ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ...
Χτυπήθηκε το εθνικό και πατριωτικό μας φρόνημα από την τελευταία δήλωση Ερντογάν με την οποία επιρρίπτεται ευθύνη στους Έλληνες για το κάψιμο της Σμύρνης στις 16 Σεπτεμβρίου 1922 κατά την αποχώρηση του Ελληνικού στρατού. Μέχρι ενός σημείου η αντίδραση είναι η πρέπουσα. Όμως ποιος άνοιξε την κερκόπορτα σε τέτοιους ανιστόρητους και βλακώδεις ισχυρισμούς σαν εκείνους που ξεστόμισε ο Τούρκος Πρόεδρος εν όψει των εκλογών για να το πουλήσει στους Τούρκους ψηφοφόρους; Μήπως είναι η δική μας καθηγήτρια Ρεπούση που μιλούσε για κάτι «συνωστισμούς» και ο δικός μας πρώην Υπουργός Παιδείας Φίλης που δεν είδε γενοκτονία Ποντίων αλλά «ξεκαθαρίσματα»;
ΟΙ ΟΔΥΡΜΟΙ...
Προς τι λοιπόν οι εθνικοί οδυρμοί από έναν ψευδοσουλτάνο, όταν με τα ίδια μας τα χέρια βγάζουμε τα μάτια μας όπως κάναμε κι εκείνη την περίοδο που έφερε την Μικρασιατική καταστροφή την οποία συχνά - πυκνά μας υπενθυμίζουν οι Τουρκαλάδες και που μας στέλνουν να ψάξουμε τους βυθούς του Αιγαίου να βρούμε τους προγόνους μας, τους οποίους οι Κεμαλικοί έπνιξαν!
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...
Θα το πάει σχοινί - κορδόνι μέχρι τις εκλογές τον επόμενο Ιούνιο ο Ερντογάν, ο οποίος, ειρρήσθω εν παρόδω, είναι Ελληνικής καταγωγής εκτουρκισθέντος παππού ο οποίος είναι η προσωποποίηση του Γενιτσαρισμού. Θα προκαλεί σκάβοντας πληγές της ιστορίας στις οποίες ο Ελληνισμός υπέστη φρικαλεότητες από ένα λαό Μογγολικής καταγωγής που εγκαταστάθηκε στην περιοχή και σώνει και καλά θέλει με το ζόρι να απλώσει πλοκάμια στον ελεύθερο πολιτισμένο κόσμο. Το όνομα του παππού του Μίμης Μπακάτογλου!
Η ΦΩΤΙΑ...
Ήταν Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου του 1922 όταν Τούρκοι στρατιώτες έβαλαν φωτιά στη Σμύρνη αρχίζοντας από την Αρμένικη συνοικία. Μερικές μέρες πριν είχε μπει στη Σμύρνη ο Κεμάλ Ατατούρκ. Εκείνη την ημέρα μαρτύρησε πέφτοντας στα χέρια τους ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Ακολούθησαν λεηλασίες, βιασμοί και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς από τον Τούρκικο στρατό. Περί τις 250.000 Έλληνες και 15.000 Αρμένιοι βρέθηκαν στην Σμύρνη περιμένοντας ένα μέσο μεταφοράς να περάσουν στην Ελλάδα για να διασωθούν από τις ορδές του Κεμάλ, που κι αυτός ήταν Ελληνικής καταγωγής! Αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγημένους Έλληνες ονόμασε συνωστισμό η Ελληνίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ρεπούση!
ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ!
Πέθανε ο Γ. Κουρής και πάει το δάκρυ... κορόμηλο από τον πολιτικό κόσμο κυρίως. Όλοι τους είχαν έναν καλό λόγο να θυμηθούν για τον άνθρωπο που γέννησε τον Αυριανισμό διασύροντας κόσμο και κοσμάκη, φέροντας νέα ήθη και έθιμα στο χώρο του τύπου και της ενημέρωσης. Προφανώς κάποιοι να είπαν τα καλά λόγια για λόγους ανακούφισης από τον θάνατο του Γ. Κουρή σκεφτόμενοι πως δεν θα τον ξαναβρούν μπροστά τους. Φεύ όμως! Έφτιαξε μια ολόκληρη φιλοσοφία ο Γ. Κουρής η οποία δεν πρόκειται να σβήσει στον αιώνα τον άπαντα!
ΕΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΗΘΕΛΕ!
Μπορεί κανείς να λυπηθεί για τον θάνατο ενός ανθρώπου και κυρίως αυτοί που τον κλαίνε είναι οι συγγενείς και άντε ορισμένοι φίλοι του. Όλοι οι άλλοι που εκφράζουν την βαθειά (!) τους λύπη το κάνουν για επικοινωνιακούς λόγους κι αυτοί είναι οι πολιτικοί μας. Ο Γ. Κουρής έζησε όπως ήθελε, έκανε ό,τι ήθελε και λογαριασμό δεν έδωσε, τουλάχιστον επί γης. Εκεί που πάει θα συναντήσει δύο ορκισμένους εχθρούς, τον Ανδρέα και τον Μητσοτάκη και εκεί μεταξύ τους θα δώσουν τις ανάλογες εξηγήσεις! Όλα τα υπόλοιπα είναι για λόγους επικοινωνιακούς!
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ Ν.Δ.!
«Ουδεμία σχέση με Ν.Δ. και Κυριάκο Μητσοτάκη είχα ή έχω. Αντίθετα, με τον Αλέξη Τσίπρα έχω αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις και τον έχω βοηθήσει». Η δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη ύστερα από το μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημά του προς τον Τζανακόπουλο με το οποίο τόσο πολύ φοβήθηκε ο δεύτερος που βγήκε και το έκανε ζήτημα και έγινε του Μαξίμου το σιδηρούν κιγκλείδωμα!
ΤΙ ΒΟΗΘΕΙΑ;
Συναντήθηκε λοιπόν πολλές φορές στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο «ναρκέμπορας» Μαρινάκης (έτσι τον χαρακτήρισαν) και μάλιστα λέει ότι βοήθησε την κυβέρνηση και δεν μας είπε πώς ακριβώς το έκανε αυτό! Να εννοεί ότι τους χρηματοδότησε να γίνουν κυβέρνηση ή να εννοεί τα κτυπήματα που έκανε για ν’ αποκτήσει τηλεοπτική άδεια για να βάλει δεκάδες εκατομμύρια στα συρτάρια της η κυβέρνηση!
Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ...ΔΙΑΒΟΛΟΥ!
Να δείτε που θα γίνει κριτς πέταλο με τον ασκό του διαβόλου που άνοιξε ο αυριανιστής Τζανακόπουλος μ’ εκείνο το νυχτερινό τηλεφώνημα που στην αρχή ήταν ο άγνωστος Μαρινάκης για να γίνει στη συνέχεια ο γνωστός που έμπαινε στο Μαξίμου και βοηθούσε τον Τσίπρα κι όχι τον Κυριάκο. Άνοιξε τάφο και θα πέσει τώρα μέσα ο κουτοπόνηρος Τζανακόπουλος που δεν έμαθε να βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό προτού μιλήσει!
ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ...
Καθόλου καλή εντύπωση δεν έκανε ο εσωκομματικός καυγάς στη Ν.Δ. εν όψει εσωκομματικών εκλογών στις 13 Μαΐου. Τον χορό των αντιπαραθέσεων ξεκίνησε ο υποψήφιος πρόεδρος ΝΟΔΕ Θ. Τζαρούχης, ο οποίος εν αιθρία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του απερχόμενου προέδρου ΝΟΔΕ Σπ. Βασιλείου χρεώνοντάς του κακοδιοίκηση και εν πολλοίς ανυπαρξία.
Η ΔΥΣΦΟΡΙΑ...
Το όλο επεισόδιο που τελικά έφτασε σε επίπεδο ξεκατινιάσματος ξεκίνησε με αφορμή την δυσφορία του κ. Τζαρούχη επειδή ο «αντίπαλός» του Κώστας Ζιάβρας δεν αποδέχτηκε συμμετοχή σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για να ξεδιπλώσουν τις απόψεις και τις χάρες τους εν όψει της εκλογής για να τους γνωρίσουν οι υποψήφιοι ψηφοφόροι και να πάρουν και ανάλογες αποφάσεις.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ...
Μετά την ευγενική άρνηση του κ. Ζιάβρα να συμμετέχει σε μια τηλεοπτική εμφάνιση - κόντρα δηλώνοντας μάλιστα ευγενικά ότι μία τέτοια εμφάνιση δεν θα είχε να προσφέρει κάτι περισσότερο στους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους ο κ. Τζαρούχης θύμωσε και εξαπέλυσε επίθεση προς πάσα κατεύθυνση διαφημίζοντας τον φιλοΜητσοτακισμό του λες και είναι αυτό το ζητούμενο αυτή τη στιγμή.
Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ...
Πάνω σ’ αυτές τις «θέσεις» του κ. Τζαρούχη πάτησε ο απερχόμενος Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Σπ. Βασιλείου και χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις προσπάθησε αφ’ ενός να νουθετήσει τον υποψήφιο πρόεδρο κι αφ’ ετέρου να τον προσγειώσει υπενθυμίζοντάς του ότι «όταν εμείς στηρίζαμε τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εσύ μας πετροβολούσες μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ χαρακτηρίζοντάς μας Γερμανοτσολιάδες, κλπ.»!
ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ;
Μετά απ’ όλα αυτά πώς να μη μιλήσει κανείς για «όμορφο κόσμο ηθικό, αγγελικά πλασμένο» που πάει να δημιουργήσει η Ν.Δ. η οποία έχει μπει σε τροχιά εξουσίας. Με τέτοια μυαλά, με τέτοιες πρακτικές του τύπου ποιος θα βγάλει τα μάτια του αλλου μπορεί κανείς να κάνει λόγο για νέο πολιτικό λόγο και νέες αντιλήψεις που πρέπει να επικρατήσουν στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να βγάλει τη χώρα από την μιζέρια;
Η ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ...
Πρέπει να χτυπά πρωτοπορία σ’ όλη την Ελλάδα αυτή η δημόσια διαμάχη στελεχών της Ν.Δ. εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της 13ης Μαΐου. Όχι πως δεν υπάρχουν κόντρες στελεχών, αλλά τέτοιο δημόσιο ξεκατίνισμα είναι προνόμιο των Γιαννιωτών που ο καθένας πουλάει ό,τι πραμάτεια διαθέτει χωρίς να λογαριάζει και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η οποία σε μεγάλο κομμάτι πληρώνει τέτοιου είδους συμπεριφορές. «Αν τέτοια σκέφτονται και κάνουν σε περίοδο αντιπολίτευσης, φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν γίνουν εξουσία», έλεγε έμπειρο περί τα κομματικά στέλεχος της Ν.Δ.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ!
Ας περιοριστούν λοιπόν στα του οίκου τους οι Νεοδημοκράτες και ας αποφεύγουν τη δημόσια επίλυση των οποιονδήποτε διαφορών. Αυτή τη στιγμή εκείνο που προέχει είναι η σύνθεση απόψεων και θέσεων και όχι η αποσύνθεση αυτών. Με αυτά ως γνώμονα να πορευτούν προς τις εκλογές και το εκλογικό σώμα θα αποφασίσει για το ποιος μπορεί τι και ποιος διαθέτει τα εχέγγυα να βοηθήσει τη Ν.Δ. να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Και κάτι τελευταίο: Άλλο πράγμα ο σχολιασμός της επικαιρότητας κι άλλο πράγμα η διαχείριση της Ελληνικής πραγματικότητας από θέση ευθύνης. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μάλλον λάθος δρόμο διάλεξε για να φανεί χρήσιμος στην Ελληνική πολιτική σκηνή.
ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ...
Αγνώριστη έκαναν κάποιοι φερέλπιδες νέοι την Ζωσιμαία Σχολή βάζοντας τα αποτυπώματα της αλητείας τους στους τοίχους της. Είναι, λένε, μαθητές κάποιων δασκάλων και παιδιά κάποιων γονέων που δεν έμαθαν ούτε ιστορία αλλά ούτε να σέβονται τη μνήμη εκείνων που στέρεψαν την ψυχή τους για να δωρίσουν σχολεία στον τόπο τους ώστε να ξεστραβωθούν τα σημερινά Ελληνικά νιάτα!
ΤΟ ΜΙΣΟΣ!
Είναι όμως μόνο η Ζωσιμαία; Όλη η πόλη είναι «ζωγραφισμένη» με τα εσώψυχα του κάθε αγύρτη που έχει κάνει χόμπυ την βαρβαρότητα και επιδίδεται σ’ αυτού του είδους τα σπορ με την βεβήλωση κτιρίων και μνημείων. Βγάζουν όλο τους το μίσος προς τις προτομές των ευεργετών ή των ηρώων ή προς τα κτίρια της εκπαίδευσης όπως είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια! Η αναρχία σε όλο της το μεγαλείο χωρίς να συγκινείται κανείς κι όλα αυτά για την πλέρια ελευθερία!
ΕΚΛΟΓΕΣ...
Εκλογές οσονούπω θα προκηρυχθούν για την ανάδειξη νέων Πρυτανικών Αρχών σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρύτανη κ. Γ. Καψάλη. Αν και έχει ζητηθεί η παράταση της θητείας των υπαρχουσών Πρυτανικών Αρχών από την διοίκηση των ΤΕΙ για τους δικούς τους λόγους κι εν όψει της συνένωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, οπότε κάπου εκεί στο τέλος του Ιουλίου θα γίνουν εκλογές.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ...
Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στην ακαδημαϊκή πιάτσα, οι υποψήφιοι Πρυτάνεις που θα δοκιμάσουν την τύχη τους αυτή τη φορά είναι οι καθηγητές Κώστας Πέτσιος και Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Και οι δυο τους έχουν δώσει δείγματα ακαδημαϊκής δουλειάς με τον κ. Αλμπάνη να έχει περάσει από τη θέση του Πρύτανη για όσους το θυμούνται. Ο κ. Πέτσιος ήταν υποήφιος και την προηγούμενη φορά αλλά προτιμήθηκε άλλο σχήμα υπό τον κ. Καψάλη, ο οποίος φαίνεται να ολοκληρώνει κάπου εδώ τον πρυτανικό του κύκλο ανοίγοντας νέους ορίζοντες προς πολιτικούς δρόμους. Μαθαίνω δε ότι οι σχέσεις Καψάλη - Αλμπάνη δεν είναι και οι καλύτερες τον τελευταίο καιρό, κάτι που σημαίνει πολλά πράγματα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Ίδωμεν!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.