ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ…
Από την προηγούμενη Παρασκευή λειτουργεί το περιβόητο Πολυδύναμο στο «Χατζηκώστα» και δέχτηκε τους πρώτους ασθενείς COVID-19 σε πείσμα όλων όσων υποστήριζαν ότι το Νοσοκομείο αυτό δεν βάζει πλάτη. Από την προηγούμενη Τρίτη ένα υπερσύγχρονο νέο Νοσοκομείο μπαίνει σε λειτουργία και σε δύο από τους ορόφους του έχει την δυνατότητα περίθαλψης σε ένα αριθμό 24 κρεβατιών σε δωμάτια αρτίως εξοπλισμένα. Το πρόβλημα που υπήρξε με την στελέχωση λύθηκε και με την πρόσληψη ιατρικού δυναμικού το οποίο μπήκε στην υπηρεσία του Νοσοκομείου και στο εξής θα δέχεται για περίθαλψη και πολίτες COVID-19 χωρίς διακρίσεις και όχι ανάλογα με τον τόπο καταγωγής!

ΨΗΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ!
Όμως η επιδημία στην Ήπειρο με πρώτα τα Γιάννινα εξακολουθεί να χτυπάει. Ακόμη τα θετικά κρούσματα κινούνται σε υψηλά νούμερα και το σύστημα υγείας βρίσκεται κι εκείνο σε στενό κλοιό. Τις τελευταίες ημέρες που κόπασαν κάπως τα κρούσματα σε μεγάλες μονάδες «διατροφής» βγήκε μπροστά ένας ιδιωτικός οίκος ευγηρίας στον οποίο όλοι οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί, κάτι που έκανε ακόμη δυσκολότερη την φιλοξενία – περίθαλψη σε τοπικό επίπεδο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Ευαίσθητοι χώροι οι δομές φιλοξενίας πολλών ατόμων και απαιτούνται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα. Πρώτα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις δομές πρέπει να έχουν τον νου τους και με το παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα. Εδώ η αδιαφορία δεν επιτρέπεται, διότι κινδυνεύουν ζωές. Ας έχουν όλοι τον νου τους!

❁ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!
Άντε πάλι από την αρχή. Από αύριο πιτζάμες, παντόφλες και έγκλειστοι για ένα μήνα σε πρώτη φάση. Όλοι μαζί τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε όλους εκείνους που είτε παρίσταναν τους άτρωτους είτε είχαν αλλεργία στο άκουσμα κορωνοϊός, ο οποίος τελικά δεν αστειεύεται και χτυπάει παντού και ό,τι βρει μπροστά του. Δεν χαρίζεται και δεν λυπάται κανέναν και αυτό φαίνεται από τον μέσο όρο ηλικίας που έχει κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

■ ΟΙ ΦΟΒΟΙ…
Δεν ξέρω αν τον περασμένο Μάρτιο ή τώρα είναι η σωστή απόφαση για lock down, αλλά το σήμερα με τα χιλιάδες κρούσματα που χτύπησαν και την χώρα μας δεν συγκρίνεται με τα δεκάδες του πρώτου. Τα νοσοκομεία δεν χωράνε άλλους και πολύ φοβάμαι μην φτάσουμε στις εικόνες της Ιταλίας κι άλλων χωρών, όπου οι γιατροί έμπαιναν στην διαλογή ζωής των ασθενών ανάλογα με την ηλικία!

❖ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ…
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα ένα πράγμα! Γκρεμός είναι η επιδημία και ρέμα είναι η οικονομία. Για δεύτερη φορά οι εργαζόμενοι θα μπούνε στη βάσανο της ανεργίας και της ανέχειας για ν’ αποφύγουν περιπέτειες υγείας. Όμως θα πει κάποιος, αν δεν έχει τα προς το ζειν κανείς δεν φτάνει στα όρια του κινδύνου απώλειας της υγείας;

❁ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…
Αναρωτιούνται οι Έλληνες ποιος και γιατί ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει; Η απάντηση είναι όλοι μας. Πήραμε αψήφιστα την μετάδοση του ιού και γίναμε χύμα μετά το καλοκαίρι. Ναμαστε τώρα για δεύτερη φορά εσώκλειστοι και άλλοι να τρέχουμε για τζόκινγκ, άλλοι να ψάχνουμε για βολτάρισμα των ζωντανών και άλλοι να αναζητούμε ένα σωρό δικαιολογίες για εξόδους. Από Σάββατο το πρωί λοιπόν τα κεφάλια μέσα μέχρι τέλος του μηνός και ο Θεός να βάλει τις πλάτες του γιατί το χέρι δεν φτάνει!

■ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!
Ένα ρατσιστικό φαινόμενο παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό από κάποιους επώνυμους σε Άρτα – Πρέβεζα – Θεσπρωτία που έχει να κάνει με την διακομιδή πολιτών από τα Γιάννινα στ’ αντίστοιχα νοσοκομεία. Μιλάμε για δυο – τρία άτομα που διακομίστηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τα Γιάννινα όταν βρέθηκαν κρούσματα στη δομή φιλοξενίας ατόμων με ειδικά προβλήματα και ήταν πάρα πολλά, κοντά στα 30 άτομα και το ΠΠΓΝΙ δεν μπορούσε να τα καλύψει λόγω του φορτίου που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες.

❖ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕ;
Που τους πάτε αυτούς ρε, έλεγαν και ξανάλεγαν ακόμη και κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης! Ακούσατε ακούσατε! Που τους πάτε αυτούς; Μιλάνε όλοι εκείνοι οι ινστρούχτορες που ούτε που σκέφτηκαν ότι από καταβολής κόσμου τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων δέχονται περιστατικά για περίθαλψη όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά απ’ όλη την Β/Δ Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου!

❁ ΤΑ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ…
Ακούς εκεί! Που τους πάτε αυτούς και τους φέρνετε στην Πρέβεζα και στην Άρτα αναρωτιούνταν και ούρλιαζαν οι ντόπιοι ενημερωτάδες επικαλούμενοι την αδυναμία του συστήματος υγείας να δεχτεί περιστατικά covid-19 από Γιάννινα! Μεταξύ αυτών που αναθεματίζουν το σύστημα υγείας της Πρέβεζας είναι κι ένας γιατρός του νοσοκομείου Πρέβεζας ο οποίος σε ανάρτησή του χλευάζει το σύστημα υγείας στο νοσοκομείο όπου «εργάζεται» ο ίδιος, ο οποίος όταν έπεσε θύμα του κορωνοϊού, ήλθε στο ΠΠΓΝΙ για να γιατρευτεί! Ήταν ο γιατρός εκείνος που εν μέσω κορωνοϊού πήγε στο Μπάνσκο για χιονοδρομίες κι όταν γύρισε σκόρπισε τον φόβο και τον τρόμο στο νοσοκομείο από το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού. Ήταν ο ίδιος που είχε υπηρετήσει το σύστημα υγείας μέσω του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ ως πρόεδρος νοσοκομείου και ως μέλος του πειθαρχικού των γιατρών σ’ όλη την Ελλάδα.

■ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ…
Δεν μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους αυτή την αντιπαλότητα μεταξύ Πρέβεζας – Ιωαννίνων κυρίως και μάλιστα σε μια δύσκολη για τους Ηπειρώτες περίοδο λόγω της επιδημίας. Φαντάζεστε να αποφασίσουν οι Γιαννιώτες να στήσουν μπλόκα στους Πρεβεζιάνους για να μην περνούν πάνω από την γέφυρα Καλογήρου; Πόση ηλιθιότητα από ανθρώπους που υποτίθεται διέπονται από ευαισθησίες και πάνω απ’ όλα διαθέτουν την στοιχειώδη λογική.

❖ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ…
Αυτού του είδους τον ρατσισμό τον ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι από τον πρόεδρο Επιμελητηρίου Λευκάδας, ο οποίος αποκάλεσε συλλήβδην τους Ηπειρώτες και Αιτωλοακαρνάνες ως γυφτοτουρίστες! Σε μικρότερο βαθμό κάποιοι Πρεβεζιάνοι μεταφέρουν την ίδια άποψη για τους Γιαννιώτες που εκδράμουν το καλοκαίρι στις παραλίες μεταφέροντας τα ταπεράκια και κάνοντας έτσι.. τζάμπα τουρισμό! Το είδαμε κι’ αυτό, το περασμένο καλοκαίρι όπου ο φόβος του κορωνοϊού επέβαλε τις ημερήσιες αποδράσεις, κυρίως χωρίς βέβαια να παραλείπουν να αφήνουν τον οβολόν τους στα παραλιακά κέντρα αλλά και στα φαγάδικα της πόλης.

❁ Η ΜΙΖΕΡΙΑ…
Παρ’ όλα αυτά, μια μιζέρια την έβγαλαν ορισμένοι εναντίον των Γιαννιωτών χτυπώντας δήθεν το σύστημα που εδώ και δεκαετίες έχει αφήσει στην τύχη του το Νοσοκομείο Πρέβεζας με την υπόσχεση ότι κάποια μέρα κάτι θ’ αλλάξει και τίποτα δεν αλλάζει, όσο όμως το σύστημα δεν αλλάζει, η Πρέβεζα και όλη η Ήπειρος «φιλοξενείται» από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τα οποία αυτό τον καιρό πιέζονται αφόρητα με πρώτο το ΠΠΓΝΙ!

■ Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ…
Τον πιάσανε τον πρύτανη και του κρέμασαν πινακίδα σαν την εποχή των ναζί και του τετυμποϊσμού! Δεν έχει τόση σημασία ποιοι τον πιάσαν, αλλά σημασία έχει ότι αυτοί βρήκαν μέγιστους υποστηρικτές εκτός από τον χώρο των αναρχικών αλλά και από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον Χρυσοχοΐδη που επικήρυξε τους «αγνώστους» βάζοντάς τους στο ίδιο κάδρο με τον Χρ. Παππά της Χ.Α.!

❖ Η ΑΠΟΡΙΑ…
Γιατί επικηρύξατε τους αναρχικούς και όχι τον Χρ. Παππά είπε μια Γκανά και εξέφρασε την απορία της; Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, η οποία έχει να κάνει με το ότι ο μεν Παππάς κρίθηκε από την δικαιοσύνη και την μπουζούρω δεν την γλυτώνει, ενώ οι «άγνωστοι» φίλοι της είναι άφαντοι και τον φασισμό τους τον πνίγει το σκοτάδι και ο σκοταδισμός της διαχρονικά!

❁ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ…
Δεν υιοθετούμε την τακτική της επικήρυξης ως να είναι οι Ρεντζαίοι. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η ελληνική κοινωνία ν’ ανεχθεί όλο αυτό το τουρλουμπούκι που μετά την μεταπολίτευση στα πλαίσια της ελευθερίας κινήσεων, σκέψεων, δράσεων έχουν μεταβληθεί σε βάρβαρους σπέρνοντας τον όλεθρο απ’ όλους τους χώρους όπου βρίσκονται. Οι εικόνες αθλιότητας που παρουσιάζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν απέχουν από τα κολαστήρια. Φυσικά οι βάρβαροι δεν είναι μόνο φοιτητές αλλά και πολλοί δάσκαλοί τους που σπούδασαν τον βανδαλισμό και οι οποίοι αν δεν τον υποκινούν, τουλάχιστον τον ανέχονται.

■ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ…
Θα τελειώσει αυτός ο ιδιότυπος φασισμός λέει ο Κυριάκος και υπόσχεται μέτρα προστασίας της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε σχετική συνάντηση διαδικτυακή που είχε με τους πρυτάνεις, μεταξύ αυτών και ο δικός μας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Τρεις θα είναι οι παρεμβάσεις α) ίδρυση σώματος προστασίας που θα εδρεύει στο εσωτερικό των ιδρυμάτων β) Αναβάθμιση μέτρων ασφαλείας που ήδη έχουν τα πανεπιστήμια, γ) Αυστηροποίηση των ποινών. Αρκεί να μη μείνουν στις εξαγγελίες.

❖ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ…
Για μία ακόμη φορά ο Στ. Καλογιάννης επαναφέρει στην δημοσιότητα το πολυπόθητο και πολυθρύλητο Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο όλο έρχεται και όλο χάνεται στο δρόμο. Καμιά εικοσαριά χρόνια το ακούμε και δεν το βλέπουμε μέχρι που ενίοτε το ξεχνούμε. Ο κ. Καλογιάννης αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να τραβήξει κανα δύο χρόνια μέχρι που να φτάσει η ώρα να υπογραφεί και τελικά να γίνει πραγματικότητα. Το πάει όμως και παραπέρα επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το καθυστέρησε κι εμείς να συμφωνήσουμε. Τα υπόλοιπα 15 από τα είκοσι χρόνια γιατί δεν τακτοποιούσαν αυτή την εκκρεμότητα; ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαι και συνήγορός του δεν γίνομαι. Απορία εκφράζω. Όμως μη δω κανα ΣΥΡΙΖΑΙΟ να βγαίνει και να ωρύεται όψιμα για την καθυστέρηση έκδοσης του ΠΔ!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.