ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Ορθώς τίμησαν…
✒    Oρθότατα έπραξε ο Δήμος Ιωαννιτών και τίμησε την Σοφία Στάικου, Πρόεδρο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κάνοντάς την επίτιμη δημότη της πόλης μας.
Σημαντική προσφορά…
✒    Αιτιολογία για την τιμή αυτή είναι η συνεισφορά της στην προβολή της περιοχής μας και στην ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς, κυρίως της περίφημης Γιαννιώτικης ασημουργίας  μέσω του  Μουσείου που ίδρυσε στο Ιτς Καλέ.

Πρόσθετος πόλος!
✒    Η αλήθεια είναι ότι με το Μουσείο Αργυροτεχνίας, που αποτελεί πραγματικό «κόσμημα», τα Γιάννενα απέκτησαν έναν πρόσθετο τουριστικό και πολιτιστικό πόλο, ουσιαστικά χωρίς να δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ!

Δεν είναι τυχαίο…
✒    Χιλιάδες οι επισκέπτες του Μουσείου από την ημέρα που λειτούργησε κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Εξάλλου, το Ίδρυμα της κ. Στάικου έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει τις μελέτες για τη μεταμόρφωση του ΚΕΠΑΒΙ σε νέο Δημαρχείο! Δεν είναι και μικρό πράγμα.

Τι μπορεί να γίνει…
✒    Η σημαντικότερη όμως προσφορά της Προέδρου του Πολ/κού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς είναι άλλη. Με τη δημιουργία του Μουσείου μας έδειξε τι σπουδαία πράγματα μπορούν να γίνουν με απλές συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σε χρόνο – ρεκόρ!
✒    Το Μουσείο Αργυροτεχνίας χωροθετήθηκε και κατασκευάστηκε σε χρόνο – ρεκόρ για τα δεδομένα γενικά των έργων στην Ελλάδα. Παραχωρήθηκαν οι εγκαταστάσεις στο Κάστρο, εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, φτιάχτηκε κι αυτό ήταν. Τόσο απλά…

Να αποτελέσει μάθημα!
✒ Το όραμα της κ. Στάικου πήρε σάρκα και οστά γρήγορα και με θεαματικό αποτέλεσμα. Αυτή η πρακτική καλό θα ήταν να αποτελέσει μάθημα για τον Δήμο, για τους ιθύνοντές του, που σχεδιάζουν έργα και παρεμβάσεις τα οποία χρονίζουν.

Καλή ευκαιρία…
✒    Τώρα λοιπόν που η Πρόεδρος του Πολ/κού Ιδρύματος Πειραιώς έγινε επίτιμη συνδημότης μας καλό θα ήταν Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, προϊστάμενοι υπηρεσιών του Δήμου και λοιπά στελέχη να το εκμεταλλευθούν.

Θέλουν… σεμινάρια!
✒    Ας ζητήσουν από αυτή και τους συνεργάτες της να τους κάνουν μερικά… ταχύρρυθμα σεμινάρια με θέμα τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την έγκαιρη υλοποίηση έργων, μπας και προχωρήσει και τίποτε άλλο σ’ αυτήν εδώ την πόλη. Δεν είναι καλή ιδέα αυτή;

Υπάρχουν κι άλλοι!..
✒    Στο μεταξύ, υπάρχουν κι εδώ στα Γιάννενα προσωπικότητες του πολιτισμού, της παράδοσης, των γραμμάτων που αξίζουν να τιμηθούν με ένα μετάλλιο από τον Δήμο για την προσφορά τους…

Ο Τάσος Παπασταύρος…
✒    Η στήλη λέει να προτείνει σήμερα ενδεικτικά έναν τέτοιο άνθρωπο, έτσι για να διευκολύνει τους δημοτικούς μας άρχοντες. Ο λόγος για τον πρώην Δήμαρχο και καταξιωμένο ερευνητή και συγγραφέα Τάσο Παπασταύρο!
Μοναδική παρακαταθήκη…
✒    Τα 11 – 12 βιβλία και λευκώματα που έχει εκδώσει ως τώρα αποτελούν μοναδική πολιτιστική παρακαταθήκη για την περιοχή μας, πολύτιμα μνημεία ιστορίας, λαογραφίας, αρχιτεκτονικής κλπ. για την πόλη των Ιωαννίνων.

Γιατί περιμένουν;
✒    Όσο περνούν τα χρόνια το έργο του Τάσου Παπασταύρου θα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο. Δεν χρειάζεται όμως η πόλη που εκείνος τίμησε τόσο με τις εκδόσεις του να περιμένει να… φύγει -όπως γίνεται συνήθως- για να του αναγνωρίσει τη σπουδαία αυτή προσφορά. Τώρα οφείλει να τον τιμήσει.

Η πόλη τι κάνει…
✒    Όχι ότι ο ίδιος ο κ. Παπασταύρος έχει ανάγκη από μετάλλια κι επαίνους από πλευράς του Δήμου ή κάποιου από μας… Όμως το θέμα είναι η ίδια η πόλη τι κάνει για εκείνα τα παιδιά της που ξεχωρίζουν για την προσφορά τους. Θα επανέλθουμε…

Ζήσε Μάη μου…
✒ Κάνα δύο μήνες «βλέπει» η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της ανάπλασης στην Πλατεία Μαβίλη!
Δηλαδή, μάλλον προς τα τέλη Μαΐου θα παραδοθεί το έργο, εκτός φυσικά νέου απροόπτου.
Ως τότε, όλοι θα αντικρίζουμε εικόνες όπως αυτή…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.