ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΑΣΕΣ

Γράφτηκε από τον/την ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ on . Posted in Πρωινές Πάσες

Καλημέρα σε όλους, στον αθλητισμό, είτε είναι επαγγελματικός είτε ερασιτεχνικός, είτε μιλάμε για ατομικό είτε για ομαδικό άθλημα, οι έννοιες νίκη και φόβος δεν συμβαδίζουν ποτέ μαζί.
Και εξηγούμαι: η ηττοπάθεια και ο τρόπος που αντιμετώπισε ο ΠΑΣ το παιχνίδι το Σάββατο δεν θα έφερναν σε καμία περίπτωση τη νίκη. Οι παίκτες και ο ίδιος ο προπονητής φοβήθηκαν και σεβάστηκαν τον Παναθηναϊκό, περισσότερο από όσο έπρεπε.
Ο Παναθηναϊκός έχει πιτσιρικάδες μπροστά με καλή φυσική κατάσταση και δίψα για διάκριση. Πάνω σε αυτό, για να κερδίσεις πρέπει να αντιπαραβάλλεις την ποιότητα, την εμπειρία και το πάθος κάποιων παικτών. Ε, αυτά τα στοιχεία έλειψαν το Σάββατο από τον ΠΑΣ και μοιραία ήρθε η ήττα παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε στο σκορ.
Η σοφή ρήση λέει ότι "η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή". Σε μεγάλο βαθμό αυτό ισχύει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι δύσκολο και δύσβατο μονοπάτι η αναζήτηση ευθυνών σε μία ήττα.
Δυστυχώς όμως είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Ενθουσιαζόμαστε εύκολα και απογοητευόμαστε ακόμα πιο εύκολα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στον αθλητισμό, αλλά σε πολλά θέματα της καθημερινότητας μας. Οι τρεις νίκες με Απόλλωνα, Άρη και Ατρόμητο ανέβασαν τη ψυχολογία στα ύψη, ακούστηκαν και γράφτηκαν διθύραμβοι για την ομάδα του Πετράκη. Αντίστοιχα στην ήττα, ιδίως εκείνο το βαρύ 5-0 από τον Ολυμπιακό, γράφτηκαν πολλά απαξιωτικά σχόλια για τον ΠΑΣ. Όπως συμβαίνει και τώρα μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό το Σάββατο.
Ο Πετράκης είναι σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος, αυτή την εικόνα βγάζει προς τα έξω. Είναι συγκρατημένος στις νίκες και την ίδια στάση κρατάει και στις ήττες. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο ΠΑΣ έχει ένα μέτριο έως καλό σύνολο, έχει και ελλείψεις όμως στο ρόστερ του. Κι εδώ έρχεται η σύγκρουση. Το ζητούμενο για τους φιλάθλους του είναι να παίζει καλή μπάλα, να είναι ελκυστικός. Το ζητούμενο για την τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση είναι να έρχονται οι νίκες και τα θετικά αποτελέσματα. Για να είμαστε δίκαιοι, ο Πετράκης προσπάθησε φέτος το καλοκαίρι να γυρίσει την ομάδα στο 4-4-2 και να γίνει ο ΠΑΣ πιο επιθετικός και πιο ελκυστικός, όμως εκ του αποτελέσματος αυτό δεν στέφθηκε από επιτυχία.
Μόλις το σύστημα γύρισε σε 3-5-2 και τριάδα στόπερ ήρθαν και οι επιτυχίες. Με ένα σύστημα και τρόπο παιχνιδιού, ελαφρώς ή πολύ για άλλους, αντιπαραγωγικό. Αντεπιθέσεις από τα άκρα, λίγες τελικές και "κλέψιμο" των παιχνιδιών. Αυτό είναι το πλάνο το οποίο "κουμπώνει" καλύτερα στον ΠΑΣ, είτε θέλουμε εμείς να το αποδεχτούμε είτε όχι.
Ο Παναθηναϊκός έκανε 18 τελικές προσπάθειες το Σάββατο, έναντι μόλις 6 του ΠΑΣ. Η κατοχή μπάλας, ιδίως μέχρι το 70' ήταν στα επίπεδα του 75-25 %. Με αυτά τα στατιστικά είναι δύσκολο να νικήσεις, ακόμα κι αν προηγηθείς στο σκορ. Ο Δώνης στις δηλώσεις του ανέφερε μια σημαντική παράμετρο. Ότι ο Παναθηναϊκός περιόρισε το transition του ΠΑΣ, τη γρήγορη μεταφορά μπάλας από την άμυνα στην επίθεση. Αυτό ήταν το σημείο κλειδί του παιχνιδιού για μένα. Το ότι ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να βγάλει κόντρα επιθέσεις,
Ο Ολυμπιακός τις ευκαιρίες, ο ΠΑΟΚ τη νίκη στο Καραϊσκάκη. Με αυτογκόλ - ζεμπεκιά του Βούκοβιτς και μεγάλο λάθος του τερματοφύλακα Γιαννιώτη. Σημασία έχει ότι οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι και είναι στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον Ατρόμητο. Μου έκαναν μεγάλη εντύπωση οι δηλώσεις του Σάββα Θεοδωρίδη που έδωσε συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ, αλλά και οι αγκαλιές παικτών στο φινάλε. Αλλιώς έχουμε συνηθίσει τον γηραιό αντιπρόεδρο του Ολυμπιακό. Πασχαλάκης και Κούτρης αγκαλιάστηκαν και πάλι. Στην οικογένεια του ΠΑΣ χτίζονται δυνατές φιλίες που αντέχουν στον χρόνο.
Πολύ όμορφη εικόνα και στη Ριζούπολη με τους οπαδούς του Απόλλωνα να βγάζουν πανό για τις φωτογραφίες των παππούδων τους που έχουν και αυτούς του Πανιωνίου. Το ίδιο πανό πήγε μετά από λίγο και στους οπαδούς του Πανιωνίου. Γενικά η προσφυγιά αποτελεί, ιδίως τα τελευταία χρόνια, μήλον της έριδος, ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
Η Λάρισα επικράτησε 1-0 του Παναιτωλικού στο χωράφι του AEL Arena και ο Ιταλός Φέστα έκανε ντεμπούτο με νίκη.
Ο Ατρόμητος κέρδισε 0-2 στη Λιβαδειά και έδειξε ότι η ήττα από τον ΠΑΣ στο Κύπελλο ήταν μια κακή παρένθεση.
Με δυο γκολ στο τέλος του παιχνιδιού ο Άρης επικράτησε με 2-0 του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος ήταν και πάλι καλός, αλλά δεν πήρε αποτέλεσμα.