ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ...
Να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Αχμέτ (Νταβούτογλου) για την φιλοξενία! Λόγια καρδιάς Έλληνα Πρωθυπουργού στον ομόλογό του Τούρκο την ώρα που νησιά του Αιγαίου έχουν μπει στο στόχαστρο των Τούρκων και απαγορεύεται η προσέγγισή τους από Έλληνες.

ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕ!
«Ευχαριστώ τον Αχμέτ που ένα μήνα πριν μου απαγόρευσε να προσγειωθώ στη Ρόδο διότι προσβάλλω τα τουρκικά συμφέροντα στο Αιγαίο»! Όχι, αυτό δεν το είπε ο Αλέξης, αλλά το εννοούσε μ’ αυτές τις δημόσιες ευχαριστίες λίγες ώρες μετά το «Αχμέτ πάρτα όλα» κι άσε σε εμάς αμανάτι τους μετανάστες, του είπε στη σύνοδο κορυφής!

Η ΜΑΧΗ...
Κατάκοπος ο Αλέξης από την 15ωρη μάχη υπέρ της χρηματοδότησης των Τούρκων για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, ταξίδεψε στην Τουρκία για να γιορτάσει με τον Αχμέτ την ημέρα της γυναίκας Τουρκάλας, η οποία λίγες ώρες πριν ξυλοφορτόνονταν και μπουζουριάζονταν από το... δημοκρατικό Τουρκικό καθεστώς διότι ήθελε να νοιώσει περισσότερο γυναίκα από Τουρκάλα Μουσουλμάνα.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ...
Κατάκοπος και ξενυχτισμένος ο Έλληνας πρωθυπουργός από την μάχη που έδινε ο Αχμέτ για να πάρει πολλά δισ. ευρώ κι ο δικός μας να πάρει την... μπούτσικα με τον κύπρο! Πήγε στην Σμύρνη για ν’ ακούσει από τα πιο υπεύθυνα Τουρκικά χείλη ότι το Αιγαίο είναι «δικό μας» και ότι μαζί θα ξαναγράψουν ιστορία ή την ιστορία! Μετά τον ιστορικό Φίλη έρχεται τώρα και ο Αλέξης να γράψει ιστορία αρχίζοντας με τις ευχαριστίες προς τον Αχμέτ, ο οποίος έβαλε τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι των Ευρωπαίων εξασφαλίζοντας όσα περισσότερα οφέλη μπορούσε για τον λαό του.

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ...
Και ο δικός μας πρωθυπουργός; Αυτός μοίραζε λουλούδια στις Τουρκάλες, μοίραζε ευχαριστίες στον Αχμέτ και χαζοχαρούμενα χαμόγελα που κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί πού βρίσκει τόση ευτυχία και το κουράγιο να χαμογελά και να σκορπίζει ευχαριστίες προς τους Μαχμέτηδες!

ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ...
«Μπασμένο μούτρο και λέτσο» χαρακτήρισε ο Θ. Πάγκαλος τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την εικόνα που παρουσίασε στην σύνοδο κορυφής και μάλιστα αυτός ο χαρακτηρισμός έγινε όταν είδε την φωτογραφία των Ευρωπαίων ηγετών (και του Τούρκου Πρωθυπουργού) όπου ο Αλέξης ξεχωρίζει κάπου σε μία ακρούλα ξεγραβάτωτος σαν φτωχός συγγενής. Σκληροί χαρακτηρισμοί, αλλά πάντως ηπιότεροι από την εικόνα που παρουσιάζουμε σαν χώρα...

Ο... ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ!
Αφού έγιναν οι ευχαριστίες προς τον Αχμέτ, αφού μοίρασαν λουλούδια στις Τουρκάλες, να σημειωθεί ένα τριαντάφυλλο σε Ελληνίδα δεν χάρισε ο Αλέξης, αφού οι Τούρκοι πήραν ό,τι ήθελαν και γι’ αυτό το γλένταγαν στην Σμύρνη η οποία, άκουσον - άκουσον, ενώνει τους δύο λαούς, όπως είπε ο Αλέξης, στο τέλος του τράβηξαν κι ένα διορισμό επίτιμου διδάκτορα Οικονομικών Πανεπιστημίου ιδιωτικού παρακαλώ! Ποιος, ο Αλέξης διδάκτορας Οικονομικών και μάλιστα ιδιωτικού Πανεπιστημίου, που όταν ακούει για ιδιωτικά Πανεπιστήμια σκαρφαλώνει στα κάγκελα του Πολυτεχνείου και βγάζει φλύκταινες!

«ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΟΛΑ»!
Τα δώσαμε όλα στους Τούρκους για να γίνει επίτιμος διδάκτορας ο Αλέξης μας, το παιδί μας, το καμάρι μας. Έγινε μια σύνοδος κορυφής για να γίνουν μάγκες οι Τούρκοι, στους οποίους θα κηρύξει πόλεμο ο Μάρδας για να λυθεί άπαξ δια παντός το ΕλληνοΤουρκικό ζήτημα!

ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΑΙΜΑ!
Όχι, δεν μας ενώνει η Σμύρνη με τους Τούρκους, αλλά μας χωρίζει αίμα, αγαπητέ Πρωθυπουργέ της χώρας που κυβερνάς και ακόμη λέγεται Ελλάδα. Εκεί, σ’ αυτή τη Σμύρνη, που κατά την Ρεπούση γίνονταν συνωστισμός το 1922 ενώ κατά τον άλλο ιστορικό εγκέφαλο Υπουργό Παιδείας ουδέποτε έγιναν εκκαθαρίσεις Ελληνικών πληθυσμών.

Ο ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ!
Καμία ένωση λοιπόν με τους Τούρκους στη Σμύρνη κι αυτό είχες υποχρέωση να το γνωρίζεις κ. Πρωθυπουργέ κι αν δεν το γνώριζες, επειδή όταν διδασκόσουν την ιστορία στα σχολεία ήσουν σε καταλήψεις, καλύτερα να σώπαινες. Με ζητήματα ιστορίας και εθνικής μνήμης σε τέτοιες ώρες καλύτερα να μην παίζει κανείς και ιδιαίτερα όταν είναι Πρωθυπουργός!

ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ...
Ένα απέραντο σκοτάδι είχαν κι έχουν όλες οι αρχές της Ηπείρου σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων. Από τον Περιφερειάρχη Αλέκο καχριμάνη μέχρι τους Δημάρχους της Ηπείρου όλοι δηλώνουν μία άγνοια λόγω της έλλειψης ενημέρωσης από την Κυβέρνηση αλλά και μία ετοιμότητα για φιλοξενία! Ακόμη μέχρι και στο ιδιαίτερο σιτηρέσιο των ειδικών τελετουργικών των φιλοξενούμενων έγινε λόγος από επίσημα χείλη της Αυτοδιοίκησης. Στις λεπτομέρειες είμαστε τζιμάνια, στα μεγάλα έχουμε ένα απέραντο σκοτάδι.

ΟΙ ΜΚΟ...
Ακούστε και τούτο: Το προσφυγικό θα το διαχειρίζονται οι περιβόητες ΜΚΟ και όχι οι κατά τόπους Αρχές! Οι Αρχές θα βγάζουν τη λάντζα, θα αναλάβουν την καθαριότητα, για να κάνουν το χοντρό παιχνίδι οι ΜΚΟ που κάποτε ένας Πρωθυπουργός ονόματι Σαμαράς τις είχε χαρακτηρίσει αμαρτωλές και είχε πει ότι θα τις κατεδάφιζε.

Η ΔΙΑΝΟΜΗ...
Οι ΜΚΟ θα παίρνουν το κατακεφαλήν «εισόδημα» των προσφύγων κι εκείνες θα κάνουν τα κουμάντα όπως ξέρουν καλύτερα από τους επίσημους φορείς. Ούτε οι Περιφέρειες, ούτε οι Δήμοι, ούτε άλλοι κρατικοί φορείς θα έχουν ανάμειξη στη διαχείριση των οικονομικών, τα οποία θα διατίθενται από την Ε.Ε. αποκλειστικά. Όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι θα είναι σε εθελοντική βάση!

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ...
Εθελοντές εμφανίστηκαν προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ο κάθε ένας κατέθετε την δική του διάθεση στην υπηρεσία των φιλοξενουμένων. Κάπου εκεί παρουσιάστηκε κι ένας «ψυχαγωγός» ο οποίος προτίθεται ν’ αναλάβει την ψυχαγωγία των «κατατρεγμένων». Έκανε αίσθηση αυτή η προσφορά στους Δημοτικούς Συμβούλους μέχρι που άκουσαν κάτι για «προϋπολογισμούς» και διάθεση κονδυλίων!

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ!
Η ιστορία επαναλαμβάνεται με απόσταση ενός αιώνα περίπου. Όταν μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήλθαν στη χώρα αρκετά εκατομμύρια πρόσφυγες κάποιοι από αυτούς «κληρώθηκαν» για την Ήπειρο και τα Γιάννενα. Οι τότε Γιαννιώτες «στράβωσαν» και δεν είχαν και πολλή διάθεση να φιλοξενήσουν όσους γλύτωσαν από τους Τσέτες! Τότε ήταν που η Πολιτεία τους έστειλε σε Μπάφρα - Νεοκαισάρεια - Ανατολή που ήταν βούρκος και... όσοι γλυτώσουν από την ελονοσία! Σας θυμίζει κάτι από τα σημερινά, χωρίς αυτή την φορά να ευθύνονται οι Γιαννιώτες που επελέγη βάλτος του Κατσικά για τους πρόσφυγες;

ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΑΝ!
Βέβαια, οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας όπου κι αν εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα έφεραν τον πολιτισμό και την δημιουργία όπως αυτός είχε δημιουργηθεί στην Ιωνία. Μ’ αυτό τον πολιτισμό και μ’ αυτή την δημιουργικότητα κτίστηκε η νεότερη Ελλάδα και όσοι δεν θέλουν δεν το αντιλαμβάνονται.

ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ!
Τον περασμένο Σεπτέμβριο στις εθνικές εκλογές έδινε σκληρή μάχη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο δουλειάς του και «πλακώνονταν» με τους Νεοδημοκράτες που στήριζαν μετά μανίας Ν.Δ. και Βαγγέλη Μεϊμαράκη! Στις εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου ορίστηκε ως «καλπάρχης» του Κυριάκου και μ’ αυτό το προσόν λύνει και δένει στα Νεοδημοκρατικά πράγματα στα Γιάννενα και «απειλεί» να εκλέξει Κυριακικό και Ευταξιακό!

ΑΜΠΑΡΙΖΑ...
Μας πήρε αμπάριζα το προσφυγικό και το ΑλεξοΤσιπρικό και αφήσαμε κάποια νεοδημοκρατικά στη μπάντα! Π.χ. την επίσκεψη ενός στελέχους από την Αθήνα που με το πρόσχημα της αυστηρά κομματικής σύναξης έβαλε φωτιά στο Νεοδημοκρατικό στρατόπεδο με τις επιλεκτικές επαφές που μόνο οργανωτικό χρώμα δεν είχαν. Άρχισαν τα... παλιά της συγχωρεμένης, που έλεγαν και στο χωριό μου και που κάποιοι τα έζησαν στο πετσί τους.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ...
Το να είναι κανείς προεδρικός δεν είναι προσόν αυτές τις εποχές. Αν ο Κυριάκος έχει δώσει τέτοιες οδηγίες που να φτάνουν στα όρια του εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, τότε είναι βαθειά νυχτωμένος κι αυτός και οι αυλικοί του. Θέλω να πιστεύω, για να τον δικαιολογήσω, ότι όλα αυτά γίνονται εν αγνοία του κι ότι κάποιοι βάζουν φουρνέλο στη νέα προσπάθεια της Ν.Δ. Όσο νωρίς το αντιληφθούν τόσο καλύτερα...

ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΑ...
Επί πέντε σχεδόν ώρες συζητούνταν το προσφυγικό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών και ανάθεμα αν καταλάβαινε κανείς πού πάει το όλο ζήτημα. Κάτι περί εγκατάστασης προσφύγων - μεταναστών στην Ήπειρο, στα Ιωάννινα και στο Δήμο ειπώθηκε χωρίς κανείς να γνωρίζει λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό, πού, πότε, από ποιους, για ποιους, με ποιους!

ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ...
Άλλο είχαν κληθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου οι Δήμαρχοι να σχεδιάσουν, άλλο σχεδίασαν εκείνοι, άλλο τους διέταξε ο Βίτσας τα άγρια μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Για την Ήπειρο «κλήρωσαν» πέντε χώροι υποδοχής, ένας στη Φιλιππιάδα, ένας στην Πρέβεζα και τρεις στα Ιωάννινα (Τσεπέλοβο - Δολιανά - διάδρομος αεροδρομίου Κατσικά).

ΣΤΟ ΒΑΛΤΟ!..
Για το Δήμο Ιωαννιτών λοιπόν κλήρωσε στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου Κατσικά και μάλιστα όχι στα τολ τα οποία είχαν δημιουργηθεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά στο βάλτο δίπλα από τα τολ! Λέγεται ότι αυτή η επιλογή στο «βάλτο» έγινε επειδή στα τολ φιλοξενούν αρχεία και αντικείμενα Δήμων και Περιφέρειας...

ΤΟ ΛΑΘΟΣ...
Συγγνώμη, γράψτε λάθος! Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε από τους υπεύθυνους για την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας για την επιλογή της πόλης μας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας! Ανάμεσα στις άλλες προτάσεις που είχαν προγραμματιστεί ήταν η οργάνωση εκδήλωσης ιστορικού περιοεχομένου από την κ. Κουρμαντζή, η οποία με έκπληξη διάβασε ότι είχε αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία εν αγνοία της και φυσικά τα έκανε... μαντάρα! Μάλιστα, η εκδήλωση ήταν και κοστολογημένη 55.000 ευρώ κάτι που έκανε τα πράγματα ακόμη πιο ζόρικα και το ζήτημα πήρε ακόμη πιο άσχημες διαστάσεις για τους διοργανωτές! Να δείτε που θα γίνουμε παγκοσμίως γνωστοί από την προχειρότητά μας από κει που τα Γιάννινα ήταν παγκοσμίως άγνωστα πριν την κατάθεση φακέλου, όπως είπαν και υπεύθυνα γυναικεία χείλη!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.