ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΛΕΤΕ;
Λέγεται ότι μέσα στον Αύγουστο τερματίζει αισίως η περιπέτεια δύο νέων καραβοκύρηδων που έχουν ρίξει καράβια στη λίμνη και περιμένουν εδώ και δύο χρόνια το πράσινο φως από την Περιφέρεια για να κάνουν τα δρομολόγια Μόλος – Νησί και τούμπαλιν.

ΔΥΟ ΑΔΕΙΕΣ…
Πρόκειται για την αδειοδότηση δύο καραβιών, που είναι οι δύο εναπομείνασες άδειες από τις τρεις εγκριθείσες εδώ και μία δεκαετία περίπου. Επίσης πρόκειται για δύο πιο σύγχρονα καραβάκια, τα οποία φαίνεται να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις κι έτσι να καθίστανται αξιόπλοα, οπότε μπορούν να λειτουργούν στη συγκεκριμένη γραμμή εφόσον δώσει το τελικό ΟΚ η Περιφέρεια, η οποία είναι αρμόδια.

ΣΤΑ ΑΚΡΑ…
Δεν θα σχολιάσω το καθεστώς που υπάρχει στην υπόθεση «καραβάκια» στη λίμνη Παμβώτιδα, αλλά αξίζει να σχολιαστούν οι συμπεριφορές μεταξύ των ιδιοκτητών, οι οποίες φτάνουν στα άκρα πολλές φορές. Όταν λέμε άκρα εννοούμε άκρα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Ας μη προκαλούμαστε και αναγκαστούμε να κάνουμε… σιουρ κάποιους ντεληκανήδες, οι οποίοι ώσπου να εξασφαλίσουν μία ακόμη άδεια ήταν διπλούμενοι στα τέσσερα μέσα κι έξω από την Περιφέρεια!

❁ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ…
Διάγγελμα εθνικού περιεχομένου είχαμε πολλά χρόνια ν’ ακούσουμε από πρωθυπουργό κυρίως και το τόλμησε ο Κυριάκος προχθές βράδυ με αφορμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όλο αυτό το διάστημα που είναι πρωθυπουργός. Φάνηκε αποφασιστικός ο Κυριάκος και δεν χαρίστηκε προς κανένα, είτε είναι φίλος, είτε είναι εχθρός.

■ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!
«Είμαστε εδώ και δεν κάνουμε ούτε βήμα οπισθοχώρησης στις εθνικές μας θέσεις, τόνισε και σημείωσε πως αν χρειαστεί η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει. «Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη», σημείωσε ενώ κάλεσε τους Τούρκους να το σκεφτούν πολύ καλά προτού αποτολμήσουν παραβίαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας!

❖ ΔΕΝ ΑΡΕΣΑΝ!..
Και αυτές οι δηλώσεις Κυριάκου δεν άρεσαν στους Τούρκους και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο αυτές πλευρές ενοχλήθηκαν από την αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην αφήνει τους Τούρκους να αλωνίζουν στο Αιγαίο. Φαίνεται πως αυτά τα λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού έπιασαν τόπο και οι Τούρκοι αρχίζουν να ξανασκέφτονται για κακοκεφαλιές!

❁ ΟΙ ΠΟΝΗΡΙΕΣ…
Με λίγα ευρουλάκια και με μία ασπιρίνη για κάποιους επιτήδειους μπαινοβγαίνοντες στην Αλβανία λύνεται το ζήτημα στα σύνορα με την γειτονική χώρα. Πληρώνουν, λέει για μία ιατρική γνωμάτευση και λίγη ώρα πριν την θερμομέτρηση «χτυπάνε» μία ασπιρίνη για να πέσει ο πυρετός και νάτους να διαβαίνουν τα σύνορα παριστάνοντας τους μάγκες, αδιαφορώντας για το κακό που μπορεί να προκαλέσουν!

■ Η ΕΝΤΟΛΗ…
Μόνο 750 άτομα θα περνούν από Κακαβιά είναι η νέα εντολή της Ελληνικής πολιτείας. Είναι ένα μέτρο, αλλά δεν είναι το μέτρο εκείνο που μπορεί να δώσει λύση στην υπόθεση μετάδοσης του κορωνοϊού.

❖ ΣΚΑΛΩΣΕ!..
Εν τω μεταξύ, φαίνεται να σκάλωσε η ευθύνη ενημέρωσης για τα κρούσματα στην Ήπειρο και δεν επέστρεψε στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας όπως είχε ανακοινωθεί! Ενώ ο Χαρδαλιάς είχε δώσει το οκ, το Υπουργείο Υγείας απαγόρευσε διά ροπάλου κάθε ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου, οπότε ξανά η Ήπειρος στα σκοτάδια!

❁ Η ΧΡΕΩΣΗ…
Αποτέλεσμα όλου αυτού του τραγέλαφου είναι η μη σωστή και η μη έγκυρη ενημέρωση με τον πρώτο λόγο να έχει η φημολογία όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα, όπου η χρέωση θετικών κρουσμάτων άλλης περιοχής έγινε στα Γιάννινα λόγω έκδοσης ΑΜΚΑ! Επίσης, υπήρξε η φημολογία για ένα περιστατικό θετικό στον ιό για το οποίο έγινε ένας χαμός και κυρίως στον χώρο όπου εργάζονταν η εν λόγω κυρία. Άλλοι την ήθελαν σε SYPER MARKET, άλλοι σε δημόσια υπηρεσία και άλλοι σε ιδιωτική υπηρεσία. Ένας αχταρμάς!

■ Η ΓΕΦΥΡΑ…
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας γέφυρας Ντραμπάντοβας – νησιού, κάτι που είναι αίτημα αρκετών κατοίκων του νησιού εδώ και πολλά χρόνια! Κάποιοι, οι πολλοί, υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ευχή για την οικονομία του νησιού, ενώ κάποιοι άλλοι, οι λιγότεροι, θεωρούν ότι θα είναι η κατάρα για τους καραβοκύρηδες. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση κι αυτή θα είναι προς όφελος όλων.

❖ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ…
Σήμερα το νησί από πλευράς επισκεψιμότητας δεν είναι στα καλύτερά του. Κυρίως ο χώρος της εστίασης υπολείπεται κι’ αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Όλοι οι επισκέπτες πηγαίνουν στο Μουσείο Αλή Πασά μέσω μιας συγκεκριμένης οδού και έτερον ουδέν! Ευτυχώς που τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ο Φώτης Ραπακούσης και έχει καταστήσει πόλο έλξης του νησιού το Μουσείο!

❁ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…
Ας επανεξετάσουν όλοι οι νησιώτες την υπόθεση επισκεψιμότητα στο νησί και ας αφήσουν τους κοντόφθαλμους σχεδιασμούς αν θέλουν να έχει μέλλον ο τόπος τους. Το να κλείνει το νησί το βράδυ ή να κλείνει με κακοκαιρία μάλλον κανέναν δεν εξυπηρετεί. Ας δώσουν την ευκαιρία να μένουν και να δημιουργούν εκεί νέοι άνθρωποι επαναφέροντας το νησί στην παλιά του αίγλη και εκσυγχρονίζοντάς το.

■ Η ΘΛΙΨΗ…
Θλίψη σε πιάνει όταν αντικρύζεις την πλήρη εγκατάλειψη στην οποία έχουν καταδικάσει οι πάσης φύσεως αρχές τις πηγές Λούρου, οι οποίες άλλοτε ήταν τόπος επίσκεψης και αναψυχής. Πηγές και τουριστικό περίπτερο αφημένα στη μοίρα τους και κυρίως στη λεηλασία από την αδιαφορία τοπικών και δημόσιων φορέων, οι οποίοι αρέσκονται σε άλλου είδους δράσεις κενού εντελώς περιεχομένου!

❖ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ…
Εγκαταλειμμένο στην φθορά του χρόνου και στην αδιαφορία το τουριστικό περίπτερο λες και κάποιοι το τιμωρούν διότι σε άλλες εποχές εκτός από στολίδι ήταν ένας χώρος αναψυχής και τουριστικής προβολής της περιοχής. Τώρα εκεί στέκει ερείπιο για να τιμωρήσει εκείνο με την σειρά του όλους εκείνους που το λησμόνησαν κάνοντας την λησμονιά επάγγελμα.

❁ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ…
Από το 2003 γίνονταν συζήτηση για ξεμπλοκάρισμα του τουριστικού περιπτέρου από τον ΕΟΤ για να φτάσει στην εποχή της κρίσης να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει γιομίσει από τέτοιου είδους κουφάρια σ’ όλη τη χώρα. Στο ΤΑΙΠΕΔ και το τουριστικό περίπετρο για να το θάψει εκείνο με τα χεράκια του!

■ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ…
Πιο κάτω από το περίπτερο την ίδια εγκατάλειψη βιώνει και ένα γήπεδο μπάσκετ στο οποίο ποιος ξέρει πόσα χρόνια έχει να μπει νέο παιδί να ρίξει πέντε βολές στις μπασκέτες. Και πως και γιατί να πάει νέος άνθρωπος σ’ αυτό τον χώρο όταν οι διοικούντες δεν έχουν μπει στον κόπο να κόψουν και τα βάτα, τα οποία με τόση στοργή έχουν αγκαλιάσει την αθλοπαιδία!

❖ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ…
Το σκηνικό της τραγωδίας συμπληρώνεται με τα πλατάνια που δεν γλύτωσαν από την γνωστή ασθένεια που έχει πλακώσει σ’ όλα τα ποτάμια της Ηπείρου. Γιόμισε η περιοχή από κουφάρια πλατάνων τα οποία στέκουν εκεί για να θυμίζουν ότι κάποτε στις Πηγές Λούρου κατοικούσαν άνθρωποι που νοιάζονταν για τον τόπο τους και ότι δεν ήταν ούτε περαστικοί, ούτε μουσαφιραίοι μαυρογυαλούροι!

❁ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ!
Και αυτό το Πάσχα του καλοκαιριού δεν θα το γιορτάσουμε όπως πρέπει κι όπως ξέρουμε. Ο κορωνοϊός βάζει κανόνες και πρέπει να τους σεβαστούμε και αυτό θ’ αρέσει και στην ίδια την Παναγιά μητέρα που σίγουρα δεν θα ήθελε να σπαρεί η πανδημία, η οποία εδώ και δέκα μήνες χτυπάει την ανθρωπότητα με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινων ζωών να χάνονται σ’ όλη την υφήλιο.

■ ΣΕΒΑΣΜΟΣ!
Με απόλυτο σεβασμό στις οδηγίες των ειδικών κι αφήνοντας κατά μέρος τις εξυπναδούλες των ολίγων, στο νου μας πρέπει να έχουμε ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην καλή υγεία και προπάντων στη ζωή. Ας κρατήσουμε τις δυνάμεις και τα κέφια για γλέντια και πανηγύρια για του χρόνου κι αφού η επιστήμη έχει λύσει το ζήτημα με οποιονδήποτε τρόπο. Αλλιώς, εδώ θα βολοδέρνουμε και δεν φαίνεται ότι θα δούμε μέρα άσπρη αφού ο ιός δεν αστειεύεται. Με αυτές τις λίγες επισημάνσεις ας προσευχηθούμε όπως μπορούμε, χωρίς να συνωστιζόμεθα σε χώρους που εγκυμονούν κίνδυνο ζωής! Χρόνια πολλά για την Παναγιά μας και σε όλους τους εορτάζοντες αύριο!

 

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.