ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ

Γράφτηκε από τον/την ΚΟΥΛΑ ΤΖΑΛΜΑΚΛΗ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ on . Posted in Με Καλή Πρόθεση

Άκουσα κι εγώ πάλι φέτος το «τα πήραμε τα Γιάννενα»!..

■  Τα πήραμε τα Γιάννινα και φέτος. Για τη μένα λέω. Έζησα και φέτος να τ’ ακούσω και να δω τις γιορταστικές εκδηλώσεις, όχι όπως τις έβλεπα στα νηπιακά μου... σχολικά μου... μάνας και γιαγιάς χρόνια...
Είδα τις εκδηλώσεις γι’ αυτή τη Μεγάλη Μέρα του τόπου μας, καθισμένη μια χαρά στη ζεστούλα! Χαιρόμουν, γιατί ήταν καλή μέρα και δε θα πούντιαζαν προπαντός τα τσιότσια και δε θα στεκόμασταν... γονιοί και παππούδες με τα παλτά στα χέρια να κοσιέψουμε να τα ντύσουμε μόλις πέρναγαν... Και μη μου πείτε πως δεν το κάναταν και σεις... Δεν είναι πολλά τα χρόνια που η παρέλασις γίνεται στη θέση που γίνεται τώρα και πολύ το ευχαριστιέμαι... και να το ευχαριστιούνται κι οι επίσημοι και των Αθηνών και ντόπιων! Θα θυμάστε βέβαια την παρέλαση στην Κάτω Πλατεία, μπροστά στη Μεραρχία μας. Ποιος να πρωτοχωρέσει σ’ εκείνα τα λίγα μέτρα; Κι αν έβρεχε... Κι αν χιόνιζε; Και δεν ξεχνώ ποτέ μια 21 Φεβρουαρίου, την καημένη την Φρειδερίκη που την είχαν κλουριάσει με μια κουβέρτα! Είχαμαν λογικό πατερούλη και στα νηπιακά μας χρόνια μας πρόσεχε και δε μας έβγαζε στο κρύο του Φλεβάρη... ίσως και γιατί δεν είχαμαν κάποιον που έπρεπε να καμαρώσουμε να παρελαύνει. Μας ξύπναγε με το τραγούδι... «Τα πήραμαν τα Γιάννινα»... κι όχι τα πήραμε... εδώ ήταν Γιάννινα κι όχι παίξε γέλασε! Χορταίναμαν μαγκαλάδα ακούγοντας τρεις φορές εκείνη τη μέρα να βροντάει το κανόνι απάνω στην πολεμίστρα του Κάστρου, απέναντι από το σπίτι και να γιομίζει το μπαλκόνι μας στουπιά και στάχτες!.. Κι η μάνα μου που είχε πρωτοξάδερφο ταγματάρχη Πυροβολικού παρακαλώ... τον παρακάλεσε να μη ρίχνει το κανόνι από τη δική μας τη μεριά, αλλά από την άλλη πολεμίστρα... Ναι μεν αλλά... από την άλλη πολεμίστρα... γιόμισαν στουπιά και στάχτες οι Συμεωνίδηδες, καλοί γείτονες κατά τ’ άλλα... και παραπονέθηκαν πως έχουμε τα μέσα. Μεντέτ-μεντέτ που έλεγαν οι παππούδες μου και μας μολογούσαν για το τι γίνκι όταν πήραμαν τα Γιάννινα! Κι ο πατερούλης – πάλι – μας μολογούσε παραστιά (και μας η εστία ήταν μία καλοαναμμένη μαγκαλάδα...) το πως εκείνος και πολλά Γιαννιωτόπλα της ίδιας ηλικίας... ήταν κλεισμένα στο Αρχιμαντρειό για να μην τα πάρουν στον Τούρκικο Στρατό κληρωτούς! Μας έλεγε πως ο θείος Μιχαλάκης ήταν στο Εμίν-Αγά... στον Τούρκικο Στρατό που βάραγε τον Ελληνικό! Και πως ο θείος Πανταλής... είχε ριχτεί στο Ελληνικό... δηλαδή από την άλλη πλευρά του Αράχθου! Και μας έλεγε πως ο καψαρός ο πάππης, ο Γάκης, του έγραψε συνθηματική επιστολή... «Παιδί μου Πανταλή... έμασα αίμα και χολή κι αν ρωτάς για το βόιδα που έχει τα πρόβατα πολλά δεν είναι καλά!». Αν την έπιαναν οι Τούρκοι δεν θα καταλάβαιναν! Κι η κοροϊδιάρα η κυρ’ Αγγιλκούλα, η γυναικούλα τ’ ξεκαρδίζονταν με την συνθηματική... και την φοβέριζε... «Αγγέλω... βούβα... θα σ’ βγάλου του ματ’ μη του π’ρουν...γιλάς, κι έχουμε τρία πιδιά στ’ αβανιάς τα χέρια...». Άγια τα χωματάκια σ’ παππούλη μ’...».
Έκλεινε κι αυτή η Άγια-Μέρα των Γιαννίνων με το κατέβασμα της σημαίας και με τη λαμπαδηφορία με τη Στρατιωτική μουσική μπροστά από τη Μεραρχία στο Κάστρο... Ακούγαμαν και τον μπαμπάκα μας (έτσι τον λέγαμαν εμείς...) να λέει... «Αι πιδιά... κι τ’ χρόν’... γιροί νάειμαστι...». Κι άκουσα κι εγώ πάλι φέτος το: τα Πήραμε τα Γιάννενα!.. (Τα Γιάννενα των Γιαννένων...). Έτσι δεν κλίνεται; Κι έτσι, για καλό... να ρωτήσω: Δε ματαβήκε κανένας νεοέλλην να μπορεί να κάνει εμβατήρια; Αυτά που ρυθμίζουν το βήμα... παιδιών και ενόπλων στις παρελάσεις; Πρόσεξα πως η δική μας Στρατιωτική Μουσική (ή η Φιλαρμονική ήταν;) τσάκωναν κι από λίγο το άσχετο... «Μακεδονία Ξακουστή!..». Εκτός αν το κάνουμε τιμής ένεκεν για την... Ολυμπιάδα!..
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.