ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ...
Στα τοπικά τώρα... Παράπονα γίνονται από ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι... κόβουν καρφιά από το κρύο στις αίθουσες των επιτροπών που είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν τη σειρά τους για να εξεταστούν. έχει θέρμανση, λένε, αλλά κάποιοι θερμόαιμοι δεν τηρούν τους κανόνες υγιούς συμβίωσης γιατρών - ασθενών - ασφαλισμένων.

ΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΔΕΙ!
Ένα άλλο παράπονο που έφτασε στη στήλη είναι η απαγόρευση από την Μητρόπολη Ιωαννίνων τέλεσης του μυστηρίου της βάπτισης στα μοναστήρια. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο απαγορευτικό. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, ας το ξαναδεί ο Άγιος Ιωαννίνων. Κάποια μοναστήρια ας εξαιρεθούν και δεν είναι πολλές οι βαπτίσεις που τελούνται σ’ αυτά...

Η ΣΠΕΚΟΥΛΑ...
«Το τι έγινε με το μαρτυρικό γιοφύρι της Πλάκας σ’ επίπεδο περιφέρειας, Κυβέρνησης, Υπουργών, Βουλευτών, Φορέων και λοιπών συγγενών δεν περιγράφεται. Ο ένας προσπαθούσε να σπεκουλάρει όσο περισσότερο τον άλλον για ν’ αποσείσει τις ευθύνες πρώτα και για να κάνει τον καμπόσο μετά. Λίγο έλλειψε να ρίξει ο ένας τον άλλον μέσα στον Άραχθο να «ψαρέψει» τα συντρίμια και να το ξαναχτίσουν καταχείμωνα...». Μου το έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού και σταυροκοπιούνταν ο άνθρωπος για την τόση υποκρισία που κράτησε μια ολόκληρη εβδομάδα και μέχρι να βρεθεί ο χορηγός Λούλης που τους γλύτωσε από ανθρωποθυσίες!

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ...
Και έρχεται η ώρα της αντιμετώπισης της κατάστασης από τις μεγάλες πληγές που άφησε η θεομηνία στην Ήπειρο. Περιφέρεια και Δήμοι της Ηπείρου πρέπει να βρουν πόρους για να κλείσουν όσο περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες και που δεν είναι λίγα. Κι ένα κράτος που είναι «κλειστόν» και «ασθενές» τον τελευταίο καιρό, η αποκατάσταση των ζημιών είναι κομματάκι δύσκολο για ταχεία ανάρρωση.

❁ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ...
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα μας είναι δύσκολο πράγμα να είσαι επίκαιρος. Τα δεδομένα αλλάζουν ακόμη κι από λεπτό σε λεπτό κι αν δεν σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε., τότε μην περιμένετε να είμαστε μέσα στην επικαιρότητα.

■ Ο ΧΑΜΟΣ...
Οι εκλογές τελείωσαν στις 25 Γενάρη το βράδυ κι από τότε μέχρι τώρα γίνεται ένας γενικός χαμός. κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι με ποιον, τι θέλει και κυρίως πού πάμε! Όλοι οι κυβερνητικοί κάνουν πασαρέλα και κάνουν τον καμπόσο και προς τα μέσα και προς τα έξω.

❖ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΑ!
Ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους και τις πλατείες κι εντελώς «ακομμάτιστα» με φωνές προσπαθεί να επηρεάσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να είναι πιο φιλικοί μαζί μας. Εντελώς «ακομμάτιστοι» οι εξεγερμένοι των πλατειών υποστηρίζουν τη νέα κυβέρνηση για να κατατροπώσει τους εχθρούς της Ελλάδας που κατοικοεδρεύουν στα Βερολίνα, στα Παρίσια, στις Ρώμες και στις Βρυξέλλες.

❁ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ...
Δεν κατηγορεί κανείς αυτού του είδους τις ειρηνικές συγκεντρώσεις, αλλά του έρχονται στο νου κάποιες άλλες εξεγέρσεις που είχαν σαν στόχο το κάψιμο της Αθήνας. Το πώς έφυγαν τα κάγκελα από την Πλατεία Συντάγματος και το πώς σ’ αυτή πλέον κυκλοφορούν... αγγελάκια, μόνο επί αριστερής κυβέρνησης γίνονται τέτοια πράγματα και θάματα!

■ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...
Δικαίωμα του καθενός να βρίσκει ένα τρόπο εκτόνωσης, διότι περί κάτι τέτοιου πρόκειται. Κάποτε εκτονώνονταν με φωτιές και σπασίματα. Τώρα επικρατεί μια ήρεμη επανάσταση, η οποία ποιος ξέρει για πόσο καιρό θα είναι τόσο ήρεμη...

❖ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ...
Δικαίωμα δικό μας να έχουμε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των κινητοποιήσεων, με τις οποίες αμφιβάλλω αν ιδρώνουν τ’ αυτιά των άλλων κυβερνήσεων των χωρών που βρίσκονται στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

❁ Ο ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ!
Ο λαός εμπιστεύτηκε την τύχη του στον Τσίπρα και στον Καμμένο. Δεν τον πίεσε κανείς τον λαό και έκανε αυτή την επιλογή εντελώς δημοκρατικά. Καταδίκασε την προηγούμενη συγκυβέρνηση κι αποφάσισε ν’ αλλάξει ρότα πολιτική για καλύτερες μέρες. Αυτές οι καλύτερες μέρες δυστυχώς δεν έρχονται με τερτίπια τέτοια που να χαϊδεύουν τ’ αυτιά του λαού. Έχει έλθει η ώρα της εξόφλησης των γραμματίων και ο διακονιάρης θέλει ψωμί κι όχι δρόμο...
■ Η ΜΑΓΚΙΑ...
Μαγκιά του Αλέξη Τσίπρα να πιάσει από μπροστά τους νταβατζήδες της ενημέρωσης. Τους ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τοπίο για να τους καταστήσει ομήρους κι εκείνοι επί 24ώρου βάσεως λιβανίζουν το έργο της κυβέρνησης! Ποιο έργο; Απλά προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα στο εσωτερικό της χώρας για να είναι ανώδυνα όσα επώδυνα θα συμφωνηθούν.

❖ ΤΟ ΠΟΚΕΡ...
Δεν είναι μια παρτίδα πόκερ η διαπραγμάτευση. Το μπλοφάρισμα είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα και θέλει δυνατούς παίκτες για να υπάρξουν κέρδη. Φοβάμαι ότι όσα γίνονται τον τελευταίο καιρό γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και για να βαπτιστούν τα ζόρικα σε ζοριλίκια του Βαρουφάκη και του Τσακαλώτου που ανέθεσαν την τύχη της χώρας στην αμαρτωλή Lazaar που συμβούλευε τον ΓΑΠ, τον Παπαδήμο, ίσως και τον Σαμαρά.

❁ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ...
Για «παρτίδα» πόκερ μίλησε ο Σόιμπλε, με «Αρμαγεδώνα» απάντησε ο Βαρουφάκης! Δηλαδή, στα νεοελληνικά αφού θα γίνει που θα γίνει της π...νας, να μην το διασκεδάσουμε και λίγο; Εδώ ούτε πλάνο Α’, ούτε πλάνο Β’. Πάμε απ’ ευθείας στο πλάνο Γα...τα όλα!

■ ΑΝΤΙΛΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΡΑ!
Πάμε στα όργανα που έχουν αρχίσει και βαράνε στην «Συγγρού». Τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Α. Σαμαρά σέρνουν χορό δαιμόνων, δαιμονοποιώντας την συγκυβέρνηση στην οποία έκαναν οι ίδιοι κουμάντο. Εξαιρείται η Μαριέττα Γιαννάκου, διότι ο Σαμαράς την άφησε στα... αζήτητα τον περασμένο Ιούνιο που έγιναν Ευρωεκλογές. Έχει... λυσσάξει η Μαριέττα και προσπαθεί να δαγκώσει όσο κι όπου μπορεί.

❖ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ...
Αντί της Μαριέττας έστειλε τον Γ. Κύρτσο, ο οποίος σέβεται τη Ν.Δ. όσο ο Πάνος Καμμένος, ο Καρατζαφέρης κι ένα σωρό πρώην παιδιά της. Βρήκε τον αίτιο της κρίσης που είναι ο Καραμανλής και εκείνος δεν φέρει ευθύνη για τίποτα, όταν χρόνια ολόκληρα αντιπολιτεύονταν την Ν.Δ. που τώρα τον έχει... καμάρι της!

❁ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ!..
Άλλο καμάρι της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά ο γνωστός Μπαλτάκος, που υποκλίνεται στον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που χειρίζεται τα ελληνικά ζητήματα! Το ότι ο ίδιος με τους Μπούρες και Σταμάτηδες συμμετείχαν στην εξαθλίωση του λαού δεν έχει καμία σημασία για τον υμνητή του Αλέξη, που απορώ πώς το ανέχεται αυτό!

■ Ο ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΜΟΣ...
Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, στη Ν.Δ.! Απλώς συζήτηση γίνεται, μας διαβεβαιώνει ο Κώστας Τασούλας για να καταλήξει: Ο ηγέτης επιβάλλεται με την προσωπικότητα! Τώρα εγώ γιατί τα θεωρώ ανησυχητικά, αυτό κι όσα άλλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας;

❖ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ...
«Επαναπροσδιορισμό της ιδεολογίας και της φιλοσοφίας που στηρίζεται στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό. Επιστροφή στην κεντροδεξιά που αρχίζει από τις παρυφές της άκρας δεξιάς και φτάνει μέχρι τις παρυφές της αριστεράς». Τα είπε ο Γ. Κουμουτσάκος, βουλευτής Ν.Δ. και ήταν ό,τι σπουδαιότερο έχει λεχθεί για την άλλοτε μεγάλη Ν.Δ. που διεσώθη πριν ένα μήνα.

❁ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ...
Τηλεφωνήθηκαν Σαμαράς - Καραμανλής και συμφώνησαν ότι δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια στη Ν.Δ. και μάλιστα σε μία στιγμή που η χώρα διέρχεται την κρίση των κρίσεων. Κατόπιν όλων αυτών, τα τραπεζώματα παγώνουν προς το παρόν...

■ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ...
Με μοναδικό όπλο το πλεόνασμα του Α. Σαμαρά πήγε στις Βρυξέλλες ο Βαρουφάκης και διαπραγματεύονταν το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε. Άντε να πειστούν τα κοράκια της Ευρώπης που από τη μια δηλώνουν κατανόηση κι από την άλλη στέλνουν τελεσίγραφα υποταγής. Άλλο πράγμα η διαπραγμάτευση κι άλλο πράγμα οι τσαμπουκάδες. Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει από Αρκάδια, Κούγκια, Μεσολόγγια και δεν είναι πολύ μακριά από ένα ολοκαύτωμα. Το «μετά των αλλοφύλων» δεν είναι και τόσο μακριά να πάρει σάρκα και οστά...
❖ ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ!
Η στήλη αισθάνεται την ανάγκη ν’ αποχαιρετίσει την «δική της» Βίκυ που τόσο πρόωρα κι άδοξα τερματίζει τον βίο της στην Αποκεντρωμένη Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας και περιχώρων! Διακόπτεται το «αγροτικό» της και στο εξής θα συνεχίσει τον βίον της στη νύφη του Θερμαϊκού όπου επιστρέφει χωρίς η ίδια να το επεδίωξε και να το επιθυμεί. Η «συνεργασία» μας τον 1 ½ χρόνο που έμεινε στην Ήπειρο ήταν τέτοια και τόση που είχε να κάνει με την προσφορά της προς την περιοχή. Λυπάμαι που δεν θυμάμαι την προσφορά αλλά η ιστορία θα της αποδώσει ό,τι της οφείλει και σύμφωνα μ’ εκείνα που κι εκείνη θα θυμάται. Όσον αφορά για την παραίτησή της, μην το κάνουμε και θέμα, ούτε να το καταγράψουμε ως παλικαριά, διότι την ανάγκην φιλότιμον εποίησεν με άνωθεν διαταγή. Μεγαλόψυχη και πονόψυχη η κυρα - Βίκυ μας, φροντίζει για κάποια «ορφανά» που αφήνει στην περιοχή παρακαλώντας τοπικούς δημάρχους να μεριμνήσουν για την συντήρησή τους, στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που έκανε. Θα της χαλάσουν χατήρι οι Δήμαρχοι που τρέχουν από τα πατζάκια τους χρήματα για ικανοποίηση τέτοιων χατηριών, όταν μάλιστα ο Βαρουφάκης απειλεί με περικοπές κονδυλίων προς Αυτοδιοίκηση;

❁ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ...
Κρατάμε τρία ονόματα από Ν.Δ. που θα παίξουν για αρχηγοί: Μητσοτάκης, Τζιτσικώστας, Κεφαλογιάννη. Ήταν κι αυτοί μεταξύ των άλλων στο δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Εκδικητικό ον η Μαριέττα, προσέφερε δείπνο για να πάρει εκδίκηση από τον Σαμαρά που δεν την αξιοποίησε όπως εκείνη επιθυμούσε. Η ίδια θεωρεί ότι είναι από τους απαραίτητους της ελληνικής πολιτικής σκηνής κι ότι ο Α. Σαμαράς δεν της έδωσε την δέουσα σημασία. Αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης ένεκεν απλωμένου τραχανά εις τας Ευρώπας. Όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, θα γίνουν οι λογαριασμοί και τότε όποιος είχε, έχασε...

■ ΤΑ... ΖΟΜΠΙ!
Μετά την Γιαννάκου πήρε τη σκυτάλη μια Φάνη Πάλη - Πετραλιά για να τακτοποιήσει τα της Ν.Δ. Αλήθεια, πού ήταν αυτή τόσο καιρό; Παρακαλείται να περάσει το επόμενο... ζόμπι για να στηρίξει την ανανέωση της Ν.Δ.

Ο «ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ»!
• Σωστός «γενίτσαρος» εκείνος ο θεοσεβούμενος Νίκος Νικολόπουλος από την Πάτρα. Γλώσσα παλιάς Τρούμπας χρησιμοποίησε σ’ εκπομπή του «οσιομάρτυρα» Χατζηνικολάου για να δώσει το στίγμα του μίσους που τρέφει προς τον Σαμαρά και την Ν.Δ. που τον έκαναν μάγκα. Κάτι για σκύψιμο στα τέσσερα έκανε λόγο μιλώντας για την διακυβέρνηση Σαμαρά και μου έκανε εντύπωση πώς τους ξέρει αυτούς τους όρους το «παπαδοπαίδι» από την λουκουμόπολη...


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.