Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

❁ ΚΑΛΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ!

Μετά από ανάπαυλα μιας εβδομάδας να ‘μαστε πάλι εδώ να τα λέμε όπως κάνουμε εδώ και δεκαετίες και από τούτο το μετερίζι. Καλή σεζόν να έχουμε, η οποία αρχίζει από τώρα και θα λήξει του χρόνου τον Οκτώβριο όπου θα έχουν ολοκληρωθεί εκλογές κοινοβουλευτικές και αυτοδιοικητικές.

■ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Όλο το επόμενο διάστημα θα υπάρξει χρόνος προεκλογικός με τις κοινοβουλευτικές εκλογές να προηγούνται, που, αν πιστέψουμε τα τελευταία λόγια του πρωθυπουργού, αυτές θα γίνουν σε 9 μήνες από τώρα, δηλαδή στην ώρα τους κατά Ιούνιο 2023 μεριά! 

 ❖ Η ΑΠΟΥΣΙΑ…

Έλειψε για λίγες μέρες η στήλη και «μεγάλα» γεγονότα συντελέστηκαν στην περιοχή μας που συντάραξαν(!) την περιοχή και το πανελλήνιο. Πρώτα ήταν ο «γαϊδουροπόλεμος» και μετά τα γλέντια με ΜΕΛΙΣΣΕΣ-ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ-ΡΕΜΟ στην κεντρική πλατεία. Δύο γεγονότα που λίγο έλειψε να αλλάξουν το ρου της ιστορίας του τόπου μας!

❁ ΤΟ… ΚΡΕΜΑΣΜΑ!

Ένας ανεκδιήγητος αντιδήμαρχος του Δήμου Ζίτσας έκανε γνωστό ανά το πανελλήνιο το Γραμμένο και μην πω σε παγκόσμιο επίπεδο για τον τρόπο με τον οποίο καταδίκασε τον γαϊδουράκο του όταν έπαψε να του είναι χρήσιμος! Τον έδεσε στο αγροτικό και ενώ τον είχε διατάξει να τον ακολουθεί ήσυχα, απλά και αδιαμαρτύρητα, εκείνος, ο γάιδαρος, έκανε του κεφαλιού του, στήλωσε τα πόδια του τα τέσσερα με αποτέλεσμα να κερδίσει το 4Χ4 του αντιδημάρχου και ιδιοκτήτης και γάιδαρος να έχουν την ίδια τύχη. Ο μεν γάιδαρος κρεμάστηκε στο καπίστρι του, ο δε ιδιοκτήτης κρεμάστηκε στα μανταλάκια όλων των ΜΜΕ της χώρας τα οποία γέμιζαν τα δελτία ειδήσεων με την τραγωδία του γαϊδάρου και την ελαφρότητα του αντιδημάρχου!

■ Η ΑΤΥΧΙΑ… 

Επί μια βδομάδα πρώτη μούρη ο κυρ Μέντιος από το Γραμμένο, το οποίο εντελώς συμπτωματικά ανακαλύφθηκε από την ατυχία του γαϊδουράκου, ενώ θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη από την προσφορά του σε επίπεδο ευεργετών, που ούτε ένας δεν φιλοτιμήθηκε να πει δυο κουβέντες, διότι απλά κάτι τέτοιο δεν πουλάει! 

❖ Η ΑΓΑΠΗ…

Από μικρό παιδί θυμάμαι να δίναμε προτεραιότητα στην αγάπη προς τα ζώα που ήταν τα στηρίγματα της οικογένειας, διότι αυτά επωμίζονταν τα φορτία της. Εκείνα ήταν που όργωναν τα κτήματα, εκείνα μετέφεραν τις σοδειές, αυτά ξεκούραζαν τους ανθρώπους από τον ημερήσιο κάματο. Ως τέτοια θεωρούνταν ιερά και είχαν την ανάλογη θέση στη ζωή των ανθρώπων και στις καρδιές μας.

❁ Η ΑΓΩΓΗ…

Όλα ήταν θέμα αγωγής και γνώσης της χρησιμότητας και αξίας τους, εκτός βέβαια από την ύπαρξη τους που ήταν πραγματική ευλογία για τις οικογένειες που μουλάρια, άλογα, γαϊδούρια ήταν τα «εργαλεία» εκείνα που ζούσαν κυριολεκτικά την οικογένεια. Η αξία τους ανεκτίμητη, γι’ αυτό και ο σεβασμός απεριόριστος. Όλα ήταν και είναι θέματα αγωγής.

■ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ…

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η πράξη του ιδιοκτήτη του γαϊδάρου. Αλλά να κόπτονται όλοι εκείνοι που ποτέ τους δεν είδαν τετράποδο και να πυροβολούν ολόκληρες κοινωνίες όπως αυτή των χωριών της Ζίτσας είναι ανεπίτρεπτο. Ούτε το όνομα Ζίτσα και Γραμμένο δεν μπορούσαν να προφέρουν σωστά οι ψυχοπονιάρηδες ζωόφιλοι που ξεφύτρωσαν από όλες τις γωνίες της Ελλάδας!

❖ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ…

Είπε ο άνθρωπος, να κάνει μια προσφορά προς την πόλη που φιλοξενεί την επιχείρησή του που έχει σχέση με καινοτομίες και οργάνωσε με χρήματα της επιχείρησης συναυλία με καλλιτέχνες εξ Αθηνών. Πρόκειται για τον Γιαννιώτη διευθύνοντα σύμβουλο της P&I κ. Τριάδη με καταγωγή από Γρεβενίτι.

 ❁ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ…

Χιλιάδες κόσμου, κυρίως νέοι, αγκάλιασαν αυτή τη μουσική παρένθεση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων και οι μεμψίμοιροι έπιασαν δουλειά ρίχνοντας το ανάθεμα σε όποιον είχε οποιαδήποτε σχέση με την αδειοδότηση μίας τέτοιας «εγκληματικής ενέργειας» στο κέντρο των Ιωαννίνων!

■ ΟΙ… ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ!

Πρώτα-πρώτα δουλειά έπιασαν οι επαναστάτες του πληκτρολογίου που θεώρησαν ότι έχασαν την πρωτοκαθεδρία της ελεύθερης χρήσης της πλατείας που την θέλουν για λογαριασμό τους να ψήνουν σουβλάκια και να πίνουν μπύρες και να μην νοιάζονται αν αυτό ενοχλεί κάποιους άλλους συμπολίτες!

 

❖ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ… 

Με ποιο δικαίωμα Περιφέρεια-Δήμος παραχώρησαν την κεντρική πλατεία σ’ έναν ιδιώτη που έφερε επιχείρηση από τη Γερμανία και την «φύτεψε» στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων, η οποία σήμερα εκτός της τεχνολογίας απασχολεί και 150-200 νέους επιστήμονες που προτίμησαν να μείνουν στον τόπο μας και να μη ξενιτευτούν στα πέρατα του κόσμου για μια θέση εργασίας;

 

❁ ΑΓΚΑΖΕ!..

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ενώ ενοχλούνται από τη νέα κεντρική πλατεία, την έχουν πάρει αγκαζέ για τα γιορτάσια τους τα φεστιβαλικά όπου σφυροδρέπανα και σουβλάκια γίνονται ένα και όλα μαζί καταλήγουν στο σύνθημα «πέσατε θύματα αδέλφια…»!

 

■ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ…

Ήταν και μια μερίδα συμπολιτών που θυμήθηκαν το παλιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα που είχε γιομήσει την Πλατεία τότε, τη δεκαετία του ’80, νοσταλγώντας τέτοιες εποχές. Μάλιστα, τινές εξ αυτών σκέφτονται και προεξοφλούν παρόμοιες εικόνες με Ανδρουλάκη! Πέρασε και ο Αύγουστος για να μιλήσουμε για όνειρα θερινής νυκτός!

 

❖ ΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ…

Μην ξεχάσω τις βαθυστόχαστες αναλύσεις του πάλαι ποτέ Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου και κάτι από επίσκοπος ΔΩΔΩΝΗΣ για την έννοια του βιασμού μιας γυναίκας! Λωλαίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσει! Μπήκε σε μια λογική που εκ των πραγμάτων του είναι άγνωστη λόγω του «μοναχικού» του βίου! 

❁ Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ…

Πού ξέρει ένας δεσπότης από βιασμούς και πως γίνεται η διαιώνιση του είδους όταν έχει διαλέξει το δρόμο της αθωότητας και απομάκρυνσης από πάσης σαρκικής επιθυμίας και απόλαυσης; Ο ίδιος όπως και όμοιοί του έχουν αφοσιωθεί στα επουράνια αφήνοντας τα επίγεια για κοινούς θνητούς που η ύπαρξή τους είναι συνυφασμένη με την αμαρτία και που δεν δηλώνουν αναμάρτητοι.

 ■ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ

Παλιός «προοδευτικός» ο πρώην επίσκοπος ΔΩΔΩΝΗΣ (αλήθεια τι μου θυμίζει η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΔΩΔΩΝΗΣ)! Τόσο προοδευτικός που την προηγούμενη εβδομάδα από τηλεοπτικού άμβωνος έκανε κήρυγμα για τον εθελούσιο(!) βιασμό γυναίκας. «Αν δεν θέλει, δεν βιάζεται» μας είπε και επιμένει να βιάσει την δική μας σκέψη με τις π…ριές του! Τι σόι βιασμός είναι αυτός όταν γίνεται με τη θέλησή, μόνο ο Χρυσόστομος, πρώην σε όλα γνωρίζει!

Η ΠΛΑΤΕΙΑ…

Η κεντρική πλατεία είναι χώρος όλων των πολιτών που γουστάρουν να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις, αρκεί να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφάλεια και προστασία περιβάλλοντος χώρου. Αν δεν αρέσει σε κάποιους, ας βρουν εκείνοι χώρους για τα «ραμαζάνια» τους!

ΤΟ ΔΩΡΟ…

Πολύ καλά έκανε η Εταιρεία P&I που οργάνωσε την εκδήλωση και την έκανε δώρο στην πόλη, που εδώ και πέντε χρόνια φιλοξενεί τις σύγχρονες δραστηριότητες και που, απ’ ότι φαίνεται, τα Γιάννινα μπαίνουν σε τροχιά ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, αφού ετοιμάζονται και πολλές άλλες εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ που ται στην περιοχή περί το Πανεπιστήμιο και την Πεδινή. 

Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ…

Χώρια που το ότι η ενόχληση μπορεί να είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες δεν είναι δεδηλωμένοι αριστεροί. Κι αυτό ίσως να ενόχλησε την αριστερίλα της περιοχής η οποία αντέδρασε έτσι όπως αντέδρασε, αφού θα προτιμούσαν ένα μοιρολόι τύπου «Μαριόλα» για να το φχαριστηθεί η ψυχή τους! Ευτυχώς οι νέοι της περιοχής έκλεισαν τ’ αυτιά στις κραυγές, απόλαυσαν την βραδιά και περιμένουν την επόμενη μουσική εκδήλωση στην πλατεία!

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.