Προσκήνιο- Παρασκήνιο
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ!..
Με την επιστράτευση περνούσαν οι μέρες και στην υποδιοίκηση της VIIIης Μεραρχίας είχε μετατεθεί και ο… ταξίαρχος που είχε δώσει την εντολή στο τανκ για την παραβίαση της πόρτας του Πολυτεχνείου στα γεγονότα, ήταν όντως… τύπος και υπογραμμός!
Ο αείμνηστος Ε. Αβέρωφ ήρθε στα Γιάννινα και με διπλωματικό τρόπο παρέκαμψε τις απαιτήσεις του στρατηγού Πύρρου για… κάτι παραπάνω. Πού να φτουρήσει μπροστά στον Γκράτζιο και τον Ντάβο που είχαν κατέβει από την Μακεδονία, όπου η δικτατορία τους είχε σχεδόν παροπλισμένους. Έτσι αποστρατεύτηκε ευδόκιμα ως αντιστράτηγος.
Ο Κων. Καραμανλής ίδρυσε τη Ν.Δ. και μετά το δημοψήφισμα που… απάλλασσε τον Βασιλέα Κων/νο από τα καθήκοντά του, ετοιμάζονταν για εκλογές. Ο κόσμος αντιλήφθηκε αμέσως ότι πολλοί φανεροί και κρυφοί υπηρέτες της Δικτατορίας θα προσέτρεχαν… ενθουσιωδώς για να… κολυμπήσουν στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Έτσι στα Γιάννινα σε μία ενθουσιώδη συνέλευση στο «Βυζάντιο» ιδρύθηκε από πολίτες η «Λέσχη Φίλων της Ν.Δ.», αντιπροσωπεία της οποίας ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό της Εθνικής Άμυνας, εν όψει της καταρτίσεως του εκλογικού συνδυασμού. Ήμουν μέσα στην αντιπροσωπεία της «Λέσχης», χωρίς να έχω προσωπικές φιλοδοξίες.
Δεν θα αναφερθώ στα πρόσωπα, τα οποία ο αείμνηστος Υπουργός δέχτηκε με μεγάλη εγκαρδιότητα. Κάποιοι όμως είχαν προδώσει αυτήν την συνάντηση, αλλά δεν είναι του παρόντος να αναφερθεί κανείς στον νεαρό τότε δικηγόρο της Αθήνας, Π. Πανούρη (αείμνηστος σήμερα) με καλές σπουδές στο Λονδίνο και γιο παλαιού πολιτευτή των Ιωαννίνων, ο οποίος τηλεφώνησε στον Αβέρωφ ότι η «Λέσχη» ζητούσε την συμμετοχή του στην επιτροπή.
Στην αντίδρασή μας ότι ο εν λόγω δεν αντιπροσώπευε την «Λέσχη» ο Αβέρωφ είπε ότι μολονότι ζητούσε υποψηφιότητα δεν του αρνήθηκε και τον περιμέναμε.
Στο μεταξύ μας εξέθεσε όλα τα διατρέξαντα μέχρι τότε θλιβερά γεγονότα στην Κύπρο και εδώ λέγοντας: Ήρθε μια μέρα ο Καραμανλής με τον Ράλλη, ο οποίος τον είχε φουσκώσει για κάποια τρανταχτή επέμβαση στην Κύπρο!
Παρόντων των επιλαρχών της Δικτατορίας του εξήγησα ότι δεν ήταν δυνατή αεροπορική επιδρομή διότι τα αεροπλάνα φορτωμένα με οπλισμό δεν θα είχαν καύσιμα για την επιστροφή τους, όπως επίσης ότι οι Τούρκοι σε περίπτωση επιβιβάσεώς μας (των δύο) σε πολεμικό πλοίο θα λάβαιναν αμέσως γνώση και θα μας παρεμπόδιζαν για την αποβίβασή μας!
Τότε εκείνος στράφηκε στους επιτελάρχες λέγοντας: Είναι αλήθεια αυτά που μας λέει ο κ. Υπουργός και ότι εσείς τα γνωρίζατε και παρά ταύτα επιτεθήκατε στο Προεδρικό Μέγαρο; Ναι κύριε Πρόεδρε, αλλά… Τότε εκείνος: Εξαφανιστείτε από μπροστά μου και άλλαξε την ηγεσία του στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας άμεσα. Φυσικά και του ΓΕΕΘΑ.
Στο μεταξύ ο Αβέρωφ με διπλωματικό τρόπο μας είπε ότι σκέφτηκε να ανανεώσει τον πενταμελή συνδυασμό των Ιωαννίνων ως εξής: Ο ίδιος, ο γιατρός Παπαπέτρου, ο Χρήστος Ιωάννου, αντί του Δημήτρη, ο δυναμικός Λευτέρης Καλογιάννης και επειδή είχε ακούσει καλά λόγια για τις σπουδές του νεαρού δικηγόρου Π. Πανούρη, θεωρεί ότι καλόν είναι να συμπεριληφθεί.
Συμφωνήσαμε όλοι μαζί του, μολονότι κάποιοι είχαν προσωπικές επιθυμίες… που ξεπεράστηκαν.
Στην προεκλογική ομιλία του στην Πλατεία ο κόσμος φώναζε: Και οι πέντε στη Βουλή, παίρνοντας την απάντηση: Από εσάς εξαρτάται!
Όπερ και εγένετο, αλλά ο Γ. Μυλωνάς της Ε.Κ. ζήτησε και πέτυχε την επανάληψη των εκλογών στην Πρωτόπαπα και το Ανθοχώρι και πέτυχε να εκλεγεί αντί του τελευταίου της Ν.Δ. Π. Πανούρη.
Ο τελευταίος θεώρησε υπεύθυνο τον Ε. Αβέρωφ γι’ αυτήν την αλλαγή και έκτοτε τον πολεμούσε με πάθος μέχρις ότου σε επόμενη Βουλή που είχε εκλεγεί να είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την μη εκλογή του Ε. Αβέρωφ, στην αρχηγία της Ν.Δ.
Αποδείχτηκε μέγα λάθος του αυτή η πολεμική που του στοίχισε σε όλη την υπόλοιπη πολιτική του σταδιοδρομία. Ο Ράλλης δεν ήταν δυνατό να τον βοηθήσει έχοντας απέναντί του τον Ε. Αβέρωφ.
Δύο ήταν οι λόγοι της μη εκλογής, η οποία φάνταζε από την αρχή πανηγυρική: Πρώτος ότι ο αείμνηστος Γ. Ράλλης έπαιζε πολύ πετυχημένα το παιχνίδι της «Λαϊκογενούς» προέλευσής του έναντι της «Φιλελευθερογενούς» του Ε. Αβέρωφ και ο δεύτερος ότι ο Ε. Αβέρωφ αρνήθηκε με πείσμα να υποσχεθεί… υπουργεία σε ομάδες βουλευτών που είχαν δημιουργηθεί με πρώτη και μεγαλύτερη την ομάδα του Μ. Έβερτ.
Ο αείμνηστος φίλος μου Χρήστος Ιωάννου μου είχε αποκαλύψει τις διαμεσολαβιστικές ενέργειές του μεταξύ της ομάδας αυτής και του αείμνηστου πολιτικού. Ο ίδιος παρέμεινε στο πλευρό του μέχρι το τέλος.
Γι - Πας