ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ!
Κάπως έτσι κλείνουμε για σήμερα την στήλη στην παραζάλη της προεκλογικής περιόδου. Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα κι όποιος ήθελε, κατάλαβε! Για μια ακόμη φορά ας πρυτανεύσει η λογική κι ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για τις επιλογές του. Ούτε ο φόβος, ούτε ο θυμός να γίνουν οι σύμβουλοι για την επιλογή μας. Υπάρχει η επόμενη μέρα που χρειάζεται σύνεση και υπευθυνότητα, αν θέλουμε να επιζήσουμε σαν άτομα, οικογένειες, κοινωνία, έθνος...

Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ...
Το μοναδικό ισχυρό κριτήριο το οποίο πρέπει να επικρατήσει σ’ αυτές τις εκλογές είναι η πάση θυσία παραμονή στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα καλά να είναι περισσότερα από τ’ αρνητικά. Να μην πάει σε καμία περίπτωση χαμένη η απόφαση του Εθνάρχη Κ. Καραμανλή να εντάξει τότε, το 1979, τη χώρα στην ΕΟΚ ολοκληρώνοντας την προσπάθεια που είχε αρχίσει το 1958. Αυτή την ΕΟΚ που βρήκε μπροστά του ο Ανδρέας Παπανδρέου και εκμεταλλεύτηκε όλα τα οικονομικά πακέτα, τα οποία στέρεψαν όταν έπεσε η χώρα στα χέρια του υιού Γιωργάκη.

ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ...
Οι μεγαλύτερες υπερβολές λέγονται κατά την περίοδο των πολέμων, μετά το κυνήγι και μετά το σεξ! Όλοι κομπορρημονούν για τις επιδόσεις τους αδιαφορώντας για την αλήθεια, αρκεί να έχουν φανεί αρεστοί! Αυτή τη φορά επιβάλλεται η επιλογή των χρησίμων στις πράξεις κι όχι των βερμπαλιστών που υπόσχονται να θεραπεύσουν πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν, που την επόμενη μέρα μπορεί ν’ αποδειχτούν... βόμβες!

❁ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ...
Σε λίγες ώρες από τώρα ανοίγουν οι κάλπες και κατά τις 9 το βράδυ της Κυριακής θα γνωρίζουμε τι έχει αποφασίσει ο Έλληνας για το μέλλον του. Θα αποφασίσει ο ίδιος για το πώς και ποιος θα διαχειριστεί την τύχη του για το επόμενο μικρό ή μεγάλο διάστημα. Θα έχει εκφράσει με την ψήφο του αν θέλει να επενδύσει στη γυμνή αλήθεια που λέει η Ν.Δ. ή στο «πάρτε διαβόλοι βάγια» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

■ ΤΙΝΟΣ ΜΑΝΑ...
Κάπου στα μεσάνυχτα της Κυριακής και προς το χάραμα της Δευτέρας θα δούμε, θ’ ακούσουμε και θα μάθουμε τίνος η μάνα θα κλάψει! Εξαιρούνται τα ορφανά που έτσι κι αλλιώς όσο δάκρυ είχαν να χύσουν το έχυσαν σε πραγματικούς χρόνους.

❖ ΑΠΟ ΠΡΩΙΑΣ...
Κυριακή πρωί λοιπόν μέχρι το απόγευμα στις επτά το μόνο που δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς είναι ν’ αφήσει τον καναπέ και να πάει ν’ ασκήσει το κατ’ εξοχήν δημοκρατικό του δικαίωμα που είναι η εκλογή κυβέρνησης και φυσικά να αναδείξει τους αντιπροσώπους που εκείνος κρίνει ικανούς να τον εκπροσωπήσουν στην επόμενη Βουλή.

❁ ΕΙΔΑΜΕ ΠΟΛΛΑ!..
Ακούσαμε και είδαμε πολλά αυτό το σύντομο διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Το αν πεισθήκαμε ή όχι ότι τα καλύτερα έρχονται θα το διαπιστώσουμε την Κυριακή το βράδυ. Θα δούμε αν λειτουργήσαμε υπό πανικό ή υπό θυμό, όπως ακούστηκε όλο αυτό το διάστημα. Ή εν πάση περιπτώσει αν βάλαμε το συναίσθημα πάνω από την λογική.

■ ΟΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΟΣ...
Είμαστε υπέρ μιας Ελλάδας στην Ευρώπη, διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους η Ν.Δ. και αυτό το υποστηρίζει σταθερά. Εκεί που στα πράγματα υπάρχει μια... καταχνιά κι αντάρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι εντός, εκτός, πέρα, δώθε, πάνω, κάτω και πάει λέγοντας.

❖ ΟΙ ΑΝΑΠΟΔΕΣ...
Αν υποτεθεί ότι η επόμενη επιλογή του λαού είναι να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και σκέφτονται και συμπεριφέρονται όπως τώρα τα στελέχη του, τότε το μέλλον... δυσοίωνο! Αν στη Βουλή θα έχουν εκλεγεί όσοι τώρα την έχουν δει κάπως αλλιώς την υπόθεση «κυβέρνηση», τότε ο λαός δεν θ’ αργήσει να πάρει γρήγορα ανάποδες.

❁ ΑΝ... ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ!
Από την άλλη πλευρά, αν κυβέρνηση είναι η Ν.Δ. κι έχουν εκλεγεί εκείνοι που πρωταγωνίστησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τότε αυτό θα πει πως ετούτος ο τόπος κι ετούτος ο λαός δεν έχει καμιά τύχη. Όχι πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, όπως είναι γνωστό...

■ ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ...
Οι περισσότεροι αναποφάσιστοι, λένε οι δημοσκόποι, βρίσκονται στο χώρο της κεντροδεξιάς, οι οποίοι, αν ξεθυμώσουν μέχρι την Κυριακή, μπορεί να τα φέρουν τούμπα την Κυριακή το βράδυ. Μέχρι όμως να ξεθυμώσουν οι νεοδημοκράτες, η τύχη της χώρας θα κρέμεται στα χέρια της Ραχήλ και στους άλλους Κοζανίτες συνυποψηφίους της που έχουν πάθει ομαδική παράκρουση κι ο ένας μετά τον άλλον χαράζουν το μέλλον της χώρας.

❖ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...
Πάντως, ό,τι και να γίνει την Κυριακή, η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει με το σήμερα, ούτε πρέπει να μοιάζει, είναι η δική μας θέση. Η τελευταία πενταετία ήταν πολύ οδυνηρή για την χώρα μας και τους πολίτες της. Μια πενταετία όπου σε πολύ μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού ήρθαν όλα τούμπα και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει προς το χείριστο.
❁ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ!..
Λέμε την αλήθεια στον λαό κι ότι ήλθε η στιγμή να μπει τέρμα στην κρίση, λέει ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από την μια μεριά, ενώ από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται στην αλήθεια, «μα την αλήθεια» λέει «εγώ μόνο θα σας σώσω»! Μ’ αυτού του είδους τις δεσμεύσεις πορεύονται οι Έλληνες προς την κάλπη και πρέπει να γνωρίζουν ότι ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση απ’ αυτήν.

■ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ...
Εκείνο που φαίνεται να είναι πιο κοντά στην βεβαιότητα είναι ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποκτά αυτοδυναμία οπότε η ανάγκη συνεργασιών είναι αδίρητη και εδώ θα είμαστε να ζήσουμε σκηνές απείρου κάλλους. Θα μπλέκονται τα «ΠΟΤΑΜΙΑ» με τα «ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ» και τις λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις που η κάθε μία θα βάζει τις κόκκινες γραμμές της για συνεργασία!

❖ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ...
Καλά αν τα βρουν! αν δεν τα βρουν, τότε άντε πάλι να πάμε σ’ εκλογικές περιπέτειες για να γίνει και πάλι αυτό που όλοι απεύχονται. Κόκκινες γραμμές ο Πάνος Καμμένος, κόκκινες γραμμές ο Απόστολος Γκλέτσος, κόκκινες γραμμές ο μπάρμπα Φώτης ο Κουβέλης και κάτι μεταξύ μπορντό - ροδό - πράσινο - κανελλοκίτρινο - κόκκινο ο Γιωργάκης, που είμαι βέβαιος ότι σε κάποια στιγμή θα συνεργαστεί με τον Λαλάκη στα τσαντιρομάγαζα...

❁ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!..
Όπως καταλάβατε, τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν στον αέρα αυτοί που αναφέρω παραπάνω. Θα μείνουν τελικά με το δάκτυλο στο στόμα και οι γραμμές δεν θα τους χρειαστούν. Απλά, τα λένε για να έχουν κάτι να λένε...

■ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...
Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να κάνει όποια επιλογή θέλει τόσο στα κόμματα όσο και στα πρόσωπα. Όπως είναι δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη άποψη και στον ελεύθερο διάλογο. Το δικαίωμα όμως της κριτικής περιορίζεται σε όσους σηκώνουν σημαία ευκαιρίας και λειτουργούν εντελώς τυχοδιωκτικά. Το φαινόμενο ευδοκιμεί και σ’ αυτές τις εκλογές, όπου γίνονται τιμητές της ηθικής εκείνοι που τόσο σκανδαλωδώς είχαν εξυπηρετηθεί από τα κόμματά τους, τα οποία χρησιμοποίησαν προς ίδιο όφελος και τώρα ταξιδεύουν προς άλλους χώρους όπου ως ασπάλακες τρυπώνουν και κάθε τόσο ρίχνουν το ανάθεμα προς τους χώρους που τους ανέθρεψαν!

❖ ΤΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ...
Συνδικαλισταράς με τα όλα του ένας περιφερόμενος τύπος που αυτή την εποχή η «μπίλια» του έκατσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δικαίωμά του η γυροβολιά, αλλά δικαίωμά μας να μην ανεχόμαστε την αηδιαστική του κριτική που σαν στόχο έχει να δώσει τα διαπιστευτήρια στον νέο πολιτικό χώρο ο οποίος τον θέλει απλά ως ψηφοφόρο κι όχι σαν συνδικαλισταρά που τον κανάκευε η Ν.Δ.!

❁ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ...
Τον αγώνα τους δίνουν αυτόν το καιρό όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων και η στήλη σεβόμενη αυτόν τον αγώνα και την αγωνία τους δεν μπαίνει στην αυστηρή κριτική για τον καθένα ξεχωριστά. Στο κάτω - κάτω, αυτή την εποχή οι περισσότεροι εξ’ αυτών την ανάγκη φιλότιμο κάνουν και μπαίνουν σ’ ένα παιχνίδι που δεν είναι ούτε του γούστου τους ούτε το κατέχουν επαρκώς.

■ ΑΚΡΙΒΟ «ΣΠΟΡ»!
Ακριβό το σπορ της πολιτικής και ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Λίγοι έχουν την πολυτέλεια να διεξάγουν ένα αγώνα σπαταλώντας μεγάλα ποσά για την προβολή τους, ενώ οι περισσότεροι δίνουν μάχες από το πουθενά κι ώσπου να τους μάθει ο κόσμος θα έχουν τελειώσει οι εκλογές και δίνεται ραντεβού για κάποια άλλη αναμέτρηση.

❖ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΡΙΤΗΣ...
Τελικός κριτής είναι ο λαός για όλους και θα τους εκτιμήσει ανάλογα με την ικανότητα του καθενός και με το πόσα ένσημα έχει κολλήσει στη ζωή του! Το τελευταίο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τον κυρίαρχο λαό, όπως τον αποκαλούν οι πολιτευόμενοι λίγο πριν την κάλπη, για να τον ξεχάσουν όταν νομοθετούν.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΤΟ!
• Το είδαμε κι αυτό. Αγκαλιές και χειροφιλήματα πολιτευόμενων με τον νέο Δεσπότη Ιωαννίνων Μάξιμο ανήμερα της γιορτής του! Όλο το σκηνικό για μια φωτογραφία κι όχι τόσο πολύ για τα γιορτάσια. Κάποτε αυτό το έλεγαν φαρισαΐσμό, σήμερα ονομάζεται επικοινωνιακό τρικ!

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.