ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ on . Posted in Χωρίς Υπαγόρευση

«Πατείς, πατώ…»
✒    Αυξήθηκαν οι τουρίστες φέτος στα παράλια της Ηπείρου, βούλιαξαν και τα κοντινά νησιά του Ιονίου, τα οποία τόσο αγαπάμε κι εμείς οι Γιαννιώτες. Ένα «πατείς με πατώ σε», που λέει κι ο λαός, το πάθαμε όλοι…

Καλή η ανάπτυξη, αλλά…
✒    Η τουριστική ανάπτυξη φέρνει χρήμα και τονώνει οικονομικά έναν τόπο, όμως δεν έχει μόνο θετικές πλευρές. Είναι πολλά και τα προβλήματα που δημιουργεί, όταν γίνεται ανεξέλεγκτα, όπως δηλαδή στα μέρη μας!

Πήγατε Σύβοτα ή Πάργα;
✒    Όσοι κάνατε το… λάθος να πάτε διακοπές μέσα στον Αύγουστο θα έχετε καταλάβει καλά τι εννοούμε. Ειδικά αν περάσατε μια βόλτα από Σύβοτα ή Πάργα. Δοκιμάσατε, για παράδειγμα να περπατήσετε στα σοκάκια τους ή να πάτε για μπάνιο σε καμιά από τις δημοφιλείς τους παραλίες;

Aκριβέ μου καφέ…
✒    Στον Βάλτο γίνεται ακόμα το… σώσε από κόσμο! Οι ξαπλώστρες – κρεβάτια στα γνωστά beach bars χρεώνονται επτά ευρώ και ο καφές σε πλαστικό κοστίζει… μόνο τρεισήμισι ευρώ! Δηλαδή, δύο άτομα, 14 ευρώ για μπάνιο λίγων ωρών!..

Μποτιλιάρισμα, σκόνη…
✒    Στις δύο Άμμους και στην Αγία Παρασκευή στα Σύβοτα η ίδια εικόνα. Μποτιλιάρισμα στα δρομάκια που οδηγούν στις παραλίες, αναρχία στο παρκάρισμα, σκόνη, φωνές, κορναρίσματα και να μην έχεις πού να πατήσεις στην ακτή, αφού δεν υπάρχει σπιθαμή ελεύθερη! Οι τιμές… παραπλήσιες με την Πάργα!

Στην Πέρδικα…
✒    Λίγο καλύτερα τα πράγματα στις παραλίες της Πέρδικας όπως το Καραβοστάσι και ο Αρίλλας. Τουλάχιστον εκεί υπάρχει χώρος να βάλεις τη δική σου ομπρέλα, ενώ δεν πληρώνεις ξαπλώστρες στα beach bars. Αυτό εξάλλου ισχύει και σ’ εκείνες της Πρέβεζας. Πάλι καλά δηλαδή…

«Βούλιαξε» η Λευκάδα!
✒    Την χειρότερη ανάπτυξη πάντως έχει υποστεί, δυστυχώς, η γειτονική μας Λευκάδα, που την τελευταία δεκαετία ανεβαίνει διαρκώς τουριστικά. Φέτος κυριολεκτικά βούλιαξε από κόσμο, κυρίως Βαλκάνιους παραθεριστές!

Στο Πόρτο Κατσίκι…
✒    Η απόφαση μιας παρέας να πάμε για μπάνιο πριν λίγες ημέρες στο μαγευτικό Πόρτο Κατσίκι με το εκπληκτικό άγριο τοπίο και τα μοναδικά τιρκουάζ νερά υπήρξε μια… οδυνηρή έκπληξη. Μας προσγείωσε όλους απότομα!

Κάποτε ήταν αλλιώς!..
✒    Κάποτε οδηγούσε στην παραλία, μία από τις καλύτερες του κόσμου, ένας μικρός δρόμος και υπήρχε ένα μικρό χωμάτινο πάρκιγκ για τους επισκέπτες και κάνα - δυο καντίνες με τα απαραίτητα.

Έσκαψαν το βουνό!
✒    Τώρα η ανάπτυξη… τα άλλαξε όλα! Καταρχήν, έσκαψαν το βουνό πάνω από την παραλία, άνοιξαν τρία καινούρια πάρκιγκ και ένα του Δήμου Λευκάδας τέσσερα (αυτό στρωμένο με άσφαλτο) για να χωρούν εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Καντίνες και άσφαλτος!..
✒    Οι καντίνες έγιναν έξι, διαπλατύνθηκαν οι δρόμοι, κόπηκαν θάμνοι και δέντρα, δημιουργήθηκε μια ολόκληρη «πλατεία» με άσφαλτο! Λίγο πιο πάνω απ’ τα νέα πάρκιγκ εργολάβοι σκάβουν την πλαγιά και χτίζουν συγκρότημα με μεζονέτες!

Λείπει το… τελεφερίκ!
✒    Πού όλα αυτά; Στο Πόρτο Κατσίκι με την παρθένα μέχρι πρόσφατα άγρια ομορφιά και το βραχώδες τοπίο το οποίο σου κόβει την ανάσα. Άντε του χρόνου να βάλουν κι ένα… τελεφερίκ στα βράχια για να μην κουράζονται οι ορδές των τουριστών που πηγαίνουν εκεί για μπάνιο. Τι άλλο να πει κανείς…
Πατήσαμε… κορυφή!
✒ Την… κατακτήσαμε και φέτος την κορυφή «Γκουράσα» στο όρος Περιστέρι (υψόμετρο 2.198 μ.) μία παρέα από την Μεγάλη Γότιστα! Σημειωτέον ότι αυτή είναι η δεύτερη ψηλότερη του όρους μετά την «Τσουκαρέλα». Στη φωτό από αριστερά διακρίνονται οι: Γιάννης Σδράλλης, Γιώργος Μπλέτσος, Γιώργος Σιανάβας, ο έμπειρος ορειβάτης Δημήτρης Ζώης, αρχηγός και οδηγός της ομάδας μας και ο Σταύρος Παπασταυρόπουλος, πρ. Δήμαρχος Λαυρίου (από Μικρή Γότιστα). Κάτω ο Γάλλος ορειβάτης Λοράν. Και του χρόνου…

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.