ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ…
Φαίνεται να βγαίνει λευκός καπνός από την οδό Λαμπρίδη στο κέντρο της πόλης και το πρώην Άσυλο Ανιάτων πρόκειται να μετατραπεί σε «κέντρο για το παιδί». Πέρασε από πολλά κύματα αυτή η υπόθεση «Άσυλο Ανιάτων», από τότε που έγινε η μετεγκατάσταση της δομής στην περιοχή Πεντέλης, σε σύγχρονο κτήριο.

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ…
Πέρασαν πολλές δημοτικές αρχές, πέρασαν αρκετοί δήμαρχοι, αρκετοί υπουργοί, αρκετοί πρόεδροι των κοινωνικών υπηρεσιών κι ο καθένας κάτι υπόσχονταν, αλλά η αξιοποίηση αργούσε να έρθει. Τελικά, μόλις πρόσφατα εξοικονομήθηκαν από το ΕΣΠΑ 3,2 εκατ. ευρώ και ίσως ένας νέος σύγχρονος χώρος αποδοθεί στα παιδιά της πόλης μας.

Η ΣΚΟΥΦΙΑ…
Όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξαν εκείνοι που πέταξαν την σκούφια τους από την χαρά τους που επιτέλους ένας εγκαταλειμμένος χώρος βρίσκει τον δρόμο της αξιοποίησης, με πρώτη την δημοτική Αρχή επί των ημερών της οποίας γίνεται το έργο και φυσικά ο πρώην δήμαρχος Θ. Μπέγκας, ο οποίος διεκδικεί μερίδιο της συμβολής στην μελέτη και στην προετοιμασία του έργου. Όποιος κι αν συνέβαλε χαλάλι του αν πρόκειται να υλοποιηθεί σύντομα το έργο και να παραδοθεί στα νέα παιδιά!

❁ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ…
Στα 47 έφτασαν τα σχολεία στην Ήπειρο που τελούσαν υπό κατάληψη μέχρι χθες. Καταλήψεις που έχουν σαν αφορμή τον κορωνοϊό για να επεκταθούν σ’ ένα σωρό αλλά ζητήματα και προβλήματα από καταβολής κόσμου και δημιουργίας ελληνικού κράτους. Όλα θυσία στη σκοπιμότητα την κομματική στην οποία επενδύουν οι γνωστοί – άγνωστοι που βγάζουν έτσι τα κομματικά τους απωθημένα.

■ Η ΑΦΟΡΜΗ…
Δεν αναφέρομαι στους μαθητές οι οποίοι βρήκαν μία αφορμή να εκφράσουν την επαναστατικότητα που έτσι κι αλλιώς κρύβουν τα νιάτα, αλλά στους περί αυτών που είναι γονείς, δάσκαλοι και κυρίως τα κόμματα που είναι οι καθοδηγητές κι αυτά είναι διαχρονική συνήθεια.

❖ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ…
Δεν γνωρίζω τι είδους καπνό (κομματικό) φουμάρει η Ένωση Γονέων στο Νομό Ιωαννίνων, αλλά αν κρίνω από την στάση που κρατά όλο αυτό το διάστημα σε ότι έχει να κάνει με τα αίτια του ξεσηκωμού, μπορεί εύκολα κανείς να βγάλει το συμπέρασμα ότι είναι της τακτικής «είδαμε φως και μπήκαμε»!

❁ Η ΕΠΙΘΕΣΗ…
Ένωση Γονέων και ΚΝΕ στο ίδιο μήκος κύματος με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ να είναι ο στόχος επίθεσής τους προχθές. Αφορμή της επίθεσης αυτής ήταν η αποστροφή του Δήμαρχου – Καθηγητή Ιατρικής περί εστίας μόλυνσης και μετά δόσης του κορωνοϊού. Τι ήθελε να το επισημάνει αυτό ο Δήμαρχος; Σηκώθηκαν αμέσως τα… λάβαρα της επανάστασης της ΚΝΕ, του ΚΚΕ και της Ένωσης Γονέων και όλοι μαζί τα έριξαν στον Δήμαρχο που δεν έφτιαξε νέες αίθουσες, που δεν μοίρασε καλά τις καθαρίστριες, που δεν έφτιαξε ειδικούς χώρους στα σχολεία για ύποπτα περιστατικά κι ένα σωρό άλλα ζητήματα που απασχολούν την παιδεία μας στο σύνολό της.

■ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ…
Κάπου εκεί στις διάφορες καταγγελίες της Ένωσης Γονέων μπαίνει και το παράπονό τους ότι ο κ. Ελισάφ δεν παραδειγματίζεται από άλλους συναδέλφους του Δημάρχου και να συνταχθεί με τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, των δασκάλων και των γονέων αλλά συντάχθηκε με τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης, τα οποία επισημαίνουν τους κινδύνους από την μετάδοση του ιού! Λίγο – πολύ ο Μ. Ελισάφ πρέπει να συνταχθεί με τους καταληψίες και να ενισχύσει το έργο των εμπρησμών όπως έγιναν σε κάποιο σχολείο της πόλης και δεν είδαμε την Ένωση να αντιδρά γι’ αυτό. Δεν μιλάμε για την ΚΝΕ που έτσι κι αλλιώς… ζει στον δικό της κόσμο γυρίζοντας στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917!

❖ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ…
Επειδή η Ένωση Γονέων νοιάζεται για την δημιουργία υποδομών στην εκπαίδευση και είναι δικαίωμά της, να ρωτήσω κι εγώ με την σειρά μου ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα και τα καμμένα των καταληψιών; Αφού ευλογούν τις καταλήψεις, όταν έλθει η ώρα του απολογισμού μήπως η Ένωση να βάλει το χέρι στην τσέπη να αποκαταστήσει τις ζημιές; Αυτό δεν είναι το δίκαιο αν θέλουμε να είμαστε εντάξει σε δικαιώματα και υποχρεώσεις;

❁ ΤΑ ΚΕΝΑ…
Και δεν μου λέτε, ρε λεβέντες, γονείς, δάσκαλοι και λοιποί «συγγενείς» ποιος και πότε θα καλύψει τα κενά διδασκαλίας που χάνονται όλο αυτό το διάστημα; Όταν είναι γνωστό ότι όλα τα σχολεία της χώρας δεν τελούν υπό κατάληψη άρα εκείνα που λειτουργούν κανονικά θα προχωρήσουν στην ύλη αφήνοντας κενά στους καταληψίες για τα οποία δεν ευθύνεται όλος ο πληθυσμός των μαθητών και των δασκάλων; Με την τηλεκπαίδευση και τα μαθήματα σε αργίες που ανακοίνωσε η Κεραμέως θα καλυφθούν οι χαμένες ώρες;

■ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…
Δεν περιμένω απάντηση από την Ένωση Γονέων Ιωαννίνων διότι εκπέμπουμε σε διαφορετικά μήκη κύματος, ούτε και από την Κεραμέως η οποία έχει αναλάβει να «ράψει» μάσκες για τους μαθητές και οι οποίες ήταν στα μέτρα μάλλον… εξωγήϊνων πλασμάτων! Ένας μήνας πέρασε από τότε που έραψαν και διένειμαν λάθος μάσκες κι ακόμη δεν τις διόρθωσαν! Δεν μπορούν να συνεννοηθούν οι «ειδικοί» με τις ράφτριες και ράφτες λέτε και όλοι για πρώτη φορά παίρνουν μέτρα σε ανθρώπινα πρόσωπα!

❖ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ…
Έγραψα παραπάνω για την Υπουργό Παιδείας ότι ασχολείται με την ραφή των μασκών και για να μη την αδικήσω, να αναφέρω ότι μόλις προχθές ασχολήθηκε και με το τί θα γίνει με τον χαμένο χρόνο της εκπαίδευσης λόγω καταλήψεων. Μαθητές και δάσκαλοι θ’ αναγκαστούν να καλύψουν τον χρόνο κάνοντας μαθήματα Σάββατα, αργίες, γιορτές και φυσικά αντί για εκδρομές θα κάνουν μαθήματα! Ήταν πολύ δύσκολο να ειπωθεί αυτό από την πρώτη μέρα των καταλήψεων;

❁ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ…
Ακούστε και τούτο. Σε κάποιο σχολείο ο καθηγητής έβαλε σε δοκιμασία τους μαθητές λέγοντάς τους: όσοι μαθητές είναι υπέρ των καταλήψεων να πάνε από αριστερά κι’ όσοι κοιτάνε να πάνε από δεξιά! Αποτέλεσμα! Εκεί που τα παιδιά ήταν στην πράξη 80 – 20 (κατά των καταλήψεων) μετά την εξυπνάδα του διευθυντή το αποτέλεσμα έγινε 100 – 0! Αλήθεια, ποιο νέο παιδί θ’ αποφάσιζε κατά των καταλήψεων όταν γνώριζε ότι θα έτρωγε το μπούλινγκ της ζωής του;

■ ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ…
Εκείνη η Μαρέβα το κάνει επίτηδες και ντύνεται όπως ντύνεται; Όχι τίποτα άλλο, αλλά δεν μπορούμε ν’ αντέξουμε την κριτική που γίνεται από τα ΣΥΡΙΖΟπουλα κι’ όλο το κουμουνιστομάνι που έχει στυλιστική άποψη και την θυμάται κάθε φορά που κάνει δημόσια εμφάνιση η σύζυγος του Πρωθυπουργού!

❖ ΞΥΝΙΣΑΝ!..
Σχολιάστηκε (από ποιους;) η εμφάνιση της Μαρέβας κατά την υποδοχή του Πομπέο στα Χανιά όπου κάποιοι και κάποιες ένθεν κακείθεν ξύνισαν όταν την είδαν με παντοφλοειδές να υποδέχεται στο Μητσοτακέϊκο τον Υπουργό! Αν ζούσε η Μαρίκα, μια μαγκούρα θα τη σήκωνε, μου έλεγε φίλος που ξέρει καλά την οικογένεια!

❁ ΤΟ ΜΕΤΑΞΙ…
Έτσι, για την ιστορία, ν’ αναφερθεί ότι η Μαρέβα δεν ήταν ούτε είναι ανεπάγγελτη και ότι, εκτός των άλλων, ασχολείται και με τον χώρο της ένδυσης και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό! Είναι εκείνη που ξανα έβαλε μπροστά τους «αργαλειούς» του μεταξιού στην Θράκη διακινώντας μεγάλες ποσότητες μεταξιού προς τρίτες χώρες! Αυτή η ξεχασμένη υπόθεση παραγωγής μεταξιού ξαναμπαίνει σε λειτουργία και πολλοί θρακιώτες ξανάρχισαν να παράγουν μετάξι όπως έκαναν παλιά.

■ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ…
«Μπορεί και πρέπει να «φύγουν» οι φυλακές από την πόλη και να πάνε στην περιοχή της Κόντσικας όπου έχει παραχωρηθεί χώρος από τον Δήμο και που οι κάτοικοι δεν έχουν αντιρρήσεις. Ν’ αφήσουμε τα λόγια και να προχωρήσουμε σε έργα» δήλωσε από τα Γιάννινα όπου βρέθηκε προχθές ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κονιτσιώτης (Φούρκα) Λευτέρης Οικονόμου. Αυτό λέμε κι εμείς, Υφυπουργέ. Εν τω άμα και το θάμα, που λένε και στην Φούρκα, τι το λέτε δεν το κάνετε, που λένε στο δικό μου χωριό!

❖ ΟΛΟ ΛΟΓΙΑ!..
Πολλά χρόνια ακούω και από πολλούς πολιτικούς, ντόπιους και μη, ότι θα φύγουν οι φυλακές Σταυρακίου αλλά κανείς δεν βλέπω να πολυνοιάζεται να πιέσει κατάσταση για να συμβεί αυτό. Το πάνε, το φέρνουν κι ακόμη οι φυλακές μένουν στο κέντρο του Δήμου. Αφήστε που αυτές οι φυλακές είναι από την δεκαετία 40-50 κα που μόνο για ανθρώπινη παραμονή και διαβίωση δεν προσφέρονται. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η θέση του κ. Οικονόμου μπορεί να βρεί αυτιά και μάτια ανοιχτά και να γίνει πράξη η δέσμευση.

❁ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ…
Την αποκάλεσαν «Ιστορική» την συμφωνία που έκαναν Τσίπρας – Κοτζιάς το ξεπούλημα της Μακεδονίας και ρίχτηκαν τα Συριζόπουλα με τους Χ/Αυγίτες να τους ξεσκίσουν! Το χειρότερο, δε, συνέβη όταν είχαν την φαεινή ιδέα να διαγράψουν την λέξη «Ιστορική» και τα έκαναν ακόμη χειρότερα, κάτι που άνοιξε ακόμη περισσότερο τα στόματα των πρωτεργατών του ξεπουλήματος με αντίτιμο μία γραβάτα!

■ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ;
Αν δεν ήταν ιστορική συμφωνία αυτό το ξεπούλημα, τότε τι άλλο ήταν; Έχουμε κάθε μέρα τέτοιου είδους πράξεις Εθνικού περιεχομένου που μπορούν να χαρακτηριστούν κάπως αλλιώς; Δηλαδή, οι ιστορικοί του μέλλοντος πώς αλλιώς θα αποκαλούν αυτή την πράξη που έγινε από μία κυβέρνηση που δήλωνε πατριωτική αριστερά; Βέβαια, όπως έχει γραφεί, σ’ αυτή την «ιστορική συμφωνία» το στυλό το είχε χαρίσει στον Κοτζιά ο μεγάλος Πατριώτης Καμμένος! Να μη ξεχνιόμαστε!

❖ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ...
Ιστορική πέρα ως πέρα η συμφωνία διότι παραδόθηκε η Μακεδονία εν καιρώ ειρήνης από τους «απογόνους» εκείνων που είχαν βάλει στον νού τους να σύρουν την Μακεδονία με τα όπλα στον παράδεισο του κουμμουνισμού και που μόλις το 1949 την γλιτώσαμε. Ιστορική και όσοι έχουν άλλη άποψη απλά είναι ανιστόρητοι και τα θέλουν όλα ίσιωμα!

❁ Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ…
Το λάθος που έγινε δεν ήταν όταν χαρακτηρίστηκε ιστορική, αλλά όταν διορθώθηκε κι αυτό έδειξε «ανιστορισία» και ας το κοιτάξουν. Αντί να βγουν ευθαρσώς και να υποστηρίξουν την ιστορικότητα, πήγαν και την διέγραψαν γιατί ενοχλήθηκε ο «ιστορικός» Καρανίκας! 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.