ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Μας… προσγείωσε!
✒ Κάνουμε οι άνθρωποι τον… μάγκα, τον κυρίαρχο πάνω σ’ αυτό τον έρμο τον πλανήτη στον οποίο ζούμε και ξαφνικά έρχεται η φύση, με μια κακοκαιρία μέτριας έντασης, να μας βάλει στη θέση μας!
Η βροχή έφερε χάος!..
✒ Δεν μας χτύπησε και κάνας… τυφώνας στην Ήπειρο. Έντονες βροχοπτώσεις είχαμε, λίγα χιόνια στα ορεινά και ξαφνικά… τα’ δαμε όλα! Ζήσαμε την καταστροφή και το χάος, λες και πρώτη φορά έβρεξε τόσο.
Λιμοί, καταποντισμοί…
✒ Κόπηκε η Εθνική Οδός στο Τέροβο, πλημμύρισαν κάμποι και σπίτια, τα ποτάμια πήραν μαζί τους μνημεία, τα φράγματα τέθηκαν σε επιφυλακή, φρεάτια παραμένουν βουλωμένα, η Παμβώτιδα έτοιμη να ξεχυθεί στο Λεκανοπέδιο…
Φταιεί η φύση;
✒ Φταίει η φύση για όλα αυτά ή μήπως εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, τα οποία πάντοτε εκδηλώνονταν; Πριν από 50 χρόνια μήπως δεν έπεφταν χιόνια ή δεν έβρεχε με το τουλούμι;
Χρειάζεται σχέδιο…
✒ Συμπέρασμα: Χρειαζόμαστε ένα πλήρες αντιπλημμυρικό σχέδιο για να μην ταλαιπωρούμαστε στο μέλλον όπως σήμερα. Και τα έργα που φτιάχνονται (δρόμοι, φράγματα, γέφυρες) πρέπει να πληρούν όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές για να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες.
Δεν έλαβαν υπόψη…
✒ Δεν μπορεί να κατασκευάζεις ολόκληρη Εγνατία Οδό και να μην προνοείς για τις πλημμύρες στην περιοχή της Πεδινής. Τώρα, έτσι που έγινε ο δρόμος, θα πρέπει κάθε χειμώνα να φτιάχνονται αναχώματα για να μην γεμίζει νερά! Δεν είναι κατάσταση αυτή…
Δεν έχει ανάγκη!..
✒ Ακούστηκε πάλι προχθές η άποψη ότι πρέπει να αλλάξει το θυρόφραγμα το Πέραμα. Μα δεν έχει πρόβλημα το φράγμα. Μια χαρά λειτουργεί αυτές τις ημέρες κι ας δέχεται ένα ισχυρό φορτίο νερού από την λίμνη…
Η πόρτα αντέχει…
✒ Εντάξει, το μοτέρ του μπορεί να θέλει μια συντήρηση για να λειτουργεί άψογα, άντε να αλλάξουν και κάνα λάστιχο. Η πόρτα του όμως μια χαρά είναι, παραμένει γερή, παρά την πίεση που δέχεται. Μιλάμε για φράγμα που λειτουργεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια!
Μεγάλη απώλεια…
✒ Πολύς ο λόγος αυτές τις μέρες και για το περίφημο Γεφύρι της Πλάκας που χάθηκε μέσα στα ορμητικά νερά του Αράχθου. Μεγάλη η απώλεια για την Ήπειρο, αφού ήταν ένα μνημείο εμβληματικό.
…Και υπερβολές!
✒ Ακούγονται όμως και υπερβολές. Ας πούμε, αυτό που ειπώθηκε προχθές στη συνέντευξη του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, ότι ίσως αφέθηκε να πέσει η Γέφυρα λόγω του ότι κι εξαιτίας της αναβλήθηκε το περίφημο υδροηλεκτρικό έργο στον Άγ. Νικόλαο δεν στέκει.
Απλή η εξήγηση…
✒ Ας μην φτιάχνουμε… θεωρίες συνομωσίας για να δικαιολογήσουμε το ατυχές γεγονός. Τα πράγματα είναι απλά. Το Γεφύρι έπεσε επειδή δεν συντηρήθηκαν εγκαίρως τα «πληγωμένα» βάθρα του. Κι αυτό διότι τα έργα αποκατάστασης μνημείων στον τόπο μας είναι πολλά και τα κονδύλια λίγα!
Με άλλα κριτήρια…
✒ Ίσως έπρεπε να αξιολογούνται με άλλα κριτήρια τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ώστε πρώτα να αποκαθίστανται κατά προτεραιότητα μνημεία που κινδυνεύουν και στη συνέχεια άλλα που μπορούν να αντέξουν. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε. Αλλιώς θα είχε σωθεί το Γεφύρι…
Ο ψαράς… στη θέση του!
✒ «Θύμωσε» η Παμβώτιδα και βγήκε απ’ τα όριά της πλημμυρίζοντας παρόχθιες εκτάσεις της Λιμνοπούλας, κυρίως κατά μήκος του Κάμπιγκ. Παρόλα αυτά, δεν την φοβούνται όλοι την λίμνη!
Παράδειγμα, ο ψαράς της φωτογραφίας που σίγουρα δεν χαμπαριάζει από τέτοια! Φόρεσε λοιπόν τις μπότες του και μπήκε στα νερά να τσακώσει κάνα ψαράκι!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.