ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΝΕΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ…

Νέες εμβολιαστικές γραμμές ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στα δύο νοσοκομεία της πόλης και στα ΚΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα ικανοποιούνται τα αιτήματα όλων των πολιτών που έχουν την διάθεση για εμβολιασμό. Στο Νοσοκομείο «Χ/Κώστα» θα λειτουργήσουν άλλα τρία εμβολιαστικά κέντρα, κάτι που θα συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ…

Όπως έγινε γνωστό, επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα οι σταθμοί διενέργειας τεστ του ΕΟΔΥ έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες είτε έχοντες σχέση με επίσκεψη στα νοσοκομεία, είτε άλλοι πολίτες που θέλουν να κάνουν τεστ!

Η ΕΥΘΥΝΗ…

Να σημειωθεί ότι δεν ήταν ευθύνη των νοσοκομείων η απομάκρυνση αυτών, των μονάδων, αλλά του ΕΟΔΥ ο οποίος διέθεσε τις μονάδες σε άλλες περιοχές εξυπηρετώντας ανάγκες της ευρύτερης περιφέρειας Ηπείρου. Επομένως, η στοχοποίηση του «Χ/κώστα» από ορισμένους είναι εντελώς άδικη και μάλλον επιτηδευμένη. Ευτυχώς από τους χιλιάδες οφελούμενους από το Νοσοκομείο υπήρξαν δύο παραπονούμενοι, ο ένας εξ αυτών διότι δεν είχε που να κατουρήσει και φυσικά κάποιοι είχαν ευθύνη γι’ αυτή την απρονοησία από τότε που χτίστηκε το «Χ/κώστα».

❁ ΜΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!
Κάπως έτσι, κάπως αλλιώς φτάσαμε κι εφέτος εν έτει 2021 και εν μέσω πανδημίας στο Μεγαλοβδόμαδο προσδοκούντες την Αγία Ανάσταση και την ανάσταση λαού που για δεύτερη χρονιά καλείται να ζήσει εντελώς διαφορετικά αυτές τις Άγιες μέρες.

■ ΤΑ ΜΕΤΡΑ…
Από πλευράς πολιτείας έχουν ληφθεί μέτρα έτσι ώστε να ξεχαστεί για τον περισσότερο κόσμο το αγαπημένο Πάσχα στο χωριό. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας απαγορεύονται οι μετακινήσεις ταξιδιωτών εκτός εκείνων που μπορούν να δικαιολογήσουν τις μετακινήσεις, κάτι που θα ερημώσει για δεύτερη χρονιά τα χωριά μας όπου, εδώ που τα λέμε, μία κοσμαντάμωση γίνονταν!

❖ ΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΕΣ…
Ως δαιμόνιος ο Έλληνας πάντα εφευρίσκει τρόπους έτσι ώστε να ξεφύγει από τους ελέγχους της ΕΛΑΣ! Άλλοι λόγοι είναι αληθινοί και άλλοι είναι για τα πανηγύρια! Έχει φορτώσει όλα τα πασχαλινά συμπράγκαλα ο άλλος και δικαιολογείται πως πάει το… σκυλί σ’ ένα καλό γιατρό στην Καλαμάτα! Πάει το παιδί στον χωρισμένο σύζυγο, λέει η άλλη στον αστυνομικό που κάνει τον έλεγχο. Κοιτάει από δω, κοιτάει από κει ο άνθρωπος πουθενά παιδί! Κι ένας άλλος πήγαινε στην Πελοπόννησο να δει την έγκυο… πεθερά του! Μερικά από τα τερτίπια για να βγουν εκτός των τειχών οι έγκλειστοι Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

❁ ΤΟ ΠΑΣΧΑ…
Ωστόσο και το φετεινό Πάσχα πρέπει να πάρει μία «παράταση» και το «Πάσχα» για όλους μας θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με λιγότερες χαμένες ανθρώπινες ψυχές και λιγότερες ταλαιπωρίες όσων βιώνουν προσβολή από τον κορωνοϊό. Η εγκράτεια πρέπει να πρυτανεύσει αν δεν θέλουμε να κάνουμε πολλές Πασχαλιές μακριά από τα χωριά μας και κυρίως μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα.

■ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ!
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το διαδικτυακό αφιέρωμα στη ζωή και στο έργο του Ε. Αβέρωφ, το οποίο οργάνωσε το «lastpoint» την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα όπως είχαμε γράψει στη στήλη! Ήταν μια αναφορά και μία γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Ηπειρώτη πολιτικού και κυρίως με τις πολλές ιδιότητες που ο ίδιος κατείχε στο Ελληνικό στερέωμα.

❖ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ…
Το αφιέρωμα άνοιξε ο πρώην Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ο οποίος, όπως ήταν γνωστό, ήταν το αγαπημένο του «παιδί» και εκείνον ο Σαμαράς τον θεωρούσε τον πολιτικό του πατέρα, ο οποίος τιμήθηκε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη από την νεαρή ηλικία του. Ο Α. Σαμαράς κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες για τον μέντορά του ο οποίος πίστευε στις ικανότητές του και γι’ αυτό όταν χρειάστηκε, τον έστειλε σε δύσκολη εθνική αποστολή στο Ντιπάρτμεν το 1982, σε περίοδο άνοιξης του ΠΑΣΟΚ και με πρόεδρο της ΝΔ τον Ε. Αβέρωφ. Εν τούτοις το εθνικό συμφέρον ήταν πάνω από κάθε κομματική αντιπολιτευτική σκοπιμότητα!

❁ ΔΙΔΑΞΕ ΑΓΑΠΗ!
Ο Ε. Αβέρωφ, είπε ο Σαμαράς, ήταν εκείνος που μας δίδαξε αγάπη για την πατρίδα. «Ήταν συγχρόνως αγρότης, οινοποιός αλλά και κοσμοπολίτης που δίδαξε ήθος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Ήταν εκείνος που ουδέποτε έκλεισε την πόρτα σε κάποιον πολίτη και έβαζε πλάτη παντού. Όταν ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, το πρώτο που έκανε ήταν να την ξεχρεώσει πουλώντας τον απέραντο αμυγδαλαιώνα στη Λάρισα τον οποίο ο ίδιος είχε φυτέψει. Ήταν ο Έλληνας πολιτικός που έβαλε πρώτα την πατρίδα, ήταν μερικές σκέψεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ενώ αναφέρθηκε και στον εκδότη του «Π.Λ.» Β. Κουτσολιόντο, τον οποίο γνώρισε στον Εθνικό Κήρυκα στις ΗΠΑ όπου ήταν Διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα των ομογενών!

■ ΠΑΘΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ…
Τις δικές του σκέψεις ξεδίπλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο οποίος συνέδεσε την νιότη του με την συνεργασία με τον Ηπειρώτη πολιτικό και τον ήξερε όσο κανείς άλλος. Τα καλύτερα λόγια για τον Αβέρωφ τα είπε ο Μ. Θεοδωράκης σε προλόγιση θεατρικής παράστασης βασισμένης σε έργο που είχε γράψει ο Αβέρωφ. «Η μεγάλη απειλή για την πολιτική είναι η τεχνολογία της πολιτικής. Ήταν μια πρόβλεψη που είχε να κάνει με το τότε και το σήμερα όπου, η τεχνολογία της πολιτικής έχει αντικατασταθεί με την τέχνη της πολιτικής. Είχε κόμπλεξ καθήκοντος» επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Τασούλας σημειώνοντας ότι ο Αβέρωφ είχε το πάθος της δημιουργικότητας.

❖ ΤΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ…
Τις δικές τους εμπειρίες κατέθεσαν κι άλλοι συνομιλητές όπως ο Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος συνέδεσε τον Ε. Αβέρωφ με τις άλλες ασχολίες του όπως κτηνοτροφία – οινοποιία και το Τοσίτσειο Ίδρυμα στην Αθήνα μέσα από το οποίο σπούδασαν εκατοντάδες Ηπειρώτες, κυρίως Μετσοβίτες, μεταξύ αυτών και ο ίδιος. «Αν δεν υπήρχε ο Ε. Αβέρωφ εγώ δεν θα ήμουν αυτός που έγινα» είπε! Αναφορά και στο Κουτσοβλαχικό ζήτημα έκανε ο Καχριμάνης, ενώ αποκάλυψε και μια κρυφή επιθυμία του σημερινού προέδρου της Βουλής που αρχικά επιθυμούσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

❁ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ…
Ειδικότερη αναφορά έκανε στην ιστορία Αβέρωφ και κυρίως στις δράσεις του στο Μέτσοβο, το οποίο έκανε «μοντέλο ανάπτυξης» όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στην επιμονή του Αβέρωφ να προσεγγίσει τον Τοσίτσα και όταν το πέτυχε, κατάφερε να δημιουργήσει όλο αυτό το οικοδόμημα που έχει να κάνει με τις δράσεις του Τοσίτσειου Ιδρύματος.

■ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ…
Πολύ σπουδαία επίσης ήταν η αποκάλυψη στοιχείων για τον Εθνικό χαρακτήρα του Αβέρωφ, ο οποίος ως Υπουργός Εξωτερικών του Κ. Καραμανλή είχε χειριστεί το Κυπριακό ζήτημα από το 1958 έως το 1963. «Το ερώτημα τότε ήταν διχοτόμηση ή ανεξαρτησία». «Προτιμήσαμε την Ανεξαρτησία» φαίνεται να είπε ο Αβέρωφ και το τεκμηρίωσε ο γνωστός Σάκης Μουμτζής, εκτός όλων των άλλων και αρθρογράφος της «Καθημερινής».

❖ Η ΟΝΝΕΔ…
Για τα χρόνια της άνθησης της ΟΝΝΕΔ μετά το 1981, μίλησε ο τότε ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ Δ. Βατικιώτης, ο οποίος περιέγραψε τον Ε. Αβέρωφ ως Ευπατρίδη λέγοντας πως ήταν εκείνος που «αναγέννησε» την ΝΔ μετά την ήττα από το ΠΑΣΟΚ το 1981. «Την συνέχεια της παράταξης την οφείλουμε στην ύπαρξή του στην ηγεσία και τις επιλογές που έκανε για την αναδιοργάνωση» σημείωσε.

❁ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ…
Η όλη εκδήλωση τελείωσε με τις ειδικές αναφορές για τον Ε. Αβέρωφ. Ο Κώστας Μανίκας ένας εκ των διαχειριστών του «last Point» παρουσίασε το ιστορικό – πολιτικό και λογοτεχνικό του έργο, ενώ ο έτερος διαχειριστής Α. Μιχελόγγονας συνδύασε το πέρασμά του από την ΝΔ λέγοντας πως ήταν παράδειγμα για την νεολαία. Τα συμπεράσματα της συζήτησης έβγαλε ο καθηγητής – Ιστορικός Γ. Μουτσόπουλος.

■ ΤΙΜΗ ΜΟΥ!
Όσον αφορά στην αφεντιά μου, που είχα την τιμή να συμμετάσχω σε μία τέτοια υψηλού κύρους συζήτηση, η αναφορά ήταν στην ίδρυση του «Π.Λ.» το 1957, λίγα χρόνια μετά την έξοδο της Ελλάδας από την λαίλαπα του πολέμου και κυρίως του Εμφυλίου! Υπήρξε κενό τότε στον τύπο και ιδιαίτερα προς την πλευρά της κεντροδεξιάς και κατάφερε να μεγαλουργήσει και σήμερα να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις κυκλοφορίας και αναγνωσιμότητας στον Περιφερειακό τύπο. Το 1979 η εφημερίδα πέρασε στα χέρια του Β. Κουτσολιόντου. Σε επίσκεψη του Αβέρωφ στις ΗΠΑ, κατάφερε να πείσει τον Β. Κουτσολιόντο να επιστρέψει στα Ιωάννινα και να προσφέρει από κει τις δημοσιογραφικές υπηρεσίες του οπερ κι εγένετο. Από 2010 εκδότες της εφημερίδας είναι η Εύη και ο Γιάννης Κουτσολιόντος, ενώ ο πατέρας Βασίλης έχει πάντοτε την υψηλή «επιστασία», κάτι που στο σύνολο δίνει αυτό το εξαιρετικό εκδοτικό αποτέλεσμα σε χαλεπούς καιρούς!

❖ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ…
Ευχαριστούμε ειλικρινά και εκ βάθους καρδιάς τον Γ. Παντάκη, τον τρίτο διαχειριστή του «Last Point» που με συμπεριέλαβε σ’ αυτήν την υψίστης αξίας εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Ευπατρίδη Ε. Αβέρωφ, κάτι που δυστυχώς δεν κάναμε εμείς οι Ηπειρώτες και γενικά οι νεοέλληνες! Σ’ έναν πατριώτη που πάντα είχε ανοιχτό το σπίτι του στην Πεντέλης 33 στο Κεφαλάρι και στην Δημοκρίτου. Είχα την τιμή να είμαι πολλές φορές συνομιλητής του και δεν το ξεχνώ.

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.