ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ!..
Μέρκελ καλεί Τσίπρα να τα πούνε από κοντά κι εκείνος δεν λέει όχι! Να δούμε με πόσα όχι και πόσα ναι θα γυρίσει και αν οι κόκκινες γραμμές θα φτάσουν στις πενήντα αποχρώσεις του πράσινου! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Σαλώμη - Άγκελα Μέρκελ θα ζητήσει την κεφαλή επί πίνακι του Γιάνη μ’ ένα νι, για να μην συγχέεται με τον Ιωάννη!

ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ!
Ψεύτης εκτός των άλλων ο Γιάνης με την άσεμνη χειρονομία προς τους Γερμανούς. Είναι φωτομοντάζ, τους είπε και έχουν μουρλαθεί οι Γερμανοί απ’ αυτή την δικαιολογία. Λίγο πριν είχε κάνει τα νεύρα τσατάλια των Γάλλων μ’ εκείνες τις στυλιστικές εμφανίσεις απείρου κάλλους και χλιδής, όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η φτώχεια έχει κτυπήσει τον λαό.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ!
Ανεπιθύμητος στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μιχάλης Χλέτσος, γνωστός ως και γκαλοπολόγος! «Έχει υπηρετήσει μνημονιακές καταστάσεις και δεν μας κάνει», λένε στελέχη του κόμματος και του διαμηνύουν ότι «ευχαριστούμε, δεν θα σε πάρουμε για τον ΕΟΠΥΥ», όπως τον προόριζε ο κ. Κουρουμπλής. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑίο συνδικαλιστή των νοσοκομειακών γιατρών Δ. Βαρνάβα και ο Γιαννιώτης βουλευτής Χρ. Μαντάς αντιδρά γι’ αυτή την τοποθέτηση του κ. Χλέτσου και ξέρει πολύ καλά τι κάνει, διότι ο εν λόγω έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, που κάποια στιγμή θα «πηδήξουν» την «μάντρα» και θα «φωτιστεί» ο τόπος!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...
Κατά τ’ άλλα, σιγά - σιγά η κρατική μηχανή αντικαθίσταται με αποτυχημένους βουλευτές της συγκυβέρνησης, κάτι που δεν αποτελεί είδηση. Και η αριστερή κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων! Κι εκείνη θεωρεί ότι οι ικανοί βρίσκονται στα δικά της παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι... υιοθετημένα από την πράσινη φυλή. Η σύμπτωση με τη Ν.Δ. είναι ότι κι εκείνη είχε μια ροπή και μια έφεση αξιοποίησης στελεχών από την ίδια πράσινη φυλή και μάλιστα κατά προτεραιότητα...

ΜΕ... ΔΕΛΤΙΟ!
• «Έχουμε περιθώριο τέσσερις μήνες να σκαρφιστούμε οτιδήποτε για την οικονομία μας και να καταλήξουμε στη δραχμή»! Αυτά είναι σ’ ελεύθερη μετάφραση όσα ξαναδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑίος βουλευτής Ημαθείας Λαπαβίτσας. Μάλιστα, άρχισε να μιλάει και για την καθιέρωση δελτίου σε όλες τις συναλλαγές, διότι αλλιώς με το ευρώ δεν βγαίνουμε πέρα, όπως καταλήγει.
Να δείτε που θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη!

❁ Η ΑΥΛΑΙΑ...
Μετά από 38 ημέρες η αυλαία στην τραγωδία έπεσε με την ανακάλυψη του πτώματος του εξαφανισμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Για μερικές μέρες ακόμη θα κρατηθεί το θέμα στην επικαιρότητα κι αυτό για τις τηλεοπτικές ανάγκες της χώρας και μετά ολόκληρη η κοινωνία θα επιστρέψει στην πεζή καθημερινότητα, μέχρι το επόμενο επεισόδιο, όταν θα ξαναστηθεί παρόμοιο σκηνικό μ’ έναν άλλο Βαγγέλη να πληρώνει με τη ζωή του την αγριότητα της οργανωμένης κοινωνίας που ανέχεται κάποια πράγματα κατ’ επιλογήν.

■ Η ΕΙΔΗΣΗ...
Βρέθηκε το πτώμα του Βαγγέλη, ήταν η είδηση το πρωί της περασμένης Κυριακής. Ήταν κοντά στην «αμαρτωλή» σχολή κατά πολλούς αναλυτές, κάτι που χάλασε το όλο σκεπτικό και σκηνικό που είχε στηθεί σ’ όλη την χώρα, που οργανώνοντας ακόμη και ολόκληρα συλλαλητήρια.

❖ Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ...
Μέχρι εκείνη τη στιγμή η είδηση ήταν η εξαφάνιση του 20χρονου κι από κει και δώθε... πάρτυ θ’ αρχίσει με τα αίτια και τις αφορμές που οδήγησαν τον νεαρό στο θάνατο, με ή χωρίς την θέλησή του!

❁ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ...
Αφού φτιάχνουμε μία κοινωνία έτσι όπως τη φτιάχνουμε, στο τέλος καταλήγουμε στα «καλό ταξίδι παλικάρι μου», «καλό παράδεισο» κι άλλα συναφή. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Την ώρα που ξεπροβοδίζουμε τον κάθε Βαγγέλη με τα καλύτερα λόγια, την ίδια στιγμή φτύνουμε τον κόρφο μας μη βρει το κακό το σπίτι μας!

■ ΟΙ... ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΣΤΡΕΣ!
Θα μπορούσε να «κερδίσει» η κοινωνία από την ανθρωποθυσία του Βαγγέλη αλλά δεν το βλέπω και ούτε είμαι αισιόδοξος. Μόλις κατακάτσει ο κουρνιαχτός όλα θα είναι όπως πρώτα και η «ιδιαιτερότητα» του κάθε ανθρώπου θα ξαναμπεί στη χλεύη και στον αποτροπιασμό. Και πάλι τότε θα τρέξουν οι Τατιάνες με τις Νικολούληδες να παριστάνουν τις... μοιρολογίστρες και να ρίχνουν τα αναθέματα στην άτιμη κοινωνία...

❖ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ...
Αντί λοιπόν να καλλιεργήσουμε τις αρχές και τις αξίες ξεκινώντας από το σπίτι μας, ερχόμαστε να γίνουμε αυστηροί κριτές προς όλη την κοινωνία, έτσι απρόσωπα, ξεχνώντας ότι μέλη της είμαστε και οι ίδιοι. Οικογένεια, Σχολείο οι πρώτοι υπεύθυνοι και διδάξαντες την ηθική τάξη. Αυτές οι δύο εστίες βγάζουν σωστά ή μη άτομα στην κοινωνία. Με την σωστή ανατροφή, την καλλιέργεια και το παράδειγμα η κοινωνία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και φυσικά φαινόμενα τύπου Βαγγέλη δεν θα υπάρξουν ξανά!
❁ Η ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ...
Φυσικά, δεν θα πω «καλό ταξίδι» στον Βαγγέλη, ούτε «καλό παράδεισο», διότι πλέον δεν θα τ’ ακούσει ούτε και έχει ανάγκη. Ο ίδιος αποφάσισε να μας αποδείξει ότι είχε περισσότερη παλικαριά απ’ ότι φαντάζονταν οι βασανιστές του, αλλά και μας έφτυσε κατάμουτρα. Όταν μας είχε ανάγκη δεν είμασταν εκεί, διότι κοιτάζαμε τις δουλειές μας! Μας εκδικήθηκε και συγχρόνως μας μίλησε όσο δυνατά και σπαρακτικά μπορούσε, λέγοντας ότι δεν αντέχει την αδιαφορία μας και την υποκρισία μας. Και φυσικά έξυσε πληγές μπας και πονέσουμε, συνέλθουμε και διορθωθούμε. Αισιοδοξώ ότι θ’ ακουστεί η κραυγή και θ’ ανοίξουν μάτια κι αυτιά!

■ ΣΤΑ ΑΚΡΑ!..
Όμως, τείνουμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο με τις συμπεριφορές μας. Δεν μας γίνεται παράδειγμα προς αποφυγή ο εκφοβισμός και ακούμε και βλέπουμε ανθρώπους να ορύωνται εναντίον των συσπουδαστών στην Γαλακτοκομική Σχολή και ζητούν τα... κεφάλια τους έτσι συλλήβδην. Αυτό δηλαδή που καταγγέλουμε είμαστε έτοιμοι να το επιβάλλουμε για να καταλαγιάσει η οργή μας, αγνοώντας ότι ζούμε σε ένα έννομο κράτος που έχει νόμους και όργανα για να επιβάλλουν την τάξη όπως αξίζει σε όσους εμπλέκονται και παρανόμησαν.

❖ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ...
Λαός του ύψους και του βάθους και σ’ αυτή την περίπτωση οι κατά τ’ άλλα ευαίσθητοι Ελληνάρες που οργίζονται αφού πρώτα το κακό έχει γίνει! Πότε τελικά θα μάθουμε να λειτουργούμε προληπτικά έτσι ώστε να μη χρειαστεί να θρηνήσουμε άλλα θύματα παρομοίων ή άλλων περιπτώσεων;

❁ Η ΘΥΣΙΑ...
Έπρεπε να «θυσιαστεί» ο Βαγγέλης Γιακουμάκης για ν’ αφυπνιστεί ο χώρος της Παιδείας ώστε να διδάξει ήθος και συμπεριφορές στα σχολεία όπως έγινε χθες, που κατά την άποψή μου ήταν υπερβολική η αντίδραση. Δεν γνώριζαν δηλαδή μέχρι χθες οι δάσκαλοι ότι φαινόμενα εκφοβισμού και χουλιγκανισμού ακόμη παρατηρούνται καθημερινά στις τάξεις και στις αυλές των σχολείων;

■ Η ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ...
Επί σαράντα σχεδόν μέρες τα Γιάννενα και η Γαλακτοκομική Σχολή στοχοποιήθηκαν εξ αιτίας της εξαφάνισης του σπουδαστή. Φτιάχτηκαν σενάρια, πλέχτηκαν ιστορίες, στήθηκαν καριέρες τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές, διαδικτυακές κι έφτασαν ακόμη σε σημείο να στήνουν και σόου σ’ όλη την Ελλάδα ανεύρεσης του χαμένου Βαγγέλη. Εκείνος όμως εκδικήθηκε όλο το στημένο σύστημα και προτίμησε να «φύγει» λίγα μέτρα πιο πέρα από το σχολείο του, στο οποίο προσπάθησε να πάρει εφόδια για την επαγγελματική του αποκατάσταση...

❖ ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ!..
Από χθες που φιλοξενείται στα σπλάχνα της Κρητικής γης ο Βαγγέλης θα «παρακολουθεί» όλους εμάς που για λίγες μέρες ακόμη θα ασχολούμαστε με το σύντομο πέρασμά του από τη ζωή, ψάχνοντας για ευθύνες, τις οποίες... έχουν όλοι οι άλλοι εκτός από μας! Είναι βαρύ φορτίο τελικά να είναι τόσο υπεύθυνος κανείς όσο χρειάζεται για να σώσει μία ζωή...

❁ ΟΙ «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ»...
Η αυτοχειρία του Βαγγέλη μετατρέπεται σε στυγερή δολοφονία, όχι από κείνους που τον έσπρωξαν σ’ αυτή μόνο, αλλά κι από κείνους που σκυλεύουν τη μνήμη του με τις ανούσιες πομφόλυγες που εξαπέλυαν και εξαπολύουν οι διάφοροι τηλεοπτικοί «δηλωσίες», που για λίγα δευτερόλεπτα παρουσίας ακόμη στήνονται για να πουν τι; Το ζήσαμε σε έντονους ρυθμούς όλες αυτές τις μέρες της εξαφάνισής του και δυστυχώς το ζούμε και μετά την τυχαία εύρεσή του!

■ Η ΕΠΙΛΟΓΗ...
Στην υπόλοιπη καθημερινότητα τώρα, όπου το μπούλιγκ της χώρας μας συνεχίζεται και δεν γνωρίζει κανείς αν οδηγούμαστε σε δολοφονία ή αυτοχειρία. Οι Έλληνες έχουν κάνει πρόσφατα την επιλογή για το ποιον θάνατο προτιμούν, διότι έτσι κι αλλιώς δεν το γλυτώνουμε!

❖ ΟΙ... ΚΟΡΩΝΕΣ!
Δεν ξέρω τι είναι αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Από τη μια μεριά, ακούμε κορώνες του τύπου «αέρααα, απάνω και τους φάγαμε τους Γερμαναράδες» και από την άλλη είμαστε με το χέρι απλωμένο για επαιτεία. Ο οικονομικός αποκλεισμός γίνεται όλο και πιο εμφανής κι εμείς δείχνουμε να εφαρμόζουμε την ρήση «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω»!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.