ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Τα Ηπειρωτικά προϊόντα μπορούν να... εκτοξευθούν!

● Τρόπους για να... ξεκολλήσει από την αδράνεια και την μιζέρια που έχει πέσει τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης κατευθύνσεων, ψάχνει η χώρα μας, η οποία βιώνει ίσως την πιο δύσκολη περίοδο, μετά την μεταπολίτευση. Πιεσμένη μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, εντός κι εκτός συνόρων, με μια οικονομία να βυθίζεται διαρκώς στην ύφεση και τους πολίτες της φτωχοποιημένους και απογοητευμένους, αφού οι μεγάλες θυσίες τους ακόμη δεν έχουν πιάσει τόπο! Και πώς αλήθεια να υπάρξει ανάκαμψη, όταν το μόνο που απασχολεί τους κυβερνώντες είναι το πώς, με κάθε τρόπο, θα παραμείνουν στην εξουσία, γεμίζοντας τα δημόσια ταμεία, για να μην χάσουν την «έξωθεν καλή μαρτυρία» των δανειστών;  Βεβαίως, η επιβολή φόρων είναι η πιο εύκολη «λύση», όταν όμως αυτή δεν συνοδεύεται από μια ισόρροπη ανάπτυξη, τότε αναμενόμενη είναι η  αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υπέρογκες υποχρεώσεις τους. Άρα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με τον φαύλο κύκλο να συνεχίζεται, χωρίς ν’ αλλάζει κάτι προς το καλύτερο για την οικονομία και την επιβίωση των πολιτών.
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: μπορεί άραγε και πώς να αντιστραφεί η στρεβλή αυτή κατάσταση και να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη για τη χώρα και τους πολίτες της; Εδώ που φτάσαμε, η μόνη ίσως βιώσιμη λύση είναι η στροφή σε δυο τομείς που η Ελλάδα μπορεί όχι απλώς να πρωταγωνιστήσει, αλλά και να αποκομίσει πολλά οφέλη, ικανά να δώσουν ώθηση στην οικονομία της. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τον Τουρισμό και τον Πρωτογενή Τομέα! Κι αν στον Τουρισμό γίνονται κάποια σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τη χώρα μας, μεταξύ των κορυφαίων προορισμών (βέβαια υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε τοπικό, τουλάχιστον, επίπεδο), εκεί που ακόμη, αδικαιολόγητα, υστερούμε ως χώρα, είναι στον Πρωτογενή Τομέα.
Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν έχει πλήρως αντιληφθεί τον θησαυρό που κρύβει η ελληνική γη, με τα άξια λόγου προϊόντα της, γεωργικά και κτηνοτροφικά. Αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο περιθώριο εκμετάλλευσής τους, χωρίς όμως αυτό σήμερα να αποτιμάται σε έσοδα, αφού τίποτα δεν γίνεται συντονισμένα και με προγραμματισμό! Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Η  Ήπειρος είναι μια περιοχή που ο αγροτο-κτηνοτροφικός τομέας αναπτύσσεται αργά και άναρχα, αν και υπάρχουν οι δυνατότητες να... εκτοξευθεί. Τα προϊόντα της  θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στις διεθνείς αγορές - που θα πρέπει να είναι και ο κύριος στόχος - βγάζοντας τον τόπο μας από την απομόνωση και την μιζέρια!

TTT
Είναι παρήγορο, όχι όμως και αρκετό, πως έστω και δειλά - δειλά γίνονται τα τελευταία χρόνια κάποιες προσπάθειες να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου στον πρωτογενή τομέα. Μεμονωμένες ενέργειες κάποιων παραγωγών, που χωρίς καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια «ταξιδεύουν» τα προϊόντα τους σε διεθνείς εκθέσεις, ανοίγουν νέες αγορές, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, μέχρι και, πολλές φορές, βραβεύσεις. Και μόνο το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι στον τόπο μας υπάρχει η καλή πρώτη ύλη, αλλά και η θέληση από τους παραγωγούς. Λείπει όμως ο σχεδιασμός και η στήριξη από την Πολιτεία. Δεν είναι παράλογο, να έχει έναν τέτοιο καλό άσσο η χώρα μας και να μην μπορεί να τον αξιοποιήσει;
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.