ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ!
Τελείωσε το διάλειμμα των Χριστουγεννιάτικων εορτών, οπότε τα κεφάλια μέσα, που λέει και το σχετικό ανέκδοτο. Αν και αυτό το διάλειμμα ήταν με το νου στραμμένο στο ασφαλιστικό και αντί για τη Θεία Γέννηση ζήσαμε και ζούμε το δράμα του συνταξιούχου του νυν και του αεί και στους αιώνες άμα δούμε σύνταξη γράψτε μου!

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ...
Είναι σε καλά χέρια το ασφαλιστικό λένε οι επαΐοντες και εννοούν τον Κατρούγκαλο ο οποίος είναι... μάνα καημένη στα εργατικά ζητήματα. Γνωστός εργατολόγος των ΜΜΕ όπως και άλλοι σύντροφοί του που όταν έγιναν εξουσία έβγαλαν κάτι αποφάσεις για τους αδικημένους νααα... με το συμπάθειο! Αυτός λοιπόν ο Κατρούγκαλος προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες συνταξιούχους, νυν και μελλοντικούς, ότι με λιγότερη σύνταξη θα περνούν καλύτερα! Εδώ που τα λέμε, το τράβαγε και ο τάχας των Ελλήνων για κάτι τέτοιο, διότι θέλησε να δοκιμάσει τι εστί αριστερά της ίσης κατανομής της φτώχειας σε σχέση με την άνιση κατανομή του πλούτου που υποστήριζαν όλοι οι προηγούμενοι!

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ...
Τυχεροί, λένε οι αναλυτές, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν την πρώτη Ιανουαρίου του 2016, για να επιβεβαιωθεί στην πράξη το ρηθέν «κάθε πέρσι και καλύτερα». Επομένως, οι ευχές για ευτυχές το 2016 πάνε στράφι και ανταλλάχθηκαν με το «νάχαμε να λέγαμε»!

ΠΕΡΣΙ...
Δεσποτάδες, παππάδες, δημαρχαίοι, υπουργοί και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ως... περιστεράς πέρσι στον Πειραιά γιόρταζαν τα Φώτα κι έπαιρναν φώτιση στο λιμάνι του Πειραιά. Εφέτος... μη τους είδατε, μη τους απαντήσατε! Μόνο ο έρμος ο Δρίτσας έτρεχε να κρυφτεί από την «υποδοχή» των πρώην συντρόφων του Λαφαζανικών! Τον έφτυναν και νόμιζε ότι ψιχάλιζε στο λιμάνι όπου ευλογούσε ο Πειραιώς Σεραφείμ που είναι πολέμιος των... τρισκατάρατων ομόφυλων που θέλουν και παντρειά.

ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ!
Αυτός ο αριστερός πρωθυπουργός άφησε τα «αλώνια» του Πειραιά και προτίμησε τα σαλόνια του Κολωνακίου από το φόβο του νερατζοπολέμου από την αγάπη του λαού! Πήγε εκεί στη δεξαμενή του κράτους του Κολωνακίου κι ανάμεσα από τους οίκους μόδας και τους μόδιστρους, πολλούς εκ των οποίων ο ίδιος είχε «ευλογήσει» με το σύμφωνο συμβίωσης, μαζί με τον Πάκη και τον Καμίνη και παρέστη στην τελετή των Θεοφανείων ως δεύτερη φορά αριστερός και δεύτερη φορά ως Χριστιανός!

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ!..
Όσο κι αν κρυφτεί η εξουσία τελικά ο λαός την ανακαλύπτει. Όπου ξεμύτισαν αυτές τις μέρες οι κυβερνητικοί καλοπέρασαν. Μέχρι και ο μεγιστοτεράστιος Σκουρλέτης έγινε σηκωτός από πρώην συντρόφους του από μπαράκι των Εξαρχείων που τόλμησε να παραβιάσει το άβατο, το οποίο εκείνος με την παρέα του είχαν δημιουργήσει.

Η ΦΡΟΥΡΑ...
Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε δέκα, ούτε είκοσι αλλά 150 φανεροί αστυνομικοί φυλάνε το σπίτι του Πρωθυπουργού στην Κυψέλη, χώρια οι μυστικοί! Τόσοι «μπάτσοι» όπως τους έλεγαν πριν από ένα χρόνο, προστατεύουν τον Αλέξη από την άπειρη «αγάπη» του λαού όπως θα έλεγε και η Όλγα από την Άρτα. 150 αστυνομικοί όλο το 24ωρο για το πατρικό, χώρια εκείνοι που τον πάνε και τον φέρνουν, χώρια εκείνοι στο Μαξίμου, χώρια εκείνοι στη Βουλή...

Η ΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΗ...
Αφού λοιπόν πήραν κι εφέτος την Θεία φώτιση, ποιος ξέρει τι μας περιμένει το 2016! Με τέτοια φώτιση και περιστέρια σαν την περσινή είδαμε και τρομάξαμε να βγάλουμε το 2015, φανταστείτε το απεριστέρωτο 2016 πώς θα πορέψουμε. Οι μαθητευόμενοι μάγοι ούτε ένα περιστεράκι τόσο δα δεν μπόρεσαν να βγάλουν από τα μανίκια τους. Ο μόνος που αρκέστηκε υποχρεωτικά σε Περιστέρα είναι ο Αλέξης που είναι και το στεφάνι του!

ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ!
Τρεις φορές σ’ ένα χρόνο ψήφισαν οι Έλληνες επιτηδευματίες κατά 45% ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους το 2016! Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές ΣΥΡΙΖΑ! Πού να ήξεραν ότι με τα ίδια τους τα χέρια θα έβγαζαν τα μάτια τους. Θα πληρώσουν αυξημένες ασφάλειες για να μη πάρουν ποτέ σύνταξη! Ας ορίσουν εκείνοι τώρα την έννοια «σοβαρότητα των επιλογών που έκαναν»!

ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ!..
Καμιά τετρακοσαριά λοιπόν πρώην «μπάτσοι» (αυτοί τους έλεγαν έτσι) στην φύλαξη του Πρωθυπουργού και, ως είναι φυσικό, δεν περισσεύουν για την στελέχωση Αστυνομικών Τμημάτων της Ηπείρου, τα οποία με τον νέο σχεδιασμό πάνε για κλείσιμο. Κατσικάς, Δερβίζιανα, Δελβινάκι, θα μείνουν χωρίς φύλαξη για να προστατευτούν ο Κατρούγκαλος, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης, η Φωτίου...

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ...
Έρχεται όμως η μεγάλη και καλή είδηση από το μέγαρο της ΕΛ.ΑΣ. Ιωαννίνων όπου ο Αστυνομικός Διοικητής Ηπείρου Γ. Καραΐτσης συνεργάστηκε με την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζούφη για να δημιουργήσουν τον νέο χάρτη της Αστυνομίας. Συμφώνησαν (;) οι δύο πλευρές ότι η Αστυνομία είναι αναποτελεσματική και ότι ο παλιός σχεδιασμός είναι... ξεπερασμένος, οπότε η κατάργηση Αστυνομικών Σταθμών και Τμημάτων στην Ήπειρο επιβάλλεται εκ των πραγμάτων, λέμε εμείς!

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ...
Αν γράφαμε εμείς ότι η Αστυνομία είναι απαξιωμένη τα τελευταία χρόνια θα μας έστελναν κατηγορούμενους διότι θίγουμε πρόσωπα και υπολήψεις. Τώρα που αυτά λέγονται εκ στόματος Υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα εκ του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων, είναι μια διαπίστωση εκ των έσω που ορθώς την δημοσιοποιεί. Η τιμωρία του κ. Καραΐτση θα ήταν να τον κάνουν αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να την εξωραΐσει;
ΣΤΟ ΕΣΡ...
Είχε παίξει το όνομά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν αποφάσιζε ο Αλέξης να εκλέξει «δικό του» πρόεδρο προτού «ανακαλύψει» τον Πάκη της δεξιάς! Τώρα ακούγεται για πρόεδρος του ΕΣΡ κι αν αυτό γίνει, μια καλή επιλογή θα είναι ο Λαοκράτης Βάσσης από το Ριζοβούνι Πρεβέζης! Μάλιστα, ο Λαοκράτης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης και την οποία έχει γνωστοποιήσει στα υπόλοιπα κόμματα και υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή.

ΣΥΝΕΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ!
Ο Λαοκράτης Βάσσης είναι από τους πιο συνεπείς αριστερούς που μέχρι τώρα δεν εξαργύρωσε τον αντιδικτατορικό αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε από το πρωί της 21-4-67, φοιτητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όντας τότε. Ήταν εκείνος που πρώτος μπήκε μπροστά μαζί με τον μετέπειτα καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάκη Παπαϊωάννου αψηφώντας το καθεστώς που είχε επιβληθεί από τα μεσάνυχτα, κάνοντας πορεία από Δομπόλη προς το κέντρο της πόλης μας. Ακολούθησαν διώξεις του μέχρι το 1974 χωρίς ποτέ του να κάνει επίδειξη των αντιστασιακών αγώνων του. Ο ίδιος με χαμηλούς τόνους αφιέρωσε τη ζωή του στην ιδιωτική εκπαίδευση (Σχολές Γείτονα) και η αξιοποίησή του σ’ ένα ευαίσθητο χώρο όπως είναι το ΕΣΡ είναι σωστή πέρα για πέρα. Εκείνο που όμως ίσως σταθεί εμπόδιο είναι ότι ο Λαοκράτης δεν είναι... γιαλατζί αριστερός αλλά ορίτζιναλ, όπως θα έλεγαν στην Ποδογόρα!

Η ΓΙΟΡΤΗ...
Κυριακή κοντή γιορτή για τη Ν.Δ. που θα εκλέξει τον νέο της πρόεδρο. Η τετράμηνη σχεδόν προεκλογική περίοδος τελειώνει και από Δευτέρα ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Ποιοι είναι οι «κατεργάρηδες» θα το βρει ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα ξεκινήσει τη νέα περίοδο της νέας Ν.Δ. καθαρίζοντάς την από τους αυλικούς που διαχρονικά ήταν οι απαραίτητοι!

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ...
Τόσο ο Β. Μεϊμαράκης όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχονται πρώτα ξεκαθάρισμα του μηχανισμού του κόμματος κι ύστερα θα οργανώσουν την αντιπολιτευτική τακτική τους. Ελπίζουμε να μη φάνε χρόνο στα εσωκομματικά και να ξεχάσουν τα εθνικά ζητήματα. Η ιστορία της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας δεν είναι καλό παράδειγμα για τον τρόπο και το χρόνο της αναδιοργάνωσης του κόμματος. Κατά τ’ άλλα, ψήφο την Κυριακή στον ικανότερο που έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός. Ο Νεοδημοκράτης που θα πάει στην κάλπη θα πρέπει να έχει κατά νου την επόμενη μέρα στη χώρα πρώτα! Άντε και καλό βόλι!

ΝΕΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ...
Να δείτε που το γκρέμισμα του γεφυριού της Πλάκας θα βοηθήσει την ανάπτυξη των Τζουμέρκων! Όπως σας το γράφω... Από πέρσι τέτοιο καιρό που έπεσε το γιοφύρι κόσμος πάει κι έρχεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να γίνονται τα Τζουμέρκα τουριστικός προορισμός! δεν το λέω εγώ αλλά τα στοιχεία που δίνουν Τζουμερκιώτες επιχειρηματίες που αυτό τον καιρό είδαν χρήματα στα συρτάρια τους.

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΠΕΡΗΦΑΝΑ!
Όσο καιρό ήταν όρθιο το γιοφύρι της Πλάκας που έτσι κι αλλιώς την ιστορικότητα και την χρησιμότητα την είχε, τα Τζουμέρκα ήταν σχεδόν στα αζήτητα και μόνο από το τραγούδι του Αλέκου Κιτσάκη τα γνωρίζαμε! Εδώ κι ένα χρόνο τα Τζουμέρκα έγιναν... περήφανα από το γκρεμισμένο γιοφύρι τους! Ένα γιοφύρι που χτίστηκε με κόπους και μόχθους από τον εμπειροτέχνη Μπέγκα. Ήταν το γιοφύρι όπου υπογράφτηκε το «σύμφωνο μη επίθεσης» μεταξύ Ναπολέοντος Ζέρβα - Άρη Βελουχιώτη, κάτι που ποτέ δεν έγινε σεβαστό από την πλευρά του Βελουχιώτη, ο οποίος το είχε καϋμό να καταλάβει την Ήπειρο, κάτι που έκανε τον Δεκέμβριο του 1944, μετά την αποχώρηση του Ν. Ζέρβα προς Κέρκυρα όπου «διαλύθηκε» ο ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ εν όψει και της Συνθήκης της Βάρκιζας στις 12-2-1945!

ΠΡΟΤΑΣΗ...
Πρόταση της στήλης να μείνει έτσι όπως είναι το γιοφύρι, διότι αποδείχτηκε στην πράξη ότι έτσι απόκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περιοχή που έγινε ελκυστική από επισκέπτες με το παραπάνω. Ο προχθεσινός αγιασμός απλά ήλθε να βάλει τη σφραγίδα της δωρεάς σ’ ένα τόπο ξεχασμένο που έχει να διηγηθεί την δική του ιστορία, που όμως δεν θέλαμε ή δεν αφιερώναμε λίγο χρόνο για να μη μάθουμε. Να μην ξεχάσουμε όμως την συμβολή και του Δήμου Βορ. Τζουμέρκων που καταβάλλει κάθε προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής, έστω και με το γκρεμισμένο γιοφύρι. Είναι από τους πιο συμμαζεμένους Δήμους κατά γενική ομολογία και μάλιστα σε στεγνές οικονομικά περιόδους.

ΤΑ ΚΑΛΑ... ΝΕΑ!
• Είναι γεγονός και είναι είδηση πρώτης γραμμής. Τα Γιάννενα επιτέλους απόκτησαν επίσημα κάτι που έλειπε και κάτι που συνδυάζει την ανάπτυξη με την απόλαυση. Ύστερα από εβδομήντα χρόνια σχεδόν η περιοχή αποκτά «οίκο ανοχής» που την ενισχύει ως τουριστικό προορισμό, αν συνδυαστεί με τον χώρο που δόθηκε άδεια επίσημης λειτουργίας πλέον. Ήταν ένα αίτημα πολλών ετών που πέρασε από πολλές φουρτούνες για να ικανοποιηθεί τις τελευταίες μέρες του 2015 κι αυτό διότι δεν μπορούσε βάσει νόμων κανείς να εμποδίσει την δημιουργία ενός τέτοιου ειδικού προορισμού «κέντρου ανακούφισης». Δεν γνωρίζω αν το ρυθμιστικό όριζε ειδικό χώρο για την δημιουργία και λειτουργία του «οίκου», αλλά αυτό χωροταξικά τοποθετήθηκε ανατολικοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, κοντά στην Εγνατία Οδό για να έχουν άμεση πρόσβαση οι περαστικοί και οι τουρίστες και όχι εντός του ιστού της πόλης όπως προτιμούσαν οι ενδιαφερόμενοι! Άντε και καλά μπερκέτια! Προσέξτε μη το μπερδέψετε με το άλλο μπ...λο που έχει συνηθίσει ο λαός να χαρακτηρίζει την χώρα!

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.