ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

• Καλημέρα σε όλους, φτάνουμε στα μέσα της άνοιξης κι ακόμα ζέστη δεν έχουμε νιώσει για τα καλά στα Γιάννινα. Βροχές, κρύο, ομίχλη, αφρικανική σκόνη κτλ. Τρελάθηκε ο καιρός...
Επί δύο μήνες τώρα πρώτο θέμα στις ειδήσεις είναι η υπόθεση της Πάτρας και ο θάνατος των τριών παιδιών στην ίδια οικογένεια. Αναλύσεις επί αναλύσεων, συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων. Ιατροδικαστές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι σε μια τραγική περίπτωση. Η οργή για την υπόθεση έγινε προϊόν εκμετάλλευσης καθώς ο όχλος χειραγωγείται εύκολα. Το σημαντικότερο πρόβλημα όλων μας είναι η ακρίβεια και όχι τι έκανε η Ρούλα Πισπιρίγκου. Το ότι πληρώνουμε τη βενζίνη για χρυσάφι και όχι ο Μάνος Δασκαλάκης.

Ναι οκ, είναι είδηση αυτή η τραγική ιστορία, όμως στις ειδήσεις πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση. Φρονώ ότι κάποιοι καθοδηγούν τη δίψα του κόσμου για αίμα...
Όρθιος και στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έμεινε ο ΠΑΣ Γιάννινα και έφυγε με βαθμό από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε κακός δαίμονας του Άρη με δύο νίκες και μια ισοπαλία στη σεζόν. Φυσικά ξεχωρίζει εκείνο το εκκωφαντικό 0-5 τον περασμένο Νοέμβριο.

Άμυνα από γρανίτη έχει φτιάξει ο Μεταξάς, ούτε γκολ δεν έφαγε από τον Άρη στα τρία μεταξύ τους παιχνίδια. Μαζί με την άμυνα υπάρχει και ο απροσπέλαστος Λοντίγκιν. Πραγματικός κέρβερος, με διαφορά ο καλύτερος γκολκίπερ του ΠΑΣ την τελευταία εικοσαετία.
Η παρουσία του ΠΑΣ στα play off δεν είναι τυχαία και έχει αποδειχτεί αυτό μέχρι στιγμής. Οι Γιαννιώτες μπορεί να μην παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο, ωστόσο βάζουν δύσκολα στις αντίπαλες ομάδες με την εξαιρετική τους άμυνα.

Ακόμα κι όταν γίνονται λάθη, όπως στη φάση με τον Αγκιμπού Καμαρά, θα υπάρξει ο σωτήρας Λοντίγκιν ή ο Καραχάλιος να σώσει την κατάσταση. Επιθετικά μέχρι στιγμής έχουμε δει λίγα πράγματα από την ομάδα και κυρίως το επιθετικό πλάνο στηρίζεται στην ταχύτητα του Περέα στις αντεπιθέσεις. Εξαίρεση το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που είδαμε κάποια πράγματα και στο κομμάτι της δημιουργίας.
Στους 42 βαθμούς βρίσκεται πλέον ο ΠΑΣ Γιάννινα με δύο ισοπαλίες και μια ήττα της τελευταίας στιγμής από τον ΠΑΟΚ. Στους 47 οι Άρης και Παναθηναϊκός, στους 48 η ΑΕΚ. Κακά τα ψέματα, αν θέλει ο ΠΑΣ να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο πρέπει να κάνει και νίκες, όχι μόνο ισοπαλίες, σωστά το είπε ο Μεταξάς.

Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι κομβικό για την πορεία του ΠΑΣ στα play off. Αν κερδίσει, μπαίνει για τα καλά στη μάχη και σφήνα στους άλλους 3. Θυμίζω ότι και η τέταρτη θέση δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο υπό προϋποθέσεις.
Η χρονιά είναι πετυχημένη ήδη για τον ΠΑΣ ανεξαρτήτως του τι θα καταφέρει στα play off. Η ομάδα με 40 βαθμούς μπήκε στην εξάδα και ανέβηκε ένα σκαλί παραπάνω σε σχέση με την περσινή του Γιαννίκη. Ο Μεταξάς πέτυχε και δεν έτυχε.

Έχει έναν χρόνο ακόμα συμβόλαιο και από τις δηλώσεις του καταλαβαίνω ότι θέλει να μείνει και να συνεχίσει το έργο του. Μακάρι να του δοθούν τα εργαλεία, οι παίκτες και οι δυνατότητες να φτιάξει δημιουργικό σύνολο και επιθετικά μετά την γρανιτένια άμυνα που είδαμε φέτος...
Αρκετά συμβόλαια ποδοσφαιριστών λήγουν το καλοκαίρι και εκ των πραγμάτων υπάρχουν παίκτες που θα εξαργυρώσουν την εξαιρετική φετινή πορεία της ομάδας. Ένας από αυτούς είναι και ο Μανώλης Σάλιακας. Το καλύτερο δεξί μπακ της κατηγορίας στην καλύτερη ηλικία. Ούτε καν 26 χρονών δεν είναι ακόμα.

Είναι δεδομένη η επιθυμία του Σάλιακα να συνεχίσει στο εξωτερικό κι από ότι φαίνεται οδεύει προς Γερμανία. Για μένα είναι σωστή η κίνηση του από το να προτιμήσει κάποια άλλη ελληνική ομάδα γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Έξω θα βρει καλύτερες συνθήκες για μεγαλύτερη καριέρα. Λάθος του Πογιέτ που δεν τον κάλεσε στην Εθνική Ελλάδας για τα φιλικά με Ρουμανία και Μαυροβούνιο. Τα φιλικά γίνονται υποτίθεται για να δοκιμάζεις πρόσωπα και σχήματα.
Εκτός από τον Σάλιακα τον Ιούνιο τελειώνουν τα συμβόλαια των Λοντίγκιν, Πίρσμαν, Ντομίνγκεθ, Γκαρντάφσκι, Οικονομόπουλου, Σιόντη και Μπρένερ.

Είναι δεδομένο ότι κάποιοι από αυτούς θα φύγουν. Άλλοι δεν θέλουν να μείνουν όπως πχ ο Πίρσμαν και άλλους δεν θέλει να τους κρατήσει ο ΠΑΣ. Προσθαφαιρέσεις πάντα θα γίνονται, αρκεί να υπάρχει πάντα ο συνδετικός κρίκος. Κι ο συνδετικός κρίκος της ομάδας φέτος με πέρυσι είναι ο αρχηγός της, ο Γιάννης Κάργας...
Ο Γιώργος Χριστοβασίλης επέλεξε να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα μας, αλλά ζήτησε να εξαιρεθεί ο υπογράφοντας τη στήλη.

Καταρχήν, είναι δικαίωμα του κάθενος να επιλέξει το ΜΜΕ που θα μιλήσει και το τι θα πει. Δεν είναι όμως δικαίωμά του η επιλογή του δημοσιογράφου που θα του πάρει τη συνέντευξη. Δεν αρέσει στον Χριστοβασίλη η κριτική που του ασκούμε και το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν.

Αγαπητέ κύριε Χριστοβασίλη, τόσα χρόνια μετά θα έπρεπε να αναγνωρίζεις τον ρόλο του καθενός. Ο ρόλος του δημοσιογράφου που τα βλέπει όλα καλά και στρογγυλεύει γωνίες (ακόμα και σε εποχές που η ομάδα δεν έπαιρνε άδεια), εμένα δεν μου ταιριάζει. Κριτής όλων μας είναι ο κόσμος...
Ο Χριστοβασίλης όλα τα χρόνια της θητείας του στον ΠΑΣ αναθέτει ρόλους στην ομάδα. Ο πρόεδρος δεν ζει στα Γιάννινα, επομένως είναι λογικό να θέλει να έχει έμπιστους ανθρώπους εδώ. Εκείνο που δεν είναι λογικό είναι να παρέχει υπερεξουσίες σε κάποιους, ο καθένας πρέπει να έχει τον ρόλο του.

Έδωσε και στο παρελθόν τέτοιες υπερεξουσίες στο εσωτερικό της ομάδας και του βγήκε μπούμερανγκ στο τέλος. Υπάρχουν άνθρωποι που την έχουν δει... Καίσαρες και πρέπει να τους κοπεί ο βήχας. Φυσικά, ο πρόεδρος τα ξέρει όλα αυτά, αλλά τα αφήνει εν γνώσει του. Διαίρει και βασίλευε που λέμε. Αλλιώς θα ρωτούσε και θα μάθαινε ποιος μιλάει άσχημα σε ποιον, ποιανού η συμπεριφορά έχει ξεφύγει κτλ..

Διαχρονικά πάντως, εγώ δεν τα πάω καλά με τους Καίσαρες, δεν είμαι υπάκουος. Αυτό μάλλον δεν μου συγχωρούν...