ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Η θεία Ασπασία έκρυβε τα ντόλαρς σε γκαζοτενεκέ!
Στην εφημερίδα μας είδα ένα ξεφόρτωμα Ελλήνων μεταναστών… στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Πήγε ο νους μου στη συγχωρημένη τη θεία Ασπασία, την πρώτη ξαδέρφη της κυραμάνας μου της Ζαγορίσιας που ήταν άκληρη κι ο θείος, ο άντρας της, είχε πάει στη Μασαχουσέτη για καζάντιο – σαν τα εκατομμύρια των άμοιρων όλου του ντουνιά που την έκαναν υπερδύναμη!..
Μικρή τσιουπρουπούλα ήμαν σαν πρωτοξεκίνησε η θεια η Ασπασία να μας επισκέπτεται στο Κουρμανιό. Εκείνη κάθονταν εκεί στην Αγία Αικατερίνη, σ’ εκείνο το υπερυψωμένο πλάτωμα, απέναντι από την τωρινή Ζωσιμαία. Ένα στενάδι στον δεύτερο όροφο ήταν το αρχοντικό της. Στο ισόγειο κάθονταν ένας φτωχοπρόδρομος. Είχαν κοινό χαλέ παρακαλώ… και χαλές είναι ο απόπατος… το μέρος, ο καμπινές, η τουαλέτα… Θέλετε κι άλλα ονόματα γι’ αυτό τον τόπο που τώρα νομίζεις πως μπαίνεις σε σαλόνι; Αυτού το παραδέχουμαι… είναι πρόοδος του ανθρώπου.
Λοιπόν, η θεία Ασπασία αποφάσισε να με κάνει κληρονόμο… να μ’ αφήσει σπίτια και παράδες… που θάφερνε ο αντρούλης της όταν γύριζε για το λάκκο!.. Προς το παρόν της έστελνε τα ντόλαρς κι εκείνη τάκρυβε σ’ ένα γκαζοτενεκέ διπλό που πάνω είχε λουλούδια, όπως καμάρωνε… ούτε τράπεζα ούτε άλλες αγκούσες! Μας επισκέφτονταν ταχτικά, τα πρωινά, αλλά δεν την έβλεπα γιατί πήγαινα στο σκολειό στο Καπλάνειο… Το καλοκαίρι όμως βλαστήμαγα κι ας μην έλεγα κακά λόγια ακόμα. Βλαστήμαγα γιατί δεν μ’ άφηνε να κάνω το δειλνίσιο σεργιάνι μου στο μπαλκονάκι!
Έλεγε στη μάνα μου να τριγυρίσουν το μπαλκόνι, τα κάγκελα δηλαδή, με… τσίγκο! Για να μη μου βλέπουν τα βρακιά οι άντρες από κάτω (και που δεν φαίνονταν…). Μου έλεγε να βάλω μακριά φ’στάνια και μακριά βρακιά… ως το κότσι… σαν τα δικά της… και μου τάδειχνε κιόλας το τέρας… κοίτα εμένα; Κι εγώ έβανα τα κλάματα, το φτωχό. Κι η επωδός του πατερούλη μου ήταν «κάτσε φρόν’μα γιατί θα σε δώκω κληρονόμο στν’ Ασπασία…». Εκείνη τόχε δέσει κόμπο πως θα την γεροκομούσα κι αυτήν και τον μετανάστη αντρούλη της! Κι εκείνος έστελνε ταχτικά τα ντόλαρς που τα μάζευε η Ασπασία.
Στην Κατοχή πήγε περίπατο το έμβασμα. Λόγω πολέμου, είχαν σταματήσει τα πάρε δώσε με το Αμέρικα. Έκλεισε η Αμερική!!! Πήγαινε έρχονταν η Ασπασία και ρωτούσε «Τι μάθαταν, μωρ’ τι μάθαταν; άνξε η Αμερική;». Δεν είχε φράγκο κατοχικό… τάχε σε δολάρια και θα ψόφαγε της πείνας αν δεν την είχαμαν κι αυτή στη δύναμη της φαμίλιας μας και να μοιραζόμαστε τα αραποφάσουλα των διανομών…
Στην Κατοχή το 44 που φτάκαμαν στο Καπέσοβο κυνηγημένοι… η Ασπασία η Μασαχουσέτω την έβγαλε καθαρή!.. Αγκαζάρισε την ξαδέρφη μου την Κική την Βαρζώκα… και την έκανε… κληρονόμο στο στενάδι της Αγίας Αικατερίνης! Ο θείος ο Μασαχουσέτης… δεν κατέχω τι απόγινε ο δόλιος. Φευ κι αλαέ…
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.