ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΛΙΣΤΑ...
Αυτό ήταν! Δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη το μεσημέρι τα ονόματα όλων των υποψηφίων Βουλευτών της ΝΔ όλης της επικράτειας. Η αγωνία πολλών έπαψε και οι υποψήφιοι για... υποψήφιοι χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Στο ένα στρατόπεδο είναι οι τυχεροί και στο άλλο οι άτυχοι ή οι μια άλλη φορά, ή εδώ σταματά ο πολιτικός βίος!

ΟΙ ΧΑΡΕΣ...
Χαρές και πανηγύρια για τους τυχερούς, κατήφεια και απογοήτευση στους άτυχους οι οποίοι ήταν και οι περισσότεροι, πολλοί από τους οποίους δεν άφησαν την πίκρα να τους παρασύρει. Με τη στάση τους δίδαξαν ήθος, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν ν’ αγωνίζονται για το καλό της παράταξης και κατ’ επέκταση το καλό της πατρίδας.

Η ΕΠΤΑΔΑ...
Για την τυχερή επτάδα της ΝΔ των Ιωαννίνων σας είχε προϊδεάσει η στήλη προ πολλού και στα «ΤΟΛΜΗΡΑ» της προηγούμενης Παρασκευής... έπεσα έξω κατά ένα πρόσωπο κι αυτό ήταν του Γιάννη Καραμπίνα.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ...
Εδώ και πάρα πολύ καιρό η στήλη είχε προετοιμάσει πολύ κόσμο που προσδοκούσαν σε μία θέση στο συνδυασμό της ΝΔ στο Νομό και κάποιοι αμφισβητούσαν αυτές τις εκτιμήσεις φτάνοντας σε σημείο ενίοτε να με «μαλώνουν»! Όχι, δεν έχω κληρονομικό χάρισμα ούτε φύλλα δάφνης μασούσα για να είμαι κοντά στις αντιλήψεις και προθέσεις της Πειραιώς, η οποία δεν σκέφτεται με συναίσθημα αλλά με ψυχρούς υπολογισμούς!

Η ΠΛΗΘΩΡΑ...
Τρείς γυναίκες και τέσσερις άντρες χωράει η «λίστα» των Ιωαννίνων και η πληθώρα των υποψηφίων ήταν στον αντρικό πληθυσμό που μόνο τέσσερις μπήκαν τελικά, ενώ οι υποψηφιότητες κρυφές και φανερές, ήταν 14 -15 όπως κατά καιρούς έχει γράψει η στήλη. Όχι, η στήλη δεν ευλόγησε και δεν επέβαλε υποψηφίους, γιατί αυτή δεν είναι η δουλειά της.
Δεν παύουμε όμως να έχουμε άποψη στα τόσα χρόνια που βρισκόμαστε στην πιάτσα όπου έχουνε δει πολλά τα μάτια μας.

Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ...
Κατά 72% έγινε η ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ανά την επικράτεια κι αυτό το διατυμπανίζει η Πειραιώς σε όλους τους τόνους. Σ’ αυτό το ποσοστό περίπου κυμαίνεται και η ανανέωση στο Νομό Ιωαννίνων αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο, κάτι που καταγράφεται στα θετικά του Κυριάκου, αφού ο ίδιος όπου βρίσκονταν μιλούσε για ανανέωση. Άφησε όμως και κάτι παλιές «καραβάνες», για να κρατήσει τα προσχήματα ή γιατί χωρίς αυτούς το κόμμα θα πήγαινε κατά διαβόλου, δεν μπορώ να σας το πω εγώ αυτή τη στιγμή.

ΠΑΛΙΕΣ «ΚΑΡΑΒΑΝΕΣ»...
Εγώ και πολλοί άλλοι σαν εμένα θα ήθελαν να μάθουν στις παλιές «καραβάνες» με ποιά κριτήρια δίνεται η ευκαιρία να ξαναδοκιμάσουν, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε... χειμερία νάρκη; Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτή η περιέργεια θα με βασανίζει...

ΑΔΙΚΙΑ...
Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν το κόψιμο του Αντώνη Μπέζα στη Θεσπρωτία, ο οποίος ούτε παλιός θεωρείται, ούτε αποτυχημένος. Τουλάχιστον για τη Θεσπρωτία νοιάστηκε κι’ εντός κι’ εκτός κυβερνήσεων. Ο ίδιος δεν περίμενε κάτι τέτοιο, διότι τον διαβεβαίωναν από Πειραιώς ότι δεν συντρέχει λόγος να κοπεί από το Νομό Θεσπρωτίας. Άγνωσται αι Βουλαί των Αυγενάκηδων και των Πετσάκηδων!

ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ – ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ...
Γνωρίζουμε πολύ καλά το προσκήνιο, ακόμη περισσότερο το παρασκήνιο, του πώς λειτούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα στη Ν.Δ.. Δεν είναι όμως η ώρα για αναμόχλευση, διότι σε 15 μέρες έρχονται εκλογές. Για το ποιός ήταν κομμένος εξ’ αρχής και το ποιός κόπηκε την τελευταία στιγμή, θα τα πούμε εν καιρώ κι’ όταν η Ν.Δ. δεν θα είναι αντιπολίτευση!

ΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑΚΙΑ...
Εκείνο όμως που έπαιξε πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα όταν τα σιγουράκια που έδιναν και έπαιρναν. Μου έκλεισε το μάτι ο Λευτέρης (Αυγενάκης), μου έσφιξε το χέρι ο Νέζης, μου χτύπησε την πλάτη ο Πέτσας κι αυτό ήταν η εξασφάλιση θέσης. Εκ των πραγμάτων όμως αποδείχτηκε ότι στην τελική, λίγοι εκοψαν το νήμα κι αυτοί πλέον είναι γνωστοί.

ΤΑ ΓΛΥΚΟΛΟΓΑ...
Τόσα γλυκόλογα που άκουσε η Ν.Δ. και ο Κυριάκος από τους «κομμένους» δεν τα είχαν ακούσει όλο το προηγούμενο διάστημα και από την ημέρα που έγινε εκείνος Πρόεδρος. Την ανάγκη φιλότιμο εποίησαν και το «σφαξε με αγά μου να αγιάσω» έδινε κι’ έπαιρνε όλες τις προηγούμενες μέρες και μετά το «κόψιμό» τους. Μήπως τελικά είναι καλύτερα η αποπομπή από την επιβράβευση;

ΑΠΟΦΡΑΔΑ!..
Είναι κι’ αυτή η άτιμη η Κυριακή 26 Μαΐου 2019 αποφράδα για τον ΣΥΡΙΖΑλέξη, της οποίας το «δεκάρικο» έφερε τα πάνω κάτω, με αποτέλεσμα να σφίξουν πισινοί και να μη κινείται φύλλο από τους παραμερισμένους, πλήν κάτι Μαρκοπουλαίων και Μαρκογιαννάκηδων ο οποίοι έτσι κι’ αλλιώς ήταν στ’ αζήτητα! Χώρια που είναι και η 7η Ιουλίου κι’ όλοι έχουν βάλει την αξιοποίησή τους στο νου, όπως τους διεμήνυσαν από Πειραιώς λίγο πριν τη... σφαγή των αμνών!

ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥΣ!
Για να μην αδικούμε τον Κυριάκο, θέλω να μάθω κάποιοι υποψήφιοι από πού είχαν πάρει πράσινο φως για υποψηφιότητες σ’ αυτές τις εκλογές. Πλην ενός – δύο ατόμων που ειδοποιήθηκαν δέκα μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση να ετοιμάσουν τα διαδικαστικά για να ενδεχόμενη υποψηφιότητα, όλοι οι άλλοι, όσοι ήταν σίγουροι, απλά το είχαν βάλει με το νου τους και είχαν επαναπαυτεί σ’ αυτό. Τζάμπα τα ταξίδια στα Κολωνάκια και στις γύρω περιοχές. Κάποιοι δε εξ’ αυτών εθεάθησαν ως τεθλιμένοι συγγενείς, στο μνημόσυνο για τα δύο χρόνια από το θάνατο του Κων/νου Μητσοτάκη, στον Διονύσιου Αρεοπαγίτου, ενώ ένας τρίτος είχε πάει σ’ εκκλησία της Καλογρέζας όπου εκκλησιάστηκε ο Κυριάκος την β’ Κυριακή των εκλογών.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΛΙΣΤΑ...
Την περασμένη Δευτέρα το πρωϊ ο υπογράφων δίνει στην δημοσιότητα την επτάδα της ΝΔ ως τελική απόφαση της Πειραιώς και ξεσηκώθηκε κόσμος και κοσμάκης γι’ αυτή την δημοσιοποίηση. Κάποιοι ήθελαν να μάθουν αν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, άλλοι χαμογελούσαν πονηρά κι’ άλλοι κατέβαζαν αγίους από το «κόψιμο» που είχε γίνει, καταφερόμενοι εναντίον του υπογράφοντος. Ευτυχώς για τους επτά, δυστυχώς για τους άλλους η είδηση ήταν πραγματική και η είδηση είχε να κάνει με την επίσκεψη του Κυριάκου την περασμένη Κυριακή στο Μέτσοβο και στα Ιωάννινα.

ΤΙ ΛΕΝΕ;
Από περιέργεια θέλω να ρωτήσω όλους αυτούς που κόπηκαν αν είχαν την διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Κυριάκο ότι θα έμπαιναν στους συνδυασμούς για να μη σέρνονται διάφορες φήμες. Άλλο η προσωπική επιθυμία κι άλλο πράγμα η προσωπική δέσμευση του Κυριάκου ή των επιτελών του. Ο Κυριάκος τους έστελνε σε γάμους, πανηγύρια, βαπτίσεις, κηδείες, εγκαίνια ή οι ίδιοι θεωρούσαν εαυτούς αδιαμφισβήτητους τυχερούς;

ΧΩΡΙΣ ΘΑΥΜΑΤΑ!
Εμείς κάναμε ό,τι μας επέβαλε το κόμμα και ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις εντολές Τζαρούχη στις εκλογές για τον Δήμο, μου είπαν κάποιοι κομμένοι, προτού τους έλθουν οι κεραυνοί της περασμένης Τρίτης το μεσημέρι. Προφανώς αυτή η κομματική προσήλωση και το «ευτυχές» αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών επιβραβεύτηκε από την Πειραιώς! Που όμως να το πουν, στους παπάδες ή στον Δεσπότη Μάξιμο ο οποίος έκανε ό,τι μπορούσε, αλλά θαυματοποιός δεν είναι ο άνθρωπος! Έλοιωσε τζάμπα τα παπούτσια του στα διάφορα οδοιπορικά...

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ...
Αυτά λοιπόν, φίλοι μου, από την επικαιρότητα των ημερών και που, όπως και να το κάνουμε, λίγη σκόνη σηκώθηκε σε τοπικό και Ηπειρωτικό επίπεδο στα Νεοδημοκρατικά πράγματα. Ο Κυριάκος είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού και τα σκυλιά δεμένα κι ας γαυγίζουν όσο θέλουν. Ελέω Τσίπρα και των διαφόρων Πολάκηδων...

Η ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΗ...
Ο Κυριάκος στις 7 Ιουλίου το βράδυ θα επισφραγίσει την ήττα της γιαλατζί αριστεράς και είναι... καταδικασμένος να αντικαταστήσει τον Αλέξη στο Μαξίμου. Θα είναι ο Μητσοτάκης Νο 2 που θα γίνει ένοικος για μία 4ετία σ’ αυτό το μέγαρο! Έως τότε τα μαχαίρια στα θηκάρια κι αν χρειαστεί να γίνει χρήση ας γίνει προς αντιπάλους.

Η ΠΡΕΜΟΥΡΑ...
Λίγα λόγια για τα τοπικά αυτοδιοικητικά και μή, του Δήμου Ιωαννιτών: Ο Γιαννιώτικος λαός αποφάσισε στις 2 Ιουνίου ν’ αλλάξει δήμαρχο κι’ από τον Θωμά Μπέγκα να περάσει στον Μωϋσή Ελισάφ, έστω κι αν τα «κουκιά» είναι σκορπισμένα. Προς τι λοιπόν αυτή η πρεμούρα να αποφασίσει η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για την πρόσληψη Γενικού Δ/ντή και νομικού συμβούλου; Δεν κρίνω το νόμιμον ή παράνομον της πράξης, αλλά το πολιτικό σκέλος το οποίο βάζει σε πολλές σκέψεις πολύ κόσμο, χωρίς να δίνονται οι ανάλογες πειστικές εξηγήσεις.

ΑΚΕΦΑΛΗ!
Έχει μείνει εδώ και δύο χρόνια ακέφαλη από Διευθυντή η ΔΕΥΑΙ. Και ήταν αρκετός ο χρόνος για να γίνει η αντικατάσταση – πρόσληψη, νέου Γενικού Διευθυντή και δεν το έπραξαν. Γιατί λοιπόν αυτό να γίνει δύο μήνες προτού κλείσει τον κύκλο της αυτή η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και αυτή η Δημοτική Αρχή; Για τον ίδιο τον Θωμά Μπέγκα, δεν είναι πολύ τιμητικό να μπαίνει σε τέτοια διαδικασία και ας έχει στο νου του ότι τα «στερνά τιμούν τα πρώτα»! Το πώς πορεύτηκε η ΔΕΥΑΙ τα τελευταία 5 χρόνια, είναι συζήτηση πολύ μεγάλη και κάποτε θα τα πούμε!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.