ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αποκατέστησε την Δημοκρατία ο Καραμανλής, απομάκρυνε τη χώρα από πολεμική περιπέτεια, έβαλε στη χώρα στην ΕΟΚ, νομιμοποίησε το ΚΚΕ και παρέδωσε τη χώρα στα χέρια των κλεφτών και αρματωλών, που χρέωσαν την Ελλάδα και την έφεραν στο σήμερα. Γιόμισε η Ελλάδα λαμόγια επί Ανδρέα, ο οποίος πρώτος καθιέρωσε τα δωράκια, βάζοντας… πλαφόν στα πεντακόσια εκατομμύρια δραχμές για να μπερδευτούν οι Άκηδες με τους Σμπώκους και να κάνουν το ποσό σε ευρώ!

Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ…
Για Δημοκρατία μίλησε ο Εθνάρχης, ασυδοσία άκουσε ο Ανδρέας που δημιούργησε ανάλογη σχολή, στην οποία σπούδασαν στελέχη και από άλλες κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Δεν ξεχνούμε τους κουμπάρους και τα «χρυσά αγόρια» της εποχής Καραμανλή νεότερου που ακολούθησαν κατά γράμμα την φιλοσοφική σχολή του «πράσινου ήλιου». Αν ζούσε σήμερα ο θείος, το τι κατακέφαλα θα μοίραζε και το τι «καντήλια» θα κατέβαζε, δε λέγεται! Έστω και έτσι, ακόμη μπορούμε να λέμε ότι έχουμε ακόμη Δημοκρατία!

ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ      
Και κάτι τελευταίο: Πριν σαράντα χρόνια ο Κ. Καραμανλής ίδρυσε ένα κόμμα που το έλεγαν Νέα Δημοκρατία. Στις εκλογές που έγιναν εξασφάλισε ένα ποσοστό 54% πρωτοφανές και αξεπέραστο από κόμματα εκτοτε. Σαράντα χρόνια μετά και αυτό το κόμμα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε ποσοστό 22% που πήρε στις Ευρωεκλογές! Τι όνειρα να κάνει κανείς για το μέλλον αυτού του τόπου όταν η ΝΔ του Καραμανλή έχει υποκύψει πλήρως στο διαλυμένο ΠΑΣΟΚ του 7% όπου κάθε Γρηγοράκος βγάζει γλώσσα, αντί αυτός και το κόμμα του να ψάχνουν τρύπα να κρυφτούν. Το.. για χάρη του αετού (ποιος αετός, λέμε τώρα) πήδα και συ χελώνα, εδώ βρίσκει πλήρη εφαρμογή…

❁ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ
«Ρούφηξα» την συνέντευξη ενός Δήμου στον «Π.Λ.» που ασχολείται με το ΠΣΗΕ και ούτε σοφότερος, ούτε πλουσιότερος έγινα από όσα διάβασα. Καρμπόν με τα περυσινά, τα προπέρσινα και ίδια μ’ αυτά που έχουμε «φάει» όλα τα προηγούμενα χρόνια.

❖ ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΤΕ ΜΑΣ!
Πέρα από την… διαρκή ανάπτυξη που υπόσχονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, θα ήθελα να μας θυμίσουν αν και οι ίδιοι θυμούνται τις προηγούμενες δράσεις τους για να τους πάρουμε στα σοβαρά και να είμαστε ευγνώμονες, για τον χρόνο που καταβάλλουν και την φαιά ουσία που καταναλίσκουν όλον το χρόνο, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι που ξανακάνουν τη γνωστή εκδρομή.

■ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ…
Συνεργάζονται, λένε, με το Τεχνολογικό Πάρκο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται σε… ημιθανή κατάσταση και απλά πρέπει κάποιος να τραβήξει τον «αναπνευστήρα» για να επέλθει το τέλος του. Ποια συνεργασία και σε ποιο επίπεδο δεν μας το κάνουν πιο λιανά για να το καταλάβουμε και εμείς. Αν εννοούν την φιλοξενία μερικών παιδιών δεν ξέρω ποιον να πρωτοευχαριστήσουμε, διότι πολλές «μανάδες» προσπαθούν να οικειοποιηθούν αυτή την ενέργεια.

❁ ΕΚΚΛΗΣΗ!!
Στις προτεραιότητές τους και το Βορειοηπειρωτικό για το οποίο, ακούστε Χριστιανοί, έκαναν έκκληση προς το Ζάππειο Μέγαρο να ενεργήσει για την αποκατάσταση των ερημωμένων σπιτιών τους στο Λάμποβο, ύστερα από την απειλή του Αλβανικού κράτους ότι θα προβεί εκείνο σ’ αυτή την ενέργεια, εξευτελίζοντάς μας ως Έλληνες και ως Ηπειρώτες.

❖ Η… ΑΓΝΩΣΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ!
Είναι εντελώς άγνωστη στο εξωτερικό η Ήπειρος(!) δήλωσε παρουσία του Αλέκου Καχριμάνη ο «Παγκόσμιος» πρόεδρος κ. Δήμου, για να μας αφήσει όλους κάγκελο! Και τόσα χρόνια που μας βοηθάτε εσείς, όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες υπόσχεστε, πώς πήγανε χαμένα κ. Δήμου μας. Και τόσο χρήμα που έχει πέσει για την προβολή της Ηπείρου τα τελευταία δέκα χρόνια πήγε στο βρόντο; Μήπως θα έπρεπε να τα διαχειριστείτε εσείς αυτά τα χρήματα της προβολής της Ηπείρου, για να υπάρξει αποτέλεσμα;

■ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
Τόσα «τουριστικά ταξίδια» έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και με συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις. Πήγαν όλα στράφι κ. Δήμου μας που πιάστηκες αδιάβαστος (;) και μάλιστα αυτά τα έλεγες μπροστά στον Αλ. Καχριμάνη που ξέρει πρόσωπα και πράγματα για ζητήματα προβολής της Ηπείρου.

❁ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Γι’ αυτό σας λέω κ. Δήμου μας, αφήστε μας να βρούμε το δρόμο μόνοι μας. Καλό το… παραμύθι της βοήθειάς σας για ανάπτυξη, αλλά για άλλους τόπους, άλλους ανθρώπους, άλλες εποχές. Προς το παρόν αρκούμαστε στις χιλιάδες των τουριστών από Ισραήλ και Τουρκία, που φρόντισαν άλλα «τουριστικά γραφεία» και που στο αεροδρόμιό μας… δεν προλαβαίνουν να βάλουν σε τάξη τις πτήσεις!..

❖ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
Άδ. Γεωργιάδης: Είσαι αγενής και πασόκος της εποχής του σκανδάλου της Χαλκιδικής. Μάθε να ακούς και να μη μιλάς. Κουρουπλής: Είσαι παλιάνθρωπος!!!
Κάπως έτσι γιόρτασε η Βουλή μας τα σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον και Εθνάρχη έκτοτε αποκαλούμενο…

■ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ
Σαραντάρα λοιπόν από χθες η Δημοκρατία μας η οποία δεν είναι και στα καλύτερά της τα τελευταία χρόνια. Εκεί που κρεμούσαν οι κλέφτες τ’ άρματα… κρεμούν οι γύφτοι τα ‘ργανα, ένα πράγμα στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία.

❁ ΤΑ ΑΙΣΧΗ
Πολυφορεμένη λέξη η Δημοκρατία, στο όνομα της οποίας έχουν γίνει τέτοια αίσχη που δεν φαντάζεται ανθρώπινος νους. Δημοκρατία είναι να φας ένα κατακέφαλο και τρέχα μετά στα δικαστήρια να βρεις το δίκιο σου. Τόσο απλά. Το ότι θα πρέπει να διδασκόμεθα να μην χαστουκίζουμε, ούτε μας περνά από το μυαλό.

❖ ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ!!
 Δημοκρατία είναι να κόβεις το ρεύμα μιας τετραπληγικής, κόβοντας τελικά την ανάσα της αφού το ρεύμα γι’ αυτή ήταν η πηγή ζωής. Δημοκρατία επίσης, την ίδια στιγμή είναι να υποστηρίζει η ΔΕΗ ότι ήταν σε άλλο όνομα η σύνδεση και δεν κατάλαβε τι έγινε!..

■ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΕΛΟΣ!
Σαράντα χρόνια μετά και μόλις την προηγούμενη Κυριακή ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σε άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, κατέγραψε το μέλλον ανοίγοντας νέο κεφάλαιο για… μεταπολίτευση της μεταπολίτευσης. Αυτό το κεφάλαιο το ανοίγει ο ίδιος, διεκδικώντας και αυτός ενδεχομένως τον τίτλου του Εθνάρχη!

❁ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
Σαράντα χρόνια μετά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λίγο πριν τελειώσει οριστικά τον πολιτικό του βίο, ψέλλισε κάποια πράγματα για την δοκιμαζόμενη Δημοκρατία από το πολιτικό σύστημα, που ταλανίζει και τραυματίζει αυτή τη στιγμή τη Δημοκρατία. Αυτός το λέει αλλά σημασία έχει αν κανείς τ’ ακούει…

❖ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ!..
Ήρθε… μετά βαΐων και κλάδων το βράδυ της 23ης Ιουλίου 1974 ο Καραμανλής για να σώσει την χώρα από την «επτάχρονη επανάσταση» για να τον περιπαίζει ο θεομπαίχτης Ανδρέας, που τσούλωνε στην ασφάλεια του εξωτερικού όπου τον είχε φυγαδεύσει ο Πατακός.

■ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ…
Ήρθε μέσα στη «φωτιά» το 1974 ο Καραμανλής και κρύβονταν από σπίτι σε σπίτι, διότι κανείς δεν του παρείχε ασφάλεια. Και αφού έστρωσε το κλίμα, έφερε και τον Ανδρέα του οποίου έστρωσε το δρόμο για την εξουσία, για να φτιάξει τη χώρα που… απολαμβάνουμε σήμερα!

❁ ΧΩΡΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
Παρ’ όλα αυτά, τα σαράντα χρόνια είναι το μεγαλύτερο διάστημα που βίωσε η χώρα μας χωρίς ανωμαλίες από την απελευθέρωση του 1821. Είναι σαράντα χρόνια… κουτσής-στραβής αλλά Δημοκρατίας! Τουλάχιστον, ο λαός επιλέγει αυτούς που θα τον… βασανίσουν ψάχνοντας μονίμως τον χειρότερο!..

❖ Η ΦΤΩΧΕΙΑ
Γιορτάζουμε σαράντα χρόνια της Δημοκρατίας με τέσσερα εκατομμύρια Ελλήνων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας! Δεν πειράζει, μας λένε φτωχοί αλλά μέσα στην Δημοκρατία. Φανταστείτε να είμαστε Παλαιστίνιοι και φτωχοί και σακατεμένοι μας λένε. Εκεί λειτουργεί η Δημοκρατία των Εβραίων, που δημιουργούν ποτάμια αίματος για να τους εμπεδώσουν την ιδέα της Δημοκρατίας…

■ Η ΑΠΟΡΙΑ!..
Είχα πάντοτε μια απορία κάθε φορά που γιορτάζουμε την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μετά το 1974. Γιατί την έχουμε συνδέσει με τον Κ. Καραμανλή και όχι με τον Ανδρέα που ήρθε ένα μήνα αργότερα, πουλώντας στη συνέχεια αντιστασιακούς αγώνες φέρνοντας μαζί του και κάτι άλλους αγωνιστές που τώρα είναι… καγκελόφραχτοι;

❁ Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
Πέρασαν σαράντα χρόνια από τότε και φτάσαμε στο σήμερα, που δοκιμάζεται στην πράξη η Δημοκρατία. Έσπρωξε στην ΕΟΚ ο Εθνάρχης τη χώρα, εκτός των άλλων και για να την θωρακίσει από εκτροπές και σήμερα οι μαθητευόμενοι μάγοι της πολιτικής και της οικονομίας, προσπαθούν να ανατάξουν την Ελλάδα από το βαθύ κώμα. Είναι θέμα χρόνου να τραβήξουν την πρίζα οι Ευρωπαίοι δανειστές, για να πάθουμε ότι ακριβώς έπαθε επί Δημοκρατίας η 57χρονη τετραπληγική στην Κρήτη.

❖ Η ΑΠΟΨΗ
Γερασμένη λοιπόν η Δημοκρατία μας και κατά τον Α. Σαμαρά πάμε για τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ! Σαν άποψη καλή, αλλά σαν πράξη κομματάκι δύσκολο. Με Αδώνιδες, Γιακουμάτους, Κουρουπλήδες, Βενιζέλους, Ντινόπουλους και πλήθος άλλων παρομοίων «αγωνιστών» του γλυκού νερού ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ «γιοκ».

■ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Καλές οι συμβουλές του ανώτατου άρχοντα, που φρόντισε να τον ξεδοντιάσει από εξουσίες ο δημοκράταρος Ανδρέας, αλλά ποιος έχει κουράγιο να τις ακούσει όταν ο ίδιος ο Έλληνας δοκιμάζεται αναποδογυρίζοντας τους κάδους απορριμμάτων. Αυτή την Ελλάδα ονειρεύονταν ο Καραμανλής όταν στις 24 Ιουλίου 1974, επέστρεφε από την 11χρονη «εξορία» του στα Παρίσια;

❁ Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ…
Πολύ μελαγχολικά τα παραπάνω φίλοι μου, αλλά όχι μακριά από την πραγματικότητα. Για μας που ζήσαμε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ερχόμενοι στο σήμερα, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να διαγράψουμε από τη μνήμη όσα έγιναν πριν την εποχή των συνταγματαρχών, κατά την «επανάσταση» και κατά την μεταπολίτευση. Για να δούμε την σαραντάχρονη Δημοκρατία μας από την πραγματική της όψη, δεν έχουμε παρά να την «σπάσουμε» σε δυο εικοσάχρονες!


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.