ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΚΑΙ ΗΤΑΝ… 73 ΕΤΩΝ!
Όταν κουβεντιάζω με τον Κώστα Τασούλα, απολαμβάνω την κουβέντα μας, που είναι γεμάτη από τις πλούσιες, πολιτικές και εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις.
Προχθές μου θύμισε ένα ποίημα του Κ. Καβάφη σχετικό με την αλαζονεία. Όταν ο Νέρων στα τριάντα του επισκέφτηκε την Ελλάδα, θέλησε να απευθυνθεί και στο «Μαντείο των Δελφών» για να έχει «εξασφαλισμένη» και από εκεί την… υπέροχη ζωή του. Η απάντηση της Πυθίας ήταν: «Να φοβάσαι τα 73 χρόνια»!
Χαρές και πανηγύρια ο Νέρων μια και από τα τριάντα ως τα εβδομήντα τρία είχε πολλά χρόνια για να απολαύσει τις χαρές της ζωής, που περιλάμβαναν όλες τις καταχρήσεις του, γλέντια, πιοτί, γυναίκες και όλα τ’ άλλα. Και καταλήγει ο ποιητής: Και στην Ισπανία ο Γέλων γύμναζε και προετοίμαζε τις στρατιές του. Και ήταν 73 ετών! Ως εδώ τα περί… Νέρωνος.
Αμέριμνος ο «δικός μας» αλαζών απολάμβανε τις χαρές της ζωής με όλο το λεφούσι που τον περιέβαλε, θεωρώντας ότι ο χειμαζόμενος λαός ενέκρινε όλα του τα καπρίτσια, όπως του Νέρωνα, ακόμα και την προδοτική «συμφωνία των Πρεσπών», που τον έφερε… υποψήφιο ακόμα και για το… Βραβείο Νόμπελ!
Οι λεγόμενοι «μεγάλοι» έτριβαν τα μάτια τους για τη… λύση που τους βόλευε και δεν είχαν καταφέρει όλους τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και δώθε να κάνουν πίσω στα όσια και ιερά του Ελληνισμού, πιστεύοντας οι ανόητοι ότι, αφού ο λαός δεν εξεγέρθηκε τότε που, μυστικά απ’ αυτόν, ο Τσίπρας υπέγραφε την επαίσχυντη συμφωνία, τότε αυτός είναι «μάγος» και παίζει αυτόν τον λαό στα… δάχτυλά του!
Ύστερα ήρθαν τα «κότερα» και όλες οι άλλες απολαύσεις της ζωής παρά το… «βησάλιασμα» του Ματιού και 102 ανθρώπων και τον πνιγμό άλλων είκοσι πέντε στη Μάνδρα. Καμία αντίδραση του λαού, όπως πίστευαν, κι έκαναν και «εγκαίνια» του Μετρό στη Θεσσαλονίκη με φωτογραφίες εκδοτηρίων και με ένα βαγόνι του κουτιού!
Τι λαός είναι αυτός Θεέ μου. Ξεσάλωσαν όλοι τους και η αλαζονεία έτρεχε από τα μπατζάκια τους. Ο Πολάκης φοβέριζε τους πάντες, μέχρι και τον ανάπηρο ψυχίατρο, που με τόση δύναμη ψυχής κατάφερε να φτάσει εκεί που έφτασε. Όλα είχαν την έγκριση του… Νέρωνα που ζούσε στην απολαυστική κοσμάρα του!
Κάποιοι χρησμοί (δημοσκοπήσεις) τον προειδοποιούσαν. Δεν έδωσε σημασία θεωρώντας τα… κατασκευές εκτός λαού, μέχρι που έφτασε να μιλήσει στα… σημαιοφόρα τσιγκανόπουλα στη Θεσσαλονίκη, ενώ δίπλα κάποιοι είχαν αναρτήσει ένα πανώ γράφοντας «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ». Είναι αλήθεια ότι αυτό τον τάραξε λίγο, αλλά δεν έδωσε σημασία.
Αυτός είχε τον «Ρουβίκωνα» και τον… Κουφοντίνα γράφοντας τους χρησμούς στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Ιδού ο λαός!
Μέχρι το βράδυ των πραγματικών εκλογικών αποτελεσμάτων για την Ευρωβουλή, τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Το χαστούκι ήταν τόσο ισχυρό, που του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι και τον ανάγκασε να παραδεχτεί ότι ο λαός δεν χρειάζονταν να αντιδράσει με χυδαιότητες που εκείνος τον προέτρεπε.
Ο λαός αντέδρασε με το δικό του όπλο, την ψήφο του. Πίστεψε ο… δυστυχής Νέρων στην… «ηλικία των 17 ετών», αλλά και αυτή ακόμα τον… αποκήρυξε.
Ο Γέλων των 73 ετών, ο Ελληνικός λαός δηλαδή, είναι έτοιμος με τις στρατιές του να τον στείλει από εκεί που ήρθε. Στην αγραμματοσύνη και στην ανικανότητα. Τον είχε προειδοποιήσει. Δεν τον άκουσε.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ!..
Από τη στιγμή που ο Αλέκος Καχριμάνης, ένας ζωντανός στη δύναμη και στα… μυαλά άνθρωπος, που διήνυσε όλη τη ζωή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από απλός Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμαρχος, Νομάρχης και Περιφερειάρχης διαδοχικά, πάντοτε εκλεγμένος από τον λαό, αποφάσισε να συνεχίσει στον ίδιο τομέα, τα πράγματα ήταν ξεκαθαρισμένα. Η θριαμβευτική του επανεκλογή δηλαδή.
Τον άκουσα σε μία συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι να απαντά στο ερώτημα: Τι γνώμη έχετε για το νέο εκλογικό σύστημα; Απάντησε ότι «δεν θα ήθελα για μια ολόκληρη τετραετία να… παριστάνω τον Περιφερειάρχη, μη μπορώντας να πάρω αποφάσεις».
Σαφώς δηλαδή ζήτησε την αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή και ο λαός δεν τον απογοήτευσε και του την έδωσε. Και μάλιστα αυξημένη για σιγουριά!
Πιστεύω ότι οι δισταγμοί του στην αρχή ήταν αυτοί και όταν πήρε την απόφασή του, ήταν σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα τον απογοήτευε ο λαός. Δεν θα τον απογοήτευε, επειδή ο Αλέκος ήταν παρών σε κάθε πρόβλημα, δίνοντας λύσεις και αυτές τις άμεσες τις… Καχριμανικές και αποτελεσματικές λύσεις παρακάμπτοντας κυρίως τα εμπόδια της γραφειοκρατίας, πράγμα που τον οδήγησε πολλές φορές στα δικαστήρια. Δικαστήρια, τα οποία εκείνος ποτέ δεν φοβήθηκε και τα αντιμετώπιζε πάντοτε με το κεφάλι ψηλά.
Η… όσφρηση του λαού όμως είναι οξεία και αντιλαμβάνεται την αλήθεια καλύτερα από κάθε άλλον κι ακόμα περισσότερο τις προθέσεις αυτών που τον πολεμούν. Αν θέλουν κάποιοι, ας καθίσουν αυτήν την τελευταία, κατά δήλωσή του, τετραετία να διδαχτούν. Έχουν πολλά να μάθουν!
Γι - Πας