ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΕΞΗΓΗΣΗ
Πολλά πράγματα έχουν την δική τους εξήγηση. Μόλις προχθές είδαμε τις αστραπές κι ακούσαμε τους κεραυνούς του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη εναντίον των διοικούντων το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ελευθεροχώρι όταν πληροφορήθηκε ότι σκέφτονται να υποδεχτούν απορρίμματα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ!
Έχουμε δικά μας και είναι αρκετά λέει ο Αλέκος και πάει να κλείσει την πόρτα σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Το εργοστάσιο έγινε γι’ αυτούς που το πλήρωσαν» συμπληρώνει και στέλνει το μήνυμα στην ΤΕΡΝΑ και στον γενικό Δ/ντή Γιώργο Αγραφιώτη ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω και να μη ξεχνάμε ήταν το φιλαράκι του Άκη; Ποιανού Άκη; Αυτού ντε που προσπαθούσε να υπηρετήσει τον σοσιαλισμό και που παραλίγο να γίνει πρωθυπουργός αλλά τελικά κατέληξε... καγκελάριος!

ΤΥΧΑΙΟ;
Ο κ. Αγραφιώτης εξέφρασε την βούλησή του να υποδεχτεί τα σκουπίδια της Πελοποννήσου σε τηλεοπτικό κανάλι της Καλαμάτας εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό θα συμβεί γιατί αυτό θέλει εκείνος για το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ και γιατί επιθυμεί διακαώς να τα ξεφορτωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι!

ΟΙ ΥΠΟΨΙΕΣ...
Αν υποψιαστούμε οτι η ανακοίνωση – επιθυμία Αγραφιώτη έχει άμεση σχέση με όσα κυκλοφόρησαν περί αξιοποίησης αυτοδιοικητικού των Ιωαννίνων, τότε η εξήγηση είναι πολύ απλή και μόνο τυχαία δεν ήταν η ανακοίνωση του Γ. Αγραφιώτη περι μεταφοράς σκουπιδιών!

Ο ΘΥΜΟΣ!
Από την άλλη πλευρά, η θυμωμένη απάντηση του κ. Καχριμάνη δείχνει ότι κι’ αυτή μόνο τυχαία δεν είναι και φυσικά έχει άμεση σχέση με την ανάμειξη προσώπου του πρώην άμεσου περιβάλλοντος η σχέση με το οποίο βρίσκεται στα κάγκελα που ανάγεται στις εκλογές τις αυτοδιοικητικές του 2019!

❁ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!
Είναι εδώ ο κορωνοϊός και μάλιστα επανέρχεται για να μαυρίσει το καλοκαίρι των διακοπών με το μυαλό που έχουμε. Είναι η πιο καθαρή χώρα η Ελλάδα από τον ιό και εμείς κάνουμε αγώνα να την βάλουμε με το ζόρι στο... μάτι του κορωνοϊού χωρίς να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα. Όλοι κάνουμε τους άτρωτους και δεν βάλαμε μυαλό από την δίμηνη καραντίνα η οποία αναστάτωσε τις ζωές όλων μας.

■ Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ...
Όλα τα παραπάνω ως μία επισήμανση μετά τα κρούσματα που παρουσιάζονται καθημερινά είτε ντόπια «ορφανά», είτε εισαγόμενα. Ο καθένας μας βγάζει τον εαυτό του από το ενδεχόμενο μόλυνσης, αφήνοντας την ευθύνη στους άλλους να προσέχουν χωρίς να υπολογίζουμε ότι για τους άλλους είμαστε εμείς οι άλλοι και αυτό πάει αλυσίδα.

❖ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ
Τουλάχιστον ας τηρούμε τα στοιχειώδη κι ας δίνουμε προσοχή σε όλα όσα οι ειδικοί προτείνουν. Οι ψευτομαγκιές και τα καπετανάτα δεν χωρούν σ’ αυτή την περίπτωση διότι η επιδημία μόνο με ξόρκια δεν θεραπεύεται. Μπορεί να υπάρξει η οδός του μέτρου και αυτήν επιβάλλεται ν’ ακολουθήσουμε.

❁ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Κόπηκαν τα πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου, διότι το ξεσάλωμα πήγε σ’ άλλο κόσμο! Δεν τηρήθηκε το μέτρο που λέγαμε παραπάνω και... μπουλουκιδόν γίνονταν τα γλέντια. Οι ίδιοι οι διοργανωτές που είχαν την ευθύνη δεν φρόντισαν και δεν φροντίζουν για την καλύτερη οργάνωση προς αποφυγή των χειρότερων.

■ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...
Ναί στο δικαίωμα της εργασίας των καλλιτεχνών κι όλων των άλλων εμπλεκομένων εργαζομένων στο χώρο της εστίασης. Όχι όμως στην ασυδοσία που παρατηρήθηκε με το άνοιγμα των πρώτων πανηγυριών κάτι που οδήγησε την πολιτεία να απαγορεύσει τις πανηγυροκαταστάσεις μέχρι τέλος Ιουλίου προς το παρόν.

❖ Η... ΧΡΕΩΣΗ
Να μη χρεωθεί η Λευκάδα την Σέρβικη οικογένεια που ανιχνεύθηκε με κορωνοϊό αλλά η Πρέβεζα ανακοίνωσε ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας Σκιαδαρέσης, ο οποίος επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από εκείνο το «γύφτοι» οι Ηπειρώτες και Αιτωλοακαρνάνες του περασμένου Μαΐου. Ο κ. Σκιαδαρέσης τα ρίχνει στην Πρέβεζα, διότι από κει ξεκίνησε το σκάφος των Σέρβων και πήγε στην Λευκάδα όπου εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα του ιού και μεταφέρθηκαν στο ΠΠΓΝΙ για τα περεταίρω. Καιρός είναι να ευθύνονται και τα Γιάννινα κατά τον κ. Σκιαδαρέση τον οποίο ας τον μαζέψει κάποιος να ασχοληθεί με κάτι πιο σοβαρό για την Λευκάδα η οποία δεν αντέχει άλλη απαξίωση!

❁ Ο ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ
Μόνο ντελιβεράδες, εργάτες καθαριότητας, νοσηλευτές και καμιά 60αριά βουλευτές σύνολο 500 θα είναι οι καλεσμένοι της προέδρου της Δημοκρατίας στην γιορτή της Δημοκρατίας 24 Ιουλίου στο Προεδρικό μέγαρο. Αυτή η πασαρέλα των προηγούμενων χρόνων εγκαταλείπεται από την νέα πρόεδρο η οποία φαίνεται να σκέφτεται αλλιώς.

■ ΤΙΜΗΤΙΚΗ
Με αυτή της την απόφαση η Πρόεδρος θέλει να τιμήσει όλους όσους μόχθησαν και μοχθούν στις δύσκολες από την επιδημία στιγμές που περνάει η χώρα. Σαν κίνηση καλή αλλά καλόν είναι να μην λησμονιέται ο λόγος για τον οποίο καθιερώθηκε ο γιορτασμός που ήταν εκδήλωση μνήμης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας με την επάνοδο του Καραμανλή το 1974 αφού είχε όμως προηγηθεί η τραγωδία της Κύπρου και η κατάρρευση του καθεστώτος των συνταγματαρχών και του Ιωαννίδη. Ναι στην μνήμη οχι στην πασαρέλλα! Σ’ αυτό συμφωνούμε με την Πρόεδρο, όχι όμως στην αλλοίωση του πνεύματος.

■ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Το τι γίνεται με τα κέντρα υγείας ανα την χώρα αλλά και στην Ήπειρο δεν περιγράφεται. Κέντρα υγείας χωρίς γιατρούς αλλά με δεκάδες νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο κι αυτό προσφέρει τις υπηρεσίες μέχρι τις τρείς το μεσημέρι.

❖ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
Υπόθεση των πολιτικών κι όχι της πολιτείας και του υπουργείου υγείας η λειτουργία ΚΥ. Ο κάθε πολιτικός «παρκάρει» εκεί ψηφοφόρους κι άσε τον ασθενή να «κουρεύεται» να τρέχει στα νοσοκομεία να βρει την υγεία του. Αυτό που έλεγαν παλιά για πρωτοβάθμια περίθαλψη πάει περίπατο. Απλά οι κομματικοί μηχανισμοί κάνουν τα κουμάντα και η υπόθεση υγεία στ’ αζήτητα.

❁ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ – ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ
Κατά μία πληροφορία μας το ΚΥ Φιλιππιάδας διέθετε επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό και ανεπάρκεια σε ιατρικό. Κάποια στιγμή έφτασε να έχει 40 νοσηλευτές για να ανανήψουν προφανώς το βαρέως νοσούντα σύστημα υγεία. Έγινε κάποια προσπάθεια απόσπασης μερικών από δαύτους στο νοσοκομείο της Άρτας λόγω κορωνοϊού αλλά ξεσηκώθηκαν οι «προστάτες» πολιτικοί και τους ζητούν πίσω ν’ απολαμβάνουν τα κεκτημένα. Κάτι ανάλογο στο ΚΥ Θεσπρωτικού με αποσπάσεις στο νοσοκομείο της Πρέβεζας κάτι που ξεβολεύει πρόσωπα και καταστάσεις.

■ Η ΤΑΞΗ
Προσπαθεί να βάλει μια τάξη ο Καρβέλης της 6η ΥΠΕ αλλά αυτή δεν πρόκειται να μπει οσο λειτουργεί το πελατειακό κομματικό σύστημα και περνά από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από βουλευτή σε βουλευτή.
❖ ΣΤΟΝ ΥΨΙΣΤΟ
Κάργα από νοσηλευτές τα ΚΥ και από γιατρούς λειψά. Λόγω κορωνοϊού έγιναν κάποιοι δανεισμοί από νοσηλευτές προς νοσοκομεία Άρτας – Πρέβεζας με τους διοικητές να τους επιστρέφουν πίσω μετά την λήξη της καραντίνας για να ξαναξεκουραστούν στα ΚΥ στα οποία εργάζονται κάποια απ’ αυτά μέχρι το μεσημέρι. Έτσι κι αρρωστήσεις μετά τις τρεις απλά στρέφεις το βλέμμα προς τον ύψιστο στον οποίο εναποθέτεις τις ελπίδες.

❁ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ...
Μια νέα γυναίκα στο Μαργαρίτι της Θεσπρωτίας έχασε την ζωή της διότι όταν αρρώστησε απογευματινές ώρες το Κέντρο Υγείας ήταν κλειστό! Το ίδιο έγινε μ’ έναν άντρα στην Κατούνα Ξηρομέρου που κι’ εκείνος αρρώστησε νύχτα με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του επειδή γιατροί για εφημερίες σπανίζουν.

■ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ
Δεν θέλω να πιστέψω ούτε υιοθετεί η στήλη την άποψη ότι οι γιατροί δεν προτιμούν τα ΚΥ διότι είναι χαμηλοί οι μισθοί, όταν η ανεργία και σ’ αυτό τον τομέα χτυπάει κόκκινο. Βρίσκουν καλύτερους μισθούς καλύτερο περιβάλλον σε χώρες της Ευρώπης και ξενιτεύονται λένε κάποιοι. Ίσως να είναι κι έτσι και αυτό πρέπει να το δει η ίδια η πολιτεία. Ούτε θέλω να πιστέψω ότι το νοσηλευτικό δυναμικό προτιμά τα ΚΥ διότι εκεί έχει ραχατιλίκι!

❖ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ
Την ίδια στιγμή δεν περισσεύει ανάλογο προσωπικό να στελεχώσει κάποια κλιμάκια να κάνουν ελέγχους στα σύνορα στους μετακινούμενους από και προς την χώρα μας. Στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στην Κακαβιά χιλιάδες οι μετακινήσεις και γίνονται πολύ ζόρικα και οι εποχές δεν προσφέρονται για ωχαδελφισμούς!

❁ ΤΟ... ΣΤΑΣΙΔΙ
Έχεις και τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα να επισημαίνει τις ελλείψεις σε υγειονομικό δυναμικό στην Πρέβεζα όταν ο ίδιος επί 41/2 είχε στήσει κομματικό δικό του κράτος! Ο Μπάρκας που πιάνει σχεδόν καθημερινά στασίδι στα «καλοταϊσμένα» ΜΜΕ κυρίως Αθηναϊκά για να εξαπολύει κεραυνούς κατά της ανάλγητης σημερινής κυβέρνησης που δεν φροντίζει για στελέχωση με γιατρούς και νοσηλευτές!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.