ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Η ΜΑΣΚΑ!..
Θυμάμαι την επιφυλακτικότητα που διατηρούσε ο κ. Τσιόδρας όταν ερωτάτο για την χρήση της «μάσκας», θεωρούμενης από το ευρύ κοινό ως ...πανάκειας για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό. Εκείνος απαντούσε πώς δεν είναι έτσι και ότι πολλές φορές η χρήση της μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη!
Δεν μπορούσαμε όλοι να αντιληφθούμε αυτές τις εξηγήσεις και πολλοί τον θεώρησαν ότι ήταν πιθανόν και «βαλτός», για να μην εκτιναχθεί η ζήτησή της από το κοινό σε εποχή που τα αποθέματα ήταν πενιχρά! Μια μάλιστα κυρία αποπειράθηκε με τα γραπτά της σε μεγάλη εφημερίδα να τον θεωρήσει και «άσχετο» με το θέμα. Αν ήταν δυνατό.
Εκείνος κάποια στιγμή, όταν ωρίμασε το θέμα και όταν πιθανόν υποχρεώθηκε και από τις διαφορετικές απόψεις μελών της ομάδας των επιστημόνων, έδωσε με την απλότητα που τον διακρίνει τις δικές του εξηγήσεις. Είπε ότι κατ’ αρχήν η μάσκα φοριέται για να προφυλάξει τον απέναντί μας από τα σταγονίδια, οι οποίοι δυνάμει θα πρέπει να θεωρούμαστε φορείς. Επομένως, άπαξ και φορεθεί, η εξωτερική πλευρά της θεωρείται μολυσμένη από τους απέναντί μας και αν την πιάσουμε από εκεί, εξωτερικά δηλαδή, μολύνουμε τα χέρια μας, τα οποία θα πρέπει να πλύνουμε άμεσα.
Έτσι εκείνος θεωρεί πιο σίγουρο τον τρόπο της τήρησης της απόστασης, από την μάσκα καθ’ αυτή και το τακτικό πλύσιμο χεριών έτσι κι αλλιώς.
Μόλις, λοιπόν, βγήκα ο ίδιος στο …μεϊντάνι και παρατήρησα τα συμβαίνοντα με τις μάσκες, κατάλαβα τι ήθελε να πει ο κ. Τσιόδρας.
Κατ’ αρχήν οι πλείστοι φορούν την μάσκα κάτω από τη μύτη και οι… θεριακλήδες του τηλεφώνου κάτω και από το τσαγούλι για να μιλάνε πιο ελεύθερα με το τηλέφωνο.
Όταν καμιά φορά θυμηθούν τελειώνοντας την συνέντευξη ότι φοράνε και μάσκα τότε την πιάνουν από μπροστά και την φέρουν στη … θέση της, τις περισσότερες φορές κάτω από τη μύτη.
Παρατηρώντας κάποιος την κατάσταση αυτών συγκεκριμένα των μασκών δίκαια θεωρεί ότι οι χρήστες την έχουν στην τσέπη, πιθανόν με τα κέρματα ή και ψιλά χαρτονομίσματα και όταν νομίζουν ότι πρέπει να την χρησιμοποιήσουν, δεν διστάζουν να το κάνουν όντας… κύριοι! Ιδού επομένως η … ακατάληπτη για τους πολλούς άποψη του κ. Τσιόδρα ότι η μάσκα καθίσταται στο τέλος επικίνδυνη, να βγαίνει απόλυτα αληθινή.
Μια τέτοια μάσκα και μια τέτοια χρήση της, κάτω από την μύτη και κάτω από το τσαγούλι είναι… τορπίλη για τον ίδιο τον χρήστη της.
Τώρα έρχομαι σε ένα άλλο επίπεδο. Όπως ήταν επόμενο επισκέφθηκα τον κουρέα μου, ύστερα από ραντεβού και διαπίστωσα την άψογη τήρηση των κανόνων. Έφυγα απόλυτα σίγουρος για την αντιμετώπισή μου.
Αντίθετα, παρ’ ότι στο «δικό μου» Super Market κάνω τις παραγγελίες μου τηλεφωνικά και με delivery έρχονται στο σπίτι, αποπειράθηκα, πηγαίνοντας στο χωριό, να επισκεφτώ και το μεγαλύτερο Super Market της περιοχής. Θεώρησα ότι μπαίνοντας σε κλειστό χώρο, θα έπρεπε να φορέσω την μάσκα μου και το έκανα.
Έμεινα έκπληκτος με την εικόνα που αντίκρισα! Καμία απολύτως υπάλληλος δεν φορούσε μάσκα, ούτε ακόμα και οι ταμίες. Εκ των πελατών ελάχιστοι… σαν κι εμένα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, εάν σε κάποιον άξαφνο έλεγχο βρεθεί κάποιος εκεί μέσα θετικός, όλοι αυτοί έξω από τη δουλειά τους κυκλοφορούν παντού και στα σπίτια τους, τότε το μαγαζί εκ των πραγμάτων θα μπει σε 14ήμερη καραντίνα κ.λ.π, δηλαδή θα κλείσει και πέραν αυτού θα ψάχνουν και εμάς, που μπήκαμε σε αυτό.
Αλήθεια, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος της επιχείρησης για να επιβάλλει τους κανόνες;
Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ»
lΩς γνωστόν ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ», ιδρύθηκε το 1957 ως πολιτική εφημερίδα από τον αείμνηστο Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος την εποχή εκείνη αντιμετωπίζονταν «εχθρικά» από τις τότε κυκλοφορούσες τοπικές εφημερίδες.
Εκείνος θέλησε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και κύρος, εξασφαλίζοντας την χρηματοδότηση μιας εφημερίδας με πρώτο Διευθυντή της τον Γιάννη Κόκκινο.
Δεν θα υπεισέλθω στα της διαφωνίας τους και τα επακολουθήσαντα, κατά τα οποία ο «Π.Λ», συνέχισε να εκδίδεται ως πολιτική εφημερίδα με την Διεύθυνση του Γιάννη Ζώη κ.λ.π., ώσπου κάποια στιγμή – πριν 40 χρόνια - έφτασε στα Γιάννινα ο Βασίλης Κουτσολιόντος, που είχε μεν αρχίσει να δημοσιογραφεί στα Γιάννινα, στη συνέχεια όμως πήγε στην Αμερική και εκεί είχε την τύχη να έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα και επιτυχή πολυετή καριέρα στον «ΚΗΡΥΚΑ» της Νέας Υόρκης. Με την παρότρυνση τότε και του Γιάννη Αβέρωφ, βουλευτή και Ευρωβουλευτή, ο Βασίλης Κουτσολιόντος ανέλαβε την Διεύθυνση της εφημερίδας, την οποία οδήγησε σε πολύ ενδιαφέροντα δημοσιογραφικά μονοπάτια καθιστώντας την στην Ήπειρο σημείο αναφοράς, έγκυρη εφημερίδα με κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κυκλοφορία, ύστερα από έγκυρες έρευνες, που έγιναν, προπαντός δε αυτάρκη.
Ήταν επόμενο η εφημερίδα να ακολουθεί την πολιτική γραμμή του ιδρυτή της, αλλά η «προσωπική δημοσιογραφική σφραγίδα» του Κουτσολιόντου ήταν εμφανής. Τότε ο ιδρυτής, στο τέλος σχεδόν της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και προπαντός την πραγματική φιλία του Βασίλη Κουτσολιόντου, του παραχώρησε και την εκδοτική ιδιοκτησία.
Η εφημερίδα έχει φτάσει σε τέτοια επιτυχία, ώστε προσφέρθηκε στον Βασίλη Κουτσολιόντο, από Αθηναίο εκδότη, πολύ σημαντικό χρηματικό ποσό για την πώλησή της.
Όπως μου εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος με τον οποίο διατηρώ στενές οικογενειακές φιλικές σχέσεις, τα δυο παιδιά του, σπουδαγμένα ειδικά, ο Γιάννης και η Εύη επέμειναν να αναλάβουν τη συνέχισή της.
Με αυτή την εφημερίδα επομένως δεν μπορεί κανείς να παίζει... Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα όταν ο «Πρωινός Λόγος» διεκδικεί τα νόμιμα από πλευράς καταχωρήσεων του Δημοσίου.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ…ΕΠΟΧΕΣ!
Κι’ άξαφνα, ενώ επιτέλους η σημαντική δίκη για την αδικοχαμένη με βίαιο και αποτρόπαιο τρόπο φοιτήτρια της Ρόδου Ελένη Τοπαλούδη, έβαινε προς το τέλος της, ώστε να αποφευχθεί ο «κίνδυνος» της αποφυλάκισης των αυτουργών, η εισαγγελέας της έδρας, άνθρωπος κι’ αυτή, «έσπασε» και διάνθισε την αγόρευσή της με κάποιο… συναίσθημα.
Χάλασε ο κόσμος! Το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των Δικηγόρων της χώρας ωσάν «Ρουβίκωνας», εισέβαλε στην αίθουσα του δικαστηρίου και απαίτησε την επί τόπου και αυτοστιγμεί αποκατάσταση του κύρους των θιγέντων δικηγόρων, από τη φράση της εισαγγελέως ότι «όταν επενέβησαν οι δικηγόροι άρχισαν τα ψέματα»! Σώωωπα!
Μα πώς διαφορετικά υπερασπίζονται οι απολύτως αμήχανοι δικηγόροι υπεράσπισης εκείνους που ομολογουμένως πιάστηκαν «με τη γίδα στην πλάτη»; Κάτι πρέπει να.. βρουν. Εντάξει το είπε… πολύ χοντρά η φορτισμένη ως μη όφειλε εισαγγελέας. Μετά τη δίκη θα βρίσκονταν η λύση. Ξέρουν αυτοί... διαγράφοντας δυο λέξεις:
Και η πίτα σωστή και ο γάιδαρος χορτάτος!
Απαράδεκτοι επομένως οι εισβάλλοντες στην αίθουσα σε μια τόσο «ιερή» πράγματι στιγμή, όπως απολύτως απαράδεκτος ήταν και ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ, ο οποίος στην δεδομένη στιγμή δεν κρατήθηκε για να εκφράσει τις… προσωπικές του απόψεις, για το προαναφερθέν συμβάν!
Γνωρίζοντας την θέση την οποία κατέχει, έχω την εντύπωση ότι δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα, γνώμη μου, να εκφράζει τέτοιες απόψεις στην δεδομένη στιγμή. Εάν φλέγονταν να τις εκφράσει θα έπρεπε να παραιτηθεί πρώτα. Απορώ πώς ο πολύ ευαίσθητος σε αυτά τα πράγματα κ. Κ. Μητσοτάκης δεν τον απομάκρυνε και άφησε τον κ. Σκέρτσο να μας θυμίσει.. προηγούμενες εποχές!
Γι - Πας