ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Μέσα στον Γενάρη θα υπογραφεί σύμβαση κατασκευής του «Μεγάλου Δακτυλίου» της πόλης των Ιωαννίνων η οποία θα συνδέει την Λ. Γεννηματά με το Πανηπειρωτικό και με την Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Αθηνών. Ένα έργο που ξεκίνησε στην αρχή της δημαρχίας Θ. Μπέγκα και που φαίνεται να ξεκινάει επί εποχής Μ. Ελισάφ.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Μιλάμε για ξεκίνημα του έργου διότι για το πότε θα τελειώσει και επί ποιας δημαρχίας θα ολοκληρωθεί, λόγος να μη γίνεται. Θυμηθείτε τι έγινε και που βρίσκεται το περιβόητο έργο επέκτασης βιολογικού καθαρισμού, το οποίο σχεδιάστηκε επί εποχής δημαρχίας Νίκου Γκόντα και ήταν ύψους 49 εκατ. ευρώ για να γίνει διαγωνισμός το 2013 και να αναδειχτεί ανάδοχος το 2021, ο οποίος όμως σκοντάφτει σε 3 εκ. ευρώ κωλόκουρα και αν δεν τα πάρει, έργα δεν πρόκειται να δούμε!

ΤΑ ΠΑΝΩΠΡΟΙΚΙΑ
Τα 3 εκατ. ευρώ θα «επενδυθούν» στην περιβόητη δυναμική συμπύκνωση του εδάφους που μας επαναφέρει μνήμες εποχής Φίλιου στην ίδια περιοχή και που τόσο είχαμε επικρίνει τότε. Κι ενώ ήταν γνωστό όλο αυτό το «πανηγύρι» εκείνης της εποχής κι ενώ τόσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί «σκιών» στις μελέτες, ερχόμαστε τώρα 25 χρόνια μετά να ξαναζούμε την ίδια ιστορία με τον νέο ανάδοχο να ζητά πανωπροίκια διότι η «δύναμική συμπύκνωση», αλλιώς την λένε τώρα, ήταν αμελέτητη! Τα ίδια Παντελάκη μου… ένα πράγμα!

❁ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Μόνο μία βραδιά ήταν οι διακοπές στο Ζαγόρι της οικογένειας του Πρωθυπουργού. Κάτω από το βάρος των 22.000 περίπου κρουσμάτων κορωνοϊού και ενόψει λήψης νέων μέτρων, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα για να πάρει τις αποφάσεις και να εφαρμόσει νέα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του ιού.

■ Η ΚΗΔΕΙΑ
Ήταν και η κηδεία του Κάρολου Παπούλια στη μέση στην οποία έπρεπε να παραστεί, οπότε η επιστροφή στην Αθήνα ήταν διπλά επιβεβλημένη. Η κηδεία που έγινε στον Αγ. Σπυρίδωνα Παγκρατίου προφανώς από επιλογή της οικογένειας, ενώ η ταφή του έγινε στο Νησί στην Παμβώτιδα που ίσως ήταν επιλογή του ίδιου του Κάρολου όσο ήταν εν ζωή, αφού ήταν αγαπημένος του τόπος και εκεί έβρισκε καταφύγιο όλα τα χρόνια της παντοδυναμίας του και μη.

❖ ΠΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ
Έγραψα προχθές ότι ο Κάρολος ήταν ένας μποέμ τύπος και απολάμβανε την ζωή με όλους τους επιβεβλημένους τρόπους. Πιστός στις φιλίες και στις παρέες ήταν η χαρά της συντροφιάς όταν δεν είχε να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα κυρίως εξωτερικής πολιτικής. Ο ίδιος ο Ανδρέας τον εμπιστεύονταν και σε ρόλο πολιτικής αλλά και ρόλους «προσωπικούς». Ήταν αμφίδρομη η στήριξη και πολλές φορές απασχόλησαν την κοινή γνώμη με την αλληλοϋποστήριξη.

❁ ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ
Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα ήταν ένα πράγμα αυτό που συνέβη με τον Αλέξη Τσίπρα όταν έμαθε ότι ο Κυριάκος εξέδραμε κατά Ήπειρο μεριά για λίγες μέρες. Είχε στερητικό σύνδρομο και η μοναξιά ενοχλούσε τον πρόεδρο Αλέξη, ο οποίος ψάχνει αφορμές για να κάνει ορατή την παρουσία του στο πολιτικό στερέωμα.

■ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Εδώ καιγόμαστε από πανδημία κι εσύ γκιζεράς στα βουνά και στα ρουμάνια της Ηπείρου ήταν το σκεπτικό του Αλέξη, ο οποίος άκουσε την κραυγή απόγνωσης και του Κώστα Μπάρκα ο οποίος κι εκείνος… καταχέριασε την απόφαση του Κυριάκου να βρεθεί για λίγες μέρες στην Ήπειρο.

❖ Ο ΦΟΒΟΣ
Δεν καίγονται καθόλου τα Συριζόπουλα από την εξάπλωση της πανδημίας αλλά από τον φόβο της επέλασης του ΚΙΝΑΛ που τους παίρνει το ψωμί από τα χέρια. Ο Κυριάκος πήρε την οικογένεια και ήλθε στα Ζαγοροχώρια έστω και σε καιρό πανδημίας και δεν πήγε στο κότερο της Παναγοπούλου μία εβδομάδα μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι! Δεν φταίω εγώ που τα θυμάμαι.

❁ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Φωνάζει το Τσιπρομάνι να λάβει αυστηρά μέτρα η κυβέρνηση για τη μη εξάπλωση της πανδημίας και καλά κάνει. Αλλά λίγο όψιμα οι φωνές, όταν οι ίδιοι συμμετείχαν σε πορείες και συμπαραστάσεις στους διάφορους Κουφοντίνες που ενώ είχαν σπείρει τον θάνατο, διεκδικούσαν ίσα δικαιώματα! Δυστυχώς η κοντή μνήμη τους μας αναγκάζει να θυμόμαστε εμείς και τους πληγώνουμε.

■ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ
Ήταν θέμα χρόνου να ξαναπαρθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών από την επέλαση της πανδημίας και μάλιστα έγινε συντόμευση αυτών ενόψει της πρωτοχρονιάς. Η αναμελιά και η αδιαφορία των Χριστουγέννων μας οδήγησαν στις δεκάδες χιλιάδες κορωνοϊόπληκτους κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει προληπτικά μέτρα και τα εφάρμοσε από χθες το πρωί. Κι αυτή την πρωτοχρονιά τα κεφάλια μέσα αν θέλουμε να τα έχουμε στους ώμους και το επόμενο διάστημα. Από τη στήλη ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΚΑΛΟ 2022 χωρίς πόνο και στενοχώριες.
❖ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Πέρασαν σαράντα χρόνια από τότε που στήθηκε ένα είδους κυλικείου στην είσοδο του Χατζηκώστα για την εξυπηρέτηση όλων των σχετιζόμενων με τον χώρο της υγείας μηδέ ασθενών, συνοδοιπόρων κ.λπ. Ενώ το νοσοκομείο επεκτάθηκε εξωραΐστηκε και εκσυγχρονίστηκε, το κυλικείο έστεκε εκεί μπροστά μέχρι πριν ένα χρόνο όπου κάποια πράγματα άλλαξαν και οι «ιδιοκτήτες» του ξεκίνησαν το ξήλωμα λόγω αλλαγής χώρου εξυπηρέτησης! Το ξήλωμα ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη και ανάσανε κυριολεκτικά το Χατζηκώστα!

❁ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ
Το ζήτημα δεν είναι πως θα γκρεμίσει κανείς κάτι, αλλά το πώς θα το κτίσει. Υπάρχει προγραμματισμός και μελέτες τέτοιες που θα αναγερθεί υπερσύγχρονος χώρος εστίασης γενικά σε χώρο του Χατζηκώστα που δεν θα θυμίζει τίποτα απ΄ ότι μέχρι τώρα υπήρχε. Η διοίκηση του νοσοκομείου προγραμματίζει το αμέσως επόμενο διάστημα να κάνει τα δέοντα έτσι ώστε το Χατζηκώστα να εκσυγχρονιστεί σε πολλούς τομείς.

■ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι ένας άλλος τεράστιος εξωραϊσμός και μάλιστα σύγχρονος προγραμματίζεται για όλο το Χατζηκώστα αρχίζοντας από μηχανολογικό εξοπλισμό και φτάνοντας στην θωράκιση την κτιριακή εντασσόμενο από την Περιφέρεια Ηπείρου σε πρόγραμμα 17 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

❖ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
Δικαιούται το Χατζηκώστα και εκσυγχρονισμό σε όλες τις γραμμές διότι είναι ένας χώρος υγείας που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο διάβα του χρόνου. Είναι το νοσοκομείο εκείνο που έχει χαρακτηριστεί ως νοσοκομείο με ανθρώπινο πρόσωπο από τότε που αποτέλεσε το σανατόριο και περνώντας μέσα από ένα σωρό αντιξοότητες έφτασε στο σήμερα να δίνει μάχες, υποστηρίζοντας την υγεία ολόκληρης της Ηπείρου και εν γένει της ΒΔ Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, ακόμη και της γειτονικής Αλβανίας.

❁ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Το ότι στο παρελθόν πέρασε «περιπέτειες» αυτό καθόλου δεν ακυρώνει τον ρόλο και την προσφορά του από τότε που άρχισε να λειτουργεί ως χώρος υγείας. Υπήρξαν κάποιες φωνές την περίοδο του τέλους της δεκαετίας όταν άρχισε να λειτουργεί το ΠΠΓΝΙ που μιλούσαν για κατάργησή του, αλλά κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν συνέβη και το Χατζηκώστα δίνει το παρών, προσφέροντας σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στελεχωμένο από άριστους επιστήμονες σε όλους τους τομείς.
■ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Στις δύσκολες ώρες της πανδημίας το Χατζηκώστα παίζει τον δικό του σπουδαίο ρόλο μη στερώντας τις υπηρεσίες από πολίτες που προσφεύγουν σ’ αυτό. Δημιούργησε μέσα σε λίγες μέρες κλινικές ΜΕΛ και ΜΕΘ και δεκάδες πολίτες από πολλά μέρη της Ελλάδας περιθάλπονται σ΄ αυτό. Παράλληλα με την αντιμετώπιση της πανδημίας αντιμετωπίζονται και άλλα περιστατικά χωρίς να υπολείπονται σε φροντίδα από τους υγειονομικούς.

❖ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οκτώ Γενάρη είναι η καταληκτική ημερομηνία για όσους βρίσκονται σε καίριες θέσεις στην κρατική μηχανή και έχουν βάλει στο μυαλό τους να πολιτευτούν σε επόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν. Από αυτή την ημερομηνία αρχίζει το 18μηνο από την διενέργεια κανονικών εκλογών κι επομένως οι παραιτήσεις υποψηφίων βουλευτών πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τις 8 Γενάρη.

❁ Η ΘΕΣΠΡΩΤΗ
Μια παραίτηση τέτοια είχαμε στην Ήπειρο και δη μια Θεσπρωτή ονόματι Καλύβα η οποία είχε αφήσει την θέση της στις Βρυξέλλες και ήρθε να σώσει την οικονομία της χώρας μας ελέω Σκέρτσου, η οποία υπέβαλε την παραίτηση και από την Γενική Γραμματεία σε κάποιο υπουργείο που δεν το έχουμε πρόχειρο στη μνήμη μας αυτή τη στιγμή, διότι εδώ που τα λέμε δεν είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί του τεράστιου έργου της.

■ Η ΣΚΕΨΗ
Όμως εκείνο που δεν μάθαμε είναι αν η κ. Καλύβα προαλείφεται για «σωτήρας» της Θεσπρωτίας ή για επιστροφή στις Βρυξέλλες που είναι η δουλειά της και που ο μισθός Γενικού Γραμματέα υπουργείου δεν συγκρίνεται με τις απολαβές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πιο πιθανό είναι να επιστρέψει στην θέση της αφού ότι ήταν να προσφέρει στο ελληνικό γκουβέρνο το έπραξε.

❖ ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΗ
Αν υπολογιστεί ότι η Θεσπρωτία ενδεχομένως να γίνει μονοεδρική και αν οι εκλογές γίνουν μετά το 2022, το να προσδοκά κανείς βουλευτική θέση στον γειτονικό νομό θα είναι πολύ ζόρικο. Επομένως η κ. Καλύβα που ευχαρίστησε όλους που της έδωσαν την ευκαιρία να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη απέρχεται, και το καλό κατευόδιο αυτή τη στιγμή είναι η μόνη ευχή των Θεσπρωτών.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.