ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Λίγο απ’ όλα…
✒ Βαριά βιομηχανία δεν είχε ποτέ η Ήπειρος, τουρισμό έχει, αλλά με περιορισμένα όρια, στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία βρίσκεται στον μέσο όρο περίπου, χωρίς να βλέπει κανείς… θαύματα. Πού υπήρξε λοιπόν πρώτη;
Μόνο η χειροτεχνία!
✒ Μα, σε διάφορα χειροτεχνικά επαγγέλματα, στα οποία έχει να επιδείξει εντυπωσιακά δημιουργήματα! Η τέχνη της πέτρας και των κατασκευών, η ξυλογλυπτική, η υφαντική έχουν προσφέρει μοναδικά έργα για τα οποία φημίζεται η περιοχή μας.
Ελάχιστοι ασχολούνται…
✒ Σήμερα, ωστόσο, οι παραδοσιακές αυτές τέχνες σχεδόν έχουν εκλείψει και ελάχιστοι επαγγελματίες ασχολούνται μαζί τους, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να γίνουν κτήμα των νεότερων γενιών αποδίδοντάς τους ικανοποιητικά εισοδήματα.
Χρήσιμες εκδηλώσεις…
✒ Οι σκέψεις αυτές με αφορμή τις πρόσφατες Ημέρες Χειροτεχνίας που γιορτάστηκαν πιο δυναμικά φέτος, με διάφορες εκδηλώσεις στο Ζαγόρι, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα κ.α.. Τέτοια να γίνονται γιατί είναι πολύ χρήσιμα…
Το Ριζάρειο Κέντρο…
✒ Η κεντρική εκδήλωση του τριημέρου φιλοξενήθηκε στο Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο, ένα πρότυπο εργαστήρι, το οποίο από το 1979 και μέχρι σήμερα διδάσκει την τέχνη της υφαντικής και της ταπητουργίας με χρήση αργαλειού σε δεκάδες σπουδάστριες, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρησή τους!
Ευτυχώς υπάρχει!..
✒ Σπουδαίο λοιπόν το έργο που επιτελεί το Ριζάρειο Κέντρο και ευτυχώς που υπάρχει αυτό όπως και το ομώνυμο Ίδρυμα που το συντηρεί, γιατί η επίσημη Πολιτεία ουσιαστικά είναι… απούσα όσον αφορά στην προσπάθεια διατήρησης των παραδοσιακών τεχνών.
Μαλλί… παντού!
✒ Από όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα του Ριζάρειου Κέντρου στεκόμαστε σε μία αποστροφή σχετικά με το πρόβειο μαλλί. Όπως τονίστηκε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στην υφαντική, αλλά ακόμα και ως δομικό υλικό! Δεν είναι τυχαίο που παλιά το χρησιμοποιούσαν στα πέτρινα γεφύρια!
Εργαστήρι δράματος…
✒ Από την παράδοση πάμε τώρα στον πολιτισμό. Ωραία η ιδέα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων να σχεδιάσει ένα εργαστήρι καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα, το οποίο πέρα από την πόλη, θα φιλοξενηθεί και στην αρχαία Δωδώνη!
Μεγάλα ονόματα!
✒ Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή σ’ αυτό ως εισηγητών μεγάλων ονομάτων του ελληνικού Θεάτρου όπως του Μιχαήλ Μαρμαρινού, του Νίκου Καραθάνου, αλλά και της συμπατριώτισσάς μας Νικαίτης Κοντούρη. Ασκεί μια γοητεία η Δωδώνη, στην οποία δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί!
Ζωντανεύει ξανά…
✒ Από τη μία λοιπόν οι παραστάσεις και τα φεστιβάλ που φιλοξενούνται στην αρχαία Δωδώνη, από την άλλη το «Θερινό Μαντείο» όπως είναι ο τίτλος του σεμιναρίου που θα διεξάγει το ΔΗΠΕΘΕ και ο χώρος της ζωντανεύει ξανά σε καλλιτεχνικό επίπεδο.
Τόπος πολιτισμού…
✒ Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε κι εμείς και οι αρμόδιοι φορείς ότι η Δωδώνη δεν είναι ένα απλό τουριστικό αξιοθέατο, αλλά ένας διαχρονικός τόπος προαγωγής της τέχνης και του πολιτισμού. Αυτή η διάστασή της δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί…
Ανοιξιάτικη βόλτα…
✒ Με τέτοιο ωραίο καιρό, μια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο στον Παραλίμνιο πεζόδρομο του Κατσικά είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά το πρωί ή αργά το απόγευμα! Ωραία φύση, η λίμνη δίπλα, άντε και καμιά κατσίκα να βόσκει στα καταπράσινα τέτοια εποχή λιβάδια! Δεν υπάρχει καλύτερη εποχή…
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.