμε…»

Και συνεχίζει: «Σημασία έχει να αλλάξουμε Εμείς -ξέρετε… τα τσιγάρα, τα BBQ, οι οξυγονοκολλήσεις, τα χόρτα που αφήνουμε. Όλα αυτά τα φοβερά αμαρτήματα σε μια κοινωνία που αυτoπυρπολείται και απανθρακώθηκαν το μυαλό μας και η ηθική. Αυτή την ευλογημένη χώρα την αφήσαμε απροστάτευτη…».

Μόνο με πράξεις…
Καταλήγοντας γράφει η Άλκηστις: «Η όμορφη Ελλάδα όμορφα καίγεται και πνίγεται… Δεν χρειαζόμαστε, κύριοι, καμία κροκοδείλια δήλωση. Μας αφήνει αδιάφορους. Πράξεις θέλουμε που να μιλούν …Αχ Ελλάδα μου δεν χρειάζεται πόλεμος τον δημιουργούμε μόνοι μας»! Άλλα σχόλια περιττεύουν…

Αλληλεγγύη…
Μόνη φωτεινή αχτίδα μέσα σ’ αυτή τη μαυρίλα η αλληλεγγύη προς τους πυρόπληκτους της Αττικής που δείχνουν μαζικά πολίτες, φορείς, σύλλογοι, επιχειρήσεις. Σπεύδει ο κόσμος να προσφέρει απ’ το υστέρημά του για τον αναξιοπαθούντα συνάνρθωπο. Άρα δε χάθηκαν όλα ακόμα!

Πρώτα το Κράτος!
Φυσικά, η κοινωνική αλληλεγγύη δε μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει το Κράτος και την ευθύνη που εκείνο έχει να στηρίξει όσους χτύπησε η καταστροφή. Συμπληρωματικό ρόλο έχει. Έτσι, για να μη ξεχνιόμαστε…

Προικισμένος τόπος…
Πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για ν’ ανακαλύψει όλα τα «μυστικά» που κρύβουν οι ακτές της Ηπείρου, τις παραλίες σε όλο το μήκος της που καλύπτουν κάθε γούστο και διάθεση. Προικισμένος ο τόπος μας, αρκεί να τον προσέχουμε και να μην επιτρέπουμε την κακοποίησή του... (Η φωτό από τον «Κόκκινο Βράχο» κοντά στην Πλαταριά)

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.