ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Γράφτηκε από τον/την ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ on . Posted in Παρεμβάσεις

Να γιατί η Ηπειρωτική κτηνοτροφία
θα έπρεπε διεθνώς να πρωταγωνιστεί!..

  Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● Τις προτάσεις του για το πώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω η Ηπειρωτική κτηνοτροφία, η οποία με τα ποιοτικά προϊόντα της μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε γραπτώς (!)  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή ημερίδα που διοργάνωσε στα Γιάννενα την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, όπου αναλύθηκαν όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Σε θεωρητικό επίπεδο βέβαια, οι επισημάνσεις του Υπουργού ήταν πολύ ενδιαφέρουσες, ωστόσο μέχρι και σήμερα η αδυναμία έγκειται στο αν αυτές μπορούν να γίνουν πράξη, φέρνοντας καλύτερες μέρες στην κτηνοτροφία μας, η οποία σήμερα παλεύει με… νύχια και με δόντια για να σταθεί όρθια!
Το ότι ο νέος Υπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός προς τους κτηνοτρόφους, για συνεργασία και από κοινού συζήτηση προτάσεων που μπορούν να παρακάμψουν τα σημερινά προβλήματα, είναι πράγματι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι κρατικές υπηρεσίες να μην μένουν μόνο στις θεωρητικές αναλύσεις, την ώρα που σοβαρά ζητήματα συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του κλάδου. Καιρός να προχωρήσουν σε πράξεις, που θα δίνουν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις στα καυτά προβλήματα.
Φορολογικά, βοσκότοποι, επιδοτήσεις, αδειοδοτήσεις στάβλων,  βελτίωση των υποδομών, υγειονομική προστασία, τυποποίηση και διάθεση προϊόντων , θα έπρεπε ήδη να είχαν διευθετηθεί και η συζήτηση τώρα να είχε επεκταθεί στην πολιτική προβολής των ποιοτικών Ηπειρωτικών προϊόντων και στο πώς και πού θα βρεθούν νέες αγορές, κυρίως για εξαγωγές.
Και είναι πράγματι λυπηρό όλα αυτά να μην έχουν ακόμη διευθετηθεί , όταν σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, η Ήπειρος έχει αναπτύξει έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους, την κτηνοτροφία, που συμμετέχει σε ποσοστό 65% στη συνολική ακαθάριστη αξία της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, την ώρα που το πανελλαδικό ποσοστό μόλις αγγίζει το 39%.  Όταν υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες ο νόμος Πρέβεζας είναι ο δεύτερος πανελλαδικά στην εκτροφή χοίρων και τέταρτος στην εκτροφή αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, ή ο Νομός Ιωαννίνων πρώτος και ο Νομός Άρτας τέταρτος πανελλαδικά στην εκτροφή πτηνών κρεατοπαραγωγής, είναι εξοργιστικό που η Πολιτεία δεν μεριμνά, στο να καμφθούν όλα τα προβλήματα που σήμερα ταλαιπωρούν χιλιάδες παραγωγούς.
***
Η Ηπειρωτική κτηνοτροφία έχει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μπορούν να την καταστήσουν πρωταγωνίστρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα έπρεπε οι σχεδιασμοί που κάνει το αρμόδιο Υπουργείο να είχαν γίνει ήδη πράξη. Οι παραγωγοί έχουν χορτάσει πλέον από λόγια και υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια κατάσταση που καθιστά το μέλλον της κτηνοτροφίας μας αβέβαιο, την ίδια ώρα που άλλες χώρες, χωρίς την παράδοση και την ελληνική ποιότητα, προωθούν τα δικά τους προϊόντα, κερδίζοντας έδαφος στην παγκόσμια αγορά.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι πολύ αργά, όταν επιτέλους το αντιληφθούν αυτό και οι δικοί μας… καρεκλοκένταυροι των Αθηνών!
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.