ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΟ
÷ Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό λέει ο θυμόσοφος λαός μας!
÷ Και δεν έχει άδικο. Αν χρωστά ο πολίτης είτε στο στενό δημόσιο τομέα, είτε στον ευρύτερο και δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, εκτός από την επιβολή της νομίμου προσαυξήσεως 1% το μήνα, τουτέστιν 12% το έτος, καθαρή τοκογλυφία, υπόκειται και σ' άλλες συνέπειες, όπως προσωποκράτηση, κατασχέσεις κλπ…
÷ Αν όμως το κράτος, στενός δημόσιος τομέας ή η τοπική αυτοδιοίκηση χρωστά στον πολίτη, ε, εδώ δεν υπάρχουν υποχρεώσεις, ούτε συνέπειες…
÷ Οπόταν ευδοκήσουν τόσο τα υπουργεία, όσο και οι τοπικοί άρχοντες θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και πάντα ατόκως.
÷ Και εδώ ο κάθε πολίτης αναρωτάται και λέγει: Τι είδους κράτος δικαίου είναι αυτό, που με τρόπο εκβιαστικό εισπράττει και ξεζουμεί τον πολίτη, και όταν έρχεται η ώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του «ες αύριον τα σπουδαία»!
÷ Αλλά και ποτέ κανείς μήτε υποψήφιος βουλευτής αλλά ούτε και υποψήφιος δήμαρχος και σύμβουλος αναφέρθηκε σ' αυτό το ζήτημα, ότι ΘΑ το διορθώσει!
÷ Μήπως ήρθε ο καιρός ν' ασχοληθούν με αυτό το θέμα;
***
÷ Ωραίο και επίκαιρο! Οι 12 μήνες βρέθηκαν στην ανάγκη να δανεισθούν, άλλωστε είναι και της μόδας να καταφεύγουν όχι μόνο οι ιδιώτες-πολίτες στο δανεισμό και να καταχρεώνονται αλλά και τα κράτη, όπως, καλή ώρα και το δικό μας!
÷ Αλλά κατά την προετοιμασία των 12 μηνών για να μεταβούν στον τοκογλύφο, ο Τρελομάρτης τόσκασε και οι αδελφοί του τον αναζητούσαν.
÷ Επειδή όμως ο καιρός περνούσε, αποφάσισαν μόνοι τους οι 11 να επισκεφθούν τον «τοκογλύφο».
÷ Ο τοκογλύφος άρχισε τις ερωτήσεις για το τι θέλουν τα δανεικά, ποιός θα είναι ο εγγυητής και τα λοιπά…
÷ Ο Γενάρης είπε, για μένα θα είναι ο Φεβρουάριος, ο Φεβρουάριος πρότεινε το Απρίλιο, ο Απρίλιος τον Μάιο κ.λ.π.
÷ Αλλά ο «τοκογλύφος» ρωτούσε για τον απόντα Μάρτιο, οπότε ξάφνου φάνηκε κι αυτός.
÷ Τότε ο «τοκογλύφος» «εξομολογήθηκε» και είπε: Εγώ είμαι γεωργός και θέλω να ξέρω τις διαθέσεις του Τρελομάρτη.
÷ Γιατί κατά την παράδοση: «Αν ρίξει ο Μάρτης δυό βροχές κι ο Απρίλης άλλη μία, χαρά σε 'κείνον τον ζευγά που 'χε πολλά σπαρμένα»!
÷ Ο γεωργός αναζητούσε τον εγγυητή του Απριλίου, ενώ οι ταγοί μας χωρίς εγγυητή δανείζονταν και δανείζονται χωρίς αναφορά στον εγγυητή λαό που καλείται να βάλει βαθιά το χέρι του στη τσέπη του για να πληρώσει τα σπασμένα και της κακοδιοικήσεως και της κακοδιαχειρίσεως…
***
÷ Αφουγκραζόμαστε τον τελευταίο καιρό και δη, την 5ετία που μας πέρασε αλλά και στη συνέχεια, για θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες ετεροπροσδιορίζονται.
÷ Ο πρώτος σαφής ορισμός των θυσιών αυτών, αν δεν με απατά η μνήμη έγινε από τον Γερμανό πρόεδρο, όταν αφίχθηκε στη χώρα μας και παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στους Λυγγιάδες.
÷ Ακούσαμε λοιπόν να λέει ότι: «Οι θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός λόγω της κρίσεως»… Αυτά όπως απεδόθησαν από τον διερμηνέα, γιατί ο Γερμανός πρόεδρος Joakim Gau, δεν μιλούσε ελληνικά.
÷ Τελευταίως, αφουγκρασθήκαμε από τον ΥΠΕΘΑ κ. Δημ. Αβραμόπουλο να κάνει λόγο στην Λήμνο κατά την εκεί επίσκεψή του για: «Θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, θα πιάσουν τόπο, γιατί οι ένοπλες δυνάμεις θα ανταποκριθούν στο καθήκον των»…
÷ Οι θυσίες είναι εκούσιες, αυτές που πηγάζουν από τη θέληση του ατόμου ή του λαού, πρόκειται για αυτοθυσίες, τις θυσίες των ηρώων, όπως και τις οικονομικές θυσίες των δωρητών, ευεργετών κ.λ.π.
÷ Και ο ελληνικός λαός υποβάλλεται ακουσίως σε θυσίες, για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε η κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση των πολιτικών, που μπροστά στην πελατειακή λαίλαπα, αδιαφόρησαν για τις ολέθριες συνέπειες των έργων των…
ο ΚΑΙΡΟσκόπος
κ.α.α ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΤΣΟΛΑΜΠΡΟΣ