ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ...
Για δυο πολιτικά πρόσωπα θα γράψω δύο καλές κουβέντες για την παρουσία τους στα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για τον Κώστα Τασούλα, Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος σε μια συζήτηση που είχε στο «MEGA» το περασμένο Σάββατο το πρωί απέδειξε πως υπάρχουν και πολιτικοί με γνώση και γνώσεις για τον χώρο που υπηρετούν.

ΠΛΟΥΣΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ...
Κεντρική συζήτηση ήταν η Αμφίπολη όπου τα μέχρι τώρα ευρύματα είναι σημαντικά και πρωτόγνωρα. Σε καμία περίπτωση, κατά τον Υπουργό, δεν πρέπει ν’ ακυρωθεί κάθε προσπάθεια που γίνεται μέχρι στιγμής και ο ίδιος αισιοδοξεί ότι θα έλθουν τα καλύτερα όταν είναι γνωστό ότι ένα πολύ μικρό κομμάτι του Τύμβου Καστά έχει ερευνηθεί.

ΟΙ 180...
Δεν έχει η Ν.Δ. 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά η χώρα έχει ανάγκη τους 180 για να μη χαθεί ό,τι έχει κερδηθεί μέχρι τώρα με κόπο και θυσίες, δήλωσε ο κ. Τασούλας μεταξύ άλλων, παραδίδοντας και μαθήματα ιστορίας σε ανιστόρητους που κυκλοφορούν ξέμπαρκοι τα τελευταία χρόνια. Απλός, κατανοητός, ανθρώπινος ελληνικός λόγος, κάτι που δεν το ακούς συχνά από πολιτικά πρόσωπα...

Η ΝΟΔΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ...
Το άλλο πρόσωπο της Ν.Δ. που έκανε καλή παρουσία και ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο στους ώμους του είναι η Πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Μ. Κεφάλα, η οποία σε συνέντευξή της προς τα τοπικά ΜΜΕ ανέλυσε διεξοδικά την απόφαση και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να εντάξει τον Νομό Ιωαννίνων στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Απλά και κατανοητά η κ. Κεφάλα έδωσε στον κόσμο να καταλάβει περί τίνος πρόκειται και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Θ’ αναρωτηθεί κανείς γιατί η Ν.Δ. ανέθεσε αυτόν τον ρόλο στην ΝΟΔΕ Ιωαννίνων! Απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει, οπότε μένουμε στα καλά νέα για τους υποψήφιους δικαιούχους, που, εδώ που τα λέμε, θα δυσκολευτούν λιγάκι.

❁ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ ΚΑΙΡΟΣ!
Βρε - βρε τι πάθαμαν! Είχε κάτι δοσοληψίες με τα Ανατολικά της Ιταλίας η θεομηνία και δεν πρόλαβε να ξαναπνίξει τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας! Έτσι, πήγε χαμένη η προετοιμασία των υποψηφίων πλημμυροπαθών που σκαρφίστηκαν ένα σωρό τεχνάσματα για να αποφύγουν μια νέα συμφορά όπως εκείνη της 24ης Οκτωβρίου.

■ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟΔΕΜΑ...
Άκουσαν οι κάτοικοι των πληγησών περιοχών ότι έρχονται θύελλες κι έκαναν φράγματα και έστησαν μπλόκα στους χειμάρους για ν’ αποφύγουν τα χειρότερα. Δημοσιογράφοι και μετεωρολόγοι ξεσήκωσαν πανικό και νάτοι τώρα οι Νικαιώτες να ψάχνουν κάγκελα και σχοινιά να δέσουν τα αυτοκίνητά τους, όπως έδεναν παλιά τα γαϊδουρομούλαρα! Από τις εικόνες καταστροφής της 24/10/2014 πέρασαν στις εικόνες για γέλια και για κλάματα...
Στην απόγνωσή του ο καθένας σκαρφίζεται ό,τι του κατέβει για να σώσει το τομάρι του και το βιος του. Αλλά όταν φτάνει από το ένα άκρο στο άλλο, τότε τα πράγματα γίνονται ιλαροτραγικά. Τελικά σ’ αυτή τη χώρα επικρατεί το ύψος ή το βάθος και το μεσαίο μέγεθος είναι ακόμη προς αναζήτηση.

❖ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...
Μια βδομάδα προπαγάνδιζαν τα ΜΜΕ την καταστροφή που έρχονταν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Δημοσιογράφοι των Αθηνών μαζί με μετεωρολόγους έσκιαζαν τον κόσμο από την θεομηνία που άφηνε την Ιταλία και πλάκωνε την Ελλάδα! Ήταν να μην έτρεχαν για φράγματα στις πόρτες με ξωπόρτια και τσουβάλια άμμου; Ούτε τα πολυβολεία δεν είχαν τέτοιους εξοπλισμούς για ν’ αντιμετωπιστεί ο «εχθρός» που κατέβαινε από το όρος του Αιγάλεω!

❁ ΑΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ!
Οι ίδιοι άνθρωποι, μετεωρολόγοι και δημοσιογράφοι, προσπαθούσαν να το... διασκεδάσουν ρίχνοντας την ευθύνη στις καταιγίδες που δεν τους... άκουσαν και άδειασαν τα τουλούμια τους στην Ιταλία και στην Αδριατική. Κι αφού δεν είχαν εικόνες από καταστροφές της Αθήνας, τα σαΐνια της ενημέρωσης έτρεξαν να δανειστούν από πλημμύρες στην Ιταλία, που όμως σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζαν με ό,τι είδαμε στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας που σχεδόν κάθε δεκαετία πνίγονται και που ευτυχώς την τελευταία φορά δεν θρηνήσαμε θύματα όπως είχε γίνει σε προηγούμενες περιπτώσεις.

■ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ!..
Αυτές τις προβλέψεις της ΕΜΥ πήρε στα σοβαρά και η Εγνατία Οδός και έδωσε «απαγορευτικά» στους οδηγούς από κινδύνους, λιμούς, καταποντισμούς, κατολισθήσεις, χιονιάδες, αγέρηδες πλαγιομετωπικούς και λοιπούς θαλασσοδαρμούς. Η «εκδίκηση» του καιρού ήταν οι λιακάδες στην Ήπειρο με φεγγαρόλουστες νύχτες. καιρός - ΕΜΥ σημειώσατε ένα! Προβλέψεις - σοβαρότητα σημειώσατε... υποθερμίες στη δεύτερη!

❖ ΤΥΧΕΡΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!
Τυχερός άνθρωπος ο αρχιπύραρχος εξ’ Άσσου Πρεβέζης ορμώμενος Βασίλης Κώνστας που από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο, η δουλειά του σώματος μειώθηκε λόγω της μείωσης των πυρκαγιών. Να εύχεται κι αυτός κι εμείς να μη ζήσουμε καταστάσεις και εικόνες του παρελθόντος όταν και η Ήπειρος έζησε τραγικές καταστάσεις. Μάλιστα, θρήνησε η περιοχή μας και απώλειες ζωών από τις ανέλεγκτες φωτιές που έρχονταν από Αλβανία. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κώνστα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραμεθόριο περιοχή όπου χρειάζεται συνεργασία με την Αλβανία για ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα.

❁ Ο ΔΙΜΗΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΟΣ!..
Τι να πει κανείς για την άτυχη στιγμή του «διμηνίτη» υφυπουργού Παιδείας Γ. Στύλιου από την Άρτα. Του έκανε στενό «μαρκάρισμα» η γνωστή πρώην δεξιών αποκλίσεων νυν βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και μόλις τον έφερε στη... μεγάλη περιοχή της, τον κλάδεψε κατά τον πλέον αντισυναδελφικό τρόπο. Στο κτύπημα του πέναλτυ από τον Α. Σαμαρά ο Γ. Στύλιος έμεινε... κάγκελο και το σκορ Καννέλη - Στύλιος 1-0! Δυστυχώς, οι αριστεροί έχουν πάντα δίκιο!
■ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ!
Ο «άτυχος» Γ. Στύλιος νόμιζε ότι έλεγε την ατάκα του αιώνος και υπενθύμισε πέντε - έξι φορές τον Κασιδιάρη στην Λιάνα. Στην ανοιχτή πληγή έβαζε αλάτι κι έδειχνε να μην καταλαβαίνει ότι υπέγραφε την πολιτική του καταδίκη. Όταν το κατάλαβε ήταν αργά και οι συγνώμες ήταν περιττές και ανούσιες. Με αυτά τα ολίγα και με συνοπτικές διαδικασίες άφησε την Άρτα ορφανή από υφυπουργό.

❖ Η ΑΠΥΛΩΤΗ...
Όχι πως ήταν μικρότερη η βρισιά της απύλωτης Κανέλλη περί Αντουανέτας, αλλά ούτε το υπολόγισε κανείς αυτό όταν η υπενθύμιση «Κασιδιάρης που σου χρειάζεται» παρέπεμπε σε θλιβερές καταστάσεις. Άμα συνυπολογιστεί ότι το ΚΚΕ είναι ο εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτόματα ισχύει το «δικός μας φίλος». Πού πας, φίλε Γιώργο, με τέτοιους καιρούς όταν κι αυτή η Μενεγάκη έψαχνε μία ώρα στον χάρτη να μάθει πού πέφτει μια Άρτα σε μία περιοχή που λέγεται Ήπειρος!

❁ ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ...
Το πάθημα της τηλεπερσόνας Μενεγάκη σε παλαιότερη εποχή με την Άρτα δεν της έγινε μάθημα. Κάνοντας την έξυπνη ρωτούσε να μάθει τι ήταν εκείνο που πετούσε πάνω από την Άρτα και έχει τρία γράμματα. Αφού δεν απαντούσε κανείς, το αποκάλυψε η ίδια λέγοντας «πλι»! Το ακούει Αρτινός, παίρνει ανάποδες, παίρνει τηλέφωνο και ζωντανά βάζει ένα δικό του κουίζ με 17 γράμματα. Αφού έσπασε την γκλάβα της η ξανθιά παρουσιάστρια, ζήτησε από τον ακροατή να κάνει την αποκάλυψη και ο κεραυνός ήλθε: «Της μάνας σου το ...», ήταν η πληρωμένη απάντηση κι έκτοτε μια αμνησία την έπαθε, γι’ αυτό δεν γνώριζε προχθές πού πέφτει η Άρτα και η Ήπειρος! Βέβαια, τα Γιάννινα τα έμαθε ένεκεν εγγονού Ματζίκα της Μίσκο, που έστησε αυτόν τον κολοσσό των ζυμαρικών για να σκέφτεται ως «κολοσιαία» ύπαρξη η εν λόγω κυρία.

■ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ...
Την δόξα άλλων μεγαλοπόλεων της Ελλάδας ζήλεψαν τα Γιάννινα με τις δράσεις και τα τερτίπια συνηθειών που γίνονταν στην Αθήνα. Μέρα - μεσημέρι ληστεία στα Καρδαμίτσια και τα 20.000 ευρώ μιας ανήμπορης γυναίκας έκαναν φτερά. Τα ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και μέχρι τώρα... τζίφος!

❖ ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ...
Είκοσι χιλιάδες ευρώ κρυμμένα στο σπίτι, αφού οι τράπεζες δεν είναι τόσο ασφαλείς, κατά την άτυχη γυναίκα! Κρυμμένα μεν αλλά γνωστά στους δράστες που δεν έκαναν και μεγάλο κόπο να τ’ ανακαλύψουν. Πιο εύκολη «ανάληψη» χρημάτων δεν θα μπορούσαν να κάνουν οι άγνωστοι που δεν μοιάζουν να είναι και τόσο άγνωστοι!

❁ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ...
Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των πολιτών που πέφτουν θύματα ληστειών, οι οποίες είναι η πιο ξεκούραστη μέθοδος για να εξασφαλίσει κανείς «εισόδημα». Δεν είναι λίγες οι φορές που τα θύματα πληρώνουν με αίμα ή και με τη ζωή τους ακόμη το κομπόδεμα που έχουν ή δεν έχουν στο σπίτι τους.

■ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ...
Όσο η οικονομία της χώρας θα πηγαίνει κατά... διαβόλου, όσο η ανεργία θα μαστίζει τους πολίτες, όσο τα σύνορα θα είναι ξέφραγα αμπέλια, τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα παρανομίας, βίας και ληστειών. Μάλιστα, όταν η περιρέουσα ατμόσφαιρα περί κομποδέματος γίνεται γνωστή, τότε οι κίνδυνοι μεγαλώνουν για το κομπόδεμα και για τον ιδιοκτήτη.

❖ Ο ΕΠΙΔΕΙΞΙΑΣ...
Πριν δύο - τρία χρόνια ένας συμπολίτης μας είχε τη φαεινή ιδέα να πάρει τα λεφτά του από την τράπεζα (100.000 ευρώ περίπου) και έκανε επίδειξη στο χωριό για τον πλούτο που είχε στην τράπεζα αλλά για λόγους ασφαλείας (!) τα πήρε στο σπίτι. Ύστερα από δυο - τρεις μέρες «κάποιοι» τον απάλλαξαν αζημείως από το κομπόδεμα και τον έκαναν «νοικοκύρη», όπως λένε και στο χωριό μου. Ηθικόν δίδαγμα, ποτέ πολλά λεφτά στο σπίτι !

❁ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...
«Δεν εννοώ ν’ αποστώ από τα καθήκοντα του παπά και από τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα σε καθημερινή βάση πρωί, απόγευμα και βράδυ θα λειτουργώ κανονικά», ακούστηκε να λέει ο νέος Άγιος Ιωαννίνων Μάξιμος. Αυτό βέβαια παράλληλα με τις λύσεις που θέλει να δώσει στα μεγάλα προβλήματα, αφού, ως γνωστόν, η Μητρόπολη Ιωαννίνων τα άφησε να σωρεύονται τα τελευταία χρόνια εξ’ αιτίας και της ανημπόριας του μακαριστού Θεόκλητου...

■ ΤΑ ΑΓΑΘΟΕΡΓΑ...
Τα μεγάλα ζητήματα που φαίνεται ν’ απασχολούν τον Μάξιμο είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των Αγαθοεργών, των οποίων οι πόροι είναι μικροί έως ανύπαρκτοι. Εν τούτοις, δεν φαίνεται να τον γονατίζουν οι αντιξοότητες και καλλιεργεί στο νου του διάφορες δράσεις που θα τον οδηγήσουν στην έξοδο από αδιέξοδα. Ο ίδιος φαίνεται να χαίρεται από την υποδοχή και την αποδοχή των Γιαννιωτών και υπάρχει μια γενικότερη προθυμία για στήριξή του. «Είμαστε εδώ να υπηρετήσουμε τον λαό και μάλιστα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια των αντεκδικήσεων κληρικοί και λαϊκοί», ακούστηκε να λέει ο Μάξιμος.

❖ ΚΑΛΟ... ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
Όλοι της ζωής οι «κολασμένοι» στον «παράδεισο» του Αλ. Τσίπρα. Τα εξαπτέρυγα Δασκαλόπουλος - Αγγελοπούλου στον σοσιαλιστικό «παράδεισο» της Κουμουνδούρου όπου η κάθαρση των ανομημάτων είναι δεδομένη και λειτουργεί ως νέα «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», όπως έγινε το 1981 με το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα συναντηθούν οι αμαρτωλοί του «όλοι μαζί τα φάγαμε» για ν’ ανατρέψουν την συγκυβέρνηση και να ξαναστήσουν στα μέτρα τους το φαγοπότι Νο 2.

❁ Ο ΛΟΥΛΗΣ...
Εκεί θα συναντήσουν τον «άγιο» επίτροπο της Καραμανλικής Ν.Δ. σύντροφο πλέον Λούλη να κάθεται εκ δεξιών του Αλέξη επειδή θεωρεί ώριμο φρούτο για μεγάλο φαγοπότι τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε είχε θεωρήσει ανώριμη την δεξιά για κυβέρνηση και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του να την πριονίσει. Ήταν τότε, το 2000, που μέχρι τις 12 το βράδυ κέρδιζε η Ν.Δ. του Καραμανλή και μετά κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, του Άκη, του Γιάννου, του Σμπώκου, του Τσουκάτου και του Λαλιώτη.

■ ΨΑΧΝΕΤΑΙ!..
Ανεξάρτητο κράτος θεωρεί το Κόσοβο ο Έντι Ράμα και το είπε κατάμουτρα στον Σέρβο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Βούτσιτς, προκαλώντας την μήνι του δεύτερου και το ότι δεν ήλθαν στα χέρια on camera ήταν ευτύχημα! Αν είναι έτσι και «απελευθερώνει» περιοχές ο Αλβανός πρωθυπουργός, τότε δεν έχει παρά να ανεξαρτητοποιήσει και την Β. Ήπειρο που, αν και απελευθερώθηκε τρεις φορές, εν τούτοις ακόμη παραμένει υπό Αλβανική κατοχή.


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.