ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Το Its Kale Festival…

✒ Tώρα που ξεκίνησε το Its Kale Festival κι έγιναν στο Κάστρο οι πρώτες εκδηλώσεις του, όπως η παράσταση – αφιέρωμα στην Εντίθ Πιάφ και η συναυλία των Μπρέγκοβιτς – Πετρολούκα η στήλη λέει να καταθέσει τις παρατηρήσεις της.

Καλό το πρόγραμμα…

✒ Καταρχήν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα της νέας αυτής διοργάνωσης που καλά κάνει και θεσμοθετεί ο Δήμος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πολύ καλή η επιλογή των εκδηλώσεών του…

Λάθος ο χώρος!

✒ Ωστόσο, μια βασική ένσταση έχει να κάνει με την επιλογή του σημείου όπου λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις, δηλαδή του χώρου μπροστά στο Βυζαντινό Μουσείο. Θεωρούμε ότι δεν είναι η καλύτερη!

Πώς να δει κανείς…

✒ Ναι μεν είναι επίπεδος ο χώρος και με χόρτο, όμως η ανηφορική του κλίση πηγαίνοντας προς το Μουσείο δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τους θεατές, ειδικά γι’ αυτούς που κάθονται πίσω, γιατί προφανώς δεν βλέπουν τη σκηνή!

Γι’ αυτό τα θέατρα…

✒ Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι πρόγονοί μας δημιούργησαν τα θέατρα με τη σκηνή κάτω και τις κερκίδες των θεατών χτισμένες ημικυκλικά σε πιο μεγάλο ύψος, ώστε να βλέπουν όλοι τις παραστάσεις…

Δεν αντιλήφθηκαν!..

✒ Είναι λοιπόν βασικό το να βλέπει κανείς τη σκηνή μιας εκδήλωσης, ακόμα και συναυλίας. Παίζει ρόλο και η οπτική επαφή. Βέβαια, οι δημοτικοί μας άρχοντες στην παράσταση για την Πιάφ κάθονταν στην πρώτη σειρά, οπότε προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί περί τίνος μιλάμε!

Να μεταφερθούν…

✒ Μια πρόταση λοιπόν από τη στήλη για το Πνευματικό Κέντρο: Οι εκδηλώσεις του Its Kale Festival να μεταφερθούν στον κάτω χώρο της ακρόπολης, στις καμάρες, μπροστά ακριβώς από το Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Με φυσική κλίση…

✒ Οι σκηνές να στήνονται με φόντο το Μουσείο και τις καμάρες του τείχους και οι θεατές να κάθονται μπροστά. Εκεί θα είναι πολύ καλύτερα γιατί το μεγάλο αυτό «λιβάδι» έχει φυσική κλίση κατηφορική προς το Μουσείο!

Καλύτερες καρέκλες!

✒ …Και αφού καθιερωθεί το φεστιβάλ στο Ιτς Καλέ, ο Δήμος καλό θα ήταν να φροντίσει να προμηθευτεί καλύτερες καρέκλες για τους θεατές. Οι πλαστικές που χρησιμοποιούνται σήμερα δε συνάδουν με εισιτήρια των 15 και 20 ευρώ. Άσε που παραπέμπουν σε… πανηγύρι!

Δόξες το «Γιαννιώτικο»!

✒ Πάμε τώρα και ως το «Γιαννιώτικο Σαλόνι», που επί ένα διήμερο σχεδόν γνώρισε μεγάλες… δόξες χάρη στο αντιμπεριαλιστικό φεστιβάλ της ΚΝΕ. Καλύτερο χώρο για τη φιλοξενία του δεν υπήρχε περίπτωση να βρουν!

Έκαναν δουλειά…

✒ Η αλήθεια είναι ότι τα μέλη της ΚΝΕ έκαναν πολλή δουλειά προκειμένου να καθαριστούν οι χώροι του Πάρκου Πυρσινέλλα και να διαμορφωθούν κατάλληλα για τις ανάγκες του διημέρου. Μάζεψαν σκουπίδια, έκοψαν χόρτα και τι δεν έκαναν…

Κι άλλες δράσεις…

✒ Κανονικά εκεί πρέπει να διεξάγονται σε τακτική βάση οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ, είναι πιο άνετα σε σχέση με τα «Λιθαρίτσια». Κι άλλες συλλογικές δράσεις μπορούν να φιλοξενούνται στο Πάρκο Πυρσινέλλα. Έτσι θα ζωντανέψει ξανά…

Μια διαφωνία…

✒ Ωστόσο, διαφωνούμε με την ΚΝΕ ότι δεν έχει θέση στο Πάρκο η επιχειρηματική δραστηριότητα. Το «Γιαννιώτικο Σαλόνι» πρέπει κάποια στιγμή να μισθωθεί. Και έσοδα θα έχει ο Δήμος και θα εξυπηρετούνται οι επισκέπτες…

Καινούρια μαγαζιά…

✒ Ευτυχώς δεν ανοίγουν μόνο καφετέριες στα Γιάννενα γιατί απ’ αυτές έχουμε πλέον αρκετές. Μας καλύπτουν πλήρως! Οπότε, χαιρόμαστε να βλέπουμε και άλλου είδους καταστήματα να ανεβάζουν ρολά. Τελευταία δε, πολλή πέραση έχουν τα παντοπωλεία!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.