ΤΟΛΜΗΡΑ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ on . Posted in Τολμηρά

ΤΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ;
Καθόλου προσοδοφόρο επάγγελμα δεν είναι το επάγγελμα του βουλευτή και δεν μπορώ να καταλάβω τι διάβολο βρίσκουν σ’ αυτό ορισμένοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Πάρτε παράδειγμα την Αρτινή βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη που από τα 315.000 ευρώ εισοδήματα που είχε το 2010, έπεσε στα 66.196 ευρώ το 2011, για να βελτιωθεί στα 107.447 το 2012. Στον αντίποδα, ο σύζυγος της εργαζόμενος στην Πολεοδομία της Άρτας, που δηλώνει κοντά στις 20.000 και φαίνεται να τον «ζει» η σύζυγός του!

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ...
Θα αναρωτηθείτε, γιατί τέτοια αναφορά στην εν λόγω βουλευτίνα και υποψήφια Περιφερειάρχισσα Ηπείρου; Η αφορμή είναι μια καταγγελία που έγινε στις αρμόδιες Αρχές και που αφορά το πόθεν έσχες όπως ορίζει ο νόμος για τους βουλευτές και την οικογένειά τους. Φαίνεται να καταγγέλλεται ο σύζυγος για αδήλωτες καταθέσεις, κάτι που ενισχύεται από τον πρώτο έλεγχο των ορκωτών λογιστών που όμως χρήζει παραπέρα ελέγχου για το από πού προέρχονται αυτά τα αδήλωτα έσοδα. Η όλη υπόθεση οδηγείται στον Εισαγγελέα και στη Βουλή όπου έχει αποσταλεί ολόκληρος ο φάκελος. Η ίδια η κα Γεροβασίλη δεν ανησυχεί για το ζήτημα και είναι ανοιχτή σε κάθε έλεγχο. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η ΑΓΩΝΙΑ...
Με αγωνία αναμένεται η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μάξιμου που στις 20 Ιουλίου θα γίνει πράξη στα Γιάννινα. Η αγωνία είναι γι’ αυτούς που είχαν το «πάνω χέρι» στην Μητρόπολη, στους οποίους διεμήνυσε ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές. Λέγεται δε, ότι διεμήνυσε και στους κληρικούς πως παλιές συνήθειες... κομμένες και θα πρέπει να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα, αρχής γενομένης από την εμφάνισή τους. Η εικόνα του «γιάπη» για ορισμένους τέλος! Ωστόσο, ο Μάξιμος προτού την ενθρόνισή του θα επισκεφθεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη ως Μητροπολίτης Νέας χώρας...

❖ ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ...
Αρχίζουμε με καλά νέα σήμερα για να μη λέμε ότι δεν υπάρχουν και τέτοια στη χώρα μας και την περιοχή μας. Πρώτο καλό νέο η πρωτιά της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όχι επειδή το θέλουμε εμείς, αλλά επειδή έτσι αξιολογήθηκε από ολλανδικό Πανεπιστήμιο κι επειδή το λένε εκείνοι, κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν.

❁ Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ...
Όταν μιλάμε για πρωτιά στην Ιατρική Σχολή, εννοούμε σ’ εθνικό επίπεδο κι όχι σε διεθνές όπου κι εκεί καλή θέση θα κατέχει. Να λοιπόν ένας πρώτος και καλός λόγος να δηλώνουν πρώτη προτίμηση οι φοιτητές στα Γιάννινα, αφήνοντας πίσω την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όπως γίνονταν μέχρι τώρα...

■ Η ΙΔΡΥΣΗ...
Η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων ιδρύθηκε στα Ιωάννινα το 1976 επί υπουργείας Ευάγγελου Αβέρωφ, στον οποίο τότε κατέφυγαν τρεις Γιαννιώτες και το απαίτησαν. Ήταν οι Κασιούμης, Παντελής και Λώλης, οι οποίοι πρωτοστάτησαν ζητώντας την μεσολάβηση του Ευάγγελου Αβέρωφ, προς τον τότε αρμόδιο υπουργό και προς τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή, ο οποίος έδωσε το ΟΚ. Την δική του συμβολή είχε και ο Λ. Καλογιάννης, βουλευτής τότε της Ν.Δ..

❖ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ...
Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα εκείνη την περίοδο, κυρίως από την δυσκολία στελέχωσης από ιατρικό δυναμικό σ’ επίπεδο καθηγητών που είχαν αποκτήσει την ειδικότητα του «ιπτάμενου». Έρχονταν κάπως ανάποδα στους καθηγητάδες να έλθουν στα Γιάννινα και κυρίως να μείνουν σ’ αυτά. Η επιμονή του Διαμάντη Κασιούμη, ο οποίος πρώτος έδωσε το παράδειγμα, άνοιξε τον δρόμο για πολλούς άλλους επιστήμονες, οι οποίοι πράγματι έφτιαξαν μια ιατρική Σχολή δυνατή, καθιστώντας τα Γιάννινα ιατρικό κέντρο της Β.Δ. Ελλάδας, ώστε σήμερα να δέχονται ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό!

❁ Η ΔΙΑΜΟΝΗ...
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ όταν διεπίστωσε την απροθυμία των καθηγητών που επικαλούνταν και την αδυναμία διαμονής, φρόντισε να επιδοτηθούν ανεγέρσεως πολυκατοικιών με την προϋπόθεση να διαμένουν στα διαμερίσματά τους δωρεάν οι καθηγητές. Έτσι έγινε η αρχή για να φτάσουμε στο σήμερα όπου η πλειοψηφία των καθηγητών έχουν δημιουργήσει δικούς τους συνοικισμούς πέριξ του Πανεπιστημίου. Απλά οι πολυκατοικίες έμειναν στους επιχορηγούμενους ιδιώτες που, αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον φιλοξενίας, τις εκμεταλλεύονται προς όφελός τους.

■ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ...
Πέρασαν μορφές της Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων που δημιούργησαν τις δικές τους «σχολές» στο επίπεδο της εκπαίδευσης και της γνώσης. Το πέρασμα του Σουκάκου από τα Γιάννινα ήταν το φωτεινό παράδειγμα επιστήμονα, όπως και το πέρασμα του Μουτσόπουλου που, αφού έβαλαν τη σφραγίδα τους εδώ, μετανάστευσαν στην Αθήνα για να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους, όπου κι ετερμάτισαν τον διδακτικό τους βίο...

❖ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ...
Άφησαν όμως γενιές μαθητών τους πίσω που κι εκείνοι έγιναν δάσκαλοι πανεπιστημιακοί και μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς λαμπροί δάσκαλοι, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο αξίων δασκάλων τους κι έχουν φέρει την Ιατρική Σχολή στην πρώτη θέση, όπως οι ξένοι την ανέδειξαν. Γίνεται πιο ισχυρή η πρωτιά αυτό τον καιρό που τα Νοσοκομεία μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και η παιδεία σε ακόμη πιο δύσκολη. Μία ακόμη καλή είδηση είναι ότι το Πανεπιστήμιό μας γενικά είναι δεύτερο στη χώρα!

❁ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ...
Το δεύτερο καλό νέο έρχεται από την Ηγουμενίτσα όπου το σήριαλ ολοκλήρωσης των εργασιών στο λιμάνι βαίνει προς αίσιο τέλος, ύστερα από τα παιχνιδάκια που έκαναν οι ανάδοχοι μέχρι τώρα. Υπήρχε η αδυναμία της ΙΟΝΙΑΣ ΑΕ να κατασκευάσει το έργο και με την μεσολάβηση του Χρυσοχοΐδη δόθηκε η δυνατότητα ν’ αναλάβει τη δουλειά ο ΑΚΤΩΡ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να ολοκληρώσει το έργο!

■ ΑΣΤΑ – ΒΡΑΣΤΑ!..
Από την παραπάνω είδηση μάθαμε την αισιόδοξη πλευρά, διότι αν δούμε τι έχει γίνει στο Αεροδρόμιό μας από την ίδια εταιρεία, αλλά και σε άλλες δουλειές στην περιοχή μας, άστα – βράστα, που λένε και στο χωριό μου. Το έργο είναι πολυπαιγμένο και μας κάνει επιφυλακτικούς για το ότι μπορεί να ολοκληρωθεί και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

❖ ΟΣΟ – ΟΣΟ...
Πάνε οι μεγαλοεργολάβοι, χτυπάνε όσο-όσο τις δουλειές με μεγάλες εκπτώσεις για να τις εξασφαλίσουν κι άμα τους κάτσει, τότε αρχίζουν τα παζάρια, είτε με το κράτος, είτε με υπεργολάβους, ψάχνοντας παράλληλα για «κουσούρια» των μελετών που θ’ αποτελέσουν τα...πανωπροίκια! Είναι μια παλιά τακτική που όμως δεν παύει να ισχύει και σήμερα.

❁ ΤΟ ΕΒΛΕΠΕ!..
Αφού το έβλεπε η ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ ότι δεν της βγαίνει να φτιάξει το Λιμάνι, τι το καθυστερούσε και δεν το έδινε, αφού έτσι κι αλλιώς πήγαινε για να καταστεί έκπτωτη, με κίνδυνο απένταξης του έργου; Κάτι ανάλογο, αν καλά θυμάμαι, δεν έχει γίνει με το έργο της Αμβρακίας Οδού όπου η ίδια εταιρία είχε προβλήματα και ο δρόμος καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια;

■ ΟΙ ΣΟΦΟΙ!!!
Ύστερα λοιπόν από τις ταλαιπωρίες και τις καθυστερήσεις της κατασκευής της Γ’ Φάσης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας και στο παραπέντε από την απένταξη μαζεύτηκαν όλοι οι «σοφοί» της Ηγουμενίτσας με μπροστάρη τον υφυπουργό Α. Μπέζα και χωρίς τον «σοφό» Θ. Πιτούλη και επισκέφτηκαν τον... γκουρού Χρυσοχοΐδη απαιτώντας λύση «εδώ και τώρα», παλαιό σύνθημα της «πράσινης φυλής» και έκαναν την τράμπα που προαναφέραμε με τον ΑΚΤΩΡΑ του Μπόμπολα σε ρόλο πρωτομάστορα του γεφυριού της Άρτας να ολοκληρώσει το λιμάνι! Αν βρεθεί γυναίκα για θυσία, θα το δούμε εν καιρώ, δηλαδή το 2017, όπου θα γίνει η παράδοση όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Το κακό νέο σ’ αυτή την καλή είδηση είναι ότι δεν θα γίνει ο δρόμος Πλαταριάς – Ηγουμενίτσας όπως είχε προγραμματιστεί. Αν βάλουμε και την εξεύρεση αδρανών από τους Μύλους δωρεάν; Νάτα τα πανωπροίκια που λέγαμε...

❖ Η ΑΛΛΑΓΗ...
Αλλαγή σκυτάλης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, τηρώντας τα συμπεφωνημένα εις το ακέραιον! Απερχόμενος – επερχόμενος Πρόεδροι περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής. Ο απερχόμενος Δ. Δημητρίου κάνοντας απολογισμό της θητείας του, μίλησε για τα... θαύματα που έκανε τα δύο τελευταία χρόνια, που όμοιά τους δεν είχαν γίνει ποτέ! Έκανε εκθέσεις, έκανε ταξίδια και προπάντων έστειλε επιστολές προς πάσα κατεύθυνση! Αποτέλεσμα; Η μία επιχείρηση να διαδέχεται την άλλη στο λουκέτο και τελειωμός να μην υπάρχει. Όσο για τη «νέα» Διοίκηση, θα περιμένουμε στο τέλος της θητείας της να γράψουμε τα ίδια ή χειρότερα, διότι φως στο τούνελ δεν υπάρχει!


Kαι για την αντιγραφή:
Γιώργος Γιαννάκης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.