ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ...
Μήνυμα στους διοικητές νοσοκομείων που έχουν διοριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έστειλε το Υπουργείο Υγείας μέσω των ΠΕΣΥαρχών. Με το μήνυμα αυτό τους ζητούν με εύσχημο τρόπο να δώσουν τις παραιτήσεις τους για να διευκολυνθεί το έργο της νέας Κυβέρνησης! Αντί άλλης απάντησης πολλοί εκ των διοικητών όχι μόνο αρνούνται, αλλά αρχίζουν να συνδικαλίζονται απαιτώντας ή να εξαντλήσουν την τριετία ή να αποζημιωθούν! Κάποιοι, λίγοι, είναι έτοιμοι να παραιτηθούν για λόγους αξιοπρέπειας κι επειδή η θέση τους ήταν περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομίστικη.

ΤΟ... ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΑ!
Όσοι δεν εννοούν να ανταποκριθούν στο αίτημα του Υπουργείου δεν έχουν παρά να παραμείνουν ώστε να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο... στραγγάλισμα των εξουσιών που θα υποστούν. Ήδη το Υπουργείο Υγείας δηλώνει αδυναμία να καλύψει οικονομικές ανάγκες των νοσοκομείων της χώρας, αφήνοντας τους διοικητές να παριστάνουν τους... διοικητές!

❁ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ;
Μπαρουφολογιών το ανάγνωσμα! Ένα μήνα και πλέον μπουχτήσαμε από Βαρουφάκη. Τον φάγαμε στην μούρη σε όλες του τις εκφάνσεις, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς πού το πάει κι αυτός και η για πρώτη φορά αριστερή κυβέρνησή του.

■ ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ...
Δεν άφησε ΜΜΕ που να μην έκανε εμφάνιση και να μην έφτιαξε νέους παραδείσους, μοιράζοντας χρυσά κουτάλια με τα οποία θα τρώνε οι Έλληνες μόλις εμπεδωθεί για τα καλά η... φτώχεια!

❖ Ο... ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ!
Αφού εξόντωσε τους εταίρους μας στην Ε.Ε., άρχισε να εξοντώνει και τους ΣΥΡΙΖΑίους, με πρώτο και καλύτερο τον έταιρο οικονομικό εγκέφαλο ονόματι Λαπαβίτσα. «Έστησε μια ολόκληρη καριέρα στην επαναφορά της δραχμής στη χώρα», είπε ο υπουργός Φάκης (για συντομία) όταν του επισημάνθηκε η επιμονή του βουλευτή Λαπαβίτσα στην δραχμή! «Εγώ ήμουνα πάντα υπέρ της παραμονής στο ευρώ», είπε και ξέχασε τι έλεγε και ο ίδιος σε παλιότερες «γνωματεύσεις» για την ασθενούσα βαρέως οικονομία της Ελλάδας.

❁ ΚΑΙ ΣΥ ΛΑΕ...
Δεν μπορεί να παρακολουθήσει κανείς πλέον την Ελληνική Κυβέρνηση σε όσα έλεγε, λέει και σε όσα θέλει να κάνει. Δεν είναι που ο ένας αναιρεί τον άλλο από τους υπουργούς, αλλά οι ίδιοι αυτοαναιρούνται. Κι εσύ λαέ περίμενε να δεις καλύτερες μέρες στις συντάξεις, στους μισθούς, στην εξασφάλιση θέσης εργασίας, στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κι ένα σωρό άλλες προεκλογικές πομφόλιγες...

■ ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ!..
Δίνει παραστάσεις αυτές τις μέρες ο Φάκης. Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι ο Γιάνης που απλά κάθεται σε μια καρέκλα και μπροστά σε μια κάμερα κάνει σόου που έχει να κάνει με την σωτηρία της χώρας. Σ’ αυτά τα μονόπρακτα πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος, με τους δημοσιογράφους ν’ αλλάζουν για τις ανάγκες της παράστασης.

❖ Η ΙΣΤΟΡΙΑ...
Με τι λεφτά θα εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας, ρωτούσαν τους ΣΥΡΙΖΑίους προεκλογικά οι αντίπαλοί τους. Μη σας νοιάζει, απαντούσαν. Τα έχουμε όλα κοστολογημένα και οι Έλληνες δεν θ’ αλλάξουν απλά σελίδα στην ιστορία αλλά θ’ αλλάξουν ολόκληρη την ιστορία, πρόσθεταν. Τώρα ψάχνουν για δανεικά, που όμως δεν τα ονομάζουν δανεικά, αλλά εφαρμογή προγράμματος κι άλλα τέτοια περίεργα!

❁ ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ...
«Έξω η Τρόικα», λένε, «αλλά μέσα οι θεσμοί»! Άλλαξε ο κολιός, ένα πράμα! Μάλιστα, η Μπαρουφάκιος δημιουργική ασάφεια κάνει τον γύρο του κόσμου και καίει άλλους οικονομικούς εγκεφάλους στο διεθνές στερέωμα. Να τι δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι 18 και όσο πάνε και στενεύουν τα... παπούτσια που μας έβαλαν να φορέσουμε.

■ ΟΙ ΦΟΒΟΙ!..
Σου λένε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, μήπως είναι τίποτε σεξουαλικό υπονούμενο η δημιουργική ασάφεια και έχουμε άλλα ντράβαλα; Τον βλέπουν και λίγο... νταβραντισμένο τον Φάκη και αρχίζουν να φοράνε... τσίγκινα σώβρακα οι άνθρωποι!

❖ ΤΟ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΑ...
Αναρωτιούνται οι Έλληνες που περιμένουν ν’ ανασάνουν από την αριστερή κυβέρνηση, «όταν όλη μέρα κι όλη νύχτα κοσκινίζουν, πότε θα ζυμώσουν να φάμε μια μπουκιά ζεστό ψωμί»; Να σημειωθεί δε ότι ο Τσίπρας τους επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια. Αλήθεια, τον ακούει κανείς τον Αλέξη;

❁ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ...
Εκείνος που έχει παραμείνει στην εποχή της αντιπολίτευσης είναι ο καψοΣτρατούλης. Δεν κατάλαβε ότι πάθαμε μεταπολίτευση τον περασμένο Γενάρη! Εκείνος ξεχασμένος λεγεωνάριος στην έρημο Σαχάρα μάχεται για την τιμή της αριστεράς και φτιάχνει δικά του κυβερνητικά προγράμματα. «Δεν παίρνουμε εντολή από κανένα εταίρο. Εντολή μόνο από τον λαό παίρνουμε», λέει και ξαναλέει και δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι είναι στην Κυβέρνηση και είναι και Υπουργός. Αυτός κι αν δεν έχει πάθει δημιουργική ασάφεια που γι’ αυτόν η σαφήνεια είναι σπάνα ασθένεια!

■ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ;
Στο Θεό σας τώρα, εσείς φίλοι αναγνώστες, πιστεύετε ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, θα γίνει «κούρεμα» στα ληξιπρόθεσμα, όπως ανακοίνωσε η συντρόφισσα Βαλαβάνη, θα κτυπηθούν οι έχοντες, θα επιστρέψουν τα δισεκατομμύρια από τα ευρώ που βγήκαν στις ξένες τράπεζες; Ακούσατε κάτι για ανάπτυξη, πήρε τ’ αυτί σας κάτι για μείωση της φορολογίας και για ό,τι άλλο ακούστηκε καλά στην ΔΕΘ και που έβαλε τους Έλληνες στο τρυπάκι να φέρουν την αριστερά στην κυβέρνηση με λίγη από «ακροδεξιά», όπως την χαρακτήρισαν οι έξωθεν;

❖ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!
Το καλό όμως το είπε ο Σάκης Οικονόμου σε τηλεοπτική εκπομπή στο TV1 όπου συναντηθήκαμε. «Το 4% από το 36% που πήρε ο Αλέξης είναι ΣΥΡΙΖΑ. Το υπόλοιπο 32% είμαστε εμείς οι άλλοι, οπότε δικαιούμαστε να κάνουμε και κουμάντο», είπε και μας άφησε... κάγκελο! Το ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι μας άφησε να βάλουμε μόνοι με το νου μας!

❁ ΧΩΘΗΚΑΝ!..
Οι «άλλοι» είναι οι Φωτόπουλοι που, αφού έφαγαν τον άμπακο επί ΠΑΣΟΚ και αφού το λεηλάτησαν, χώθηκαν κάτω από τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ περνώντας πρώτα από την γνωστή κολυμβήθρα που όλα τα εξαγνίζει. Τα βαπτίσια αυτοί οι άνθρωποι τα έχουν στο αίμα τους, χωρίς όμως παπάδες!

■ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ...
Ένα μήνα σε κυβέρνηση οι Φωτοπουλαίοι και νάτους να ευλογούν τα γένια τους. Είναι οι πρώτοι που έφτιαξαν δική τους συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ κι άρχισαν τις αυξήσεις μισθών, σ’ επίπεδο κολατσιού! Αναμείνατε εσείς, νεοελληνάρες, τις αυξήσεις στο ρεύμα για να καλύψετε τα κενά της ΔΕΗ και βεβαίως της ΓΕΝΟΠ που είναι καταχρεωμένη από δανεισμούς.

❖ Η ΛΕΙΨΑΝΟΘΗΚΗ...
Στα δικά μας τώρα. Πριν από κάμποσο καιρό πληροφορηθήκαμε ότι μια λειψανοθήκη που είχε κλαπεί από ναό των Ιωαννίνων εντοπίστηκε σε ναό της Αττικής. Η κλοπή είχε γίνει από την Μόλιστα, αν δεν κάνω λάθος, πριν από πενήντα χρόνια κι αφού έκανε τον γύρο της Ευρώπης μέσω κλεπταποδόχων η λειψανοθήκη έφτασε στην Αττική ύστερα από δωρεά εφοπλιστή. Ως εδώ καλά. Από τότε όμως που εντοπίστηκε αυτό το κειμήλιο ποιος είχε την ευθύνη των ενεργειών ώστε να επιστρέψει στη θέση της η λειψανοθήκη; Έγινε κάτι; Κινητοποιήθηκε, ευαισθητοποιήθηκε κάποιος για την αποκατάσταση της τάξης; Υπάρχει κανένας ευεργέτης να βάλει πλάτη όπως εκείνος που ανέλαβε την αναστήλωση του γιοφυριού της Πλάκας;

❁ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟ...
Χωρίς τον υπερδραστήριο Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής κ. Οικονόμου έγινε το πανηγυράκι στην Αθήνα. Λειψή απ’ όλες τις απόψεις και μόνο ο Ηπειρώτης γαμπρός Π. Καμμένος τίμησε την εκδήλωση, μεταξύ των άλλων «συγγενών» και φίλων. Ο κ. Οικονόμου ακόμη δεν μπορεί να το χωνέψει ότι δεν τιμήθηκε όσο έπρεπε από τους Θεσπρωτούς, ώστε να μπει στη Βουλή. Πήγαν τζάμπα τα ΣΥΡΙΖΑϊκά κάλαντα προς τον Αλ. Τσίπρα, που τον ήθελε να μπαίνει στα Γιάννινα ως απελευθερωτής διαδεχόμενος τον... τότε διάδοχο Κωνσταντίνο 102 χρόνια μετά!

■ Η ΚΟΝΤΡΑ...
Νέο κεφάλαιο κόντρας ανοίγει στην Θεσπρωτία μεταξύ Γιόγιακα - Δήμα για μια παλιά υπόθεση που ακόμη τους σέρνει στα δικαστήρια. Αλληλομυνήσεις και αλληλοαθωώσεις έχουν επισυμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια και το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο, μάλιστα μετά την εκλογή Γιόγιακα στο βουλευτικό αξίωμα. Εκτός από τους δύο «πρωταγωνιστές», φαίνεται πως το όλο ζήτημα αναζωπυρώνεται επειδή κάποιοι ή δεν συγχώρεσαν ή δεν χώνεψαν την εκλογή Γιόγιακα. Δεν εξηγείται διαφορετικά η αναμόχλευση της όλης υπόθεσης τη στιγμή που αυτή έχει λυθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφ’ ενός και από την λαϊκή ετυμηγορία αφ’ ετέρου.

❖ Η ΗΜΕΡΙΔΑ...
Ένα από τα καλύτερα στελέχη που διέθετε και διαθέτει η Ν.Δ. είναι ο Ευρωβουλευτής και πρώην Υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα την περασμένη εβδομάδα για μια ενημερωτική ημερίδα αφιερωμένη στους δημοσιογράφους της Ηπείρου.

❁ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ...
Με αφορμή αυτή του την παρουσία στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επεσήμανε τους κινδύνους που ελοχεύουν από το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. και επέκρινε όσους με την τακτική που ακολουθούν την σπρώχνουν προς την πόρτα εξόδου. Για τα αυτονόητα θα πει κάποιος, μίλησε ο κ. Κεφαλογιάννης. Δυστυχώς, σ’ αυτή τη χώρα έχει χαθεί και το μέτρο του αυτονόητου και έχουμε περάσει στην σφαίρα του ανόητου, είναι μια πρώτη απάντηση!
■ Η ΠΕΙΝΑ...
Θα πεινάσει η χώρα αν τυχόν και βρεθεί εκτός ευρώ, επέμενε ο κ. Κεφαλογιάννης και δεν φάνηκε να μην εννοεί αυτό που λέει, καθότι ο ίδιος βρίσκεται στα κέντρα αποφάσεων εδώ κι αρκετούς μήνες ως Ευρωβουλευτής, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε υπέρ του δέοντος από τους Ηπειρώτες.

❖ ΟΙ ΒΟΛΕΣ...
Ως ήταν φυσικό, ο κ. Κεφαλογιάννης δεν άφησε εκτός βολών τον Αλ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του, λέγοντας πως χρειάζεται να κάνουν στροφή προς τον ρεαλισμό, εκφράζοντας συγχρόνως επιφυλάξεις όσον αφορά στην τετράμηνη παράταση που πήρε η Κυβέρνηση για να τακτοποιήσει εκρεμμότητες και υποχρεώσεις προς τους εταίρους στην Ε.Ε.

❁ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ!
Όσον αφορά στη Ν.Δ., σημείωσε ότι θα πρέπει να βγει από την εσωστρέφεια και να ασκήσει τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα κατά τον πιο υπεύθυνο τρόπο. «Δεν βλέπω αλλαγή αρχηγού αυτήν την ώρα και μάλιστα όταν υπάρχει ενδεχόμενο ακόμη και για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές», τόνισε!

■ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ...
Με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη ο υπογράφων είχε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση όπου διαπίστωσα κι από κοντά ότι πρόκειται για ένα ικανό και ισορροπημένο πολιτικό πρόσωπο, χωρίς φανφαρονισμούς κι εξαλοσύνες. Γνωρίζει πολύ καλά πού πατά και πώς πατά χωρίς καλαμοκαβαλικισμούς και ό,τι λέει το εννοεί. Δεν είπε άλλα δημόσια κι άλλα κατ’ ιδίαν κι αυτό το κάνει με γνώμωνα το συμφέρον της πατρίδας.

❖ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ!
Διαβασμένος καλά για ζητήματα της Ηπείρου, ενώ για την πόλη μας γνώριζε και λεπτομέρειες ακόμη για το πώς ασκείται η πολιτική, αρχίζοντας από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, περνώντας στο χώρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ενώ αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τα εθνικά ζητήματα, για να καταλήξει στον κομματικό φορέα στον οποίο ανδρώθηκε και υπηρετεί με αφοσίωση.

❁ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΦΩΝΗ...
Είναι από τις λίγες φορές που ο υπογράφων άκουσε μία υπεύθυνη φωνή από ένα πολιτικό πρόσωπο σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα. Γι’ αυτό και αυτή η ειδική αναφορά στον Κρητικό Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος κάνει την διαφορά σε σχέση με πολλά άλλα στελέχη της παράταξης της Ν.Δ. που κατά την διακήρυξη του Εθνάρχη αρχίζει από τις παρυφές της άκρας δεξιάς και καταλήγει στις παρυφές της αριστεράς. Διακήρυξη την οποία ασπάστηκε και ο Μ. Κεφαλογιάννης στην μικρή κουβέντα που είχαμε.

■ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ...
Με τις Εθνικές και Ευρωπαϊκές θέσεις του ο Μ. Κεφαλογιάννης ανοίγει δρόμους σε όλους εκείνους που κάπως αλλιώς έχουν δει την υπόθεση πατριωτισμός. Μάλιστα, τώρα που βρίσκεται πολύ κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις σκέψεις των άλλων Ευρωπαίων για τη χώρα μας με την αριστερή κυβέρνηση!

ΤΑ ΡΕΣΤΑ...
• Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά επτά ολόκληρα εκατομμύρια καλείται να επιστρέψει η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου για πρόστιμα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο δημοπράτησης έργων στην περιοχή! Σε τέτοιους καιρούς κάποιοι ζητούν... ρέστα, όταν είναι γνωστό ότι το ευρώ είναι είδος δυσεύρετο.
Άλλωστε, όταν εφαρμόζονταν ο μαθηματικός τύπος στις δημοπρατήσεις ήταν νόμος του κράτους και η Ελλάδα δεν ήταν στα μνημόνια. Τώρα, τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια...

Ο τολμηρός

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.