Διαδόσεις

on . Posted in Διαδόσεις

Μια σύγχυση...

Σε δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή την επίσκεψη στο Σούλι της Λίνας Μενδώνη, γίνεται μια σύγχυση όσον αφορά στις μελέτες και στα έργα  στο Σούλι. Τονίζεται, λοιπόν, ότι «μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ Υπ. Πολιτισμού και Περιφέρειας Ηπείρου υλοποιούνται μελέτες και έργα ύψους 700.000 ευρώ στην περιοχή του Σουλίου. Αφορούν στην συντήρηση και αποκατάσταση του Ναού Αγ. Κυριακής Αυλότοπου, μελέτες για την αποκατάσταση του καθολικού Μονής Αγ. Ιωάννη Βέλλιανης, την αντικατάσταση της στέγης του Ναού Αγίου Δημητρίου Πολύδροσου, τη μετατροπή του παλαιού σχολείου Ελαταριάς σε ορειβατικό καταφύγιο και τις μελέτες αποκατάστασης του Κάστρου Κιάφας». Φυσικά η Βέλλιανη, η Ελαταριά και το Πολύδροσο είναι χωριά του Δήμου Σουλίου, αλλά δε βρίσκονται στην περιοχή του Σουλίου. Εκτός αν αντί για «περιοχή Σουλίου», εννοείται ο ομώνυμος Δήμος…

Η.Μ.

Συγκινητική στήριξη…

Σε μία συγκινητική ενέργεια προχώρησαν οι ποδοσφαιριστές της Κ19 του Παναιτωλικού στο παιχνίδι του πρωταθλήματος Νέων με αντίπαλο τον Λεβαδειακό. Θέλοντας να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον νεαρό παίκτη του ΠΑΣ Γιάννινα Γιάννη Αγγελόπουλο ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, είχαν μία φανέλα που έγραφε «Σιδερένιος Αγγελόπουλε». Τη σχετική φωτογραφία δημοσίευσε και η ΠΑΕ Παναιτωλικός. Πολύ συγκινητική η πρωτοβουλία στήριξης σε έναν άτυχο νεαρό ποδοσφαιριστή. Αυτό δείχνει πώς οι πραγματικές αξίες που πρέπει να προάγει ο αθλητισμός, της αλληλεγγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι, δεν έχουν ακόμη χαθεί!

Ν.Γ.

Τετραήμερο…

Το τετραήμερο για την εθνική επέτειο επέλεξε ο Τσίπρας με την οικογένειά του να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη… Ούτε δοξολογίες, ούτε καταθέσεις στεφάνων ούτε σχολικές γιορτές για τα παιδιά του, ούτε παρακολούθηση παρελάσεων… Αυτά είναι επιλογές μικροαστών!

MΑΤ

Κατάθεση ψυχής…

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Από την αρπαγή στην επιστροφή. Χαιρόμαστε με τον επαναπατρισμό των εικόνων», στο Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, σ’ αυτά που ξεχώρισαν ήταν η ομιλία του Αλέξανδρου Καχριμάνη. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κατέθεσε μαρτυρίες και βιώματα μιας και ασχολήθηκε προσωπικά με το ζήτημα του εντοπισμού και της επιστροφής των κλεμμένων εκκλησιαστικών εικόνων. Στη σημαντική αρωγή του στο ζήτημα στάθηκε και η Λίνα Μενδώνη, καθώς ήταν εκείνος που ξεκίνησε την αναζήτηση των κλεμμένων κειμηλίων ήδη από το 2009. Είναι αυτές οι στιγμές που πράγματι οι ομιλητές κάνουν κατάθεση ψυχής, μιας και γνωρίζουν από πρώτο χέρι αυτά τα ζητήματα!

Ν.Γ.

Συγκρίσεις…

Η μία εικόνα είναι από τον ολοκαίνουριο πεζόδρομο  - ποδηλατόδρομο που έφτιαξαν στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος συνδέει τον υπάρχοντα με το Δρέπανο. Άψογος κατασκευαστικά, υπερυψωμένος, δίπλα στη θάλασσα, λογικά θα γεμίζει πεζούς και ποδηλάτες. Η άλλη είναι δική μας, από το παραλίμνιο τμήμα ανάμεσα στην οδό Βογιάννου και την πρώτη γέφυρα του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου Ανατολής και Κατσικά. Το μήκος του τμήματος δεν είναι καν ένα χιλιόμετρο, όμως έχει σ’ αυτή την κατάσταση πολλά χρόνια, ούτε καν θυμόμαστε από πότε. Μεγάλο έργο η ανάπλαση αυτού του κομματιού; Όχι, αλλά όλα σ’ αυτό τον τόπο μοιάζουν δύσκολα. Δυστυχώς… (Οι φωτογραφίες από ανάρτηση των «Σκεπτόμενων Πολιτών»).

Κ.Α. 

Εμπόδια επί εμποδίων…

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πέρασε μέσα από συμπληγάδες και προσπαθεί τώρα να ανορθωθεί και να βαδίσει στο δρόμο της προόδου! Σχέδιο υπάρχει και μάλιστα καλοοργανωμένο αλλά υπάρχουν και τα εμπόδια που βάζει η αντιπολίτευση με σκοπό να μπλοκάρει τις εξελίξεις από φόβο ότι εκείνη απομακρύνεται από την εξουσία όσο ο Μητσοτάκης υλοποιεί τα σχέδιά του… Όμως, εκεί που νομίζουν ότι θα τον «λυγίσουν» εκείνος ορθώνει το ανάστημά του και προχωράει αλλάζοντας τις σκουριασμένες καταστάσεις και δημιουργώντας σύγχρονες πραγματικότητες. Αλλά πώς να αντιληφθούν οι «διαφωνούντες» τι χρειάζεται ο τόπος και η κοινωνία μας όταν ουδέποτε κατάφεραν να ασχοληθούν με οργανωτικά θέματα… Με φωνές και πορείες δεν γίνεται σοβαρό έργο!

Πολλαπλές κρίσεις…

Για να αξιολογήσουμε το έργο αυτής της κυβέρνησης πρώτα θα πρέπει να κάνουμε μία αναδρομή σ’ αυτά που βιώσαμε μέχρι να αναλάβει ο Μητσοτάκης για να ξεκαθαρίσει την κόπρο του Αυγεία. Οι κρίσεις που περάσαμε άφησαν το αποτύπωμά τους… Πρώτα ήταν η δεκαετής οικονομική κρίση, μετά η τριετής υγειονομική και τώρα η ενεργειακή που οδηγεί και σε πληθωρική κρίση. Με όλα αυτά η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας επιδεινώθηκε σημαντικά και εκείνοι που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης τόσων κρίσεων δουλεύουν σκληρά για να εξασφαλίσουν την ομαλή πορεία μας προς το μέλλον. Και σαν να μην μας έφθαναν όλα αυτά τα δεινά, ο εξ Ανατολών γείτονας βρυχάται καθημερινά σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει πανικό στους κατοίκους των νησιών μας και όχι μόνο!

Δεν είναι όλοι ίδιοι!..

Ευτυχώς που δεν είναι όλοι «ίδιοι» στην Τουρκία! Ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα κατά την αποχώρησή του έκανε σημαντικές διαπιστώσεις. «Μπορεί να υπήρξε ένταση στις διμερείς μας σχέσεις αλλά υπήρξαν και ξεχωριστές στιγμές που βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο σε φωτιές, σεισμούς ή άλλες καταστροφές που μας υπενθύμιζαν ότι είμαστε γείτονες»! Είναι κρίμα που γειτονικές χώρες αντί να ξοδεύουν τους κρατικούς πόρους σε έργα ειρήνης και σε υποστήριξη των λαών τους, ανταγωνίζονται στους εξοπλισμούς για το ποιος θα προμηθευτεί πανάκριβα και υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα για να μπορεί να …εξοντώσει το γείτονά του! Αλλά όσο ο Ερντογάν θα φοβάται για το αποτέλεσμα των εκλογών τόσο  χειρότερος θα γίνεται. Και δεν έχει γι’ αυτόν σημασία ότι οι δύο χώρες μας είναι μέλη στην ίδια συμμαχία. 

Κάνει ότι δεν ξέρει!

Αγωνίζεται ο Ερντογάν για να αγοράσει σύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα αλλά οι Τούρκοι που ξέρουν αναρωτιούνται ποιοι θα τα «πετάξουν»! Μεγάλος αριθμός πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, εκδιώχθηκαν και βρίσκονται στις φυλακές… Και το ξέρει ο ηγέτης των Τούρκων ότι με τις αποφάσεις του διέσπασε τις αεροπορικές δυνάμεις ανοίγοντας τόσα μέτωπα στη Συρία, το Ιράκ και στους Κούρδους. Ποιοι τον συμβουλεύουν να κάνει τόσο κακό στον τόπο του δεν το ξέρω. Πάντως ένα είναι σίγουρο… Αυτοί δεν θέλουν το καλό του! Μπορεί και να τον έχουν για «πέταμα» αλλά όσο καταφέρνει να διατηρεί την εξουσία του σα δύσκολο φαντάζει να γλιτώσουμε και εμείς και οι γείτονές μας από ένα ηγέτη αυτού του «μεγέθους…

Θεανώ Βλάχου