ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ...
Η Ν.Δ. είχε αρχές και αξίες τέτοιες που θα μπορούσε να είναι το λαμπρό παράδειγμα. Εμφυλοχώρησαν όμως δυνάμεις και ιδέες και σ’ αυτή που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ που αποδείχτηκε εξπέρ στην μίζα, στην αρπαχτή και στην εν γένει διαπλοκή. Μια αρρώστια που εξελίχθηκε σε «φυλλοξήρα» την οποία ακόμη κι αυτά τα αγέρωχα και καταπράσινα πλατάνια του τόπου μας δεν άντεξαν!

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ!
Αυτές τις αρχές και τις αξίες πρέπει να επαναφέρει ο Α. Σαμαράς πρώτα στο κόμμα και μετά σ’ ολόκληρη την κοινωνία, αν θέλει να φανεί χρήσιμος στον τόπο κι όχι αρεστός όπως προσπαθεί να κάνει το νέο ΠΑΣΟΚ που... βυζαίνει στο στήθος του ΣΥΡΙΖΑ που αντί για γάλα είναι έτοιμο να ρουφήξει αίμα, γιατί είναι αυτό που έχει απομείνει στην Ελληνική κοινωνία.

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ...
Και φυσικά απ’ το αντάμωμα των Νεοδημοκρατών παλιών και νέων δεν θα πρέπει ν’ απουσιάζει ένας Καραμανλής που οι φήμες τον θέλουν να μην ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να φτιάχνουν σενάρια γι’ αυτόν χωρίς αυτόν καλό θα είναι να παρουσιαστεί στα 40χρονα της παράταξης τιμώντας τον ιδρυτή μπάρμπα του αλλά και τον κόσμο της παράταξης που του έδωσε την πρωθυπουργία με 45%. Είναι η μόνη παρουσία πολιτικού που μπορεί να σημάνει την ενότητα και ο οποίος στο κάτω - κάτω έχει μία υποχρέωση να δώσει το στίγμα αυτής της ενότητας!

❁ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ...
Αν υπολογίσει κανείς την οξεία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το τέλος των δηλώσεων Σαμαρά - Μέρκελ με την οποία καταδίκαζε την συνάντηση, μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι κάτι καλό μπορεί να βγει για τη χώρα μας! Τους μπαγάσηδες, την είχαν έτοιμη την ανακοίνωση!

■ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ...
Μόνο αυτή η αντίδραση φτάνει για να δείξει ότι ο Τσίπρας θέλει να γίνει πρωθυπουργός πάση θυσία και ας πάει και το παλιάμπελο, δηλαδή ας γίνει... στάχτη και μπούρμπερη στη χώρα όπως ακριβώς έκανε και ο Γιωργάκης το 2009, που του είχε κατσικωθεί η ιδέα να γίνει πρωθυπουργός για να σώσει την Ελλάδα, της οποίας έβγαλε τα μάτια τελικά!

❖ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ...
Θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, να κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός και να περιμένει το τέλος του και την στιγμή που θα ενθρονίσει τον Μέγα Αλέξιο στην πολυπόθητη καρέκλα του πρωθυπουργού, αν και του... ποντίφικα θα του πήγαινε καλύτερα!

❁ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ...
Ενδεχομένως ο Τσίπρας θα ήθελε να είναι εκείνος που θα φωτογραφίζεται με την Μέρκελ, για να κλείσει το μνημόνιο και να κάνει τον κάργα μάγκα, όπως κάνει τώρα που είναι έξω από τον χορό. Για να μπει όμως στο χορό θα πρέπει να στείλει επιστολή νομιμοφροσύνης στην Μέρκελ, αν θέλει να δει κυβερνητική μέρα! Προς το παρόν, «γαβγίζει» από μακριά και το μόνο που πετυχαίνει είναι να ξεσηκώνει και τ’ άλλα σκυλιά της «γειτονιάς» που όλα μαζί πάνε να ξεσηκώσουν τον κόσμο.

■ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ...
Είναι κι εκείνες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια διαφορά σχεδόν τεσσάρων μονάδων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που έχουν φουσκώσει τα μυαλά της Κουμουνδούρου κι έχουν... μαρσάρει τις μηχανές υπολογίζοντας ότι έρχεται η ώρα της κυβερνητικής ευθύνης. Άμα όμως τους προλάβει τυχόν έξοδος από το μνημόνιο επί κυβερνήσεως Σαμαρά, να δούμε τι θα επικαλεστεί ο Αλέξης για να προκαλέσει τις εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

❖ 40 ΧΡΟΝΙΑ Ν.Δ.!
Τα σαράντα χρόνια από την ίδρυσή της θα γιορτάσει τις επόμενες μέρες η Ν.Δ. και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν σε μία αναδιοργάνωσή της. Μια Ν.Δ. που σαν κόμμα βρίσκεται στην χειρότερη κατάστασή της. Από μια παράταξη ευθύνης που την ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής το 1974, έρχεται μετά από 40 χρόνια να βρίσκεται μεν στην κυβέρνηση αλλά να είναι αποδεκατισμένη και αποψιλωμένη από στελέχη και ψηφοφόρους...

❁ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ...
Από το 1974 μέχρι σήμερα πέρασε από 40 κύματα η Ν.Δ., που στο πέρασμά της άφηνε καθ’ οδόν κόσμο χωρίς να μπάζει στο «καράβι» νέους επιβάτες. Παρ’ όλα αυτά έστω κι έτσι, σήμερα καταφέρνει να επιβιώνει και μάλιστα να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας παλεύοντας για την διάσωση του τόπου αλλά και για την επιβίωσή της ως κόμμα.

■ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ...
Για ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό μιλούσε τότε ο ιδρυτής Κ. Καραμανλής και τον ακολούθησε το 54% στις εκλογές του 1974. Από τότε μέχρι τώρα άλλαξε ένα σωρό φάσεις η Ν.Δ., μοιράζοντας την εξουσία με το «σοσιαλιστικό» ΠΑΣΟΚ, που κι εκείνο πριν λίγες μέρες έκανε τα δικά του σαράντα, τα οποία έμοιαζαν με μνημόσυνο εις μνήμη του σοσιαλισμού, που ποτέ δεν γεννήθηκε αλλά όμως πνέει τα λοίσθια.

❖ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...
Στη Χαλκιδική λοιπόν θα γιορταστούν τα πρώτα 40χρονα της Ν.Δ. και αυτό γίνεται σημειολογικά για να θυμίσει στους Νεοδημοκράτες τον χώρο όπου έγινε το πρώτο συνέδριο από τον ιδρυτή της. Τα δεύτερα 40χρονα θα γιορταστούν στην Αθήνα κι όσοι πιστοί (απέμειναν) προσέλθετε, είναι το σύνθημα...

❁ ΣΤΑΘΜΟΣ!..
Λέγεται ότι αυτά τα 40χρονα μπορούν να αποτελέσουν ένα σταθμό για την αναδιοργάνωση της Ν.Δ., ακόμη και με την προσδοκία επιστροφής «ασώτων υιών» τύπου Καρατζαφέρη! Το πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο είναι ένα ερώτημα που θ’ απαντηθεί το επόμενο διάστημα και ίσως τις ημέρες των εορτασμών.

■ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ  ΣΑΜΑΡΑ!
Την ευθύνη του προσκλητηρίου έχει ο τωρινός πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Α. Σαμαράς χωρίς αποκλεισμούς. Τα «εκείνος είπε έτσι ή έκανε έτσι, άρα δεν μου αρέσει» στη δεδομένη στιγμή είναι πολυτέλεια. Ο ιδρυτής Κ. Καραμανλής όταν επέστρεψε το 1974 και κάτω από εθνικές περιπέτειες έφτιαξε κυβέρνηση απ’ όλο το πολιτικό φάσμα χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό και πολλά άλλα ήταν εκείνα που έκαναν τον Καραμανλή να είναι μεγάλος και να μην αμφισβητείται η προσφορά του ακόμη και από τους πιο φανατικούς του αντιπάλους...

❖ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ...
Δεν είναι μικρότεροι οι σημερινοί κίνδυνοι που διέρχεται η χώρα μας από κείνους του 1974 που ανάγκασαν τον Καραμανλή να συμπεριφερθεί εθνικά και πατριωτικά. Σήμερα είναι πιο επιβεβλημένη η εθνική συνοχή, αν θέλουμε να βγούμε από τον χώρο του οικονομικού ασφυκτικού κλοιού όπου έχουμε οδηγηθεί τα 6 τελευταία χρόνια με ευθύνη πολιτικών που έχουν ονοματεπώνυμα.

❁ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ...
Εκείνο που δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός κυρίως από την ηγεσία της Ν.Δ. είναι ότι για να υπάρχει ακόμη η Ν.Δ. κάποιοι έδωσαν την ψυχή τους και το είναι τους. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους αξίζει ένας σεβασμός απ’ όσους σήμερα κάνουν κουμάντο, που στο όνομά της έχουν την ευθύνη της εξουσίας. Το ότι ορισμένοι έχουν... καβαλήσει το καλάμι της εξουσίας και είτε βγάζουν τη γλώσσα είτε φτύνουν στα πρόσωπα αγωνιστών της παράταξης είναι τουλάχιστον ασέβεια και θα το πληρώσει η παράταξη αν δεν αλλάξουν ρότα και μυαλά. Όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν πρόσωπα και καταστάσεις στην άλλοτε μεγάλη παράταξη. Παιδιά της πικράθηκαν και πίκραναν και πλήγωσαν την παράταξη. Θυμηθείτε τον Κ. Στεφανόπουλο που ήταν ο μέγας θεωρητικός και πολέμιος της αριστεράς, που τελικά υιοθετήθηκε από τις τότε εχθρικές δυνάμεις της Ν.Δ. κι έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια 10ετία...

■ ΟΙ ΠΙΚΡΕΣ ΚΑΙ  ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ!..
Ο ίδιος ο σημερινός Πρόεδρος της Ν.Δ. πίκρανε και πλήγωσε τη Ν.Δ. το 1993 ιδρύοντας δικό του κόμμα κι αφήνοντας τον ίδιο 17 χρόνια εκτός πολιτικής, διότι ο ίδιος είχε πικραθεί από την τότε ηγεσία της Ν.Δ. Ακολούθησε ο Γ. Καρατζαφέρης που έκανε δικό του κόμμα κι έγινε πολέμιος του Κ. Καραμανλή του νεώτερου, για ν’ ακολουθήσει με δικό του κόμμα ο Π. Καμμένος, σπάζοντας την παράταξη του Καραμανλή σε πολλά κομμάτια όπως είναι σήμερα.

❖ Η ΑΦΟΡΜΗ...
Με αφορμή λοιπόν τα 40χρονα της Ν.Δ. το προσκλητήριο που πρέπει να γίνει να είναι σε πραγματική βάση κι όχι σ’ επίπλαστη για να βγούμε από υποχρέωση. Λήθη στα λάθη του παρελθόντος ναι, όχι όμως στα ίδια λάθη για το μέλλον, αν αγαπούν και τιμούν την παράταξη εκείνοι που την δημιούργησαν κι εκείνοι που έχουν την ευθύνη της διοίκησής της τώρα...

❁ ΑΦΙΕΡΩΜΑ!..
Όλα τα παραπάνω ως ένα μικρό αφιέρωμα στην άλλοτε κραταιά παράταξη που το μεγάλο της πλεονέκτημα ήταν να στηρίζει τα λαϊκά στρώματα, γι’ αυτό χαρακτηρίζονταν ως το κόμμα της λαϊκής δεξιάς. Δυστυχώς έχουν έλθει έτσι τα πράγματα σ’ επίπεδο οικονομίας που αυτή η παράταξη κατατρώγει τις σάρκες της αλλάζοντας εντελώς τον χαρακτήρα της, με αποτέλεσμα οι πάσης φύσεως τυχοδιώκτες σοσιαλιστοαριστερομπαχαλάκηδες να κοκορεύονται ότι εκείνοι είναι οι υψηλοί προστάτες των περιουσιών της μεσαίας τάξης, τις οποίες με κανόνες της δεξιάς είχε φτιάξει.

■ Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ...
Αυτή την κεντροδεξιά του Εθνάρχη, του Αβέρωφ, του Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή καλείται να επανιδρύσει ο Α. Σαμαράς λίγο πριν την στροφή της «δεξιάς» προς την αριστερά που θα είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. Το έργο το ξαναείδαμε το 1981 όπου οι σοσιαλιστικού τύπου σειρήνες του Αντρέα έταζαν εξόδους από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ για να μπούνε οι «δικοί τους» άνθρωποι πιο βαθειά στα προγράμματα της ΕΟΚ και πιο βαθειά στη μαρμίτα, για να έλθουμε στο σήμερα και να βογγάμε όλοι μαζί να μετρούμε ποιο χειμώνα θα τινάξουμε τα πέταλα, από τη φτώχεια και το κρύο.

❖ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!
Το ότι ο Α. Σαμαράς φάνηκε να σηκώνει ανάστημα στην αρχηγό της Ε.Ε. Μέρκελ κάτι μπορεί να σημάνει ως προς την έξοδο από τα μνημόνια και τις Τρόικες. Επαναλαμβάνω, κάτι που ενόχλησε σφόδρα την αντιπολίτευση γενικά, είναι αρκετό να αποδείξει ότι κάτι πάει να γίνει προς το καλύτερο. Δεν φτάνει όμως να γίνεται κατανοητό από τον χειμαζόμενο λαό αλλά από τα κυβερνητικά στελέχη που πρέπει να φάει η μούρη τους χώμα για να πάρει μπροστά η ατμομηχανή της πολυπόθητης ανάπτυξης που θα σημάνει και την έξοδο από την κρίση!

❁ ΤΑ... ΚΑΛΑΜΙΑ!
Ο υπογράφων δεν έκρυψε ποτέ την παραταξιακή του προέλευση που έχει να κάνει μ’ αυτή την λαϊκή δεξιά του Κ. Καραμανλή και δεν θα πάψει να τη στηρίζει στο διηνεκές. Η αυστηρότητα με την οποία έχω κατακρίνει πολλάκις την παράταξη απορρέει από το δικαίωμα και την ελευθεριότητα που δίνει η ίδια η ιδεολογική της βάση που είναι αγαθά της δημοκρατίας. Ας το έχουν υπ’ όψιν τους κάτι «άκαπνοι» που είδαν φως, μπήκαν και, το χειρότερο, καβάλησαν ένα ολόκληρο καλαμιώνα όπως αυτόν της λίμνης μας, ενώ κάποιοι άλλοι τον έχουν καταπιεί και απλά γινόμαστε μάρτυρες του τραγικού τους κατήφορου σε πολλές συνέχειες...

Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.