ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ!
Παροτρυνόμενος κυρίως από το πρόσωπο του ομιλητή, του Καθηγητή Παναγιώτη Σουκάκου, ο οποίος κοσμεί με την παρουσία του την Ελληνική Ακαδημαϊκή Κοινότητα και είναι άξιον λόγου, πώς ακόμα δεν κοσμεί και τα έδρανα της Ακαδημίας Αθηνών. Του επιστήμονα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στα Γιάννινα εργάστηκε σκληρά για την οργάνωση της Ορθοπαιδικής στην περιοχή μας και την κατέστησε γνωστή όχι μόνον από την πρωτοπορία της στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς και η δημιουργηθείσα από αυτόν Σχολή εξακολουθεί να πρωτοπορεί. Του εκλεκτού μέλους της Γιαννιώτικης Πανεπιστημιακής κοινότητας, που εκλέχτηκε και Επίτιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Παροτρυμένος και συνοδεύοντας τέλος την θυγατέρα μου, εκλεκτή εκπρόσωπο της Κλασικής Φιλολογίας –θεωρώντας την γενικά ως «Κλασική Φιλολογία» - είχα την μεγάλη τύχη να παρακολουθήσω την ομιλία του προαναφερθέντος Καθηγητή στον Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», σχετική με την «Σατιρική Χαρτογραφία».
Η θυγατέρα μου απορούσε τόσο με το θέμα, όσο και με τον ομιλητή. Όταν όμως μου το ανακοίνωσε, της απάντησα ότι θα αποζημιωθεί πλήρως, διότι είχα ακούσει τον κ. Σουκάκο να ομιλεί άλλες δύο φορές για την «χαρτογραφία», μία στην έκθεση μέρους της Συλλογής του στο «Πνευματικό Κέντρο» του Δήμου Ιωαννιτών, και μία στην αίθουσα «Γεώργιος Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου, όταν είχε εκλεγεί Επίτιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, παρουσία και του πρόσφατα αποβιώσαντος Εικαστικού Ακαδημαϊκού αειμνήστου Τέτση.
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε, διότι ο κ. Σουκάκος, εκτός των άλλων σημαντικών χαρτών, μας παρουσίασε με το δικό του απαράμιλλο στυλ, σωρεία σατιρικών χαρτών, προ, κατά την διάρκεια, και μετά τον Μεγάλο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους πρωταγωνιστές του, την Ρωσσία, την Αυστροουγγαρία, την Γαλλία, την Αγγλία, την καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία, στηριζόμενη από την Γερμανία, και τις… επιφυλακτικές Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Όλες και όλοι οι κλασικοί φιλόλογοι με τους οποίους έτυχε να κάθομαι λόγω της θυγατέρας μου, ενθουσιάστηκαν από την παρουσίαση αυτή, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να διδάξουν την Ιστορία της εποχής αυτής, όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων.
Μέσα σε μία εικόνα των ευφάνταστων αυτών σκιτσογράφων και «σατιρικών χαρτογράφων», μπορεί να περικλείεται ένας ολόκληρος τόμος Ιστορίας.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο επιστήμονας αυτός ο γιατρός με το πλατύ μυαλό, ο λεπτοχειρουργός, που υπηρέτησε την επιστήμη του τόσο καλά, που διάλεγε τους συνεργάτες του από τα φοιτητικά τους χρόνια, θέλχτηκε από ένα τυχαίο δώρο ενός τέτοιου χάρτη και έκτοτε έγινε …μανιώδης συλλέκτης, ώστε να έχει στην κατοχή του όλον αυτόν τον «πλούτο», τμήματα του οποίου μας παρουσίασε στην προχθεσινή του ομιλία. Μέσα σε αυτήν την σκοτεινή αχλή στην οποία ζούμε όλοι μουδιασμένοι και απογοητευμένοι αυτόν τον καιρό, η ομιλία του κ. Σουκάκου αποτέλεσε μία όαση φωτός και χαίρομαι που στο τέλος έσφιξα το χέρι ενός τέτοιου Ανθρώπου, ο οποίος με τιμά με την εκτίμησή του.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ!
Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση τελευταία και τα σημειώνω. Το πρώτο είναι αυτό που θυμήθηκα, όταν ο Γάλλος Πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλισίων απάντησε σε κάποιον Εμίρη που πήγε για δουλειές αναγκαίες για την Γαλλία, ότι το πρωτόκολλο του Προεδρικού Μεγάρου, προβλέπει για το γεύμα κρασί και δεν μπορεί να το αλλάξει για χάρη του Εμίρη! Και εκείνος δεν πήγε στο γεύμα. Σκορδοκαΐλα του του Ολάντ! Προχθές άκουσα στις Ελληνικές ειδήσεις ότι ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι στο επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο για την υποδοχή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μπορεί «κάποιος» να προσέλθει χωρίς γραβάτα! Αυτό κι αν είναι «σεβασμός στο πρωτόκολο»! Ας μη… κρυβόμαστε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το δεύτερο είναι ο εξακολουθητικός θόρυβος που γίνεται για την απρόσμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Ο άνθρωπος δεν έκανε κάτι παραπάνω από τον «φίλο» του Φάρατζ στην Αγγλία, όπου με τον λαϊκισμό του… νίκησε το Brexit και οι Άγγλοι κοντεύουν να βάλουν τα μαύρα! Μελέτησε επίσης τις μεθόδους, όλων των λαϊκιστών της οικουμένης, του Ιγκλέσιας στην Ισπανία, του Γκρίλο στην Ιταλία, της Λεπέν στην Γαλλία, του Τσίπρα στην Ελλάδα και έδρασε ανάλογα, χαϊδεύοντας αυτιά με ασύστολα ψέμματα και ξοδεύοντας όσα χρειάζονταν και εκεί που έπρεπε. Αυτό που έκανε το F.B.I. στην Κλίντον τι σας λέει;
Εξάλλου, οι δικοί του του Ρεμπουπλικανικού κόμματος, αφού είδαν κι απόειδαν ότι είναι «αχτύπητος» σε αυτά είπαν: Ευκαιρία είναι να πάρουμε την Προεδρία από τους Δημοκρατικούς και ύστερα... βλέπουμε! Θα τον τρελάνουμε με το Κογκρέσο στην... Κολοτούμπα, πολλές από τις οποίες άρχισαν ήδη να γίνονται από τον Μεγάλο Τραμπ. Άλλωστε αυτό διδάσκουν όλοι οι λαϊκιστές της Οικουμένης, όρα και Τσίπρας στην Ελλάδα!
Γι - Πας