ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ…
Εδώ και καιρό ένας μεγάλος θόρυβος γίνεται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα υπόλοιπα βουνά της Ηπείρου χωρίς να κινείται φύλλο από πλευράς πολιτικών απ’ όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής. Ορισμένοι «μοναχικοί καβαλάρηδες» πολεμούν με κάποια λιανοντούφεκα τα οποία, όπως είναι φυσικό, δεν ακούγονται παρά πέρα από τις έρημες πλέον βουνοκορφές της Κατάρας!

ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ…
Αυτή η υπόθεση δεν είναι χθεσινή αλλά, έρχεται από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 όταν οι διάφοροι επιτήδειοι όργωναν τα βουνά και «σημάδευαν» τις εκτάσεις για να φυτευτούν τώρα οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, οι οποίες θ’ αλλάξουν την φορά των αγέρηδων και θα κλείνουν τους δρόμους στα αποδημητικά πουλιά και θα ξυπνούν πρόωρα τις αρκούδες από τη χειμερία νάρκη!

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ…
Ποιοι ήταν όμως όλοι εκείνοι που είχαν την πρόνοια να καλλιεργήσουν τα στουρνολίθαρα για να φυτευτούν τώρα οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα παράξουν ηλεκτρική ενέργεια για να σωθεί η οικονομία της χώρας μας; Εγώ ξέρω ονόματα και διευθύνσεις! Θέλω όμως να τ’ ακούσω από τους όψιμους επικριτές και αν είναι δυνατόν, από τους διάφορους παράγοντες, αυτοδιοικητικούς και άλλους (!) που κόπτονται για την προστασία της πευκοβελόνας, της αρκούδας, του ασβού κι’ άλλων ζώντων οργανισμών. Ας ανατρέξουν οι τότε σιωπούντες σημερινοί λαλίστατοι σε δημοσιεύματα εποχής και θα πάρουν μία άλλη γεύση των πραγμάτων!

❁ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ…
Και το παλιό Πανεπιστήμιο και το στρατόπεδο Βελισσαρίου θέλουμε, είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος «απολογούμενος» στην Τατιάνα που ζήτησε ανάλογη ενημέρωση.

■ Η ΑΡΝΗΣΗ…
Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση του στρατοπέδου, αλλά οι στρατιωτικοί αρνούνται να παραχωρήσουν σπιθαμή «στρατιωτικής γης», είπε ο κ. Ελισάφ αφήνοντας τον χρόνο να κυλήσει υπέρ των συμφερόντων του Δήμου, αν ποτέ δείξουν μετάνοια οι γαλονάδες που δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξουν γνώμη!

❖ Η ΘΥΜΗΣΗ…
Δεν γνωρίζω αν στην ίδια συνεδρίαση θύμισε κάποιος από τους παρόντες στον Δήμαρχο τον αγώνα που έκανε η τότε παράταξή του τον καιρό του «ΟΧΙ σε όλα», όταν από το υπουργείο επί υπουργίας κ. Τασούλα και δημαρχίας Ν. Γκόντα παραχωρούνταν στην πόλη το 63% με κάποιες μικρές αντιπαροχές. Ήταν τότε η «παρέα» Φίλιου που πολέμησε αυτές τις ενέργειες επειδή τα ήθελαν όλα δικά τους!

❁ ΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ…
Να θυμίσουμε εδώ ότι η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί στο στρατό από κατοίκους – ιδιοκτήτες κατά την περίοδο του πολέμου με την μέθοδο της απαλλοτρίωσης, για την οποία είχε καταβληθεί ανάλογο τίμημα προς ιδιοκτήτες και αυτό αποκαλύφθηκε όταν αρκετοί «ιδιοκτήτες» θέλησαν να πάρουν πίσω τις εκτάσεις τους, ξεχνώντας ότι είχαν πληρωθεί για την παραχώρηση και τα κιτάπια φυλάσσονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας!

■ ΕΛΕΩ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ!..
Καλά έκανε η Τατιάνα και ζήτησε την ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή και είναι μέσα στις υποχρεώσεις της ως ελάσσονα αντιπολίτευση. Όμως, 9 χρόνια ισχυρή ελέω Καχριμάνη αντιπεριφερειάρχης και καθ’ όλα αρμόδια, καλόν είναι να κάνει κι ένα δικό της απολογισμό τόσο για το Βελισσάριο όσο και για τα κτήρια στο παλιό Πανεπιστήμιο στη Δομπόλη. Θα είχε ενδιαφέρον να δημοσιοποιήσει η ίδια τις δικές της ενέργειες. Αν θυμάμαι καλά, εκείνη ήθελε να τα «πάρει» αλλά οι άλλοι δεν της τα έδιναν! Ποτέ όμως δεν είναι αργά κι αν δεν διακατέχονται από μιζέρια, όλοι μαζί μπορούν να κάνουν κάτι για την πόλη και τις επόμενες γενιές.

❖ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ!!!
Παρά ένας 69 οι Πανεπιστημιακοί που τάχθηκαν στο πλευρό του αρχιεκτελεστή Δημ. Κουφοντίνα. Την μερίδα του λέοντος στους υποστηριχτές την έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ την «δόξα» του Κουφοντίνα υποστηρίζουν και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ότι εκτός από Πανεπιστημιακοί υποστηρικτές είναι και ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ είναι εντελώς… σύμπτωση, όπως σύμπτωση είναι κι ένας Λάμπρου που κάποια σχέση με τον χώρο των φυλακών την είχε στο πρόσφατο παρελθόν.

❁ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ…
Έχουν δικαιώματα ακόμη και οι δολοφόνοι, υποστηρίζουν οι 17 του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και πρώην Βουλευτές και οι 68 Πανεπιστημιακοί! Μόνο οι δολοφονημένοι δεν είχαν δικαίωμα στη ζωή, διότι τώρα δεν έχουν φωνή. Φωνή έχουν όλοι οι παραπάνω και με το… παραπάνω, που κόπτονται για να περνά... ζωή και κότα ο Δ. Κουφοντίνας αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα της επιλογής φυλακών. Ή αγροτικές φυλακές ή Κορυδαλλό λέει ο ισοβίτης και το έχει ρίξει σε απεργία πείνας, κάτι που έχει βάλει σε νταλκά κάποια ΣΥΡΙΖόπουλα και λοιπές δυνάμεις της αναρχίας.

■ ΤΑ… ΜΝΗΜΕΙΑ!
Μνημείο εις μνήμην «των πεσόντων» της ΕΡΤ από το μαύρο που έπεσε επί Σαμαρά έστησαν οι συνδικαλιστές της κρατικής τηλεόρασης. Μνημείο στη μνήμη του Φύσσα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ακροδεξιούς. Στην λήθη όμως οι δολοφονημένοι από 17Ν, όπως ο Θ. Αξαρλιάν κ.λ.π.. Ήταν… παράπλευρη απώλεια και γι’ αυτό δεν πρέπει να τον θυμάται κανείς!

❖ ΤΟ… ΚΟΥΜΠΩΜΑ!
Με τον «Π.Λ.» και τους συντάκτες του τα βάζει για μία ακόμη φορά ο Βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Στ. Καλογιάννης, ο οποίος, εκτός των άλλων, ένα μαθηματάκι δημοσιογραφίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας το παραδίδει! Αυτή τη φορά αφορμή ήταν το ποιος, πού, πότε, αποφάσισε για το κούμπωμα του Ε65, που ως γνωστό έχει απασχοληθεί κόσμος και κοσμάκης από την δεκαετία του 2000 που αποφασίστηκε η δημιουργία του άξονα Λαμία – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Εγνατία!

❁ ΤΟ ΕΡΓΟ…
Είμαστε στο 2021 κι’ αντί να μιλάει το έργο των κυβερνήσεων και όλων όσων ασχολήθηκαν από υπεύθυνες θέσεις, μεταξύ αυτών και ο κ. Καλογιάννης, μένουμε στις λεπτομέρειες, αν θυμάται κανείς και τι θυμάται και αν ο δημοσιογράφος θα πρέπει να παίρνει την… άδεια κάθε πολιτικού παράγοντα για το τι κι αν θα γράψει. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχει κανείς το αλάθητο, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι το σήκωμα του δακτύλου και την αποκάλυψη της αλήθειας μέσω πραγματικών γεγονότων, υπάρχει ένας Ε65 δρόμος!

■ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ…
Στην επιστολή του, μάθημα προς «Π.Λ.», ο κ. Καλογιάννης αναφέρεται στις δικές του ενέργειες ως πολίτης για την Ε65 πολύ περισσότερο απ’ ότι ως καθ’ όλην αρμόδιος πολιτικός παράγοντας. Αγγίζει ο κ. Καλογιάννης τους πολέμιους ή τους αδιαφορούντες για το κούμπωμα του Ε65, αλλά δεν τολμά να αναφερθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου με ονόματα και επίθετα. Γιατί αυτή η επιλεκτική τακτική; Για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι που λίγο έλειψε να φέρουν εκείνοι την ευθύνη χάραξης της Ε65 για την σωτηρία της αρκούδας, την οποία ο ίδιος επικαλείται και η οποία αρκούδα κι’ αυτή μετά ή πριν τους δημοσιογράφους έχει τις δικές της ευθύνες!

❖ ΟΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ…
Φτάνει μία επιστολή διάψευσης από τον κ. Καλογιάννη και τον κάθε Καλογιάννη, η οποία να βάζει τα πράγματα σε ορθή βάση και να λείπουν τα μαθήματα ορθής δημοσιογραφικής συμπεριφοράς. Γνωρίζουμε όλοι εμείς τη σφραγίδα που αφήνει ο κάθε πολιτικός τα τελευταία πολλά χρόνια που άμα τα επαναφέρουμε στη μνήμη, θα χρειαστούν πολλές Ε65, Εγνατίες, Αεροδρόμια, Π.Δ. Λίμνης, ρυθμιστικά κλπ για να καλύψουν τον χώρο της ενημέρωσης!

❁ Η ΑΛΗΘΕΙΑ…
Το ότι ο «Π.Λ.» και ο υπογράφων την στήλη συμπαρατάσσονταν στην άποψη Στ. Καλογιάννη για την σύνδεση Ε65 στο ύψος της Παναγιάς, ούτε που ανασύρθηκε από το αρχείο και την μνήμη. Ούτε η στάση που κράτησαν τότε Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια κι άλλες πολιτικές δυνάμεις της περιοχής έτσι ώστε οι Ηπειρώτες να κόβουν καμιά 30αριά χιλιόμετρα στην συνάντηση με τον κάθετο άξονα! Τα παραπάνω όχι για ν’ ανοίξει νέος κύκλος «εντέλλεσθαι». Αυτά προς κάλυψη ολόκληρης της αλήθειας και μόνο.

■ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ…
Πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός ασχολείται σοβαρά με την καταιγίδα θανάτου που έχει πέσει επί των Πλατάνων όλης της χώρας, με αφορμή την ασθένεια που έχει χτυπήσει τα πλατάνια κατά μήκος των ποταμών Λούρου και Καλαμά. Μια ασθένεια πολλών δεκαετιών που κατά μία αιτία λέγεται ότι προήλθε από ασθένεια ανάλογη σε πλατάνια της Αλβανίας. Ο άνθρωπος που πήρε πάνω του την ευθύνη είναι ο νέος υφυπουργός περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο οποίος από βήματος Βουλής έδωσε διαβεβαίωση ότι θα βάλει πλάτη σωτηρίας. Αναμένουμε να δούμε στην πράξη πως κι’ αν μπορεί να γίνει κάτι, έστω κι’ αυτή τη στιγμή!

❖ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ…
Μία επίσκεψη στις πηγές Λούρου φτάνει για να διαπιστώσει κανείς ιδίοις όμμασι την καταστροφή των πλατάνων που άλλα στέκουν όρθια κούτσουρα κι’ άλλα κουφάρια πεσμένα στριμώχνονται στις άκρες του ποταμιού να βρουν μία θέση στον υγρό «στίβο». Κάτι ανάλογο συμβαίνει στον Καλαμά όπου τα «πτώματα» των ξερών πλατάνων όταν ξεβράζονται, δημιουργούν τεράστιες ζημιές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Kαι για την αντιγραφή:

Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.