ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Δυο χρόνια πέρασαν από τότε που έταξε ο Άδωνις κλειστό στα Γιάννινα και όλο κάτι γίνονταν και δεν πραγματοποιούνταν η υπόσχεση. Όλο ξεκινούσαν το ταξίδι πατώματα, κερκίδες, μπασκέτες, κι όλο αυτό ξεγυμνώνονταν διότι κάπου αλλού το είχε τάξει ο υπουργός Άδωνις.

Η ΜΑΓΚΙΑ…
Μαγκιά όμως του Καχριμάνη που κατάφερε μόλις προχθές να βάλει στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο τους επικεφαλής των δυο αντιπάλων παρατάξεων Ζάψα-Δημητρίου και να τους πάει επιτόπου για να έχουν εικόνα και καθιστώντας τους συνυπεύθυνους, θα τους χρησιμοποιήσει ως μάρτυρες ότι κλειστό στα Γιάννινα από Ελληνικό… πάπαλα! Το σπουδαίο είναι ότι Δημητρίου-Ζάψας τσίμπησαν και να δείτε που θα είναι εκείνοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα έχουν τον πρώτο λόγο στο αν αξίζει τον κόπο να μεταφερθούν παλιοσίδερα από το Ελληνικό τα οποία θα ονομαστούν Κλειστό Ιωαννίνων!

Ο ΦΕΤΦΑΣ…
Για το ίδιο θέμα έβγαλε φετφά η Τατιάνα καταγγέλλοντας τον Δήμο Ιωαννιτών για ολιγωρία στην διεκδίκηση ή στο ενδιαφέρον για δημιουργία αθλητικών υποδομών στον Δήμο! Όχι πως δεν έχει δίκιο, αλλά επιλεκτική μνήμη σε δημιουργία υποδομών, ενώ ξέχασε εντελώς το όλο ζήτημα για μεταφορά των εγκαταστάσεων του κλειστού που το διαχειρίστηκαν ο πρώην προϊστάμενός της στην Περιφέρεια και ο κλαψιάρης υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης που μαζί τα…κλαίγαν στο CEZARIA το 2019 όταν την έχριζε υποψήφια δήμαρχο Ιωαννιτών! Τότε που από τα δάκρυα και το κλάμα λίγο έλειψε να πνιγούν όλοι μαζί!

ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΙΑ
Πάνε πάνω από είκοσι χρόνια όπου προγραμματίζονταν αθλητικό κέντρο στο κάτω μέρος των Καρδαμιτσίων, στο δρόμο προς τα Μάρμαρα. Αυτός ο «αθλητικός χώρος» ουδέποτε προχώρησε και με ευθύνη της Περιφέρειας στην οποία η κ. Τατιάνα είχε τον πρώτο λόγο επί 9 χρόνια. Πρόσφατα ένα κομμάτι του συγκεκριμένου «κέντρου» έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής όλων των λυμάτων της περιοχής, τα οποία θα διοχετεύονται στο βιολογικό, αν καλά είμαστε πληροφορημένοι.

❁ ΤΟ ΔΟΓΜΑ
Πάει να εφαρμοστεί και σήμερα το δόγμα Τόσκα «κάντε πως κοιμάστε αν στο σπίτι μπουν ληστές» κάτι τέτοιο ισχυρίζονται ακόμη και οι ίδιοι άνθρωποι προοδευτικής κατεύθυνσης μετά το θανάσιμο τραυματισμό κλέφτη περιουσιακού στοιχείου από αστυνομικούς που αυτή την φορά δεν έκαναν πως κοιμούνται για να μην πιαστούν στον ύπνο, αλλά έκαναν αυτό που προβλέπει το καθήκον.

■ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ
Στην πυρά οι εργαζόμενοι των 800 ευρώ για να προστατευτούν τα κλεφτρόνια που είχαν σαν επάγγελμα την κλοπή και οι νόμοι γι΄ αυτούς είτε είναι ανύπαρκτοι, είτε τους έχουν γραμμένους στα από τέτοια τους. Όχι μόνο αυτό, αλλά για να βάλουν τάξη στους άτακτους των δυτικών προαστίων στην Αθήνα κινδύνεψε η ζωή των αστυνομικών αφού ο διαρρήκτης τα έπαιξε όλα για όλα.

❖ ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ…
«Ο καημένος ο Ρομά», σπαράζουν οι επαγγελματίες αρνητές της νομιμότητας. Τι έκανε; Ένα αυτοκινητάκι έκλεψε συνεχίζοντας την παράδοση εξασκώντας παράλληλα σ΄ αυτή την τέχνη και νεότερους απ΄ αυτόν. Όταν είδε ότι δεν τον παίρνει, στράφηκε εναντίον των αστυνομικών που από τύχη δεν έχασε κανένας την ζωή του όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις που ανάθεμα αν νοιάστηκε κανείς για τον θάνατό τους όταν «έπεσαν» στην ώρα του καθήκοντος.

❁ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ…
Δεν είναι ρατσιστικό το ζήτημα όπως το θέλουν οι «ειδικοί» που λυπήθηκαν που δεν ήταν αστυνομικός νεκρός. Απλά για κάποιους πρέπει να αποδοθεί το δίκιο στον κλέφτη επειδή ήταν Ρομά για να δείξουν πως νοιάζονται για τις μειονότητες. Όχι, κύριες και κύριοι. Το αγαθό της ζωής είναι για όλους μας το ίδιο και πρέπει να ξεκινάει η προστασία από εμάς τους ίδιους πρώτα. Κάτι ανάλογο πρέπει να συμβαίνει με τις περιουσίες.

■ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…
Όταν αποφασίζει κανείς να γίνει παράνομος αναλαμβάνει και τις ευθύνες του, ακόμα και για την ίδια την ζωή. Ο αστυνομικός είναι ταγμένος εκ του νόμου να προστατεύει ανθρώπους και αγαθά. Διαφορετικά ας τα καταργήσουμε όλα για να γίνουμε ζούγκλα. Την επόμενη φορά που θα χρειαστούμε τον αστυνομικό, θα κάνει εκείνος πως κοιμάται για να μείνουν ανοιχτομάτηδες οι πάσης φύσεως παραβάτες, οι οποίοι έχουν γίνει επαγγελματίες του είδους!

❖ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Προσέξτε! Ο συγκεκριμένος Ρομά 22 χρονών είχε παρελθόν στο «επάγγελμα», ενώ μαζί του είχε και έναν 16χρονο τον οποίο εκπαίδευε στην τέχνη. Δεν είναι όμως ρατσιστικό το ζήτημα, διότι τέτοιου είδους «τεχνίτες» τους βρίσκει κανείς σε όλα τα «στρώματα» τα κοινωνικά που ο καθένας τους βρίσκει έναν δικό του τρόπο για δράση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έπαιξαν οι δράστες και έχασαν και μάλιστα χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. Όχι όμως χωρίς αιτία!

❁ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Θα περιμένουμε τα πρακτικά των εργασιών του συνεδρίου (αφιέρωμα;) για την περίοδο του Αλή πασά στην Ήπειρο για να διαπιστώσουμε τι από τα δυο ήταν, ώστε να έχουμε να λέμε ανάλογα. Ο πολύς θόρυβος που έγινε μέχρι τώρα δεν δικαιολογείται κι αυτό φάνηκε από την συμμετοχή πολιτών η οποία δεν ήταν η αναμενόμενη σε τέτοιου είδους εκδήλωση.

■ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ…
Η όλη εκδήλωση έγινε σ΄ επίπεδο ιστορικό και αν έχουν μετατραπεί σε «δολοφόνους» ή «αγιογράφους» του Αλή Πάσα θα το διαπιστώσουμε εν καιρώ! Εκείνο που μένει και έγινε γνωστό είναι η τιμητική διάκριση στον πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων Τάσο Παπασταύρο, ο οποίος έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο γύρω από την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Αλή πασά και μάλιστα ουδέποτε αμφισβητήθηκε αυτό το σύγγραμμα. Δεν είναι καθόλου παράξενο να έχει μνημονευθεί το εν λόγω βιβλίο από τους ιστορικούς-συντελεστές του συνεδρίου.

❖ ΑΚΑΙΡΟ!..
Θα επαναλάβω ότι δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να ακυρώσει την ιστορία ή να την φέρει στα μέτρα του. Το άκαιρον όμως του θέματος ήταν εκείνο που έκανε αρκετό κόσμο να «επαναστατήσει» ή και να πυροβολήσει τον Δήμο Ιωαννιτών και τον ίδιο τον δήμαρχο, ο οποίος φορτώνεται το συνέδριο ως κυρίαρχο γεγονός μνήμης για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

❁ Η ΙΔΕΑ…
Μέχρι τώρα δεν έχουμε μάθει ποιος ήταν ο πρωταίτιος για το συνέδριο. Ο Δήμος, η Γιάννα, ο Τριαντάφυλλος, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών; Όποιος και να είχε την ιδέα και εκείνοι που συναίνεσαν δεν έχουν μείνει στο απυρόβλητο από επικριτές, κυρίως από κάποιους που «δεν άνοιξαν ένα βιβλίο ιστορίας» όπως είπε ο Τάσος Παπασταύρος την ώρα που έπαιρνε το μετάλλιο που είχε φιλοτεχνήσει ο Κυριάκος Ρόκος και είχε να κάνει με τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους.

■ ΠΟΝΗΡΟΣ Ο ΒΛΑΧΟΣ!
Πονηρός ο Βλάχος ο οποίος απέφυγε να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο για τον Αλή πασά. Βλάχος εστί Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος δεν τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αν και απ΄ ότι είχε γίνει γνωστό ήταν εκ των συνενούντων για την διοργάνωση. «Που να μπλέκεις τώρα», θα σκέφτηκε και έλαμψε δια της απουσίας του!

❖ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ!
Όχι μόνο δεν πήγε στο συνέδριο για τον Αλή πασά, έκανε κάτι άλλο, πιο πιασάρικο, γι΄αυτόν και για την ιστορία. Παραβρέθηκε στο Σούλι και στα «Θυρανοίξια» της οικίας των Τζαβελαίων ύστερα από δυο και πλέον αιώνες (218 χρόνια). Εκεί, όπου οι απόγονοι των Τζαβελαίων έκαναν προσπάθεια ανοίγματος του σπιτιού τους και ανοίγματος στην ιστορική μνήμη!

❁ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ…
Όνειρο ήταν και πάει η μεταφορά κλειστού αθλητικού κέντρου που θα έρχονταν στα Γιάννινα από το Ελληνικό όπως είχε υποσχεθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης σε περιφερειάρχη Καχριμάνη και δήμαρχο Ελισάφ. Το μόνο που έχει μείνει να μεταφερθεί, αν συμφέρει να μεταφερθεί, είναι το εναπομείναν κουφάρι του κλειστού στο Ελληνικό που, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι καλό μόνο για εμπορικές εκθέσεις όπως το είδε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Δημητρίου, ο οποίος με τον Γ. Ζάψα συνόδευσαν τον Καχριμάνη για επιτόπια εξέταση.

■ Η ΦΩΦΗ
Για τον πρόωρο χαμό της Φώφης δεν ταιριάζουν τα πολλά και μεγάλα λόγια. Η ίδια έδωσε το παράδειγμα του αγώνα για ζωή και στάθηκε όρθια επειδή διψούσε για ζωή. Θα λείψει από τα παιδιά της πρώτα, για τα οποία νοιάζονταν να μην ζήσουν την ορφάνια και μετά σε όλους όσους την γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της. Έκανε ένα βήμα μπροστά στη ζωή, λέγοντας ότι και ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. Εκείνη τον νικούσε για δεκατρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα όπου το πάνω χέρι πήρε ο θάνατος. Ας έχει καλό ταξίδι στην αιωνιότητα…

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.