ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ!
Με την ομιλία και την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη έπεσε η αυλαία της 83ης ΔΕΘ και στο πολιτικό της σκέλος όπως και στο οικονομικό - εμπορικό - επιχειρηματικό. Μια ακόμη ΔΕΘ πέρασε στην ιστορία και η συγκομιδή δεν είναι και τόσο σπουδαία όσο αναμένονταν. Δεν αναφέρομαι στο οικονομικό σκέλος αλλά στο πολιτικό, το οποίο επισκιάστηκε κυρίως από τις οδομαχίες, τα χημικά και τις χιλιάδες των αστυνομικών που πήγαν στην Θεσσαλονίκη να ενθρονίσουν την Νοτοπούλου στο υφυπουργείο της!

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ!..
Καμία σχέση η εικόνα της Θεσσαλονίκης το τριήμερο του Πρωθυπουργού μ’ εκείνο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Η ΔΕΘ άνοιξε με βαρβάρους για να κλείσει προχθές με κανονικούς Έλληνες που δεν είχαν ανάγκη των χιλιάδων αστυνομικών που κινητοποιήθηκαν για να προστατέψουν τον Πρωθυπουργό και τους Καρανίκες από την «λατρεία» του λαού, διότι περί αυτού πρόκειται!

Ο ΤΟΝΟΣ...
Τριήμερο του Κυριάκου το περασμένο ΠΣΚ και, εδώ που τα λέμε, η αναστάτωση που έγινε στην πρωτεύουσα του Βορρά (έτσι την λέγανε παλιά) δεν είχε να κάνει με εκείνη προ δεκαημέρου. Ο ίδιος ο Κυριάκος έδωσε τον τόνο και δεν άφηνε περιθώρια για παρεξηγήσεις και παρεκτροπές. Ούτε οδομαχίες, ούτε μάσκες, ούτε χημικά, ούτε διαδηλώσεις! Όσα θα ήθελε να πει ο λαός φαίνεται ότι τα είπε ο Κυριάκος στην ομιλία του και κάπου εκεί όλα τα παρατράγουδα έλαβαν τέλος.

ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ...
Όποιος είχε υπομονή να παρακολουθήσει και τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις Τσίπρα - Κυριάκου είχε την ευκαιρία να κάνει διαπιστώσεις και να βγάλει συμπεράσματα. Διαπίστωση καθολική, ο μεν Αλέξης είναι ο παραιτημένος ενώ ο Κυριάκος είναι ο επερχόμενος. Ο μεν Αλέξης νόμιζε ότι βρίσκεται σε ολομέλεια σέχτας η οποία ετοιμάζονταν για επιδρομές στα Εξάρχεια, ο δε άλλος σκέφτονταν πώς θα μαζέψει τους μπαχαλακιστούς και θα επαναφέρει την τάξη στη χώρα...

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ...
Σε ό,τι με αφορά, εφέτος είχα την τιμητική μου, τόσο εγώ όσο και ο «Πρωινός Λόγος»! Ήμουν εγώ που έκλεισα την συνέντευξη με τον Κυριάκο, με δύο ζητήματα. Το μεν ένα είχε να κάνει με την κτηνοτροφία που φθίνει και στην περιοχή μας, το δε άλλο με την λύση του Αλβανικού (;) ζητήματος που θα έδινε ο Κοτζιάς μετά την «λύση» που έδωσε στο Μακεδονικό! Και στα δύο ζητήματα ο Κυριάκος έδωσε απαντήσεις κάνοντας συστάσεις σε όσους ελληνοποιούν το γάλα εισαγωγής και αφορίζοντας την τακτική του Υπουργού Εξωτερικών για τον τρόπο που χειρίζεται τα εθνικά ζητήματα!

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ...
Η κτηνοτροφία και στην Ήπειρο όπως και σε όλη την Ελλάδα φθίνει λόγω της αθρόας εισαγωγής γάλακτος. Μάλιστα, οι τιμές γάλακτος πέφτουν δραματικά και τα κοπάδια ξεκληρίζονται και τορπιλίζεται η προσπάθεια δημιουργίας της Διεπαγγελματικής, η οποία σαν στόχο έχει την προστασία της ΠΟΠ Φέτας. Αυτή ήταν η ερώτηση του υπογράφοντος προς τον Κυριάκο, ο οποίος φάνηκε να είναι γνώστης του ζητήματος και υποσχέθηκε να βάλει τάξη!

Η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ...
«Προ ημερών βρέθηκα στα Γρεβενά και είδα κι άκουσα την αγωνία των κτηνοτρόφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα σωρό προβλήματα μετά την εισαγωγή γάλακτος η οποία δεν γίνεται με νόμιμο τρόπο. Αυτό θα το «κτυπήσω» αλύπητα, υποσχέθηκε ο Κυριάκος. Όσον αφορά την Διεπαγγελματική, γνωρίζω ότι υπάρχουν διαμάχες ακόμη και κομματικές, κάτι που μπαίνει εμπόδιο στη δημιουργία και λειτουργία της. Και σ’ αυτό το ζήτημα θα δώσω λύση, κατέληξε. Τώρα τι να του πω εγώ; Ποιοι ήταν εκείνοι που έκαναν παιχνίδια και ποιοι εμπόδιζαν την Διεπαγγελματική μέχρι τώρα;

ΟΙ «ΚΕΡΑΥΝΟΙ»!..
Όσον αφορά στο «Αλβανικό», στο οποίο ο Κοτζιάς θα έδινε λύση αμέσως μετά τη λύση του Σκοπιανού, ο Κυριάκος έριξε... κεραυνούς! Μη διανοηθούν Κοτζιάς - Τσίπρας και φέρουν τέτοιο ζήτημα στη Βουλή. Κι επειδή το ζήτημα το «Αλβανικό» θα το έλυνε αμέσως μετά τις διακοπές του, ελπίζω να έχει προλάβει ο λαός να τους στείλει μόνιμες διακοπές, είπε και έδειξε να το εννοεί ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχτεί. Όσο για το «Τσάμικο» που εγείρεται τα τελευταία χρόνια, ο Κυριάκος ξεκαθάρισε: Δεν υφίσταται «Τσάμικο»!

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ...
Όλα τα παραπάνω όσον αφορά το προσκήνιο, διότι υπάρχει και το παρασκήνιο από το τριήμερο του Κυριάκου στη ΔΕΘ. Αυτά που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν είναι λίγα. Από την Παρασκευή το πρωί έφταναν στην Θεσσαλονίκη «προκυνητές» της ΔΕΘ αφ’ ενός, αλλά και της Ν.Δ. αφ’ ετέρου! Εκεί βρέθηκαν βουλευτές, πρώην βουλευτές, πρώην υπουργοί, πρώην και νυν πολιτευτές διαφόρων πόστων και ο καθ’ ένας είχε ένα λόγο παρουσίας...

Η ΔΕΞΙΩΣΗ...
Το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς» ο Κυριάκος «δεξιώθηκε» τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της περιφέρειας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να σταυρώσουν δυο κουβέντες με τον «εν αναμονή πρωθυπουργό» (έτσι τον αποκαλούσαν οι δικοί του)! Αυτός λοιπόν ο εν αναμονή πρωθυπουργός κατά κόσμον Κυριάκος, με όλους τους δημοσιογράφους κάτι είχε να πει και κυρίως να πληροφορηθεί προβλήματα της άλλης Ελλάδας που είναι εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ...
Η Ήπειρος εκπροσωπήθηκε και στην ΔΕΘ, εκπροσωπήθηκε και στην ομιλία Μητσοτάκη. Η πρώτη εκπροσώπηση ήταν μέσω των Επιμελητηρίων της, η οποία δεν ήταν ανάλογη του επιπέδου της. Οι επιχειρηματίες φαίνεται να μην είχαν και μεγάλη διάθεση εκπροσώπησης, κάτι που έδειχνε μια γενικότερη ένδοια. Η Κρήτη και η Βόρεια Ελλάδα είχαν τον πρώτο λόγο!

ΟΙ ΤΑΜΠΕΛΕΣ...
Στην ομιλία του Κυριάκου το Σάββατο κόσμος και κοσμάκης με την ταμπέλα «υποψήφιος για υποψήφιος» στο πέτο, δηλώνοντας έτοιμοι για όλα! Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν σαν στόχο την Βουλή και μάχονται γι’ αυτό με νύχια και με δόντια κι αυτό δεν είναι κατακριτέο. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι ότι οι θέσεις για εκλεκτούς είναι περιορισμένες, οπότε όποιος προλάβει! Αν, δε, υπολογίσει κανείς τα όσα έχει στο νου του ο Κυριάκος και τα όσα αποκάλυψε για το πώς και με ποιους θα κυβερνήσει, τότε τα πράγματα αλλάζουν...

ΧΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ...
Θα κλείσουμε τα «χρίσματα» των Περιφερειαρχών όλης της χώρας μέχρι τέλος του μηνός και μετά θα αρχίσουμε να εξετάζουμε τις «στηρίξεις» Δημάρχων, κυρίως πρωτευουσών των Νομών. Αυτά μου είπε στέλεχος της Πειραιώς σε σχετική συζήτηση που είχαμε κατ’ ιδίαν στο ξενοδοχείο κατά τον χρόνο της δεξίωσης.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ...
«Έως τότε εξετάζουμε υποψηφιότητες Δημάρχων, οι οποίοι θα πρέπει να στέλνουν βιογραφικά στο κόμμα. Εμείς θα εξετάσουμε τις καλύτερες υποψηφιότητες και ανάλογα θα δώσουμε στήριξη κι όχι χρίσμα», μου είπε το ίδιο πρόσωπο και ξεκαθάρισε ότι πλέον ο κύβος ερίφθη για Ήπειρο με Καχριμάνη για Περιφέρεια κι έπονται επιλογές υποψηφίων Δημάρχων. Ως ήταν φυσικό, δεν θα άφηνα την ευκαιρία να μη μπω και στην κομματική ευταξία, η οποία άρχισε από την Ήπειρο με την παραπομπή των «δέκα»! Αντάρτικα δεν δεχόμαστε κι όποιος θέλει ας το καταλάβει, μου είπε και έκλεισε τη συζήτηση εκεί! Η συνέχεια της συζήτησης θα γίνει το επόμενο διάστημα όταν έλθει στην Ήπειρο ο Κυριάκος, ο οποίος μου ξαναυποσχέθηκε ότι θα έλθει στα Γιάννενα και θα «πάμε» στο Λια Θεσπρωτίας, όπως τότε που συνόδευε τον Πρωθυπουργό πατέρα του και ο υπογράφων είχε την ευκαιρία να συνεντευξιαστεί μαζί του για πρώτη φορά και για λογαριασμό του SUPER FM 104,3, του οποίου τα εγκαίνια είχε κάνει ο Κων/νος Μητσοτάκης!

ΤΡΕΝΟ... ΓΙΟΚ!
Τρένο κατά μήκος της Εγνατίας δεν θα σφυρίξει ποτέ διότι κάτι τέτοιο μοιάζει Φαραωνικό! Αυτή ήταν η θέση του Κυριάκου στην ΔΕΘ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Είπε τη μαύρη αλήθεια κι αυτό δεν ακούστηκε και πολύ καλά από όλους τους παραεγνάτιους Έλληνες. Όνειρο άπιαστο ήταν πριν το 1990 και η Εγνατία Οδός όπου ένας άλλος Μητσοτάκης μέσα σε μια νύχτα διέταξε την «χάραξή» της από αέρος, την ανακοίνωσε και υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης στην Ε.Ε.!

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ...
Το έχω ξαναγράψει αλλά χρειάζεται να το φρεσκάρω για να το μάθει και ο νεότερος Μητσοτάκης. Ο ΕλληνοΑμερικανός από το Λια Θεσπρωτίας Νίκος Γκατζογιάννης ως άνθρωπος των Αμερικανών είχε την πληροφορία ότι «κάποιοι» απεργάζονται χάραξη Εγνατίας Οδού από Δυρράχιο Αλβανίας και μέσω Σκοπίων - Βουλγαρίας αυτή θα κατέληγε στην Τουρκία. Αυτό το μυστικό το έσκασε στον Μητσοτάκη, ο οποίος ενήργησε τάχιστα και πρόλαβε κάθε άλλη ενέργεια. Επιστράτευσε τότε τον Προϊστάμενο της ΔΕΚΕ Γιώργο Μπασιά, φίλο του Γκατζογιάννη, να μελετήσει το έργο και βάσει αυτών των μελετών ζήτησε την ένταξη της Εγνατίας Οδού. Ο ίδιος ο αείμνηστος Μητσοτάκης υπερηφανεύονταν γι’ αυτό το έργο και σε αρκετές συναντήσεις μας του άρεσε να το μολογάει.

ΜΕ ΘΕΛΗΣΗ...
Κανένα έργο δεν είναι Φαραωνικό, φίλε Κυριάκο, αρκεί να υπάρχει θέληση. Μπορεί να σφυρίξει τρένο και στην Ήπειρο από Ηγουμενίτσα μέχρι Κήπους στον Έβρο και υπάρχει περιεχόμενο γι’ αυτό, όταν είναι γνωστό ότι μπορεί να συνδεθεί ο κόσμος της Δύσης με τον κόσμο της Ανατολής! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα είναι απαγορευτικά τα όνειρα, αλλά ας επιτραπεί η ελπίδα για ένα μέλλον καλύτερο.

ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ!
Δέκα χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία μίλησε για τρίτη φορά ο Κ. Καραμανλής ο Β’! «Είμαστε όλοι εδώ να στηρίξουμε όπως πάντα την παράταξη για την νίκη και για μια ρωμαλαία επιστροφή στην ανάπτυξη προς όφελος των ασθενέστερων»! Είκοσι τρεις λέξεις όλες κι όλες και τώρα θα περιμένουμε κάποια άλλη ιδιαίτερη στιγμή να ξαναμιλήσει. Έως τότε θα κάνουν παιχνιδάκι οι λεγόμενοι Καραμανλικοί τύπου Παπακώστα, Αντώναρου και άλλοι της ίδιας συνομοταξίας.

ΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ!
Έλεγε ο Εθνάρχης, κανείς δεν πρέπει να μιλά όταν δεν έχει κάτι να πει. Ο Καραμανλής που προχθές έσπασε τη σιωπή του είχε να πει κάτι και αυτό το κάτι απευθύνονταν προς τους ντενεκέδες τους ξεγάνωτους που περιφέρουν τα σαρκία τους πουλώντας Καραμανλισμό και μάλιστα άγιο Καραμανλισμό! Ας το βουλώσουν λοιπόν... (Θυμάστε εκείνο το «βούλωστο» που είχε πει ο Εθνάρχης;) Ε! Αυτό να κάνουν!

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ...
Ο έτερος που μίλησε στην ΔΕΘ ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εκείνος ξαναμίλησε για το αγαπημένο του ζήτημα που κάποτε τον απομάκρυνε από το Υπουργείο Εξωτερικών και για 17 χρόνια αναπαύονταν κοιτάζοντας το... ταβάνι! «Από δω, από τη Μακεδονία μας που ούτε χαρίζεται, ούτε ξεπουλιέται, πάμε προς τη νίκη»! Αυτός με 15 λέξεις σηματοδότησε τον αγώνα που έχει μπροστά του ο λαός για ν’ αποκτήσει το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από το «η Μακεδονία ανήκει στους Έλληνες»!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.