ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

Γίνονται πράγματα!..
✒    Τι κι αν η κρίση έχει γίνει αιτία να συρρικνωθούν οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες σ’ αυτό τον τόπο, αφού λεφτά, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν. Ακόμα γίνονται ωραία πράγματα κι αυτό είναι πολύ παρήγορο!

Πήγαν σπίτι τους…
✒    Το «ξεκαθάρισμα» στα καλλιτεχνικά (μουσικά, θεατρικά, εικαστικά) πράγματα της πόλης μας έχει συντελεστεί. Όσοι δρούσαν με σκοπό αποκλειστικό το κέρδος… πήγαν σπίτι τους, αφού το πορτοφόλι πια δεν γεμίζει.

Μόνο οι μερακλήδες!
✒    Απέμειναν να παράγουν τέχνη οι πιο… ρομαντικοί. Εκείνοι οι οποίοι το κάνουν κυρίως από μεράκι, αποφασισμένοι ότι λεφτά δε θα βγάλουν, αλλά με την ελπίδα ότι μπορούν να «ισοφαρίσουν» τα έξοδά τους, ώστε τουλάχιστον να μην μπαίνουν μέσα.

Δύο καλά δείγματα…
✒    Τέτοια καλά δείγματα είχαμε δύο τις τελευταίες ημέρες. Από τη μία το Θεατρικό Εργαστήρι «Έκφραση» που παρουσίασε μία παιδική παράσταση υψηλού επιπέδου, τον «Αλαντίν» στο Πνευματικό Κέντρο. Και η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθαρρυντική!

...Και το ΔΗΠΕΘΕ!
✒    Χθες πάλι η επίσης δραστήρια Θεατρική Ομάδα Ραφτανιτών ανέβασε στο Πνευμ. Κέντρο την κωμωδία «Υπάρχει και φιλότιμο», συνεχίζοντας έτσι τη δράση της. Υπάρχει φυσικά και το ΔΗΠΕΘΕ που ξεκινάει αύριο ένα νέο κύκλο παραστάσεων με το «Ημερολόγιο ενός τρελού».

Προς το καλύτερο…
✒    Πάντως, κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο φέτος για το Δημοτικό μας Θέατρο. Πέρα από τις παραστάσεις, διοργανώνει αφηγήσεις παραμυθιών και σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής. Ωραίες δραστηριότητες αυτές κι ας ελπίσουμε ότι η Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ θα τις επεκτείνει κι άλλο…
Πολυθέαμα - Στοά Ορφέα…
✒ Να μην ξεχάσουμε και το Politheatro που τους τελευταίους χειμώνες έχει παρουσιάσει στο Πολυθέαμα αρκετές καλές παραστάσεις, οι οποίες γνώρισαν την ανταπόκριση του κόσμου. Το ίδιο ισχύει και για τους «Αθεράπευτους», οι οποίοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους στο στέκι της Στοάς Ορφέα!

Το Πνευματικό Κέντρο…
✒    Όσο για το Πνευματικό Κέντρο, μέχρι στιγμής η δραστηριότητά του περιορίζεται στην ενοικίαση της μεγάλης του αίθουσας σε όσους την ζητούν για παραστάσεις, συναυλίες κ.λ.π. κι αυτό ήταν όλο!

Πρέπει να στηρίζει…
✒    Ο ρόλος του όμως δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει ένας απλός «επιχειρηματίας» που μετράει έσοδα, έξοδα, κέρδη. Ως θεσμός το Πνευματικό Κέντρο πρέπει να υποστηρίζει, με όποιο τρόπο μπορεί, την τοπική καλλιτεχνική παραγωγή, ώστε αυτή να μην σβήσει!

Υπάρχει και το πνεύμα!
✒    Καλοί οι αριθμοί, αλλά υπάρχει και το… πνεύμα -το έχει εξάλλου στον τίτλο του ο φορέας- που δεν πρέπει να ξεχνιέται. Δυστυχώς, οι νέοι διοικούντες του Πνευμ. Κέντρου ακόμα δεν το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό.

Χωρίς καμαρίνια!..
✒    Παράδειγμα: Σου ‘ρχεται μία ομάδα νέων παιδιών, σου νοικιάζει την αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», πληρώνοντας όσα ζητάς, γιατί τους αφήνεις δίχως καμαρίνια κοντά τριάντα άτομα; Πού θα ντυθούν, πού θα βαφτούν, πώς θα ετοιμαστούν για να βγουν στη σκηνή;

Οι προβολείς… κοστίζουν!
✒    Συνέβη αυτές τις ημέρες με τον «Αλαντίν». Το Πνευματικό Κέντρο δεν παραχώρησε τα καμαρίνια στους ηθοποιούς του έργου, γιατί, λέει, οι προβολείς σ’ αυτά καίνε πολύ… ρεύμα και κοστίζουν ακριβά! Τους άφησαν τόσα άτομα να ετοιμάζονται στον ενιαίο χώρο των παρασκηνίων!

Τα φυλάνε για άλλους…
✒    Φανταζόμαστε την ίδια τακτική θα ακολουθεί το Πνευμ. Κέντρο και απέναντι σε άλλες τοπικές ομάδες που φιλοξενούνται στη σκηνή του. Μ’ αυτό τον τρόπο τις… στηρίζουν! Ίσως φυλάνε τα καμαρίνια για τους ηθοποιούς της Αθήνας που έρχονται στα Γιάννενα για «αρπαχτές»! Αρκετά τα παραδείγματα…

Η αναβάθμιση…
✒    Όσο για την πολυδιαφημισμένη και πανάκριβη αναβάθμιση που έγινε στη σκηνή της αίθουσας «Β. Πυρσινέλλας», αυτή πρέπει να είσαι… ειδικός για να την αντιληφθείς! Εμείς ως απλοί θεατές κάτι προβολείς είδαμε, κάτι σιδερένιες μπάρες κι αυτό ήταν όλο…

Γιάννενα από ψηλά…
✒ Eντυπωσιακά μοιάζουν τα Γιάννενα από ψηλά και πώς να μην είναι, με τη λίμνη, τους λόφους στο φόντο, το Κάστρο, τα Τζαμιά, την Παραλίμνιο σε πρώτο πλάνο.
Η φωτό απ’ τους Λιγκιάδες, απ’ όπου έχεις την πόλη «πιάτο» στην κυριολεξία!

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.