ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Τι έχει η γλώσσα μας και την ξορκίσαταν;

■  Καλός μου φίλος, λόγιος... αλλά και θρήσκος, ήταν ταμένος να επισκεφτεί γνωστό Μοναστήρι να προσκυνήσει και να γράψει κιόλας.
Πήγε ορθόδοξος και γύρισε... όχι μόνο διαμαρτυρόμενος... αλλά Τούρκος με φακιόλι... «Πώς τα πέρασες;» θέλησα να τον ρωτήσω και ξέσπασε. «Ντροπή... ντροπή... απαράδεχτα πράγματα... τον οίκο του πατρός μου τον είδα οίκον εμπορίου... πώς το επέτρεψε η εκκλησία μας... τι είδαν τα μάτια μου... ό,τι ήθελες πουλιώνταν εκεί... από φαγουλάτα ως μπιχλιμπίδια. Ανατολίτικο παζάρι κι όχι μοναστήρι ήταν... πολύ συγχύστηκα και ξεματιάστρες ήταν κι αν είχα φραγγέλιο θα το σιούκωνα». Έξαλλος ήταν ο σόφρων καλός μου φίλος!.. Σ’ αυτό το θέμα ας μη συνεχίσω εγώ, σέβομαι ολες τις θρησκείες. Κάτι πρέπει να φοβάται ο παλιάνθρωπος και κάτι να σέβεται... Έλα όμως που το παρακάναμαν κι ας κάνουμε τάχα σαν υπερπατριώτες που οι ξένοι δεν σέβονται τούτον τον τόπο!.. Γιατί να τον σεβαστούν οι ξένοι όταν εμείς δεν θυμίζουμε Έλληνα; Ταμπέλα με ελληνικά γράμμματα δεν βρίσκεις ούτε σε σουβλατζίδικο!.. Αν πεις για τα μεγαλομάγαζα... ούτε καταδέχονται να γράψουν ελληνικά. Τι σκατά πουλάν στα σκατοσούπερ μαγαζιά τους... Σαν οι μόνοι πελάτες που περιμένουν να είναι οι τουρίστες... που ξέρουμε καλά τι χουβαρδάδες είναι! Τι σκούζουμε στα κουτουρού, πως τάχα η Ευρώπη μας καταπιέζει... αφού το τραβάει ο οργανισμός μας! Μην είναι ένα μην είναι δυο τα στραβά μας... Τι έχει μωρές η γλώσσα μας και την ξορκίσαταν; Και βουνίσιοι και καμπίσιοι μου γίναταν γλωσσομαθέστατοι; Πόσες φορές θα το πω... μπορούμε να μάθουμε όσες γλώσσες μιλιούνται; Τότε θα πούμε μπράβο στους Έλληνες που κουβάλησαν τον πολιτισμό όπου μπορούσαν.
Πολιτισμένοι και γλωσσομαθείς νομίζουμε ότι είμαστε με το να πατσιαβλίζουμε πέντε-δέκα λέξεις ξένες; Ήμαρτον!.. Αμ’ τ’ άλλο; Πήγαν να την φαν’ την αηδό οι κουλτουριάρες γυναίκες... γιατί είπε «χτύπα σαν άντρας!». Πώς το κατάλαβαν ότι εννοούσε... δαρμό; Αν έλεγε για το τσαπί ή το τσεκούρι; Άε στο διάολο ζαβές... Αντί να ξεσηκωθήτε για την καταρράκωση της γυναίκας της γυμνής και τουρλωμένης... να διαφημίζει και τα πιο ευτελή προϊόντα κι αντί να τα βάλετε με τους χορηγούς όλων των εκπομπών που επιβάλλουν ό,τι έχουν για... ξέκαμα στα μαγαζιά τους... αλλά και τις εκπομπές που σιούνται και λιγιούνται οι τάχα απελευθερωμένες... τα βάλαταν με την τραγουδίστρια... Μωρές, αυτά είδαταν; Πολύ ανοιχτομάτες είστε να μην αβασκαθείτε μάνα μ’... αντί να διαμαρτυρηθούμε εμείς, οι γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας που μοστράρετε σχεδόν τσίτσιδες μόνον γυναίκες για να διαφημίζουν προϊόντα... Ναι μωρές, γιατί εμείς στο μπ’γαδ κατρίσαμαν και μας στερείτε το δικαίωμα να βλέπουμε διαφημιστές με το σλιπάκι τους και ζάρκους στο κορμί και... έστω μια όμορφη γραβάτα μόνον... Για σκεφτείτε το. Σας λέω πως θάχει επιτυχία... Οίκοι... σε σας το λέω... Διαφημίστε: από πάνες βρακάκια... σταγόνες για τα μάτια... άνετες πάπιες... σταγόνες για τ’ αυτιά... καροτσάκια... και ό,τι έχει σχέση με γυναίκες με τόνα ποδάρι στο λάκκο. Θ’ ανεβούν κατακόρυφα οι πωλήσεις σας... Δεν σας λέω να διαφημίζετε τίποτε αντρικό... γιατί οι άντρες με τ’ όνα ποδάρι στο λάκκο χάφτουν μόνο τις καλλίγραμμες και δεν καταλαβαίνουν αν διαφημίζουν κάτι... Άμα σας λέω...
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.