ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΑΣ on . Posted in Προσκήνιο-Παρασκήνιο

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ...
Μέσα στον ορυμαγδό των φοροκαταιγίδων και των... αριστερών σκανδάλων, η δική μας «Περιηγητική» είχε μία καλή ιδέα. Την περιήγηση δηλαδή της Δυτικής Πελοποννήσου και της ορεινής Αρκαδίας. Όποιος γνωρίζει τις προσεγμένες εκδρομές της «Περιηγητικής» δεν είναι εύκολο να ξεφύγει από μία τέτοια πρόκληση.  Άλλωστε η κα Νίνα έδειχνε αποφασισμένη για... «δράση» σε όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα μέρη για την απώτερη, αλλά και την νεώτερη ιστορία μας. Έτσι αρχίσαμε από την «Ολυμπία», για να θαυμάσουμε και εμείς το εκπληκτικό Μουσείο της, αλλά και όλους τους χώρους αυτής της κοιλάδας που αποπνέει ηρεμία. Αναπαυθήκαμε για δύο μέρες στο θαυμάσιο ξενοδοχείο της Καλαμάτας, της πόλης που δεν δείχνει σημεία από τις προηγούμενες ή και πρόσφατες θεομηνίες που υπέστη. Οι... Άρχοντές της φαίνεται πως δουλεύουν καλά και μεθοδευμένα. Έχει αυτή η πόλη δύο μεγάλα προσόντα. Την θάλασσα που την... γλείφει με μία μεγάλη και φανταστική παραλία και τον περίγυρό της που... «νέμεται» τον πλούτο από τα τεσσεράμισυ εκατομμύρια ελαιόδενδρα. Σε ορισμένα από αυτά ο καρπός ήταν περισσότερος από τα φύλλα. Μέσα στην εκδρομή φυσικά περιλαμβάνονται και οι εξορμήσεις στα δύο κάστρα της ενετοκρατίας, της Κορώνης και της Μεθώνης, με κατάληξη στην Πύλο, για να αποτίσουμε μνήμη και τιμές στους τρεις ναυάρχους που σφράγισαν την ελευθερία μας.
Προχωρώντας δεν ήταν δυνατό να φανταστούμε ότι θα συναντούσαμε μία τόσο καλά οργανωμένη και μεθοδευμένη ανασκαφική δουλειά στην Αρχαία Μεσσήνη από τον αρχαιολόγο κ. Πέτρο Θέμελη (φωτό), ο οποίος, αφού επήνεσε της γνώσεις της κας Νίνας που μας κατατόπιζε, μας είπε ότι όλη αυτή η μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή, έγινε και συνεχίζεται με ιδιωτικές χορηγίες, χωρίς την συμμετοχή του κράτους στη δαπάνη!
Η συνέχεια ήταν το... σκαρφάλωμα στα φημισμένα χωριά της ορεινής Ακραδίας, την Καρύταινα, τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και τη Βυτίνα. Απλά μόνο θα αναφέρω την Μεγαλόπολη και τον Λούσιο ποταμό με το Φαράγγι του, που πήρε το όνομά του από το... λούσιμο του Διός! Η κατάληξη φυσικά για ανάπαυση ήταν η... Τροπολιτσά, όπου η Οθωμανική αυτοκρατορία υπέστη την πρώτη μεγάλη της ήττα από τον Κολοκοτρώνη και τα παλικάρια του. Δίκαια τα οστά του τελευταίου μεταφέρθηκαν από το Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας και φυλάσσονται στη βάση του αγάλματός του που κοσμεί την μεγάλη πλατεία της πόλης. Ήταν πραγματικά μία θαυμάσια εκδρομή στην επιτυχία της οποίας συνετέλεσε και ο ωραίος καιρός του φετινού Φθινοπώρου. Όπως είναι φυσικό δεν είναι δυνατό να παραβλεφθεί η διάθεση, η οργανωτικότητα και η παρουσία των κυριών της «Περιηγητικής», αλλά και η σύνθεση των ευάριθμων συμμετεχόντων της εκδρομής, οι οποίοι καθ’ όλη την διάρκειά της έδειξαν πλήρη εκδρομική συνείδηση και πειθαρχία.

KOYNIA ΠOY TON... KOYΝΑΓΕ!
Η αγνωμοσύνη αποτελεί ένα από τα χειρότερα μειονεκτήματα της ανθρώπινης προσωπικότητας. Το λέω επειδή ο ανελθών εκ του μηδενός αστήρ της Ελληνικής πολιτικής ζωής ο κ. Αλέξης Τσίπρας φάνηκε αγνώμων από την αρχή, παραγκωνίσας τον αναδείξαντα αυτόν «δάσκαλό» του στην πολιτική, τον συνονόματό του κ. Αλέκο Αλαβάνο και στη συνέχεια όλους όσους συνιδεάτες του συντρόφους και συναγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων της Ζωής Κωσταντοπούλου, του Λαφαζάνη, του Βαρουφάκη και τόσων άλλων.
Πέραν αυτών λησμόνησε ο αγνώμων περιοδεύων ανά τις ιδεολογίες από της άκρας αριστεράς μέχρι και της άκρας δεξιάς, οι οποίες του εξασφάλισαν υπερδιετή εξουσία, ότι στο διάστημα αυτό ήταν τα ίδια Μ.Μ.Ε. τα οποία με την εκπλήσουσα ανεκτικότητά τους, όχι μόνο τον ανέβασαν αλλά και τον διατήρησαν σε μια εξουσία την οποία όταν την υπηρετούσαν... «συντηρητικοί» πολιτικοί αυτά τα μέσα τους κατακεραύνωναν μέχρι του πολιτικού καταποντισμού τους. Το ίδιο είχε συμβέι και με τον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ήταν ο κατ’ εξοχήν χαϊδευόμενος των «μέσων» για πράγματα, για τα οποία, άλλοι θα είχαν εξαφανισθεί από προσώπου γης. Όταν όμως με τον Κοσκωτά αγνώμων και αποθρασυνθείς πήγε να τους μπει στη μύτη, έπαθε ό,τι έπαθε. Το ίδιο θα πάθει και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος νόμισε ότι με τις κατάφορα αφελείς ενέργειες του φίλου του Υπουργού κ. Παππά, θα μπορέσει να ελέγξει απολύτως τα ΜΜΕ. Κούνια που τον κούναγε!
Γι - Πας