ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

M’ έβανε η μάνα μου να παραφυλάω για το σκουπιδιαραίικο κάρο!..

■  Λάθος τίτλο έχει η στήλη μου σήμερα. Καθόλου καλή πρόθεση δεν έχω. Να σκοτώσω «τα μυαλά» που μας κυβερνάν θέλω και δεν εννοώ αρχηγούς κομμάτων, αλλά παρακάτω-παρακάτω. Πριν κι απ’ αυτούς, ήθελα, σαν κανονική «κυράτσα» να ξεμαλλιάσω τις βαριές νοικοκυρές που ξεσκατώνουν τα σπίτια τους... και πετάζουν τις βρωμιές τους – ενώ οι συνδικαλιστές έχουν απεργία (έχουν δικαίωμα...).
Δεν μπορείς κυρά μου να δέσεις την σακούλα σου την μαύρη, την πράσινη, την κίτρινη κ.τ.λ. και να την βάλεις σε μια γωνιά βεράντας ή ακόμα στο λουτρό ή όπου μπορείς να «την ρουπώσεις»;
Θα μου πείτε πως, ώσπου να λήξει η απεργία θα μαζευτούν πολλές σακούλες... Γι’ αυτό νοικοκυρά μου... λιγότερη «μάσα» δεν θα μας βλάψει, ούτε τα ρούχα που τάχα μας πάλιωσαν και τα παπούτσια μας από σαρανταποδαρούσες... μπορούν να ντύσουν γυμνούς ανθρώπους που διακονεύουν και το ρούχο και το παπούτσι και το φαΐ... αλλά στα κρυφά  γιατί ύστερα λέγεται «επαιτεία». Μία είναι η ουσία... τα σκουπίδια μας όχι πεταγμένα στους σωρούς με τούτη τη ζέστη...
Γυρίζω πάλι στα μικράτα μου, στο Κουρμανιό μου. Μ’ έβανε η μάνα μου να παραφυλάω ν’ ακούσω την κουδούνα του σκουπιδιαραίικου κάρου και συγχρόνως άκουγα και τη φωνή της μάνας μου... «Κούλα, τα σκούπρα...». Κι ο σκουπιδιάρης δεν στεκόταν, προχωρούσε κι εγώ τον κυνηγούσα με το γκαζοτενεκέ στα χέρια!.. Κι ο σκουπιδιάρης... δεν ξέρω αν ήταν υπάλληλος του Δήμου... ξέρω όμως πως τα πουλούσε για λίπασμα, στους μποσταντζίδες!.. Άλλη επεξεργασία εκεί.
Ενόψει καλοκαιριού όμως, είχαμαν και κάτι απαίσιο! Έβγαινε ο χωροφύλακας κι απόλναγε φόλες σε αδέσποτα... και με δεσπότη, μη λυσσιάξει κανένα κι αντιλυσσικά δεν υπήρχαν. Δεν είχαν γίνει ακόμα τα κτηνιατρεία... μόνον για τα μπλάρια του στρατού ήταν κτηνίατροι!
Τώρα, των σκύλων μας και γατών μας τους έχουμε βιβλιάρια κτηνιατρικά!.. Τώρα τα πλένουμε με ειδικά σαμπουάν και τους έχουμε περιλαίμια διάφορα... αν χαθούν να ειδοποιήσουν το αφεντικό... αν είναι μπολιασμένα... και... και... και. Ειδικά πανέρια μωρές, να κάθονται και να κοιμούνται τους έχουμε. Σκυλίσια ζωή κάνουν τώρα τα ζώα μας; Σκυλίσια ζωή τώρα κάνει ο άνθρωπος που κοσιεύει με τη γλώσσ’ απ’ έξω για να κονομήσει για την ευμάρεια... που έμαθε να ζει.
Καλοκαίρια είναι τα τωρινά που χώνεται ο κοσμάκης στις καφετέριες και δροσίζεται... και τότε που θυμάμαι στα μικράτα μου... γυρίζαμαν από την Κυρά Φροσύνη καταφαγωμένοι από τα κνούπια κι αλοίφομασταν με ξύδια! Η μυγοπαγίδα κρεμασμένη από το ταβάνι γέμιζε ως που να πεις τρία. Οι κουνουπιέρες έδιναν κι έπαιρναν στα κρεβάτια!.. Το «φιδάκι» το θυμάστε που σου πιάνονταν η ανάσα μεν... αλλά δεν ζιούγωναν ζωΰφια!.. Μωρές, θ’μιέτι κανένας την απαίσια την κόρζα, τον κοριό βρεεε... που βρωμοκοπούσε ο άτιμος όταν τον σκότωνες; Τώρα, για τα πάντα υπάρχει φάρμακο! Τα θυμάστε τα καψαρά τα μερμυγκάκια και τον αγώνα τους να εφοδιαστούν για τον χειμώνα; Πού τ’ αφήνουμε τώρα να πάρουν ανάσα! Λίγη κανέλα σκόνη εκεί που βγαίνουν τα καϋμένα και δεν σκιάζεσαι μη γιομίσει το ψωμί ή το φαΐ. Δεν ακούγεται εκείνο το... ούι, μπήκαν μυρμήγκια...
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.