Τολμηρά

Γράφτηκε από τον/την Γιώργος Γιαννάκης on . Posted in Τολμηρά

«ΒΛΑΧΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ»!..

Ψάχνει ευκαιρίες να βρεθεί στην επικαιρότητα ο βλάχος καθηγητής Βασίλης Νιτσιάκος και όταν του δοθεί αφορμή δεν την αφήνει να πάει χαμένη. Κυρίαρχο ζήτημα γι’ αυτόν το «νεοβλαχικό» ζήτημα, που έτσι και υπάρξει αντίθετη άποψη από τη δική του πρέπει να είναι και καταδικαστέα!

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ…

Θέλησε ο Αντώνης Μπέζας να κάνει αντίλογο σε όλα όσα υποστηρίζει ο «προφεσόρ» Νιτσιάκος και έγινε των… Βλάχων το πανηγύρι, καθότι αμφότεροι βλάχοι! «Καμία ξένη προπαγάνδα δεν ευδοκιμεί αν δε βρει ντόπιους υποστηρικτές» είπε ο κ. Μπέζας σε μια εκδήλωση και έκανε ειδική αναφορά στον κ. Νιτσιάκο που διαχειρίζεται το «βλάχικο ζήτημα» εδώ και πολλά χρόνια και σε έτερο προφέσορα ονόματι Αλέξη Ηρακλείδη, που δείχνει να έχει… ευαισθησίες στο «Τσάμικο», αφού ζητά από τους Έλληνες να αναγνωρίσουν την «γενοκτονία των Τσάμηδων» και να ζητήσουν συγνώμη από δαύτους!

Ο… ΔΙΑΛΟΓΟΣ!

Οι παραπάνω σκέψεις του Α. Μπέζα άνοιξαν «διάλογο» μεταξύ αυτού και του κ. Νιτσιάκου που φτάνει σε όρια τέτοια, που ο διάλογος γίνεται απειλή… για την σωματική ακεραιότητα του προφέσορα! Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή…

Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ…

Έχει βάλει στόχο της ζωής του ο κ. Νιτσιάκος να δώσει άλλη διάσταση στους Βλάχους απ’ αυτή που γνωρίζουμε και που έχει να κάνει με μια άλλη «φυλή», τέτοια που δεν είναι αυτή που γνωρίζουμε. Αυτό το άλλο, όποιος το αμφισβητεί γίνεται εχθρός του καθηγητή όπως ο Μπέζας και ανεβαίνει στα κάγκελα επειδή αμφισβητείται η αυθεντία του!.. 

Η ΑΡΩΓΗ…

Μόλις πέρσι έγινε ευρέως γνωστό ότι ο κ. Νιτσιάκος, για να επεξεργαστεί το «βλάχικο» είχε αρωγό το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όταν έκλεισε την στρόφιγγα, ανάγκασε τον εν λόγω… να ανέβει στα κάγκελα και να στρέφεται εναντίον της Μενδώνη! Την στοχοποιούσε, χωρίς όμως εκείνη να φοβάται την στοχοποίηση, όπως έκανε ο ίδιος στην περίπτωση του Α. Μπέζα, τον οποίο κατέστησε υπεύθυνο αν τυχόν και υποστεί καμία… βλάβη! Απλές επισημάνσεις!

 Η ΣΥΓΝΩΜΗ…

Όσον αφορά τον έτερο προφέσορα «σύντροφο» Ηρακλείδη, που ζητάει από τους Έλληνες να ζητήσουν… συγνώμη από τους Τσάμηδες και να γίνει αναγνώριση της δράσεως των Τσάμηδων, γιατί αυτό στην ουσία ζητά(!), ας πάει κατά Θεσπρωτία μεριά να ακούσει, να δει, να μάθει τι έγινε εκείνη την εποχή... 

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ…

Συντάσσεται με τους Τσάμηδες, τους συνεργάτες και συνοδοιπόρους των Ναζί και των φασιστών του Χίτλερ και του Μουσολίνι αντίστοιχα. Ο εν λόγω απαιτεί από την Ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει ως γενοκτονία(!), κάτι που δεν ήταν τίποτε άλλο από αποκατάσταση της έννομης τάξης, που ζητήθηκε από τους πληττόμενους της περιοχής Θεσπρωτίας από τον αφανισμό που έκαναν οι ίδιοι, οι οποίοι κάτω από το βάρος των εγκλημάτων τους αποχώρησαν από την περιοχή. Απλά ο Ν. Ζέρβας εκλήθη να επιβάλλει την διασαλευθείσα από τους ίδιους του «Τσάμηδες» τάξη. Για τα εγκλήματά τους καταδικάστηκαν από δικαστήρια των Ιωαννίνων, ενώ ούτε οι ίδιοι οι Αλβανοί εκείνη την περίοδο δεν ήθελαν ούτε να τους βλέπουν ούτε να τους ακούν!..

❁ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Όλη η χριστιανοσύνη την περασμένη Δευτέρα γιόρτασε την κοίμηση της Θεοτόκου  που είναι η δεύτερη σπουδαία σε αξία και σημασία γιορτή. Έλα όμως που έχει προκύψει ένα ζητηματάκι, ίσως και θεολογικής φύσεως κι αυτό έχει να κάνει με την ευχή που θα πρέπει να λέγεται αυτές τις μέρες, αφού τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ένας νεολογισμός του τύπου «Καλή Παναγιά» που έχει διχάσει τους Έλληνες οι οποίοι είχαν συνηθίσει στο «Καλό 15Αύγουστο» ή το πολύ πολύ καλό Πάσχα Καλοκαιρινό. Ωστόσο, είτε έτσι είτε αλλιώς και εφέτος η Παναγιά μας αξίωσε να γιορτάσουμε την μνήμη της κοιμήσεως της. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, γυναίκες άντρες… 

■ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

Κατηγορούνταν οι δημοτικές αρχές γιατί δεν προέβαιναν σε διάνοιξη ενός από τους κεντρικούς δρόμους-άξονες της πόλης την λεωφόρο Μακρυγιάννη. Και τώρα που επιτέλους ξεκίνησαν οι εργασίες κάποιοι κάτοικοι εναντιώνονται στην αλλαγή θέσης από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων που αναγκαστικά πρέπει να μετακινηθεί.  

❖ Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ…

Δεν μας ρώτησαν γι’ αυτή τους την πράξη λένε και προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους θέση που είναι να γίνουν έργα, αλλά έτσι όπως εκείνοι τα έχουν στο νου τους. Δηλαδή τα αυτοκίνητα και οι πεζοί θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτική παράκαμψη σ’ αυτό το σημείο που είναι το εκκλησάκι το οποίο στήθηκε την δεκαετία του 1960. Φαίνεται πως οι Αγ. Απόστολοι θα τους… διαμαρτυρήθηκαν για αυτή την απαράδεκτη πράξη της μετακίνησης, στην ακριβώς απέναντι θέση!

❁ Η… ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ!

«Έπρεπε πρώτα να ρωτήσει εμάς ο Δήμος και όχι την Μητρόπολη», είπαν οι διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του παρεκκλησίου. Είδατε παράλειψη των ιθυνόντων που έβαλαν στο νου τους να αναδείξουν την περιοχή και κυρίως να την ευπρεπίσουν που ήταν υποχρέωση και ζητούμενο πολλών δεκαετιών;

■ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ;

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον, εκτός από τους αφορισμούς να μάθουμε πως ακριβώς έχουν δει… αρχιτεκτονικά την κατασκευή της Λεωφόρου σε όλο της το μήκος και ιδιαίτερα στους Αγ. Αποστόλους. Είμαι βέβαιος ότι οι ίδιοι οι Άγιοι θα αισθάνονται πιο όμορφα στη νέα θέση όπου θα μεταφερθούν και που δεν θα είναι εκείνοι εμπόδιο για να εκσυγχρονιστεί επιτέλους η περιοχή.

❖ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΤΖΗ…

Μπορούν να βρουν ένα σωρό άλλα κουσούρια και να τα βάλουν με το Δήμο οι κάτοικοι της περιοχής Αμπελοκήπων, με πρώτη και την χειρότερη την πλατεία Χατζή που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Ιωαννίνων! Εγκαταλελειμμένη στην τύχη της, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται! Ούτε παιδική χαρά, ούτε χώρος αναψυχής, ούτε ένας σύγχρονος χώρος σημείο αναφοράς. Ένα τουρλουμπούκι όπου χωράνε όλα, από λαϊκή αγορά, μέχρι κάτι ξεχαρβαλωμένα παιδικά παιχνίδια. 

❁ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ…

Μια πολυσύχναστη πλατεία μετατρέπεται σε χώρο αποπάτησης των ζώων, αδέσποτων και μη, τετράποδων και δίποδων! Ούτε για τον άλλο αθλητικό χώρο, το πρώην γήπεδο μπάσκετ νοιάστηκε κανείς, που απαγόρεψαν το παιχνίδι των παιδιών ξηλώνοντας τις μπασκέτες για να παραδώσουν το χώρο σε παρακείμενη ψησταριά που εκεί απλώνει τα τραπέζια, κυρίως τις βραδινές ώρες και μάλιστα κάτω από τις μπασκέτες! 

■ Η ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ…

Μια εκκρεμότητα δύο δεκαετιών μεταξύ Δήμου Ιωαννίνων και 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διευθετήθηκε, μετά την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων και πιο νουνεχών που την διαχειρίστηκαν. Πρόκειται για μια οφειλή του Δήμου προς την 6η ΥΠΕ που είχε φτάσει κοντά στο 1,2 εκατ. ευρώ. Με τα μισά σχεδόν το ζήτημα έκλεισε κι όλα καλά καμωμένα!

❖ Η «ΑΓΝΟΙΑ»…

Το όλο ζήτημα είχε προκύψει από την «άγνοια» του Δήμου της οφειλής προς την 6η ΥΠΕ, η οποία είχε να κάνει με την ενοικίαση έκτασης από το Δήμο στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Κοπάνων όπου βρίσκεται το εργοτάξιο του Δήμου. Εκεί όπου η 6η ΥΠΕ διαχειρίζεται μια τεράστια έκταση κοντά στα 60 στρέμματα τα οποία ανήκουν στο «χρονίων παθήσεων» το οποίο κάποτε επί δημαρχίας Ν. Γκόντα, ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος λίγο έλειψε να το παραχωρήσει στο Δήμο, αλλά σκόνταψαν όλα σε μια υπογραφή Γιαννιώτη στελέχους, που είχε άλλη άποψη!

❁ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ…

Έκτοτε αυτή η εκκρεμότητα εξακολουθεί να υπάρχει και καμία Δημοτική Αρχή δεν το ξαναδιεκδίκησε, με αποτέλεσμα να υφίσταται μέχρι τώρα η οφειλή, η οποία διευθετήθηκε χωρίς όμως να γίνει καμία κουβέντα για εκχώρηση της έκτασης, η οποία κανείς δε γνωρίζει τι σκοπούς εξυπηρετεί έτσι όπως είναι και στην οποία αυθαίρετα κατασκευάστηκε κάποτε και πάρκινγκ!. 

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.