ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΔΩΔΩΝΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!
Πιασάρικα ήταν πάντοτε τα θέματα που αφορούσαν την Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και είχαν την δική τους σημασία κι αξία. Ήταν τότε που η «Δωδώνη» ήταν συνεταιριστική επιχείρηση και που το ενδιαφέρον κυρίως των εταίρων, κτηνοτρόφων, πρώτα αλλά και της Ηπειρώτικης κοινωνίας και οικονομίας ήταν σε υψηλό επίπεδο.

Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ...
Η «Δωδώνη» ιδρύθηκε σε μία περίοδο που το συνεταιριστικό κίνημα άρχιζε να μπαίνει και στη ζωή των Ηπειρωτών με εκείνη να μετατρέπεται σε ναυαρχίδα όσον αφορά το προϊόν γάλα στην Ήπειρο. Ήταν τότε που οι κτηνοτρόφοι έβγαιναν από την μέγγενη του μπατζαριού που είχε άμεση σχέση με τον μπακάλη του χωριού και που οι ίδιοι την δραχμή δεν την έβλεπαν στο χέρι παρά αρκούνταν στην ανταλλαγή με μακαρόνια ή με κλωστές για ράψιμο των σκουτιών τους.

ΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ...
Πέρασε ο καιρός και η ανθούσα «Δωδώνη» άρχισε να πέφτει στα δίχτυα της ΑΤΕ κι από κει στα χέρια των κομματικών εγκαθέτων, με πρώτη και καλύτερη την φυλή των πρασίνων που την μετέτρεψε σε κράτος της φυλής τους και σε κάποια διαλείμματα και των γαλάζιων, σε ένα διαχρονικό πάρτι. βεβαίως, όλα αυτά είχαν την υψηλή κυριαρχία της μαμάς Αγροτικής Τράπεζας, στελεχών της οποίας η φέτα και η γραβιέρα τους άρεσε πάρα πολύ και την απολάμβαναν στα Κολωνάκια, στις Κηφισιές και σ’ άλλα τέτοια περίχωρα.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ...
Κάπου το 1992 ο Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια να «διώξει» την «Δωδώνη» από το κράτος, δηλαδή από την ΑΤΕ, η οποία απομυζούσε τον κόπο των κτηνοτρόφων μέσω του υψηλού δανεισμού, αλλά απέτυχε διότι σκόνταψε στους συνεταιροπατέρες και τους γαλάζιους, οι οποίοι άρχισαν να τον πετροβολούν για το δήθεν καλό των κτηνοτρόφων που με ήλιο, με βροχές, με χιόνια βασανίζονταν να βγάλουν μεροκάματα για να βουλώνουν το απύλωτο στόμα της ΑΤΕ, η οποία είχε την ευθύνη του διορισμού της διοίκησης που ενίοτε κατοικούσε περί το Κολωνάκιον, όπου η γραβιέρα και η φέτα κυκλοφορούσε από σουίτα σε σουίτα και όχι μόνο...

ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ...
Ξαναπέρασε ο καιρός και η «Δωδώνη» τραβούσε τον δικό της πλέον Γολγοθά και μάλιστα όταν στα πλευρά της δημιουργήθηκαν άλλες παρόμοιες εταιρίες που είχαν βάλει στο μάτι το χρυσάφι της Ηπείρου αλλά με γάλα Καλαμάτας, Κιλκίς και βάλε. Τα δάνεια - δάνεια προς τη μαμά ΑΤΕ, όπου οι κτηνοτρόφοι φορτώνονταν ολοένα και περισσότερα βάρη! καμιά εξηνταριά εκατομμύρια ευρώ έφτανε η εξάρτησή της από την ΑΤΕ και τα αδιέξοδα ολοένα και μεγάλωναν.

ΤΟ ΞΕΣΤΡΑΤΙΣΜΑ...
Το συνεταιριστικό κίνημα και όραμα έτσι όπως είχε ξεκινήσει κι έτσι όπως το είχαν ονειρευτεί οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι άρχισε να ξεθωριάζει και να ξεστρατίζει. Ζούσαν καλά οι συνεταιριστοπατέρες και έρχονταν χειρότερες μέρες για τους συνεταιριστές. Οι συνεταιρισμοί αντί για αγροτικά προϊόντα βρέθηκαν να πουλάνε κολώνιες και... σερβιέτες, μέχρι που στο τέλος άρχισε το ξεπούλημα όσο - όσο! Δέστε τι έγινε στις ΕΑΣ της Ηπείρου που σε Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία έριξαν «κανόνια» και η ΕΑΣ Ιωαννίνων που ήταν ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός μέτοχος στη «Δωδώνη» άρχισε να ψυχορραγεί.

ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ...
Το κερασάκι στην τούρτα ήλθε να συμπληρώσει η κρίση και στη «Δωδώνη» η οποία εκ των πραγμάτων έπρεπε ν’ αλλάξει καθεστώς αν ήθελε να σωθεί και μαζί μ’ αυτή και η κτηνοτροφία η οποία τραβούσε κι εκείνη το δρόμο του μαρασμού. Μοναδική λύση σε τέτοιους καιρούς ήταν ένα νοικοκύρεμα το οποίο με το καθεστώς που υπήρχε δεν θα γίνονταν ποτέ των ποτών. Η λύση λοιπόν που υποδείχτηκε και από τις ενώσεις συνεταιριστών που ήταν μέτοχοι στη «Δωδώνη» ήταν η εξεύρεση επενδυτή και προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν κινήσεις φανερές ή μυστικές.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ...
Έγινε διαγωνισμός διεθνής και έδειξαν πολλές εταιρίες ενδιαφέρον, οι οποίες όταν έμπαιναν στα ενδότερα της επιχείρησης κι έβλεπαν την εικόνα έκοβαν... ρόδα μυρωδάτα και... μη τους είδατε, μη τους απαντήσατε! Στο τέλος έμειναν δύο ενδιαφερόμενες ιδιωτικές εταιρίες με την ΕΑΣΙ η οποία όρισε και το τίμημα των 20 εκατ. περίπου και φυσικά αναλαμβάνοντας και τις υποχρεώσεις με τον υψηλό δανεισμό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την ΑΤΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΑΣΙ δεν διέθετε τέτοια κεφάλαια και θα τα έβαζε Ηπειρώτης επενδυτής που όμως, αν θυμάμαι καλά, η προσφορά ήλθε ετεροχρονισμένα!

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ...
Σ’ αυτόν τον διαγωνισμό το υψηλότερο τίμημα έδωσαν οι σημερινοί ιδιοκτήτες και απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο από την ΑΤΕ που είχε πάνω από το 67%, δηλαδή τα 2/3 όπως προβλέπονταν από το καταστατικό. Στη συνέχεια αγόρασαν και το μερίδιο των άλλων μετόχων (ΕΑΣΙ κλπ.) και έγιναν κύριοι όλου του πακέτου της Γαλακτοβιομηχανίας, ενώ παρέλαβαν κι όλες τις δανειακές υποχρεώσεις από την ΑΤΕ!

Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ...
Αυτά είναι τα γεγονότα με λίγα λόγια που αφορούν την ιστορία της «Δωδώνης» και με την ευκαιρία για τις δήθεν αποκαλύψεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη στη Βουλή ότι υπήρξε μεθόδευση στην πώληση της «Δωδώνης» έτσι αόριστα. Ο κ. Καραγιάννης είναι πολίτης αυτής της περιοχής και άμα ξέρει κάτι που δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ας κάνει τ’ αποκαλυπτήρια τα οποία μόνο ιστορική αξία θα έχουν κι όχι ουσιαστική.

ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ...
Την στιγμή που και η σημερινή κυβέρνηση ξεπουλάει ό,τι βρει μπροστά της, πρώτα για να μη πληρώνει τζερεμέδες και δεύτερον για να βάλει κανένα ευρώ στο συρτάρι, είναι ουτοπία ένας βουλευτής της να ψάχνει για σκάνδαλα στη «Δωδώνη». Αυτό μάλιστα τη στιγμή που η εταιρία έχει ανοίξει τα φτερά της προς όλα τα σημεία του κόσμου. Δεν γίνεται κανείς πιο σπουδαίος όταν επενδύει στην σκανδαλολογία. Όταν εμείς αναδεικνύαμε τα φαγοπότια και ο «Π.Λ.» ταλαιπωρούνταν στις δικαστικές αίθουσες, οι όψιμοι καταγγέλτες προφανώς ζούσαν σε άλλη χώρα και σε άλλο κόσμο, ενδεχομένως...

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ...
Ψάχνουν οι κυβερνήσεις για επενδύσεις μηδέ της σημερινής εξαιρουμένης, πετροβολώντας τους επενδυτές. Αντί λοιπόν να ενισχύουν τις επενδυτικές προσπάθειες, ψάχνουν με διάφορα... τερτίπια και για την άγρα ψηφαλακίων να βρουν αδύναμα σημεία για να πλήξουν ακόμη κι αυτούς τους λίγους τολμηρούς που ρίχνουν λεφτά σ’ ένα τόπο όπου ο Θεός «έσπειρε» την πέτρα κι άφησε κάποια χέρσα για να ζήσουν ορισμένα κοπάδια, τα οποία όλο και λιγοστεύουν.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ...
Ούτε ο τόπος, ούτε οι πολιτικοί γίνονται πλουσιότεροι με τέτοιες τακτικές και σε καιρούς που το ευρώ γίνεται δυσεύρετο. Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι μας δείχνουν τον δρόμο της συνεννόησης και της συναίνεσης για να μπορούν να επιβιώσουν οι ίδιοι, οι φαμίλιες και τα ζωντανά τους. Με πολεμικά διαγγέλματα και αόριστες κατηγορίες το μόνο που γίνεται κατορθωτό είναι τα πισωγυρίσματα, τα οποία κανέναν δεν συμφέρουν.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ...
Η καλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας και όχι μόνο, που είναι η «Δωδώνη», έχει βαρύ παρελθόν και της πρέπει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το μέλλον ανήκει σε όσους στην Ήπειρο ασχολούνται με την παραγωγή γάλακτος, στους εργαζόμενους σ’ αυτή αλλά και στην Διοίκησή της που έχει την ευθύνη της διαχείρισης. Ανήκει σε όλους τους Ηπειρώτες οι οποίοι στήριξαν το καμάρι τους αλλά και σε κείνους που ανέλαβαν τις ευθύνες της επένδυσης σε μια ώρα που ήταν έτοιμη ν’ ακολουθήσει την τύχη άλλων μεγάλων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα αυτών που στηρίζονταν σε σάπια συνεταιριστική βάση. Μια ματιά γύρω μας αρκεί να διαπιστώσει κανείς τι συμβαίνει σε όλους τους χώρους όπου οι συνεταιρισμοί ένας μετά τον άλλο χρεοκόπησαν και τώρα τα κουφάρια στέκουν εκεί να θυμίζουν τον Αρμαγεδώνα που πέρασε.

Η «ΣΠΕΚΟΥΛΑ»...
Δεν προσφέρονται λοιπόν κάποια πράγματα για κομματική και προσωπική «σπέκουλα». Τούτη τη στιγμή όποιος μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι για να έλθει έστω κι ένα ευρώ στη χώρα και στον τόπο μας ειδικά, ας το κάνει κι ας αφήσει πίσω τις ανέξοδες παλικαριές. Όταν γύρω μας βασιλεύει η ανέχεια και ο ζόφος είναι πολυτέλεια, η δήθεν ανάδειξη σκανδάλου στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Θα είχαν έννοια οι αποκαλύψεις όταν γίνονταν το έλα να δεις στο όνομα του συνεταιριστικού κινήματος κι όχι τώρα που η εταιρία ανοίγει διεθνείς αγορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της Ηπείρου που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Όσο πιο νωρίς και όσο πιο πολλοί καταλάβουν πού οδηγούμαστε τόσο νωρίτερα ίσως επουλωθούν οι πληγές που έχει ανοίξει ένα παρελθόν που οδήγησε τη χώρα μας στο σημερινό κατάντημα.

Η ΑΦΟΡΜΗ...
Ήταν αφορμή η δήθεν «αποκάλυψη» Καραγιάννη γι’ αυτόν τον σημερινό αποκλειστικό σχολιασμό που έχει να κάνει με τη «Δωδώνη». Σε κάποιους διέλαθεν της προσοχής ότι η «Δωδώνη» που ήξεραν δεν έχει καμιά σχέση με την «Δωδώνη» που σχηματοποιείται. Ας καταλάβουν πια ότι τα «άλλα κόλπα» του παρελθόντος δεν έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτού του τόπου όταν είναι γνωστό ότι έχουμε γυρίσει στην εποχή της ψωροκώσταινας που με το χέρι ανοιχτό προσδοκούσε στην ελημοσύνη.

ΑΚΑΙΡΑ!..
Άκαιρη, άσφαιρη, ανώφελη και σ’ ένα μέτρο επικίνδυνη η αναφορά του Γιαννιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη και η επαναφορά στη δημοσιότητα της αλλαγής καθεστώτος στην Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η οποία εδώ και τρία χρόνια έχει μπει σε άλλη βάση ανάπτυξης και μάλιστα σε υγιή κι αυτό φαίνεται τόσο από τη δράση της επιχείρησης όσο κι από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται.

Kαι για την αντιγραφή: Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.