ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΙΑΣ...
Στο επίκεντρο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας βρέθηκε η πόλη των Ιωαννίνων το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΣΗΜΙΟΥ!
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Όλγα Γεροβασίλη εκ μέρους της Κυβέρνησης και βουλευτές κομμάτων ήταν εκεί, στο Κάστρο Ιωαννίνων, για να γιορτάσουν ένα σημαντικό γεγονός που έχει να κάνει με την ιστορία και δεν είναι άλλο από μία τέχνη που σημάδεψε την «πόλη του ασημιού», όπως την είχε ονομάσει ο πρώην Δήμαρχος Αν. Παπασταύρος.

ΑΠΩΝ!..
Δεν ήταν εκεί ο Ηπειρώτης Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει... τραχανά απλωμένο, οπότε τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι του χαρακτήρα του ή της κουλτούρας του, η οποία δεν δένει με τη δράση του και το παρελθόν του. Τον εκπροσώπησε όμως η κ. Γεροβασίλη από την Άρτα, οπότε το κενό υπερκαλύφθηκε κατά μία έννοια.

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ...
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τον πρώτο λόγο στην τελετή των εγκαινίων, ο οποίος ευχαρίστησε όσους είχαν την πρωτοβουλία της δημιουργίας του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Ιτς Καλέ του Κάστρου Ιωαννίνων και που δεν ήταν άλλος από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, του οποίου Πρόεδρος είναι η κ. Σοφία Στάικου, σύζυγος του μέχρι πρότινος Προέδρου Δ.Σ. της τράπεζας. Αυτό το Ίδρυμα διέθεσε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να τιμηθεί η Γιαννιώτικη τέχνη η οποία έχει τις ρίζες της πολλούς αιώνες πίσω...

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ...
Αρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτης, Πρόεδροι, νυν και πρώην, πρώην Πρωθυπουργός, Βουλευτές από πολλά διαμερίσματα της χώρας, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης και πολλοί Γιαννιώτες παραβρέθηκαν σ’ ένα γεγονός που «φωτίζει» την πόλη μας, η οποία έχει τη δική της παράδοση στην Αργυροτεχνία. Το σπουδαίο αυτού του εγχειρήματος είναι ότι την τιμή της Αργυροτεχνίας την έκανε η ιδιωτική πρωτοβουλία όπως είναι το Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και η επιλογή που έγινε από την Πρόεδρο του Ιδρύματος, την κυρία Στάικου.

ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟ!
Αυτό λοιπόν το Μουσείο Αργυροτεχνίας στεγάζεται στο φυσικό χώρο του Κάστρου δίπλα στο άλλο Μουσείο Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που κι εκείνο οριοθετεί τη δική του ιστορία. Αυτό το Μουσείο το οποίο έγινε με κόπο, χρήμα και μεράκι θα προσφέρει στο κοινό την ιστορία της Γιαννιώτικης λαϊκής τέχνης, η οποία έγινε γνωστή στα πέρατα της γης, όσο κι αν αυτό ακούγεται ως υπερβολή!
Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ...
Εκτός από το καθ’ αυτό γεγονός της τελετής των εγκαινίων με τις προσκλήσεις του κοινού που είχε φροντίσει η κ. Στάικου - Σάλλα, το Κάστρο αποδείχθηκε και προορισμός πολλών προσώπων και προσωπικοτήτων απ’ όλη τη χώρα. Βουλευτές, δημοσιογράφοι γνωστοί και μη, καλλιτέχνες του θεάτρου και κινηματογράφου δεν άφησαν την πρόσκληση να πάει χαμένη, ούτε την ευκαιρία να επισκεφθούν την πόλη μας...

ΟΙ ΠΡΟΠΟΜΠΟΙ...
Μάλιστα, βουλευτές της Ν.Δ. ήλθαν προπομποί στην πόλη και έκαναν και κομματική δουλειά. Ο Κώστας Γκιουλέκας από τη Θεσσαλονίκη και η Όλγα Κεφαλογιάννη από την Αθήνα έκαναν αισθητή την παρουσία τους είτε με επισκέψεις - συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες, είτε με συνεντεύξεις τους. Κάτι ανάλογο έγινε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού, ο οποίος τράβηξε κι ένα μπερντάκι στην Κυβέρνηση για την εγκατάλειψη του Αεροδρομίου!

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ...
Φεύγοντας όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι το μόνο που άφησαν πίσω τους κι αυτό αξίζει είναι το Μουσείο Αργυροτεχνίας. Όλα όσα είπαν κι έκαναν θα ξεχαστούν διότι ο λαός μας είναι χορτασμένος από μεγαλόπνοα σχέδια και προγράμματα. Το έργο που αφήνει πίσω η Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Στάικου είναι το μεγάλο κέρδος και αυτό ας υπολογιστεί ως μια μικρή τιμητική επιστροφή μιας υποχρέωσης προς μία περιοχή που γέννησε Εθνικούς Ευεργέτες!

Η ΞΕΝΑΓΗΣΗ...
Το πραγματικό ποιμαντικό του έργο έδειξε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Άγιος Ιωαννίνων Μάξιμος με αφορμή την παρουσία του πρώτου στα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας. Οι δύο «ποιμένες» βρέθηκαν στο κοπάδι γιδιών, προβάτων και αγελάδων που έχει εξοικονομήσει ο Μάξιμος στην Ιερά Μονή Βελλάς και τον ενημέρωσε για τις προοπτικές αξιοποίησης των εκτάσεων που διαθέτει η Μονή. Στόχος του μία καθετοποιημένη μονάδα στα πλαίσια ίδρυσης γαλακτοκομικής σχολής. Το όλο εγχείρημα ευλόγησε ο κ. Ιερώνυμος!

ΚΙ ΑΛΛΟΣ «ΛΑΓΟΣ»!
Όπως το είχαμε περιγράψει αποδείχθηκε το «σύστημα Καλογρίτσας» που στήθηκε από την Κυβέρνηση. Τελικά και ο Καλογρίτσας ήταν «λαγός» στον στημένο έτσι κι αλλιώς διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Ευχαριστώ, δεν θα πάρω» ήταν η απάντηση του Βλαδίμηρου και πέταξε το μπαλάκι στον επόμενο, κατά δική του ομολογία «λαγό» Σαββίδη, ο οποίος ζήτησε προθεσμία για να βρει λεφτά να πληρώσει την πρώτη δόση.

ΤΟΝ ΞΕΣΚΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ!
Τον έβαλε στο κολοκύθι ο Ν. Παππάς με τις ευλογίες του Αλέξη και, αφού τον περιέφεραν ανά τας ρίμας και τας οδούς, στο τέλος τον έριξαν βορά στα άλλα σκυλιά της ενημέρωσης, τα οποία τον ξέσκισαν κυριολεκτικά.

ΣΤΟ... ΛΑΚΚΟ!
Το ίδιο έργο είχε παιχτεί την ηρωική εποχή του Κοσκωτά, το οποίο φαίνεται όμως ότι δεν το είχε δει ο υιός Καλογρίτσας κι έπεσε στο... λάκκο των λεόντων που δεν έχασαν την ευκαιρία να τον τελειώσουν. Ευτυχώς που γεννήθηκα το 1962 και δεν ευθύνομαι και για την δολοφονία του Κένεντυ, διαμαρτυρήθηκε το παιδί, που, εκτός των άλλων, είναι και σκράπας στην νεότερη ιστορία η οποία «θέλει» την δολοφονία το 1963!

ΤΟΥ ΜΠΗΚΕ Ο... ΔΙΑΒΟΛΟΣ!
Εκεί που ήταν μία χαρά και έπαιρνε τις εργολαβίες του, του μπήκε ο... διάβολος μέσα να μπλέξει με τα σκ...τά και νάτον τώρα να «βρωμάει» από πάνω μέχρι κάτω. Αν δεν είχε μπει σ’ αυτό το τρυπάκι ποτέ δεν θα μάθαινε κανείς ότι το παιδί δεν είχε σάλιο και ότι απλά εξυπηρέτηση πήγε να κάνει στον «αριστερό» φίλο του Αλέξη και τα παρελκόμενά του. Δεν θα μάθαινε κανείς για τα βοσκοτόπια, για τα χρέη στην Εφορία, για το μαύρο του χρήμα, για τη φοροκλοπή και για τα χρέη μηνών προς τους εργαζόμενούς του που κρατούν πέτσινες επιταγές στα χέρια τους.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΣ;
Με τέτοιο ιστορικό και βιογραφικό ο σύντροφος Καλογρίτσας μπήκε σ’ ένα παιχνίδι που ήταν γι’ άλλους παίκτες οι οποίοι γνωρίζουν καλά από τζόγο και είναι εξπέρ σ’ αυτό και που παίζουν το κράτος στα δάκτυλα κι απ’ έξω! Πού πήγαινες, μωρ’ μάνα μου, με τέτοιο καιρό χωρίς να φοράς τσίγκινο σώβρακο; Άντε να σε πιστέψει κανείς Έλληνας ότι βγήκες αλώβητος από τον εγκλεισμό σου στο κτίριο που ήταν το «μαγειρείο» της Κυβέρνησης και που πίστεψες ότι θα σου έβαζαν δίχτυ ασφαλείας για να μη σκοτωθείς.

ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ...
Ένα δρόμο έχει τώρα ο Καλογρίτσας κι αυτός είναι να βγει και να ξεβρακώσει όλους όσους τον παρέσυραν και διασύρθηκε άπαξ διά παντός. Θα μου πείτε ότι πήγαινε γυρεύοντας και τα ήθελε ο τάχας του. Όσο και να σκούζει και να χτυπιέται τώρα και να βγάζει φετφάδες για την αδικία που τον βάρεσε δεν πρόκειται όχι να τον πιστέψει κανείς, αλλά ούτε και να τον πάρει στα σοβαρά. Και αριστερός και βλαξ, πάει πολύ!

Η ΣΚΟΥΦΙΑ...
Από την άλλη μεριά, βλέπουμε την Κυβέρνηση να πετάει τη σκούφια της από τη χαρά επειδή συνέτριψε τον φίλο της τον Καλογρίτσα. «Νικήσαμε», ήταν η κραυγή στο Μαξίμου και στα «περίχωρα» αυτού. «Χτυπήσαμε την διαπλοκή στο πρόσωπο του Καλογρίτσα» λένε, παρόλο που οι ίδιοι τον έβαλαν στο κόλπο. Έκανε η Κυβέρνηση ό,τι έκαναν οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες που έριχαν στα λιοντάρια τους Χριστιανούς για να καταλαγιάσει το πλήθος από τα άλλα δεινά που υφίστατο.

ΟΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ...
Χωρίς μηχανικούς μένει ο Δήμος Ιωαννιτών αφού καμιά δεκαπενταριά που έχει σήμερα έχουν κάνει αιτήσεις μετατάξεων σε άλλες θέσεις εκτός Δήμου. Διαμαρτύρεται η Δημοτική Αρχή αλλά προσκρούει σε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που ανοίγει πόρτα διαφυγής, με αποτέλεσμα να μην μένει άνθρωπος για δουλειά στην Πολεοδομία, η οποία εξυπηρετεί όλο το Νομό Ιωαννίνων...

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ...
Δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί ο Πρωθυπουργός και οι παραφυάδες αυτού ότι ο κατήφορός τους είναι πιο γρήγορος απ’ ότι περίμεναν. Απλά υπάρχει μια καθυστέρηση από τους... μισητούς Ευρωπαίους εταίρους που μέχρι να βάλουν όλες τις υπογραφές που δένουν χειροπόδαρα τη χώρα και μετά θα έχουν την τύχη του Καλογρίτσα. Άλλωστε, πού θα βρει η Μέρκελ άλλο τέτοιο καλό παιδί που στη ζωή του δούλεψε 17 ώρες και έκτοτε ξεκουράζεται μονίμως...

ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ...
Είναι φτιαχτές οι δημοσκοπήσεις, αποφάνθηκε ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων. Κράτησε όμως αποστάσεις και από αυτές που φέρνουν μπροστά τη Ν.Δ. κι από αυτές που φέρνουν μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ανάγκη φιλότιμο ποιεί ο κ. Στέφος και καλά κάνει. Να πιστέψει την δημοσκόπηση που την έκανε το έντυπο του Πρωθυπουργικού Συμβούλου που φαίνεται να έγραψε και το δελτίο τύπου για το σκάνδαλο στις ΗΠΑ με τους περουκοφόρους δημοσιογράφους; Κατ’ αυτό το έντυπο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 4 μονάδες! προφανώς αυτή η έρευνα έγινε μέσα στα γραφεία της Κουμουνδούρου, οπότε το αποτέλεσμα είναι και πάλι καταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ο κ. Στέφος κράτησε αποστάσεις και καλά έκανε ο άνθρωπος.

ΑΤΙΜΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕ!
Έρχεται καπάκι ο Κουρουμπλής και εξομοιώνει τον Αλέξη με τον Ελ. Βενιζέλο, τον Χαρ. Τρικούπη, τον Καποδίστρια, για να καταλήξει στο ότι δεν είναι Μασσώνος! Άξιος ο μισθός του Υπουργού και μην τον ξεχάσει στον επόμενο ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός. Τέτοιες συγκρίσεις μόνο ένας Κουρουμπλής θα τις τολμούσε τώρα που έχει μπει κάτω από τη μέση προς το τέλος η κυριαρχία του Αλέξη...

ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ!..
Ήταν θέμα χρόνου να σκάσει βόμβα γύρω από την χρηματοδότηση ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες σε δομές ψυχικής υγείας, με πρώτη εκείνη που λειτουργεί πολλά χρόνια στην πόλη μας και στην οποία φέρεται ως ιδρυτικό μέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Μαντάς. Με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ χρηματοδοτήθηκε η συγκεκριμένη ΜΚΟ από το κρατικό σκέλος και όλες μαζί οι 6-7 πήραν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ! Ο κ. Μαντάς διέψευσε οποιαδήποτε ενεργή συμμετοχή σ’ αυτή την ΜΚΟ, εκτός από την αρχική σύστασή της και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα λόγια του.
Όμως έχω μια απορία και κάποιος πρέπει να μου τη λύσει: Αυτή η ΜΚΟ σε πόσους ανθρώπους προσφέρει υπηρεσία και σε ποιες περιοχές της Ηπείρου; Έχω υπ’ όψιν ένα τριόροφο στην περιοχή Αμπελοκήπων όπου μένουν τρία άτομα! Αν είναι η μόνη δομή και χρηματοδοτείται με τόσα χρήματα, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.