Επίσκεψη ουσίας ή για το… θεαθήναι;

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

➤  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Την… τιμητική της είχε η περιοχή μας τις προηγούμενες μέρες, με τα θέματα υγείας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «υψηλών» συναντήσεων, αφού την Ήπειρο επισκέφθηκε τόσο ο αναπλ. Υπουργός Υγείας, όσο και λίγες μέρες νωρίτερα αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Όπως ήταν αναμενόμενο πολλά ήταν τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα που επισκέφθηκε ο αναπλ. Υπουργός, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος για να μεταφέρει στα «κεντρικά» την εικόνα της υγείας στην περιοχή μας: ελλείψεις προσωπικού και υλικών, μισθολογικά, Πολυδύναμο Κέντρο στο «Χατζηκώστα», νέο Νοσοκομείο στην Πρέβεζα και άλλα επιμέρους, τα οποία σύμφωνα με τις Διοικήσεις και τους εργαζομένους χρειάζονται επειγόντως λύσεις.
Το ότι ο αναπλ. Υπουργός χαρακτήρισε «στολίδια» τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ή ότι αυτά μπορούν να πορευτούν ως έχουν σήμερα. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα δυο αυτά Νοσηλευτικά Ιδρύματα εξυπηρετούν πολλά περισσότερα περιστατικά απ’ όσα μπορούν ν’ αντέξουν. Το γεγονός ότι τα καταφέρνουν μέχρι σήμερα πολύ καλά, ως επιβράβευση θα πρέπει να τους δοθεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, ενισχύοντας τόσο τους προϋπολογισμούς τους, όσο και το προσωπικό.
Όσον αφορά το πολυσυζητημένο, αλλά εδώ και καιρό, στάσιμο Πολυδύναμο Κέντρο, κατά την επίσκεψή του ο αναπλ. Υπουργός δήλωσε ότι σύντομα αυτό θα λειτουργήσει για τον σκοπό που χτίστηκε, δηλαδή για να συμβάλει στην αντιμετώπιση δύο μεγάλων κοινωνικών «πληγών», όπως είναι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ τμήμα του θα παραχωρηθεί, όπως είπε, για τις αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου «Χατζηκώστα». Μια πρόταση που παρότι κανείς δεν περίμενε, εάν τελικά υλοποιηθεί, σίγουρα θα λειτουργήσει γενικότερα προς όφελος της δημόσιας υγείας, αφού θα δώσει σημαντικές «ανάσες» στο νοσοκομείο. Εξάλλου 4.000 τμ. μπορούν να στεγάσουν και τα τμήματα του Πολυδύναμου, αλλά και να αποσυμφορήσουν το «Χατζηκώστα».
Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, το ζητούμενο δεν είναι το πώς – και εάν - θα χωριστεί το Πολυδύναμο Κέντρο, αλλά πότε επιτέλους θα λειτουργήσει! Καταντά πλέον κοροϊδία οι εκάστοτε Υπουργοί Υγείας και οι Γενικοί Γραμματείς συχνά να αναφέρονται σ’ αυτό το έργο, που σήμερα υπάρχει απλώς σαν διακοσμητικό στοιχείο χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό, αλλά και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο.  
***
Όπως και να έχει πάντως άλλη μια «υψηλή» επίσκεψη, που αν και αφορούσε πολύ σημαντικά θέματα υγείας, φαίνεται ότι απέβη άκαρπη, αφού έμεινε μόνο σε διαπιστώσεις και σε ευχολόγια. Κι αυτό αν και η ατζέντα των Διοικήσεων των Νοσοκομείων μας προς τον αναπλ. Υπουργό Υγείας ήταν μεγάλη και με συγκεκριμένα θέματα. Τώρα, κατά πόσο αυτά θα προωθηθούν ή απλά η επίσκεψη του Υπουργού έγινε για το… θεαθήναι, θα το δείξει το άμεσο μέλλον!..
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.