ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Eυαισθητοποίηση…
✒    Τι μένει τελικά απ’ όλη αυτή την ιστορία με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και την τραγική του κατάληξη; Νομίζω η ευαισθητοποίηση τόσων πολλών πολιτών πάνω σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως ο εκφοβισμός…

Στα χείλη όλων…
✒    Χρειάστηκε να χαθεί ένας νέος κι ευαίσθητος άνθρωπος, να βάλει τέλος στη ζωή του, για να βρεθεί στα χείλη όλων μας η λέξη «bullying» και να αρχίσουμε να καταδικάζουμε ένα φαινόμενο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στις μέρες μας.

Με μια ματιά!..
✒    Ας μην γελιόμαστε, αν ρίχναμε μια πιο προσεκτική ματιά στις αυλές των σχολείων, στους δρόμους έξω απ’ αυτά ή οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις τους δεν θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε πράξεις εκφοβισμού.

Συμβαίνει συνέχεια!
✒    Παιδιά ή ομάδες μαθητών πιέζουν, βρίζουν, χτυπούν άλλα παιδιά, λίγο πιο ευαίσθητα ή αδύναμα, τα οποία δεν μπορούν να αμυνθούν, να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Συμβαίνει καθημερινά και ελάχιστοι το αντιλαμβάνονται…

Άλλο το «καψόνι»!..
✒    Βέβαια, άλλο πράγμα ο καυγάς κι άλλο το συστηματικό «καψόνι» εναντίον ενός ανθρώπου που είναι πιο ήσυχος απ’ τους άλλους, έχει ένα εξωτερικό «μειονέκτημα» (ύψος, βάρος κλπ.) και μοιάζει εύκολος στόχος για τους… μάγκες!
Η οικογένεια παίζει…
✒ Μπορούν να προληφθούν συμπεριφορές τέτοιου είδους; Εδώ μάλλον η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο, αφού αυτή είναι το πρώτο «σχολείο» που δίνει την ανατροφή σ’ ένα παιδί.

Αν κάνει… μαγκιές!
✒ Αν αυτό κάνει… μαγκιές (με την κακή έννοια) και οι γονείς το καμαρώνουν, αντί να το επιπλήττουν, ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι το παιδί δεν θα μεταβληθεί στη συνέχεια σε… εφιάλτη για πιο αδύναμους συμμαθητές του;

Δε θα ‘ναι «τύραννοι»!
✒    Aν πάλι οι γονείς διδάσκουν τα παιδιά τους να σέβονται τους συνομηλίκους τους, να βοηθούν τους πιο αδύναμους, να ανέχονται και να μην κοροϊδεύουν την διαφορετικότητα, τότε αυτά δύσκολα θα εξελιχθούν στο μέλλον σε «τύραννους»!

Περί αυτουργών…
✒    Στο μεταξύ, καλό θα ήταν να σταματήσουμε όλοι να μιλάμε για… ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι θα πληρώσουν για τον τραγικό χαμό του Βαγγέλη. Αυτό μάλλον δεν μπορεί να γίνει…

Δε θα τιμωρηθούν!..
✒    Ο 20χρονος σπουδαστής έβαλε μόνος του τέλος στη ζωή του κι αυτό σημαίνει ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να τιμωρήσει κανέναν ως υπαίτιο. Ο νόμος είναι σαφής. Τιμωρείται το έγκλημα, όχι η αυτοχειρία! Εκτός κι αν υπάρξουν ανατροπές στην υπόθεση!

Τι θα γίνει η Σχολή;
✒    Εν τω μεταξύ, ακόμα δεν ακούσαμε τίποτα για το τι μέλλει γενέσθαι με την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, για την οποία τις τελευταίες 40 ημέρες ειπώθηκαν και γράφτηκαν… σημεία και τέρατα.

Έστω επιστάτης…
✒    Δεν ακούσαμε, ας πούμε, τους διοικούντες τον Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» να δεσμεύονται δημόσια ότι θα διορίσουν τουλάχιστον έναν επιστάτη στο οικοτροφείο κι έναν φύλακα στη Γαλακτοκομική…

Τόσα άτομα μαζί…
✒    Βάζεις 90 και πάνω άτομα διαφόρων ηλικιών και των δύο φύλων να ζουν μέσα σε ένα κτίριο και δεν έχεις έναν, έστω, υπάλληλο να το εποπτεύει, ειδικά τα βράδια που κλείνει η Σχολή. Δεν θα υπάρξουν καβγάδες, σεξουαλική παρενόχληση, περιστατικά βίας ανάμεσα σε τόσο κόσμο; Είναι δυνατόν να καθίσουν όλοι… φρόνιμα;

Τραπεζάκια έξω…
✒ Πάντα βιαζόμαστε όταν είναι να’ ρθει η άνοιξη! Φέτος ήταν δύσκολος κι ο χειμώνας και ποιος δε θέλει να φτιάξει ο καιρός και η διάθεσή του. Μόλις, λοιπόν, βγήκε ο ήλιος, βγήκαν έξω και τα τραπεζάκια κι ας έχει ακόμη ψύχρα! Η φωτό απ’ την… ασκεπή Πλατεία Μαβίλη που πλημμυρίζει κόσμο!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.